2020/04/23

Egyházak a veszélyhelyzetben

Komoly kihívások elé állítja a személyes találkozások mellőzése a történelmi felekezeteket, amelyek egyedi megoldásokkal válaszolnak az izolációra.

Zöld jelzés a zöldítésnek

A parlament nemsokára elfogadhatja azt a szabályozást, amely felfüggeszti a Fővárosi Önkormányzat által elrendelt, a Városliget területére vonatkozó változtatási tilalmat. Újra elindulhat a zöldfelületek fejlesztése, még ebben az évben ütemezetten át is adhatják a megszépített részeket.

Fiatal vállalkozók online térben

A járványhelyzetre való tekintettel az idén először (és remélhetőleg utoljára) tartják meg távrészvétellel a fiatal mikro- és kisvállalkozók tanácskozását, amelyre alig egy nap alatt a múlt héten kétszázan regisztráltak a kulhonimagyarok.hu oldalon, így a helyek is beteltek.

Most sokat segíthetnek, de árthatnak is

Bangladesben és Finnországban a járványügyi kommunikációba is bevonták az internetes véleményformálókat. Van, ahol viszont az influencerek épp a tévhiteket terjesztik.

A járvány átírhatja a kilépési forgatókönyveket

A briteknek érdekükben állna feladni a kemény kilépésre vonatkozó elkötelezettséget, erre azonban London egyelőre csekély hajlandóságot mutat. 

Két számjegyű bővülés a céges hiteleknél

A vállalati hitelek állománya február végére meghaladta a 8500 milliárd forintot Magyarországon, ami erős, 13,5 százalékos éves bővülést tükröz – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Kibővült a mozgástér

Az eddigieknél szélesebb körben használható a jegybank most elindult, 1500 milliárd forintos, NHP Hajrá nevű hitelprogramja.

Főrendőrök hazugságvizsgálata

A korrupció elleni küzdelem, a régiók közötti gazdasági különbségek felszámolása, egészséges vállalkozói környezet, korszerű egészségügyi ellátás és oktatás, valamint az ivóvízkészlet védelme szerepel prioritásként a március 21-én beiktatott Matovič-kabinet hétfőn bemutatott programjában. A felvidéki magyar érdekvédelmi szervezet felemás érzésekkel fogadta, mert vannak biztató részek benne, de például a kettős állampolgárságot tiltó jogszabály csak egy árnyalatnyit enyhül. 

Hiányoznak a komlókopasztók

A járvány által kikényszerített utazási korlátozások súlyosan érintik az európai mezőgazdaságot, kellenének az idénymunkások.

Személyi hírek

Tiszta lapokkal

Rekordprofittal búcsúzott az ötéves újrastrukturálási időszaktól az MKB Csoport, teljesítve az európai uniós elvárásokat is.

Töretlen az arany csillogása

Jól járt, aki az év elején aranyat vett, a piaci pánik közepette a sárga nemesfémbe való befektetés volt az egyik legjövedelmezőbb invesztíció. Az elemzők és a piaci szereplők is rendkívül optimisták: az árfolyam történelmi csúcsa közelében van, az alapokba ömlik a pénz, a jegybankok és a kormányzatok intézkedései pedig mind az arany malmára hajtják a vizet.

Otthoni gyógyítást segíti a fejlesztésük

A járvány miatt leginkább sújtott egészségügyet teher-mentesítheti egy pár nap alatt fejlesztett, minisztériumi díjjal a minap elismert távgyógyítási alkalmazás. A fejlesztő Cursor Insight cég vezetőjét kérdeztük a részletekről, a startup további terveiről.

Bankfiókok takarékon

Jelentősen visszaesett az elmúlt hetekben a bankfiókokat látogató ügyfelek száma, ám a hiteligényléseknél egyelőre nincs nagy változás a Figyelőnek nyilatkozó pénzintézetek tapasztalatai szerint.

Koronavírus: még idő kell a válaszokhoz

Immár másfél hónapja a járvány uralja a mindennapokat. A bevezetett korlátozások felforgatták az életünket, és egyre több ember egzisztenciája kerül veszélybe. Rengeteg a kérdés, de egyelőre nagyon kevés a valós válasz. Az egyetlen pozitívum, hogy azokról a közlésekről, amelyek biztos megoldást ígérnek a járvány-helyzetre, tudhatjuk: hamisak.

