Abszolút többséget szerezhet a PiS

Mátrix
Nem tépázta meg a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) népszerűségét a parlamenti elnök ügye.

LENGYELORSZÁGI FELMÉRÉS

Az utóbbi hetekben a lengyel közvéleményt az alsóház elnökének utazásaival kapcsolatos botrány kötötte le. Marek Kuchciński, aki ellen bizalmatlansági indítványt nyújtott be az ellenzéki Polgári Platform (PO), több mint százszor használta a kormány repülőgépét, a legtöbbször a rzeszówi otthona felé tartva, s gyakran a családját is magával vitte. Végül augusztus 8-án lemondott hivataláról, helyére Elżbieta Witek belügyminisztert választották. Michał Dworczyk, a kormányfői hivatal vezetője pedig bejelentette, törvény készül, amely átfogóan szabályozza a közméltóságok repüléseit. Központi nyilvántartást ígért, valamint azt, hogy családtagok nem utazhatnak a közméltóságokkal, csak abban az esetben, ha a hivatalos küldöttségben szerepelnek.

Sokan azzal számoltak, hogy a Kuchciński-ügy alaposan rontani fogja a PiS esélyeit az október 13-ára kiírt parlamenti választásokon, de a lemondása utáni első felmérés, amelyet az IBRiS közvélemény-kutató készített a Rzeczpospolita napilap megrendelésére, azt mutatja, hogy a Jog és Igazságosság szilárdan őrzi pozícióját. E szerint a PiS a szavazatok 42,1 százalékára számíthat, ami parlamenti mandátumra átszámítva abszolút többséget jelent. Ez az eredmény csak fél százalékponttal gyengébb az IBRiS által július közepén mértnél. (A 2015-ös választásokat a PiS 37,58 százalékkal nyerte két konzervatív kispárttal együtt, és 235 mandátumot szerzett a 460 fős szejmben.)

Jelenleg a lengyel ellenzék három tömbbe tömörül, ugyanis a májusi EP-választások után a vesztes Európai Koalíció nevű tömörülés (amelyet a Polgári Platform hozott létre) szétesett. 

Az októberi választáson a PO Polgári Koalíció néven indul a megszűnő Modern (Nowoczesna) párttal, valamint egy kisebb, parlamenten kívüli baloldali tömörüléssel. Népszerűségük, az említett közvélemény-kutató szerint, 27 százalék.

Egy másik listát az Európai Koalíciót elhagyó centrista agrárpárt, a Lengyel Néppárt (PSL) indít az ellenzéki jobboldali Kukiz’15 egyes képviselőivel, beleértve a tömörülés vezetőjét, Paweł Kukizt. Egyelőre 6,5 százalékos a támogatottságuk, és Lengyel Koalíció néven szállnak versenybe.

A PO egy másik volt EP-választási szövetségese, a parlamenten kívüli posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) két baloldali liberális párttal, a Robert Biedroń alapította Wiosna (Tavasz) nevű tömörüléssel és a Razem (Együtt) formációval alkot koalíciót, amelynek az IBRiS szerint 11,6 százalékos a támogatottsága. 

A választási küszöb alatt marad a radikális jobboldali Szabadság és Függetlenség Konföderáció 2,8 százalékkal, illetve a pártfüggetlen önkormányzati képviselők listája (Bezpartyjni Samorządowcy) 1,8 százalékkal. A válaszadók 9 százaléka egyelőre határozatlan, nem tudja, melyik listára voksolna.

Azt követően, hogy Andrzej Duda köztársasági elnök október 13-ára írta ki a parlamenti választásokat, hivatalosan is elindult a kampány Lengyelországban. 

 

Borítófotó: Marek Kuchciński, akinek családtagjai 23 alkalommal a fedélzeten voltak. Bocsánatot kért, és 3,2 millió forintnyi zlotyt fizetett be karitatív célokra és a hadsereg fejlesztésére

Ezek is érdekelhetnek

További híreink