2020/02/13

Előbb-utóbb be kell lépni az eurózónába

Kétségtelen, hogy a leendő, 2021-től hatályba lépő uniós költségvetés terén nagyok az eltérések, de ez mindkét irányban igaz. Akad olyan tagállam, amelyik túl ambiciózusnak tartja, s van olyan, amelyik kevesli a keretbüdzsé tervezett főösszegét – hangsúlyozta lapunknak adott exkluzív interjújában az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének a vezetője, aki aláhúzta azt is: Dániát leszámítva a nem a közös pénzt használó EU-s országoknak előbb-utóbb be kell lépniük az euróövezetbe.

Az oroszok kinézhették maguknak a román gázmezőt – térképes

Előbb-utóbb be kell lépni az eurózónába

Kétségtelen, hogy a leendő, 2021-től hatályba lépő uniós költségvetés terén nagyok az eltérések, de ez mindkét irányban igaz. Akad olyan tagállam, amelyik túl ambiciózusnak tartja, s van olyan, amelyik kevesli a keretbüdzsé tervezett főösszegét – hangsúlyozta lapunknak adott exkluzív interjújában az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének a vezetője, aki aláhúzta azt is: Dániát leszámítva a nem a közös pénzt használó EU-s országoknak előbb-utóbb be kell lépniük az euróövezetbe.

Adj kölcsön, hogy beperelhesselek

A svájcifrank-hitelek ügyét követően újabb „bankellenes forradalom” dúl déli szomszédunkban. A hitelfelvevők a kezelési költséget követelik vissza.

Magyar vidékek hátrányban

A felvidéki magyarok nagy része számára drágább az élet északi szomszédunkban, mint a legtöbb szlováknak. Az adóikból visszakapott pénz egy főre számítva kevesebb az átlagnál, miután olyan vidékeken élnek, amelyek tengerszint feletti magassága nem haladja meg a háromszáz métert.  

Visszavonulót fújtak a kisbefektetők

Gyors ütemben emelkedett tavaly a befektetési alapokban kezelt vagyon, ám a lakosság lejjebb építette a portfólióját, leginkább a szuperállampapír megjelenése miatt.

Küzdelem a gyermekekért

Az érintett, ám nyilván megfelelően kompenzált intézetek akár több százmilliós haszontól esnek el, míg a gyermekért küzdő párok százezreket spórolnak a meddőségi kezelések ingyenessé tételével. Átnéztük a részleteket.

Kormánybuktatási színjáték

A múlt héten megbukott a Ludovic Orban vezette liberális kisebbségi kabinet. A három hónapig regnáló miniszterelnök furcsa módon most ismét kormányalakításra készül, hogy végül előre hozott választásokat idézhessen elő. Ennek azonban az az egyik feltétele, hogy mostantól a román törvényhozás két miniszterelnök-jelölt kabinetjét is elutasítsa. Az alkotmány szerint ezután feloszlathatja a parlamentet az államfő. Ezt nehéz végigjárni, mert a pártok között nincs konszenzus az idő előtti megmérettetéseket illetően.

Nemzeti nyugdíj horvátországban – térképes

A cégeket is megfertőzi a koronavírus

Ha a kórokozó terjedését a következő hetekben nem sikerül megállítani és döntően Hupej tartományon belül tartani, ott megfékezni, akkor a magyar gazdaságnak is ellátási gondokkal, részleges gyárleállásokkal kell számolnia.

Akadozik a Chrysler–Peugeot-fúzió

A Fiat Chrysler gondokkal küzd, főleg Európában. Az elemzők és a befektetők egyelőre bíznak a PSA-val való fúzió megvalósíthatóságában, ehhez azonban radikálisan javítani kellene az olasz–amerikai konszern nyereségességét. 

Kövér gázt adnak

Február elején egy újabb, 150 millió forintos tőkebefektetést kapott a Hiventurestől a Fuvar.hu. A kisebb szállítók felesleges kapacitásait, a gyors és olcsó szállítást keresők igényeit egy egyszerű webes szolgáltatással összekötő startupcég terveiről az ügyvezetőt kérdeztük.

Eldorádó, avagy piac az egész világ

Az elmúlt hét végén mutatta be a József Attila Színház Bereményi Géza Eldorádó című színdarabját. Noha az azonos című 1988-as, a szerző rendezte film bő két évtizeddel ezelőtti adaptációját egykor számos színház tűzte műsorára, a mostani premier mégis igazi ősbemutató, amennyiben Bereményi új művet alkotott. Maradt a Teleki tér, a Monori és a Gombacsik család, valamint a piac nyers, ám szerethető csirkefogói.