Még „rövidebb” a magyar Kurzarbeit

A kormány gyorsan reagált a vállalkozói visszajelzésekre, és érdemben módosította a koronavírus-járvány elleni gazdaságvédelmi akcióterv talán legfontosabb elemét, a bértámogatási programot.

Egyetemi költözés

Hosszú évek találgatása után eldőlt: a józsefvárosi Palotanegyedbe költözik a Pázmány-egyetem bölcsészkara. A piliscsabai campus sorsa még bizonytalan, ráadásul a költözés évekig eltarthat.

Monetáris támasz

Nincs itt semmi látnivaló: a Magyar Nemzeti Bank csak hozza a „szokásos” attraktív formáját a válság idején is. Összességében mintegy háromezermilliárdos „tétel” jut neki a több mint kilencezer milliárd forintos gazdaságélénkítő akciótervből. Persze mindig az utókor állítja ki a bizonyítványt, de olyanra még aligha akadt példa, hogy az éves gazdasági teljesítmény (GDP) akár húsz százalékát is kiteheti majd az állami beavatkozás, és van még puskapor a fegyvertárban. Eddig két szakaszát ismerhettük meg az akciótervnek, amely felülről nyitott. Vagyis jöhet a harmadik is, ha kell.

Spárgázók Romániából

Egyelőre mintegy tízezerre becsült számú mezőgazdasági idénymunkás mehet nyugat-európai farmokra a járványalagútba még befelé tartó Romániából. Titokzatos éjszakai buszkonvojok, tisztázatlan szerződési feltételek nyomán merül fel a kérdés: üzlet ez, vagy államközi adósság törlesztése?

Koji László

„A legfontosabb célunk korábban az volt, hogy egy korszerű, ötéves stratégiát alkossunk az ágazat számára, amely törekvésünk most nyilvánvalóan háttérbe szorul. Az akut kérdések tisztázása azonban jelenleg is fontos” – mondta a Figyelőnek az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének az elnöke.

Karitatív kihívások

Bár a társadalmi összefogás jól vizsgázik, a karitatív szervezeteknek a gazdasági helyzet miatt a vállalatok csökkenő adományozási lehetőségeivel is szembe kell nézniük. Az érintettek közösen léptek az ügyben.

Borászatok bevétel nélkül

A koronavírus miatt minden ágazat nehéz helyzetbe került, és ez a borászatokra is katasztrofális hatással van. Olyan krízissel néznek szembe, amelyre senki sem volt felkészülve, és a neheze csak most jön.

Pörög a lengyel műkincspiac

Lengyelországban pár hete felpezsdült a műtárgy-kereskedelmi befektetési piac. Az aukciósházak online árverésein rekordok dőlnek meg, a festmények, szobrok a megszokottnál jóval magasabb árakon kelnek el

Mennének a csehek az Adriára – térképes

Könyvek, koncert, játék – ajánló

Kicsit muszáj előremenekülni

Újra működik a győri Audi és a Hankook-gumigyár, a Videoton le sem állt; s rövidesen indul a kecskeméti Daimler, a szentgotthárdi PSA-Opel-motorgyár, valamint az esztergomi Suzuki is. Többségük jobbára egy műszakos termeléssel.

Lehetne rosszabb is

Többfajta szcenárió rajzolódik ki az építőanyag-gyártásban. Jelenleg nem annyira rossz a helyzet, mint például az ingatlanpiacon vagy az építőiparban, de mindkét ágazat hatással lehet az anyagok értékesítésére.

Új világ alakul ki, új normákkal

Mind a költségvetésben, mind a monetáris politikában jelentős mozgástérrel és tűzerővel rendelkezünk a kihívások leküzdésére – jelentette ki lapunknak adott interjújában a Magyar Nemzeti Bank elnöke, hangsúlyozván: a gazdaságtörténetben egyedülálló módon az éves GDP 18-20 százalékát kitevő forrást mozgatnak meg a vírus okozta károk enyhítése és a gazdaság újraindítása érdekében. Ha szükséges, a kormány mellett a jegybank is további intézkedéseket foganatosít. „Persze hallom én is a szirénhangokat, miszerint a megoldás egyszerű: elég ingyenpénzt kell adni mindenkinek. Erről egy régi kártyás mondás jut eszembe: kibicnek semmi sem drága” – fejtette ki az MNB első számú vezetője.

