Nem tud ukránul Porosenko fia

Mátrix
Akár meg is büntethetnék a Petro Porosenko által szorgalmazott, és május 20-án aláírt nyelvtörvény értelmében az exelnök fiát, ugyanis csak oroszul tudja kifejteni a mondanivalóját.

Visszaüt a vakbuzgóság

Ez a napokban derült ki, amikor az előre hozott elnökválasztáson a Vo-lo-di-mir Zelenszkijjel szemben csúfosan alulmaradt Petro Porosenko exelnököt beidézte az Állami Nyomozó Hivatal. Miközben két órán át tartott a kampányát a „hadsereg, nyelv, hit” hármas jelszóra építő, és az ukrán nemzeti eszme élharcosaként tetszelgő Porosenko kihallgatása egy állítólagos adócsalás ügyében, a hivatal előtt a támogatói tüntettek, de olyanok is voltak a tömegben, akik záptojásokkal dobálták meg a volt ukrán államfőt.

Az esemény egy apró híradást ért volna, és már rég elfelejti a média, ha a jelenlévő televíziós stábok Porosenko szimpatizánsai között nem fedezik fel a gyermekeit: két lányát és a kisebbik fiát, Mihajlót. Az újságírók megszólaltatták, és kiderült, hogy az új nyelvtörvénynek megfelelően az államnyelven feltett kérdésekre Mihajlo Porosenko oroszul válaszolt. Amikor pedig arról tudakozódtak, hogy az apja nem szidja-e őt azért, mert oroszul beszél, zavartan azt válaszolta: „Persze, az ideális az volna, ha ukránul beszélnék…, de igen, oroszul beszélek.” Majd hozzátette: az ukrán közelebb áll a szívéhez, de a környezetében és a családjában többen vannak, akik az orosz nyelvet használják a mindennapi életben.

Időközben egy korábbi videó is kikerült az internetre, amelyben Petro Porosenko még elnökjelöltként gúnyos hangnemben Moszkva által küldött, ukránul megtanulni képtelen provokátornak nevez egy állampolgárt, aki oroszul kérdezte meg tőle, hogy mikor kezd el végre küzdeni a korrupció ellen.

Azt nehéz megjósolni, hogy ennek a botránynak milyen hatása lesz az idősebb Porosenko további politikai karrierjére, de a közösségi oldalak kommentelői – nemzetiségre és anyanyelvre való tekintet nélkül – ízekre szedték őt. A legenyhébb jelző, amivel illették, a képmutató volt, s felrótták neki, hogy a családtagjaira nem tartja kötelezőnek az általa nagy vehemenciával támogatott törvényeket, mivel ők „egyenlőbbek a többinél”. Volodimir Zelenszkij egyértelműen profitált a történtekből: szinte teljesen eltűntek a világhálóról az őt korábban minden megnyilvánulásában támadó Porosenko-hívek.

A nyelvtörvényt hivatali ideje utolsó napjaiban írta alá Petro Porosenko. Ahogy a beregszászi székhelyű Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont témában megjelent cikke rámutat, Porosenko lebukása nem helyezi hatályon kívül a kisebbségek jogait szűkítő törvényeket, azt pedig egyelőre nem tudni, hogy milyen lesz az új hatalom nyelvpolitikája.

 

Borítófotó: Porosenko a családtagjaival és támogatóival pózol az elnökválasztás előtt. Vajon ki tud közülük ukránul?

Ezek is érdekelhetnek

További híreink