2020/03/26

Harcban a szemetelőkkel

Megbecsülhetetlen az illegális hulladéklerakók száma Magyarországon. Indulhat a telepek felszámolása.

Moratórium visszaeséssel

Radikális, de szükséges lépésként értékelhető a vállalati és a lakossági hiteleknél az év végéig elrendelt törlesztési moratórium. Az új kihelyezéseknél is nagyon erős visszaesés várható.

„Járványelőnybe” kerülhet Kína az USA-val szemben

Washington és Peking viszonya egyre romlik. Donald Trump amerikai elnök a választási kampányban kijátssza a kínai kártyát, az ázsiaiak hatékonyabb járványkezelése viszont előnyt adhat nekik a globális játszmában. 

Cégként vezeti Csehországot

Andrej Babiš kormányfő az iDNES.cz portálnak adott interjújában a címben idézett kijelentésével emlékeztette az újságírókat és politikai ellenfeleit, hogy a korábban szerzett vállalkozói tapasztalatait hasznosítani tudja a vészhelyzetben, és fontosabbnak tartja az ország működését, mint a különböző megszorító rendeletek és tiltások miatt háborgó demokráciaféltők aggodalmait. Beszélt a gazdasági kihívásokról is.

Földre kényszerítve

A 2011. szeptemberi terrortámadások után sem volt ilyen válságban az ágazat. A szállítók állami támogatást kérnek, ennek ellenére csődhullám söpörhet végig a szektoron, amelyet erős koncentráció követhet. A tőkeerős cégek megmaradnak, a kicsik elvéreznek. Földre kényszerítve

Cseh védőmaszk 3D-s nyomtatóból – hírek

Ajánló – Szakkönyv, zene, művészet

Nagy a baj

Míg a kiskereskedelem felpörgött a járvány miatt, addig a vendéglátás a legrosszabb napjait éli. Várhatóan nagyobb lesz a bevételkiesés, mint a 2008-as pénzügyi válság után bekövetkezett lejtmenet alatt.

Lengyel pajzs a válság ellen

A koronavírus terjedése miatt március 14-től járványügyi vészhelyzet van érvényben az ország területén. A kormány „lengyel Marshall-tervnek” vagy válságellenes pajzsnak nevezett, mintegy 46 milliárd eurós (több mint 16 200 milliárd forintos) gazdaságtámogató csomagot jelentett be.

Újabb konzolháború jön

A platformgyártók – főként a Sony és a Microsoft – még az idén szeretnék piacra dobni az új gépeiket, de könnyen lehet, hogy a koronavírus miatt kénytelenek lesznek jövőre tolni ezek kiadását.

Magyarokat kínzott halálra – térképes

Töretlen a motiváció

Csak a karantén tarthatja távol az ötödik olimpiájára készülő Cseh Lászlót az uszodától, aki bár decemberben már 35 éves lesz, még ma is az úszás a mindene. A heti 14 edzés alól egyébként sem kért volna felmentést, ilyen áron pedig főleg nem.

Szövetkezet nyugdíjasoknak

Két és fél éve van lehetőség a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek létrehozására. Országosan immár kétszáz fölött jár az ilyen egyesülések száma, s körülbelül húszezer érintett dolgozik e szervezetek keretein belül.

Szerb támogatás e-kocsikra – térképes

2020.03.26

Erős bővülés a hitelpiacon

Az elmúlt években erőteljes növekedést ért el a magyarországi lakossági és vállalati hitelpiac, akár az új szerződések, akár az állományok alakulását illetően.

Palackba zárt siker

A szénsavas üdítők gyártásáról még a válság előtt tért át a sportitalokra az akasztói cég, miután Nagy Ervin tulajdonos-ügyvezető azt tapasztalta, hogy Amerikában már hasít az Európában ekkor még ismeretlen szegmens. A családi vállalkozás a járványhelyzetre is próbál reagálni, méghozzá az értékesítési csatornák újragondolásával.

Dollármilliárdok az oltóanyagra

Globális verseny indult meg a vakcina kifejlesztéséért. Aki nyer, hiperprofitra tesz szert.

