2021/08/27

Lakóautóval Mongóliáig

Egy éve, a pandémia közepén kelt útra két magyar fiatal, Fazekas Cecília és Tóth Péter, hogy Rusty névre hallgató lakóautójukkal a Balkánon át kelet felé tartva eljussanak Mongóliáig. Eddig nyolc országban másztak hegyet, túl vannak csigolyatörésen és számtalan autószerelésen, de kitartóan haladnak tovább, a világ legszebb tájain járva. Grúziában értük utol őket.

A hivatalban is csenget a kasszagép

Az elektronikus számlázási rendszer bevezetésétől remélik Bukarestben a gazdasági-pénzügyi környezet tisztulását. No meg egy régi adósság törlesztését Brüsszel felé. 

Új dohánytermékpiaci felügyelet

Október elsejével megszűnik a magyarországi dohánytermékpiacot koordináló, felügyeleti szerepkörrel felruházott ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. A helyét egy igencsak szerteágazó hatáskörű szervezet, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága veszi át.

Fegyver lengyel kézben

A nemzeti radikális pártok szövetségének, a Konföderációnak a parlamenti frakciója a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény módosítását javasolja, hogy megkönnyítse a magánszemélyek számára a birtoklás lehetőségét. A kormányt vezető Jog és Igazságosság (PiS) pártja támogatja a kezdeményezést. Ha elfogadják a jogszabályt, a magánfegyverek száma a jelenlegi tízszeresére nőhet. 

A pálinkapiac is megsínylette a járványt

A pálinkapiac nagyon megsínylette a koronavírus-járvány miatti lezárásokat az elmúlt időszakban – mondta a Figyelőnek adott interjúban Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, akit több más mellett a magán- és a bérfőzött párlatok viszonyáról, valamint az ízlésbeli változásokról kérdezett lapunk.

Hidak a dalmát szigetekre

A Pelješac-híd részleges elkészültével a horvát közéletben újból téma lett a dalmát szigetvilág összekapcsolása a szárazfölddel.

2021/08/27