Mackónadrágban a világ körül

„Vissza akarom adni mindazt, amit a labdarúgástól kaptam” – mondta a Figyelőnek a Bundesligát és a Premier League-et is megjárt, 108-szoros válogatott korábbi kapus. A róla szóló dokumentumfilm kapcsán felidézte karrierje sarokpontjait, de van véleménye a jelenkori futballfejlesztésekről is.

Játék a betűkkel

A korlátozások várható fokozatos feloldása elhúzódó gazdasági visszaesést sejtet. 

Konszolidáció jön a kereskedelemben

A márciusi bevásárlási roham ellenére felemás a helyzet a kiskereskedelemben – mondta lapunknak a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. A kereskedelem jelenlegi és jövőbeli helyzetéről, a különadó hatásáról, valamint a pandémia okozta nehézségekről beszélgettünk a vezetővel.

Felgyorsul a banki digitalizáció

A digitalizáció jelentősebb elmélyítéséhez nemcsak banki erőforrások kellenek, hanem különösen fontos az érintett jogszabályok minél gyorsabb megváltoztatása, hiszen azok még a korábbi évtizedes rutinokon alapulnak – mondta a Figyelőnek adott interjújában a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója.

Végigfertőzte az alapokat a vírus

A befektetési alapoknak is erős gyomrost vitt be a koronavírus-járvány, az alapkezelők vagyona évek óta nem látott mértékben apadt márciusban. A szegmens a következő időszakban ugyanakkor stabilizálódhat, a hosszabb távra tervező befektetők pedig a vegyes és részvényalapok mellett az abszolút hozamú eszközök között is találhatnak vonzó lehetőségeket.

Velünk marad az erősebb állam

Az állam szerepe és befolyása megnőtt a pandémia idején, s várhatóan azt követően is csak lassan csökken majd. 

Leléphet Kiska a porondról – térképes

Készül az ukrán gazdaságélénkítő terv – térképes

Apple a pácban

Az utóbbi napokban a válság nagy nyertesének kiáltották ki az Apple-t a tengerentúlon. A telefoneladások igen jelentősen, akár bő tíz százalékkal is zuhanhatnak az idén, előbb az ellátási, majd a keresleti problémák miatt. Ezen a várható új, 12-es szériát képviselő csúcs-készülékek sem túlzottan segíthetnek, melyek érkezése a járvány miatt 2021-re is eltolódhat.

Kibertámadások Csehországban – térképes

Búcsúzhatnak Ázsiától a kerékpárgyártók

A koronavírus miatt lefagyott ázsiai import rámutatott a hazai kerékpár-összeszerelők kitettségére, ezért változás jöhet ezekben a kapcsolatokban. Továbbá a kínai előállítási költségek folyamatos növekedése miatt is felértékelődik hazánk és a régió a befektetők szemében – nyilatkozta a Figyelőnek a kerékpáripari szövetség elnöke. Idehaza a gyártás ugyan áll, de az értékesítés – a készletek erejéig – jól működik.

Átfertőzöttségi modell prágában – térképes

Az atipikus a tipikus

A szállítmányozás, raktározás területén, a nagy telekommunikációs cégeknél és az élelmiszer-kiskereskedelmi láncoknál a járvány idején is számítottak eddig a diák munkaerőre, a bankszektorban viszont leépítést hozott a válság – erről beszélt lapunknak a Mind-Diák Iskolai Szövetkezet igazgatója.

A hét hírei, idézete, száma

Idősotthonok: cselekvés kell, nem kifogás

A Pesti úti idősotthon a második legnagyobb ilyen intézmény az országban, fenntartója a Fővárosi Önkormányzat. Elvárható, hogy egy veszélyhelyzetben különösen nagy gonddal és időben készüljön fel a fenntartó, valamint az otthon vezetése is. A főváros ehhez forrást is kap, csaknem hatmilliárd forintot egész Budapest területére – erről beszélt lapunknak a szociális ügyekért felelős államtitkár.

2020/04/23