A tartalékok a növekedéshez lettek szabva 

A különleges jogrend beállta kihat az államháztartási folyamatokra is: az adósságráta csökkentése 2020-ban nem lesz prioritás, azaz változik az adósságképlet – jelentette ki lapunknak a Költségvetési Tanács elnöke.

Székely felhívás karantén idején – térképes

Home office: tesztüzem alatt

Sokkoló változáson ment át egy hét alatt az irodai tevékenység. Távmunkában kezdett dolgozni, akinek engedi a munkaköre, ha próbálta eddig, ha nem. Mit lehet két hét alatt várni az átállástól? Erről kérdezte lapunk Kápolnás Vera home office bevezetésre és tréningekre szakosodott tanácsadót.

Ellenállnak a kispapírok a vírusnak

Két SZIT-papír és két osztalékrészvény jelenleg a sztár a viharvert BÉT-en. Szektorálisan a távközlés, az ingatlan és a nyomda az igazán válságálló. És persze a jó öreg Zwack is vigaszt nyújthat ezen a szomorú piacon.

A hét hírei, idézete, száma

Kína maszkmonopóliuma és a hazai lehetőségek

A hazai maszkgyártás lehetőségéről, Kína maszk-monopóliumáról, a műanyag-előállítás egy részének a hazatelepítéséről, a gépipar trendjeiről és a klímaválságról is beszélt lapunknak a több évtizede fröccsöntőgépekkel foglalkozó Thege-Plastic Kft. ügyvezetője.

Megint jön a helikopterpénz

A fertőzés rohamos terjedése az eddigieknél gyorsabb válságkezelést igényel, így előtérbe kerülhetnek a közvetlen készpénzes juttatások. Ha elhúzódik a járvány, elmosódhat a határvonal a fiskális és a monetáris szféra között. 

Turbófokozaton az eszéki Saponia – hírek

Minden lehetséges eszközt bevethetnek

Magyar Nemzeti Bank Változatlan szinten hagyta az alapkamatot keddi ülésén a jegybank monetáris tanácsa. Eközben több likviditásbővítő intézkedést is hozott az MNB.

„Maradjunk egészségesek”

A koronavírus megérkezett az országba, egyre több a fertőzött, a világunk egyik napról a másikra megváltozott. Riportunk helyzetképjelentés az elmúlt napokból – egyelőre a bizonytalanság az úr a mindennapjainkban.

Erősíteni kell a kisvállalkozói innovációt

A kis és közepes cégeknek is részt kell venniük a kutatás-fejlesztési és innovációs programokban, az egyetemeknek pedig meg kell tanulniuk, hogy lehet értékesíteni a tudást – nyilatkozta a Figyelőnek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke.

Pénzügyi párna Szlovéniában

A ljubljanai parlament már elfogadta a koronavírus által megtépázott gazdaság megsegítését célzó első intézkedési csomagot, amely a munkahelyek megtartásáról, az élelmiszer-ellátásról és a vállalatok tehermentesítéséről szól. Hamarosan egy 1060 milliárd forintnak megfelelő összegű állami alapot hoznak létre.

Ötmilliárd eurós csomag

A koronavírus megfékezésére tett erőfeszítések mellett keleti szomszédunkban is keresik a járvány gazdasági következményeinek enyhítését, a lakosság tehermentesítését, illetve a majdani gazdasági újraindulás elősegítését célzó megoldásokat.

Sokk és terápia

Pánik, recesszió, több százezres munkanélküliség, tízezerszámra bedőlő vállalkozások, privát és céges likviditási problémák, apadó és elfogyó tartalékok, mínuszos előjelű prognózisok. Olyan jelenségekkel és fogalmakkal kell – remélhetőleg csak átmeneti időre – „megbarátkoznunk”, amelyek sokkszerűen és félelmetesen jöttek s jönnek, gyorsan lettek és lesznek életünk részei. Ám továbbra is a legfontosabb a biztonságunk, az egészségügy működtetése.

