A szlovák Főnix

Mátrix
Az 1990-es évek Szlovákiájának történetét meghatározó, magyarellenes volt kormányfő 77 évesen egy új párt alapításán dolgozik, amelyet szeptemberben mutat be. Nemrég tett sajtónyilatkozata csupán megerősített egy tavalyit, amikor kifejtette, hogy beleunt a vidéki nyugdíjas életbe és a juhtenyésztésbe, mert az állatok megrágták a kertjében a fákat. A Mečiar-korszak rövid története következik.

VISSZATÉR A POLITIKÁBA VLADIMÍR MEČIAR

Szlovákiában tavaly ünnepelték az ország megalakulásának 25. évfordulóját. Csehszlovákia kettéválásáról az eredetileg beígért népszavazás helyett két politikus, Václav Klaus akkori cseh, illetve Vladimír Mečiar szlovák miniszterelnök döntött 1992 nyarán. A szlovák kormányfő már 1991-ben otthagyta az őt korábban belügyminiszteri, majd miniszterelnöki posztra emelő Nyilvánosság az Erőszak Ellen (VPN) nevű „rendszerváltó” politikai tömörülést, és létrehozta Mozgalom a Demokratikus Szlovákiáért (HZDS) néven azt az alakulatot, amely az elkövetkező évtizedben Szlovákia legerősebb pártja lett. 

 

„szlovákia atyja”

Az 1992 júniusában tartott választásokon a HZDS több mint 37 százalékos eredménnyel az első helyen végzett, amellyel 74 képviselői helyet szerzett a 150 fős szlovák törvényhozásban. Mečiar a szélsőséges, magyar- és csehellenes Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) lépett koalícióra, és felhatalmazva érezte magát, hogy megvalósítsa a szlovák nacionalista, illetve soviniszta körök vágyát, az önálló Szlovákia létrehozását. A cseh Václav Klaus pragmatikus politikusként felismerte, hogy ha szembemegy a szlovák törekvésekkel, akkor állandó konfliktusok várnak rá, ezért beleegyezett az ország kettéválásába. 1993. január 1-jén nagy csinnadrattával kikiáltották a Szlovák Köztársaságot, Mečiart pedig államalapító atyaként ünnepelték. 1994 elejére azonban elfogyott a HZDS és az SNS koalíció parlamenti többsége, miután Mečiar korábbi hívei közül többen is otthagyták a pártját, elsősorban a pártelnök egyre arrogánsabb viselkedése miatt. Az újonnan felálló kormány élére Mečiar korábbi „harcostársa”, Jozef Moravčík került, aki őszre előre hozott választásokat ígért, feltehetően abban a hiszemben, hogy Mečiart végleg eltüntethetik a politikából. 

Az 1994 szeptemberében tartott voksoláson azonban a HZDS közel 35 százalékkal ismét az élen végzett, és az SNS-szel, valamint a szélsőbaloldali Szlovákiai Munkáspárttal együtt ismét kormányt alakított. Az 1994–1998 közötti időszak volt a szlovák parlamentáris demokrácia történetének mélypontja. Mečiar erőszakos politikájával és arroganciájával egyre inkább megosztotta a társadalmat. Számos törvénysértő intézkedést hozott, és az ő hatalma idején rabolták el titkosszolgálati emberek Ausztriába egy autó csomagtartójában ellenlábasa, Michal Kováč államfő fiát, és ezzel összefüggésben politikai gyilkosság is történt. (Ez volt az az időszak, amikor valószínűleg titkosszolgálati megbízásból robbantásos merényletek sorozata történt. Volt olyan év, hogy Pozsonyban több mint 90 alkalommal, de a szlovák alvilágnak adott megbízások révén Magyarországon is voltak hasonló események egy 1999-ben Szlovákiában nyilvánosságra hozott jelentés szerint.) 