Új lehetőségeket is hoz az azonnali utalás

A készpénzforgalom jelentős visszaesését is várják az azonnali utalás bevezetésétől a hitelintézetek, miközben az ügyfeleknek lehetőségük nyílik egy másodlagos, a bankszámlaszámon kívüli azonosító megadására is.

Nőtt a bevétel, több a csaló – térképes

Vírusos álhírek

Tizennyolcmillió bejegyzést és 330 millió reakciót kapott a közösségi médiában a koronavírus témája, többnyire gyakorlatilag január utolsó hetében. Nálunk 19 ezer bejegyzés született ez idő alatt. A hírek azonban a fake news és az összeesküvés-elméletek igazi melegágyának bizonyultak. Malajziában pár napja hat embert tartóztattak le álhírterjesztésért, mert zombivírusnak állították be az új járványt.

Nem került le a napirendről a digitális adó

A múlt év végi tűzszünet után az idén ismét fellángolhat az amerikai–európai kereskedelmi háború – a tét a nagy techcégek és a globális vállalatok adóztatása. 

Egy év átmenet az agráriumnak

Továbbra sem tisztázott, mekkora forrást kíván szánni az unió a közös agrárpolitikára, de az már szinte biztos, hogy az új rendszer legkorábban 2022-ben indulhat.

A koronavírus eddigi hatásai a gazdaságokra, a vállalatokra, ismert márkákra

Újra nyeregben a híres lengyel lovarda

A Varsótól mintegy 160 kilométerre keletre, a lengyel–fehérorosz határ közelében lévő 2700 lelkes faluban van a világhírű arabtelivér-tenyészet, amelynek a lovaira egymással vetélkedve licitálnak dollármilliomosok, arab sejkek, híres emberek az évente megtartott Pride of Poland aukción. Két pénzügyi veszteséggel zárt esztendő után tavaly már sikert könyvelt el, ráadásul most tekintélyesebb összeget kapott az államtól.  

Merjünk mindig előrébb nézni

Első magyarként sikerült megkapnia a borszakma egyik legfontosabb nemzetközi elismerését, a The Future 50 díjat, ezáltal felkerült a világ 31 legkiemelkedőbb borszakértőjének listájára. Húsz éve foglalkozik borokkal, rendszeresen bírál nemzetközi borversenyeken, számos borászat, illetve a Lidl stratégiai tanácsadója, a Metropolitan Egyetem oktatója.

Brexit utáni aggódás Romániában

Február elsejétől új időszámítás kezdődött az európai politikai és gazdasági közéletben. A brexit várhatóan az EU tagországai többségének a gazdaságát is átfazonírozza. Mi lesz a második legnagyobb, Kelet-Európából érkezett angliai közösséggel vagy az exportra termelő ágazatokkal? 

„Kiskarácsony” a hitelpiacon

Nem hozott kiugró keresletet a karácsony előtti szezon a fogyasztási hiteleknél. A lakáscélú kölcsönöknél viszont jól sikerült az év végi hajrá, és ugyanez mondható el a megtakarítási oldalról is.

Aranyláz németországban

Aranyat kezdtek el spájzolni a németek. A kormány a gazdaság élénkítése céljából kétezer euróra csökkentette a bejelentési kötelezettség nélküli vásárlás felső határát. 

Földre kényszerítve

Az USA-ban a Boeing kényszerű leállása lassíthatja tovább a bővülést. Európa továbbra sem tud megbirkózni a gazdaság strukturális problémáival. 

Még kivárnak a Pensum tulajdonosai KIBOCSÁTÁS

Ambiciózus tervekkel, a nemzetközi jelenlét erősítésének a szándékával érkezett a tőzsdére a Pensum, amely akár Mongóliából is képes munkaerőt mozgósítani.

Mindennapi szellemi betevő

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt azt, hogy miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, ennek ellenére reméljük, minél többek ízlését kielégíti. A héten a 10. Frankofón Filmnapokat, a Pécsi Nemzeti Színház legújabb bemutatóját és Eszik Alajos kiállítását ajánljuk szíves figyelmükbe.

Elhúzódó elektromos forradalom

Úgy tűnik, hogy az elektromos kocsik még az évtized végére sem tudják eltörölni a robbanómotorok világát.

Finomhangolás, béremelés és nyugalom

Az elektronikus ügyintézés kiterjesztése az egyik legfontosabb hosszú távú terve a kormányzatnak. Az első lépések már megtörténtek.

