2020/02/27

Előre szólnak, mire vágyik a felhasználó

Garázsvállalkozásból ingyenes termékkel nőtte ki magát a Liferay a világ egyik legnagyobb integrált vállalati portálrendszert fejlesztő cégévé. A társaság éves árbevétele ma már százmillió dollár felett van.

Élményplatformra váltanak

Az elemzések szerint a biztosítási piacon szereplő cégek 2022-ig évente 28 milliárd dollárral többet költenek majd ügyfélszolgálati folyamatok számítástechnikai fejlesztésére.

Növekvő átlagok a lakáshiteleknél

Az átlagos, igényelt hitelösszeg és a választott kamatperiódus hossza is növekszik a lakáshiteladósoknál. Az idei kilátásokat illetően óvatosan derűlátók a bankok.

Padlót foghat a kínai gazdaság

Kínában lassul, a világ más országaiban azonban gyorsul a járvány terjedése. A gazdasági károk azonban egyre súlyosabbak az ázsiai nagyhatalomnál. 

Hiányoztak a Rábának a honvédség vásárlásai

Csökkenő bevételek és emelkedő költségek között próbál szlalomozni a cég.

Fizetett startupszabadság

Egy igazán izgalmas munkaerőpiaci kísérletet tervez kipróbálni a varsói fejlesztési tárca. A közvitára bocsátott projekt szerint féléves fizetett szabadságot kapnának azok a munkavállalók, akik saját vállalkozást szeretnének fejleszteni.

Van-e értelme az egységes európai minimálbérnek?

Egyre több helyen felmerül, hogy a társadalmi életszínvonal javítása érdekében szükség lenne egy egységes európai minimálbér bevezetésére. A visszafogottabb hangok, felismerve az ötlet kockázatait, inkább csak az egységes szabályozás mellett érvelnek. 

A szlovákiai választások tétje

Északi szomszédunkban február utolsó napján, szombaton parlamenti választásokat tartanak. A múlt héten nyilvánosságra került felmérések szerint szoros eredmény várható. A jelenlegi kormány fő erejének számító Irány – Szociáldemokrácia (Smer – SD) győzelmét jósolják, de feljött mögéje az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) konzervatív párt.

Roham a romániai rohammentők ellen

Úgy tűnik, egyre kisebb annak a valószínűsége, hogy a helyén marad a romániai országos sürgősségi igazgatóság (DSU) vezetője. Keleti szomszédunk ritka, eddig egyöntetű elismerés övezte intézménye, a SMURD néven, fogalomként emlegetett rohammentő-szolgálat alapító-vezetője, Raed Arafat belügyi államtitkár nem hajlandó önmagától távozni. Népmesei hősből bukott angyal?

Willmann Fábián

Még két gőzgombócot kérünk! – szól oda a pultosnak egy asszony, aki a barátnőjével ült be vacsorázni. A falakat színültig borospalackok és képzőművészeti alkotások borítják, a pultnál utcáig tartó sor áll biozöldségért, házi sonkáért, belga csokoládéért, míg a kávéspultnál utánozhatatlan illatú ital gőzölög. A Wekerle-telepi Másik Boltban megvan minden, amit a Belvárosban elveszítettünk.

Mad Mike és a Fejnélküli Roland

Az egyes államok által hivatalosan fel nem vállalt katonai feladatokra előszeretettel vesznek igénybe magánhadseregeket. Az iparág az elmúlt években óriási üzletté nőtte ki magát.

De Gaulle szelleme

A francia atomütőerőre támaszkodva jönne létre az önálló uniós védelmi stratégia – a következő tíz évben. A megvalósításban egyelőre több a kérdés, mint a válasz. 

Harc a munkaerőért

Míg a kétezres évek elején a kiskereskedelmi üzletek az áruválasztékkal, az árelőnnyel versenyeztek, most a bérköltség növelésén van a hangsúly.

A bankok felkészültek az azonnali fizetésekre

A versenyképesség javítása érdekében az azonnali fizetési rendszer kiépítésére fordított összegeket vonhassák le a bankok a befizetendő tranzakciós illetékből – mondta a Figyelőnek a Magyar Bankszövetség elnöke.