Néhány hónappal az 1998-as választások előtt Mečiar ideiglenes államfőként teljes amnesztiát hirdetett, ezért máig nem sikerült lezárni az akkori gyilkossági ügyek jó részét. Emellett megváltoztatta a választási törvényt, ami sok kisebb pártot kényszerhelyzetbe hozott. A felvidéki magyar pártok emiatt döntöttek egy választási párt létrehozásáról Magyar Koalíció Pártja (MKP) néven, amely 306 ezer szavazatot szerezve végül a negyedik helyen jutott a törvényhozásba. A HZDS ismét megnyerte a választást 27 százalékkal, de csak 43 képviselője lett, így az ellenzéki pártok, köztük az MKP alakíthattak kormányt. Mečiar nem ült be a parlamentbe, maga helyett azt az Ivan Lexát (a szlovák titkosszolgálat korábbi igazgatóját) küldte képviselőnek, akinek számos gyanús ügye volt, így biztosítva számára mentelmi jogot. 

 

LEJTMENET

1999-ben Szlovákiában először rendeztek közvetlen elnökválasztást, amelyen Mečiar is indult, ám végül a második fordulóban alulmaradt Rudolf Schusterrel szemben. Egy évvel később a rendőrség rövid időre őrizetbe vette hivatali visszaélés gyanújával, valamint azért is, mert nem jelent meg tanúvallomásra a volt államfő fiának elrablása ügyében. 2002-ben ismét a HZDS győzött a parlamenti választásokon, de ezúttal sem tudott kormányt alakítani, miután csak 19,5 százalékot ért el. Mečiar ennek ellenére ragaszkodott a pártelnöki funkcióhoz, és 2004-ben ismét elindult az államfőválasztáson, és az első körben a szavazatok egyharmadát megszerezve az első helyen végzett. A második fordulóban egykori párttársával, Ivan Gašparovičcsal szemben azonban alulmaradt. 

A 2006-os parlamenti választásokon Mečiar pártja még a kilenc százalékot sem érte el, de a kormánykoalíció tagjává vált. Ekkor lett Robert Fico (Smer-SD) első ízben miniszterelnök. Mečiar népszerűsége már a pártján belül is nagyot zuhant, a sajtó pedig folyamatosan zavaros vagyoni ügyeivel foglalkozott, ennek ellenére 2013-ig ő állt a HZDS élén. A párt a 2010-es választások alkalmával nem jutott be a parlamentbe, 2012-ben pedig az előre hozott választásokon alig 24 ezer szavazatot kapott. Mečiar lemondását követően ki is lépett a HZDS-ből, amely 2014 januárjában feloszlatta magát, a főnök pedig teljesen visszavonult a Trencsénteplic melletti Bércesen (Dolná Poruba) álló tanyájára.

 

ÚJSZERŰ PÁRT

Mindezek ismeretében meglepetést keltett az a nemrég megjelent interjú az egyik pozsonyi bulvárlapban, amelyben a most 77 éves Vladimír Mečiar jelezte, hogy egy új párt alapítását készíti elő. Azt nem erősítette meg, hogy ő lesz-e vezetője, sőt azt sem zárta ki, hogy egy már létező pártot alakítanának át. A tömörülésről annyit árult el az újságnak, hogy újszerű és programját tekintve is érdekes alakulat lesz, egészen más, mint a többi párt. A nyugdíjas politikus szerint egy olyan párt hiányzik a szlovák palettáról, amely képes kimondani, hogy számára Szlovákia áll az első helyen. Az újságíró megjegyzésére, hogy több párt is így prezentálja magát, akkor miben lesz mégis más, Mečiar kifejtette, hogy mindenben különbözni fog, kezdve a demokrácia értelmezésétől és az állam felépítésétől, folytatva a szociális és a gazdasági politikával, a választási rendszer átalakításával bezárólag. Mečiar szerint a többségi rendszer alapján kellene a képviselőt kiválasztani, és amennyiben nem úgy cselekszik, ahogy ígérte, a választók visszahívhatnák. Az idős politikus úgy látja, hogy a kormány és mindenekelőtt a miniszterelnök jogköreit bővíteni kellene.

 

Borítófotó: Vladimír Mečiar autópálya-szakaszt avat Claudia Schifferrel 1998-ban. Kampányát Claudia Cardinale és Ornella Muti is segítette, de végül nem tudott kormányt alakítani

Ezek is érdekelhetnek

További híreink