Vészesen fogy a képzett munkaerő – térképes

Aki a hobók útjára lépett

Hobo 75, magyarán Földes László hetvenöt esztendős. Ha azt gondolnánk, a pop-rock-blues sztároknál megállt az idő, hát nem. „Mert az idő könyörtelen vonatán fut minden tovább” – írta Hobo jeles elődje, S. Nagy István. A kerek évfordulót egész esztendőn keresztül tartó anyaországi és erdélyi turnéval ünnepli a nemzedékek ízlését meghatározó alkotó-előadó.

Láthatjuk-e a jövőt?

A különböző hazai és nemzetközi szervezetek időről időre készítenek makrogazdasági prognózisokat. Ezeket mostanában gyakran szokás kritizálni, hogy felfelé vagy épp lefelé tévednek. Rövid írásomban áttekintem az előző néhány év előrejelzéseinek a megvalósulását, s egy kis kitekintést adok arra, mit várunk 2020-ra vonatkozóan.

Kuruzsló lenne a lelki segítő is?

Sok ezer lelki segítő munkát végzőt hozhat nagyon méltatlan helyzetbe egy új módosítás. Egyes sajtótermékekben kuruzslótörvény néven emlegetett, február közepén életbe lépő szabályváltozások gyors felülvizsgálatát szorgalmazza Rusznák Tamás, az ELTE Jogi Továbbképző Intézet oktatója, a Corvinus Egyetem és a Bankárképző korábbi óraadó tanára.

Egyszeri tételek csúfították a Richter eredményét

Kedvezően fogadta a Richter gyorsjelentése után megfogalmazott kommunikációs üzeneteket a piac. Öt százalékkal nőhet az idén a bevétel, óriási összegeket költ a cég k+f kiadásokra. A negatívumok – egyszeri leírások, nyomás alatt lévő marzsok, a profit koncentrációja egy termékre – háttérbe szorulhatnak.

Budapesti logika a tömegközlekedésben

Több száz milliárdos befektetés lesz a következő években a HÉV és a belső vasúthálózat fejlesztése – erről beszélt lapunknak Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, valamint Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Személyi hírek

Erősre sikerült az év végi hajrá

Új csúcsra növekedett tavaly a magyarországi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma. A jó teljesítményben jelentős szerep jutott a decemberi hónapnak és a külföldi vendégeknek is.

Közeledő keleti küldetés

A japán szervezők elkerülnék, hogy a koronavírus, a magas páratartalom vagy az oroszok eltiltása miatt maradjon emlékezetes a 2020-as nyári olimpia. A magyar delegáció is formálódik, Szilágyi Áron kardvívó kétszeres címvédőként készül.

Versenyképes magyar márka

A Helia-D története a nyolcvanas évekre nyúlik vissza. A rendszerváltást követően többszöri megújulás után a márka életben maradt, megerősödött, a cég évek óta növekedési pályán van, erre az évre 1,7 milliárdos árbevételt céloznak meg – nyilatkozta lapunknak a brand tulajdonosa.

Olajháború Közép-Ázsiában

Washington ismét aktív külpolitikát folytat Oroszország szomszédos államaiban. Olaj- és fegyverszállításokkal igyekszik növelni befolyását. Moszkva államilag támogatott, olcsó LNG-vel válaszol.

Nem csak a profitra mennek

Ma már az is érdekli a befektetőket, hogy a célpontnak milyen a társadalmi felelősségvállalása.

Kiemelt figyelmet kap az élelmiszeripar

Az élelmiszeripar a 2014–20-as költségvetési ciklusban 360 milliárd forintot meghaladó támogatásban részesült, és egyeztetési szakaszban van a 2021-es büdzsé terhére egy olyan előirányzat elkülönítése, amelyet az agrártárca használhatna fel célzottan a szektor fejlesztéseinek a finanszírozására.

Deli-Gray Zsuzsa

Számos nemzetközi szereplő működik a hazai oktatási szcénában, kifejezetten üzleti tanulmányokra szakosodva. 1909-ben, a Loire völgyében, Angers városában hozták létre az ESSCA School of Managementet. Az iskola budapesti kampuszát 1993-ban nyitották, egy időben a párizsival.

Alig marad munkáskéz Ukrajnában

A több millió ukrán vendégmunkásnak köszönhetően nő az átlagbér – ezt a következtetést a kijevi jegybank 2019-re vonatkozó inflációs jelentésében találjuk. 

Túl az ezer milliárdon

Tovább növekedett tavaly a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., a vállalat kezességvállalásával a kkv-szektorba áramlott hitelek mennyisége meghaladta az ezer milliárd forintot. Ennek alapján gyorsabban nőttek, mint a piac – nyilatkozta a Figyelőnek a társaság vezérigazgatója.

2020/02/13