2020/03/12

Keserédes „szerb Davos” – térképes

Információs központ lesz az iroda

A tehetségekért, a kiváló minőséget produkálni képes munkaerőért éles a verseny a munkaerőpiacon. A juttatások mellett fontos szempont lehet az iroda kialakítása, színvonala. A jó irodáról gyakran mást gondol a foglalkoztató és mást a dolgozó. Az ideális eset az, ha keresik a közös nevezőt.

Van, amit a jegybankok sem tudnak megoldani

Monetáris lazítási hullám söpörhet végig a globális gazdaságon a Fed rendkívüli kamatvágása nyomán. Az ultraalacsony kamatok korában azonban a jegybankok mozgástere korlátozott, a fiskális politikának is be kellene szállnia a járvány kiszámíthatatlan hatásainak enyhítésébe. 

Milliárdok özönlenek, eurócentekért küzdenek

Miközben erőteljesen meglódultak a franciaországi ingatlanárak – Párizsban nyárra már 11 ezer euróba is kerülhet egy négyzet-méternyi lakóingatlan –, a gazdaság erőteljesen lassul.

Tündérmese teniszütővel

A férfitenisz-világranglistán a top 100-ba 31 évesen bekerült sportoló páratlan feltámadással járult hozzá a magyar válogatott Belgium elleni győzelméhez a Davis-kupában. A Figyelőnek adott interjúban a salakszezonos terveiről éppúgy beszélt, mint a három évvel ezelőtti újrakezdésről, valamint a Fucsovics Mártonnal tervezett párosról, amely olimpiai részvétellel is kecsegtet.

Eladó Ukrajna síparadicsoma – térképes

Tájkép csata után

Hozzávetőleg 200 milliárd euró a különbség a két, egymástól távol álló álláspontot képviselő országcsoportok elképzelése között az Európai Unió következő hét évre szóló költségvetési vitájában. 

Fegyvergyártás Horvátországban

A horvát hadiipar az elmúlt évben mintegy 200 millió eurós forgalmat generált. A főként kézifegyverek és katonai felszerelések gyártására szakosodott ágazat túlnyomórészt exportra termel, ezért stabil lábakon áll.

Háborús időket idéz az olajpiac

Az olajnagyhatalmak szövetségének a felbomlása piaci összeomláshoz vezetett. Jó hír az autósoknak, hogy az üzemanyagok ára tartósan alacsony maradhat.

Meglovagolta a konjunktúrát a barkácspiac

Közel járt a bukáshoz, de nagy küzdelem árán megmenekült a magyar Praktiker, amely az elmúlt négy évben megduplázta forgalmát – mondta a Figyelőnek az ügyvezető igazgató. A többségi tulajdonos Wallis szerepéről és a plázastopról is beszélt a cégvezér, akinek a forintgyengülés fejtörést okoz, újabb válságtól viszont nem tart.

Kókai-Nagy Ákos

Két évtizede dolgozik a gyógyszeriparban, s ez évtől az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöki feladatait is ellátja. Azon dolgoznak az egyesületben, hogy a magyar betegek is hozzáférjenek a legújabb innovációkhoz.

Újratervezés

Gyorsan kapcsolt a világ. Bár a politikusokat, a nagy döntések meghozóit általában lassúsággal, kései helyzetfelismeréssel szokták vádolni – olykor-olykor jogosan –, most erről a világjárvánnyá terebélyesedő koronavírus esetén szó sincs. Rövid idő alatt rendkívüli intézkedéseknek lehettünk tanúi: a világháború óta nem tapasztalt karanténozás mellett azonnali gazdasági lépéseket is bejelentettek már Európa vezetői, s nagy költségvetési csomaggal rukkolt ki az Egyesült Államok. Tény ugyanis, hogy gazdasági károkkal jár a fertőzés. Senki sem ússza meg, és több érintett ágazat – idegenforgalom-turizmus, szállítás, légi szolgáltatások – bedobhatja a törülközőt, akár világcégek kerülhetnek padlóra. Magukkal rántva a beszállítói láncokat.

Gyors növekedés a biztosítóknál

Több mint tizenkét százalékkal nőtt tavaly a biztosítók díjbevétele. A bővülést a nem életbiztosítási üzletág húzta. A szektorszintű nyereség is növekedett

Hagyományos expanzió

Az online értékesítés folyamatos növekedése mellett erőteljes expanziót hajtott végre a MediaMarkt a hagyományos bolti szegmensben. Erről és az új egységek nyitásának a tapasztalatairól beszélgettünk a cég ügyvezető igazgatójával.

Osztalékemelésre is futja az OTP-nél

Újabb csúcsot döntött a bankcsoport profitja, a nyereségből a részvényeseknek is több jut.

Programajánló

Veszélyben az óriási drón-biznisz

Mintegy 4000 milliárd forintos globális üzletet fenyeget az, hogy az Egyesült Államokban igen szigorú szabályozást készülnek elfogadni a 250 grammnál nehezebb, valamirevaló távirányítású repülő eszközökre. Eddig több mint 53 ezren tiltakoztak – hozzávetőleg most 2,5 millió körüli lehet a hobbidrónok száma csak Észak-Amerikában.