Exportra épül a horvát faipar

A horvát fatermékek iránt nagy a kereslet külföldön, ami leginkább a jó minőségnek köszönhető. A faipar az utóbbi években szárnyal déli szomszédunkban. A munkaképes lakosság tíz százalékát foglalkoztatja, a teljes horvát export nyolc, a GDP-nek pedig a két százalékát adja. Történelmi hagyatéka is jelentős: a szlavóniai erdők fáját nálunk például az Országház vagy a Szépművészeti Múzeum belsőépítészeti munkáihoz is felhasználták.

Az állampapíron túl is van élet

Az elmúlt időszakban növekedett a lakosság megtakarítási kedve, ami látszik a friss állományi adatokon is. A pihenő pénzek aránya viszont még mindig magas a portfólióban.

Fókuszban marad a vidék

Hamarosan kiírhatják a vidéki civil szervezetek támogatását célzó pályázatokat az idén tovább bővülő Magyar Falu Program keretében. A minap negyvenmilliárdos kormánydöntés született.

Mosolydiplomácia

A hangnem változott, a monetáris politika azonban nem. Immár több mint száz napja van az Európai Központi Bank élén Christine Lagarde.

Viharos február a biztosítóknál

Az idén igencsak előrecsúszott a viharszezon: a februári időjárás az előzetes becslések szerint is milliárdos károkat okozott. A biztosítók szerint a szélsőséges időjárási jelenségekre egyre kevésbé lesz jellemző a szezonalitás.

Kelbimbó csillogó pezsgővel

A gasztronómiában is vannak éves előrejelzések és aktuális trendek, mint a divatban, de kár lenne azt hinni, hogy a sztárséfek szabják meg az irányt. Sokkal inkább a globális élelmiszergyártók szándéka jelenik meg az üzletekben és a konyhánkban is. Most a mindenféle „-mentes” irányba fejlesztenek.

Jobbközép koalíció körvonalazódik – hírek

A hét hírei, idézete, száma

Válságban a japán gazdaság

A tokiói kormány ismét recessziós veszélyekkel szembesül. Az áfaemelés a fogyasztást vetette vissza, a koronavírus a kínai turistákat tartotta otthon.

Lubickol az új szerepben

A Barcelona és a Veszprém egykori csillaga 22 év után már a vonal másik oldalán tesz a kézilabdáért. A Magyar Kézilabda Szövetség alelnökeként és a Veszprém sportigazgatójaként a rangon aluli légiósokról, valamint a taoforrásokról is markáns véleménye van. Emellett úgy látja, a férfiválogatott annak ellenére hatalmasat fejlődött, hogy Tokióba már csak a női juthat el.

Alkotmányos válság Bukarestben – hírek

Szerbiai vámrekord

JAVULT A BEHAJTÁS / Miközben a bevételek évről évre növekednek, az elemzők már az uniós tagság hátrányaira koncentrálnak.

Hideg zuhany az osztaléknál

Sajátrészvény-vásárlásokkal igyekszik tompítani az osztalékvágást a Magyar Telekom menedzsmentje. A lépéssel rövid távon felhajthatja ugyan az árfolyamot, ám félő, hogy a befektetői bizalmat hosszú távon sem sikerül visszaállítani.

Harmadával eshet a mobiltelefon-gyártás

Az első negyedéves mobiltelefon-gyártás 30 százalékkal zuhanhat Kínában, sok modell elérhetőségében komoly fennakadások lehetnek.

Vesztegzár: nálunk Átmeneti a hatás

Miután az olasz–magyar gazdasági kapcsolatok folyamatosan bővülnek és kiválók, legrosszabb esetben is átmeneti lehet az a megingás, amelyet a koronavírusügy okozhat a kétoldalú külkereskedelemben – mondta el lapunknak az Olaszország-szakértő. 