Nyugtatják a jegybankok a kötvénypiacot

Európai válságkezelés ide vagy oda, a kereskedők még mindig az amerikai adósságpiacban bíznak leginkább. A következő hónapokban az EKB megvehet minden kötvényt, amit tud, de a Fed is beszállhat a kockázatos vállalati papírok szegmensébe.

Luxusturkálók a láthatáron

A prémiummárkák tervezőit és forgalmazóit egy ideje már fenyegeti a környezetvédők kritikája. A célközönség tudatosodására a brandeknek reagálniuk kell, ha nem akarják elveszíteni az ügyfeleiket.

Növekedhet az idén a mezőgazdaság

Noha a koronavírus-járvány gazdasági hatásai pontosan még nem láthatók, az idén a növénytermesztés továbbra is kiegyensúlyozott maradhat, a termeléssel összefüggő kockázatokra pedig elsősorban az állatbetegségekkel érintett ágazatokban lehet számítani – vélik az OTP Agrár szakértői.

Hitelre vár Ukrajna

A körülbelül negyvenmillió fős Ukrajnában akár 22 millió embert is megfertőzhet a Covid–19 – tette közzé az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia, utalva a járványellenes és megelőző intézkedések rendkívül alacsony szintjére. Némi hezitálás után a parlament ma ül össze, hogy döntsön a szükségállapot bevezetéséről és a gazdasági intézkedésekről. Nemzetközi szervezetektől hiteleket kért az ország vezetősége.

Személyi hírek

Nagyobb szerep vár az államra

Három fázisa van a koronavírus okozta helyzetnek. A pánik, a rövid és a középtávú tervek elkészítése, továbbá a recovery, vagyis a pénzügyek, a gazdaság stabilizálása és helyreállítása – hangsúlyozta lapunknak adott interjújában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, akinek az ismertetése szerint a kamarai válságstáb azonnal elkezdte az ágazati problémák feltárását, valamint ajánlásokat tettek és tesznek a kormánynak a gazdaságpolitikai szintű intézkedések kialakítására.

Ujvári Vivien

„Sehol máshol a világban nem készül olyan tradícióval bor, mint Tokaj-Hegyalján az aszú. Legyünk rá büszkék, és ha tehetjük, fogyasszuk” – vallja a borvidék fiatal generációs borásza. A szakember, még mielőtt a mádi Barta Pincéhez került, Amerikától Ausztráliáig bejárta a világot.

Befagyasztott árak Szerbiában

A járványhelyzetben déli szomszédunk a polgárok, különösen az idősek anyagi tehermentesítésére koncentrál.

Újabb intézkedéscsomag a vírus ellen

A héten újabb gazdaságvédelmi akciótervet jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök. Az intézkedések alapján egyértelműen látszik, melyek azok a szektorok, amelyek első körben segítségre számíthatnak. A prognózisok alapján az idén aligha kerülhető el a recesszió.

Nagy recesszióra számít Szlovákia 

A múlt hét vége óta hivatalba lépett miniszterelnök, Igor Matovič kedden negyven, kifejezetten a járvány visszaszorításával kapcsolatos szigorító intézkedést ismertetett. Lapzártánkig egy új gazdaságmentő csomagról még nem döntött a kormány, de a koalíció egyes tagjai ismertették elképzeléseiket.

Az újoncok kormánya Pozsonyban – térképes

Visszaszorított kontaktusok

A pénzügyi szektorban is napirendre került a fizikai érintkezések számának visszaszorítása. A szolgáltatók az elektronikus csatornák használatának irányába próbálják terelni az ügyfeleket.

Rémálom az Adrián

Érzékenyen érinti Horvátország gazdaságát is a koronavírus. A járványügyi helyzetben a főváros térségét még a vasárnapi földrengés is sújtotta. A megrongálódott épületek helyrehozatala jelentős forrásokat von el a vészüzemmódban lévő költségvetésből. A pandémia európai terjedése óriási károkat okoz a horvát turizmusban, emellett a szórakoztatóipar és a termelés is jelentős veszteségeket könyvelhet el. 

2020/03/26