Elismerés nélkül jön a kiégés

Mindenkivel előfordul, hogy időnként túlhajtja magát, kimerül. De az állandó, tartós stressz, a kudarcok sorozata kiégéshez vezet és befolyásolja a teljesítményt, az életminőséget. A WHO tavaly betegséggé nyilvánította a kiégési szindrómát.

Naperőműpártiak vagyunk

Az Európai Unióban a karbonsemlegesség elérése a cél. A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy ennek költségeit ne a magyar családokkal fizettessék meg, mindenképpen elkerüli majd az élelmiszerek vagy az energia árának emelését. Ugyancsak ragaszkodik a kohéziós támogatások megtartásához, s kiemelten fontosnak tartja az atomenergiát, mert anélkül nincs hatékony kibocsátáscsökkentés – nyilatkozta a Figyelőnek az innovációs és technológiai miniszter.

A koronavírus nyertesei

A járvány befagyasztotta az üzleti életet. A koronavírus a legtöbb ágazatban óriási károkat okoz. Viszont vannak olyan cégek, amelyek jól jártak a betegséggel.

Kelet-európai összefogás

Kelet-európai uniós országok (közéjük sorolva a balti államokat) jelezték: kiállnak a közös agrárpolitikára fordítható források megtartása mellett. Ezt erősítették meg az érintett államok mezőgazdasági miniszterei varsói találkozójukon.

Kutatunk, fejlesztünk

Magyarország nincsen jó, de túl rossz helyen sem a kutatás-fejlesztési aktivitás, költések terén.

Nagy üzlet a „főzz magad” élményétterem

Bécsben, Berlinben és más osztrák, német nagyvárosokban is franchise-éttermet nyit rövidesen a frissen feltőkésített Makery. A pénzügyileg már ma nyereséges startup élményfőzést kínál, főként cégeknek és magánembereknek. Pár éven belül stratégiai nagybefektetőt vonnának be, alaposan felduzzasztva egységeik számát – árulta el kérdésünkre Kövécs András, a társaság vezetője.

Lengyel fogyasztói hazafiság

A szabad gazdaság korszakában a lengyeleknek sok évre volt szükségük ahhoz, hogy megértsék: ami nyugatról származik, nem feltétlenül jelent jobb minőséget vagy nagyobb presztízst. Ma már azonban a külföldi áruk dömpingje ellenére egyre inkább a hazai termékeket preferálják, még akkor is, ha drágábbak a behozott cikkeknél, az ázsiaiaknál mindenképpen. 

Felemás kormányváltás Ukrajnában – térképes

Az élet Putyin után

Putyin 2024-ben távozik – legalábbis az elnöki posztról. A háttérben máris óriási helyezkedés indult be, a hatalmi lobbik ölik egymást.

Koronavírus: jön az akcióterv

Sok milliárd forintos gazdaságélénkítő segítségnyújtásra lesz szükség a koronavírus negatív hatásainak a mérséklése érdekében – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

Elkezdődtek a brit–uniós tárgyalások

A delegációk felálltak, a fegyverek csőre töltve, a lövészárkok kiásva. Nézzük a legérzékenyebb kérdéseket.

Joe Biden felemelkedése

A szuperkedd Joe Biden előretörését hozta, de a demokraták elnökjelölti pozíciója még nem dőlt el. A volt alelnök mérsékeltebb és Bernie Sanders radikálisabb programja továbbra is versenyez egymással.

Ukrán milliárdosok horvát hajógyárat vennének – térképes

Csak semmi visszafogottság

Közel hétéves csúcsra nőtt a lakossági hitelek állománya január végére, s  az új kihelyezések mennyisége is nagyobb volt  a vártnál. A babaváró kölcsönök állománya ötszázmilliárd forint felett jár.

Romániai decentralizáció ellenszélben

Autonómiaveszélyt vélt felfedezni Ion Ștefan román fejlesztési miniszter abban a kormányrendeletben, amely regionális szintre utalta volna a térségfejlesztésre szánt uniós pénzek elosztásának a kompetenciáját. Az első körben „megtorpedózott” lehetőségről a székelyföldi Sepsiszentgyörgy polgármestere, a több mint száz romániai megyei jogú várost összefogó Municípiumok Országos Szövetsége vezető testületének a tagja, a szervezet központi fejlesztési régiós egységének elnöke, a Régiók Európai Bizottságának a póttagja beszélt a Figyelőnek.

Költségvetési óvintézkedések a koronavírus ellen

Miután gyorsan terjed az új kórokozó, több kormány, így a magyar is külön forrásokat biztosít a védekezésre, valamint a gazdaság menedzselésére.

Hatalmas szerb vagyon Koszovóban

Belgrád szerint 200 milliárd (!) eurója ragadt az általa déli tartományként kezelt balkáni országban – Pristina egyelőre azt tesz, amit akar, de a tárgyalások bizonytalansága miatt nem mer belevágni komoly beruházásokba.

Személyi hírek

Indul az öntözés fejlesztése

Önkéntes öntözési közösségek létrejöttét szorgalmazták a döntéshozók.

Figyelni kell a fiatalokra

Frissíteni kell a pénztárakról szóló jogszabályt. Elkeserítő, hogy a digitális korszak kapujában élünk, de egy kasszába csak papírok özönének a kitöltésével lehet belépni, ez taszítja a fiatalokat – mondta a Figyelőnek az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) újonnan megválasztott elnöke.

2020/03/12