Mostoha környezetben is megállta a helyét a Mol

Rácáfolt a pesszimista elemzői várakozásokra a Mol negyedéves beszámolója. Az olajtársaság nagyobb alaposztalékot fizethet az idén, az előző években megszokott speciális juttatást azonban nem vehetik készpénznek a befektetők.

Mi lesz az okoskamera-biznisszel?

Pár hete még teljesen be akarták tiltani az automata arcfelismerő kamerákat a személyes adatok védelmének uniós szabályaira (GDPR) hivatkozva. Az illetékes EU-s biztos ugyanakkor visszalépett a túl szigorú, csak a rendőri és hasonló szerveknek kivételt nyújtó regula javaslatától, hiszen az üzleti életben is egyre gyakoribb az automatizált azonosítás. A túlzott jogvédelem igen fontos gazdasági érdekeket is sérthetett volna, és nem csak a nagy amerikai cégek esetében.

Erőteljes bővülés a megtakarításoknál

Több mint egytizedével nőtt tavaly a magyar háztartások pénzügyi eszközeinek mennyisége, és decemberre már meghaladta a 61 ezer milliárd forintot.

Közép-Európa gazdaságának is árthat a koronavírus

Nem elhanyagolható a járvány hatása térségünkre. Fontos tesztje annak, hogy mekkora rizikót jelent az autóipar nagy súlya a régió gazdaságában.

Az agrárfejlesztési garancia a fő irány

A Start Garancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt. nem kér fedezetet a szolgáltatásaihoz a vállalkozásoktól, ami nagy segítséget jelent az uniós pályázatoknál vagy az állami támogatási források igénylésénél. A társaság vezérigazgatójával beszélgettünk.

Lízingpiaci lassulás

Tavaly még hét százalékkal bővült a lízingpiac, 2020-ra viszont már stagnálást vár a Magyar Lízingszövetség.

Közel a négyszázezres bruttó bér

Ahogy szinte minden gazdasági mutatónk jelentősen javult az elmúlt évtizedben, úgy a bérek és a keresetek is soha nem látott mértékben növekedtek – derül ki Szalai Piroska bér- és munkaügyi szakértő, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnökének elemzéséből. 

Amerikai autós visszavonulás

A távol-keleti óriás átveszi az USA autógyártási bástyáit a délkelet-ázsiai, indiai és ausztráliai régióban. Innen a GM szinte teljesen kivonul, helyére a Great Wall és a Geely nyomul be.

Mesterhangszerek, hangszerészmesterek

Hegedűkészítők Szalonja, azaz vonós mesterhangszerek és vonók kiállítása a Fonóban, március 7-én és 8-án. A közelgő esemény kapcsán az egyik kiállító hangszerész, Kőrösi Ferenc műhelyébe látogattunk.

Szerkezeti gondok

Folytatódik az évek óta tartó növekvő trend a lakossági megtakarításoknál: a háztartások pénzügyi eszközeinek mennyisége 2019-ben is stabilan két számjegyű ütemben növekedett, meghaladva ezzel a 61 ezer milliárd forintot. A megtakarítások bővülési ütemét pedig a hiteleké csak kismértékben haladta meg, így a háztartási szektor tartozásokkal csökkentett, nettó pénzügyi vagyona is jóval 50 ezer milliárd forint felett mozog.

Padlóra küldheti Itáliát a koronavírus

Miután Észak-Olaszországban elszabadult a koronavírus, több települést is karantén alá helyeztek a hatóságok. Közben a járvány az európai tőzsdéket, így a miénket sem kímélte. Már magyar állampolgár is van a fertőzöttek között.

„Projektbizniszekben forgunk”

Miközben a mostani környezet támogató, arról sem szabad megfeledkezni, hogy jöhetnek mínuszos időszakok is, ezért ki kell használni a jelenlegi előnyöket, valamint termelékenységjavító intézkedéseket szükséges tenni – hangsúlyozta lapunknak adott interjújában a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) elnöke. 

Digitalizálódik Szerbia

Az IT-szektor virágzásában látja déli szomszédunk a munkaerő elszivárgásának a megakadályozását, a bérek javításának a lehetőségét.

2020/02/27