2021/09/17

Reklámozók hallgatóznak a zsebünkben?

Kaliforniában egy szövetségi bíró bejelentette, hogy az Apple hangvezérelt virtuális asszisztensének esetleges hallgatózása miatt az óriásvállalatnak a bíróságon kell megvédenie magát. Állítólag ugyanis a Siri kikémleli a felhasználók és környezetük beszélgetését, hogy releváns reklámokkal bombázhasson az iPhone.

Még tovább drágulnak az élelmiszerek

Nemcsak a kávé, hanem a cukor, a kukorica, a narancs és a hús világpiaci ára is növekedhet a brazíliai időjárás miatt. A kávépiacon a brazil arabica mellett a vietnami robusta is drágul.

Itt is az újratölthető a menő

Az elektromos járművek megjelenésének pillanatától az egyik legizgalmasabb gazdasági téma a közlekedés elektronizálása és az emisszió, vagyis a járművek károsanyag-kibocsátásának a csökkentése. Ma már nem az a kérdés, miként lehet megoldani a problémát, hanem az, hogy mikorra.

Egymást is lecsukják

Nincs könnyű helyzetben az a megfigyelő, aki naprakészen szeretné követni a belpolitikai eseményeket északi szomszédunknál. Egymás ellen lépnek fel a bűnüldöző szervek.

Energiaár-robbanás Romániában

A kormányválság által sújtott Romániában jelentős aggodalmat keltett, hogy a villamos energia és a gáz átlagban 21 százalékkal megdrágult. De félő, hogy a gáz télen 80 százalékkal kerül majd többe, mint egy évvel korábban. A kormány tűzoltásba kezdett, több millió szociálisan rászoruló fogyasztó rezsiszámlájába bepótol. Emellett parlamenti vizsgálóbizottság alakult a drágulás okainak feltérképezéséről. 

Elismerési dilemmák

Oroszország, Kína, azonkívül Irán és más muszlim országok várhatóan elismerik az új tálib rezsimet valamilyen formában. A Nyugatnak azonban ehhez fel kellene adnia korábbi értékalapú megközelítését.

2021/09/17