Vegyes számok az önkéntes kasszáknál

Pénz beszél
Tovább emelkedett az első fél évben az önkéntes nyugdíjpénztáraknál kezelt vagyon. A tagdíjbevételnél viszont visszaesés jött az egy évvel korábbihoz képest, miközben idén minimálisan csökkent a taglétszám is.

Kiemelkedő vagyongyarapodást értek el a második negyedévben az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (ÖPOSZ) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak: az összvagyonuk 5,8 százalékkal, 1398 milliárd forintra nőtt három hónap alatt – tette közzé a szervezet. A munkáltatók a március végi helyzethez képest a második negyedévben jelentősen, 33 százalékkal emelték hozzájárulásaik mértékét.

Az ÖPOSZ honlapján szereplő adatok szerint ugyanakkor az összes tagdíjbevételnél érezhető visszaesés volt az első fél évben az egy évvel korábbihoz viszonyítva: miközben 2019 első hat hónapjában 42 milliárd forintnyi egyéni és munkáltatói befizetést regisztrált a tagjainál a szervezet, egy évvel korábban még 48 milliárdot. A csökkenésért főként a munkáltatói befizetések okolhatók: ezek mennyisége egy év alatt 19-ről 14 milliárd forintra olvadt, miközben az egyéni befizetéseknél csak kisebb mértékű visszaesést regisztráltak, 28 milliárdos bevétel mellett. A taglétszámnál nem történtek jelentős mozgások 2019 első felében: az ÖPOSZ-tag nyugdíjkasszáknál nagyjából 10 ezerrel csökkent a tagok száma a múlt év vége óta, így június végén valamivel több mint 1,08 milliót ért el. 

Kravalik Gábor, a pénztárszövetség elnöke szerint az 5,8 százalékos második negyedéves vagyongyarapodás kiemelkedően jó eredmény a továbbra is alacsony kamat- és hozamkörnyezetben. Az egy pénztártagra jutó átlagvagyon 6,61 százalékkal, 1,29 millió forintra nőtt. Igaz, ebben a pozitív hozam mellett továbbra is szerepe van annak, hogy a pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjkasszák taglétszáma minimális mértékben – 0,8 százalékkal – csökkent.

Bár az összvagyon – emelte ki az elnök – jelentősen nőtt, az évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítéssel ösztönzött nyugdíjcélú befizetések összege továbbra sem érte el a korábbi években megszokott szinteket. A munkáltatóktól kiemelkedő növekedéssel, 33 százalékkal több tagdíj érkezett az előző negyedévhez képest, de éves összevetésben ezzel együtt is jelentős a visszaesés. A munkáltatói hozzájárulások féléves összege a tavalyihoz képest több mint 24 százalékkal, 15 milliárd forintra mérséklődött. A pénztártagok az idei év első hat hónapjában 28 milliárd forintot tettek félre, ami a múlt évi tagdíjbefizetésekhez képest alig változott, mindössze 3,2 százalékos csökkenést mutat.

„Úgy látom, hogy a pénztártagok továbbra is jelentős erőfeszítéseket tesznek a nyugdíjfelkészülésük érdekében. Ezzel párhuzamosan a második negyedév azt is megmutatta, hogy ebben a munkáltatók továbbra is mellettük állnak. A vállalati befizetések fokozása azt jelzi, hogy a felelős munkáltatók az év eleji visszafogott juttatások helyett a második negyedévben már komoly összegeket fordítottak az előtakarékosság támogatására. A szociális hozzájárulási adó júliustól 2 százalékkal csökkent kulcsa várakozásunk szerint még az idén további lökést adhat a vállalati befizetések növekedésének” – tette hozzá Kravalik Gábor.

Az ÖPOSZ elemzése szerint a szervezethez tartozó egészségkasszák 54,3 milliárd forintos összvagyonnal zárták a második negyedévet, ami 1,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A tagok számára jól láthatóan kiemelt szempont az egészségmegőrzés, amelyben a pénztáraknak kulcsszerep jut. Ezt mutatja, hogy az egészségkasszáknál az egyéni befizetések összege az egy évvel ezelőttihez képest 15,5 százalékkal, 12 milliárd forintra nőtt. A tagok által igénybe vett szolgáltatásokra eközben az idei első fél évben több mint 4 millió esetben, alkalmanként közel több mint 5700 forintot fizettek a kasszák. Az első fél évben ugyanakkor az egészségpénztári taglétszám is csökkent valamelyest az ÖPOSZ tagjainál: a június végén regisztrált 896 ezer tag 17 ezerrel kevesebb a fél évvel korábbinál.

Az önkéntes nyugdíjkasszákhoz hasonlóan a munkáltatói befizetések az egészségpénztáraknál is a második negyedévben lódultak csak meg jelentősen, az év első három hónapjának eredményét 70 százalékkal szárnyalva túl. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az idei vállalati tagdíj-hozzájárulások 3,5 milliárd forintos összege így is 56,4 százalékkal múlja alul a tavalyi befizetési szintet. A munkaadók szerepvállalásának mértékét az egészségpénztáraknál tovább árnyalja az is, hogy 2019-től egyre több cég úgynevezett célzott szolgáltatás formájában járul hozzá dolgozói egészségének megőrzéséhez. Ezen a jogcímen fél év alatt további 0,4 milliárd forint folyt be a tagok speciális támogatási számláira.

A második negyedévben a munkáltatói befizetések egyértelemű fokozódása Kravalik Gábor szerint azért sem meglepő, mert ezek még mindig az egyik legjobb alkalmazottaknak ad-ható béren kívüli juttatásnak minősül-nek. „Azok a tagok, akik a munkaadójuktól kapnak hozzájárulást a pénztári meg-takarításukhoz, a kérdéses összeg után is érvényesíthetik az egyéni ta-karékos-kodóknak régóta járó 20 száza-lékos, akár évente 150 ezer forintos adó-visszatérítést. Ebből adódik, hogy 100 forintra vetítve a pénztári munkáltatói hozzájárulás akár 10 százalékkal kedvezőbb megoldás lehet, mint ha az adott összeget bérként kapná meg a dolgozó” – emelte ki az elnök. Hozzátette: az ÖPOSZ arra számít, hogy a reálbérek emelkedése, a pénzügyi tudatosság fokozódása miatt a jövőben növekedik a takarékoskodók száma az önkéntes kasszáknál.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink