2020/02/06

Női főnök, férfi főnök

A vezetői képességek tanulhatók és fejleszthetők, mégsem látjuk egyformának a férfi és a női irányítókat. Az empátia a mai vezetési gyakorlatban meghatározó elvárás.

Mindennapi szellemi betevő

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt azt, hogy miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, ennek ellenére reméljük, minél többek ízlését kielégíti. A héten Boris Vian sanzonjainak hazai ősbemutatóját, a Nemzeti Filharmonikusok e havi koncertjeit ajánljuk szíves figyelmükbe, valamint egy bált.

Szászrégen, a hegedűk városa

A legnagyobb hangszercégekkel emlegetik együtt a szászrégeni hegedűgyárakat. A titok, melynek révén a Marosvásárhely közeli város a szakág legnagyobb uniós exportőrévé emelte Romániát, nem olyan megfejthetetlen, mint a Stradivarié: jó fa kell hozzá és jó emberek. Hegedűtörténet a Görgény völgyéből. 

Az osztalékpolitikára várnak a Telekom piacán

Jó eredménnyel rukkolhat elő hamarosan a Magyar Telekom az elemzők többsége szerint, félő azonban, hogy mindez mit sem ér majd a parketten, ha abból a kisebbségi részvényesek továbbra sem részesednek kellő mértékben.

Fiume, a kulturális főváros – térképes

Reformot mondanak, a kieséstől félnek

Marjan Šarec miniszterelnök múlt heti lemondása után egyre hangosabbak azok az erők, amelyek nem tartják jónak a legkézenfekvőbb megoldást, az előre hozott parlamenti választások kiírását. Az említett tábort elsődlegesen a gazdasági, kisipari szféra erősítette, de egyre erőteljesebb hangot adnak ennek a parlamentben is. 

Kicsi a nagyok között

A decemberi tesztüzem után januárban nagy tervekkel elindult a cseh hátterű online napi fogyasztásicikk- webáruház.

Személyi hírek

Füst a viharban

Kilencvenről nyolcvan százalékra csökkent az e-cigi feketepiaca. Az online kereskedelem nagyban befolyásolja az illegális termékek terjedését, de egyelőre a közegészségügyi kockázat nagyobb, mint az adókiesés.

Repülők, vonatok, irdatlan vámok

Közlekedésügyben nem nehéz megállapodnia Belgrádnak és Pristinának, az érdemi dialógus azonban továbbra is a koszovói vámpolitika árnyékában várakozik.

PRRS: gyorsítanák a mentesítést

Immár egyértelműen tapasztalhatók a reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó PRRS elleni programmal kapcsolatos intézkedések előnyei. A kormány célja, hogy az év végére csaknem minden állomány vírusmentessé váljon.

Lesen álló futballklubok

Belátható időn belül a piaci bevételek felé kell terelni az NB I-es futballklubokat, különben az állami szerepvállalás csökkentésével fenntarthatatlanná válik a rendszer. Szakértők szerint egyedül a játékoseladásra épülő modell lehet célravezető.

Börtönorvosként folytatná az elítélt cseh exminiszter – térképes

Egyre több pénz pihen a számlákon

Miközben a lakossági betétek állománya hónapról hónapra döntögeti az új rekordokat, a számlákon lekötetlenül tartott pénz mennyisége is folyamatosan növekszik.

Minden fejben dől el

Leicával a frontvonalon címmel a vietnami háborúban készült fotókból nyílt kiállítás a Kolta Galériában. A háborús felvételek mellett a művész több mint három évtizednyi munkásságának egészéből is ízelítőt kínál a tárlat. László szeretné a hazájára hagyni a képeit.

Munkagépekkel érkezett az új cég a tőzsdére

Rövidesen jön az újonc nyilvános részvénykibocsátása is.

Súlyos csapás a kínai gazdaságra

A járvány hatásáról egyelőre csak nagyon óvatos becsléseket lehet tenni. A kínai gazdaságot dollárszázmilliárdokban mérhető veszteség éri, ami kihat az ázsiai országgal kereskedő cégekre is. Nyugaton a kórokozótól való félelem következményei lehetnek számottevők.

Javul a magyar gazdaság megítélése

Az elmúlt években igen látványos növekedést elért lakásépítési ágazat napjainkra számos gonddal néz szembe. A január elsejétől visszatért 27 százalékos áfa hatására az ingatlanfejlesztő cégek várhatóan visszafogják az építkezéseket. Vannak olyan becslések, hogy 2021-től országos szinten mintegy kétharmadával, Budapesten akár 75 százalékkal is visszaesik az értékesítésre szánt új lakások mennyisége – mondta a Figyelőnek a Biggeorge Property Zrt. vezérigazgatója.

A hét hírei, idézete, száma

Vogel Adrienn

„Férfiak ellen versenyzem, nagyon-nagyon kevés a lány, s miután az élmezőnyben harcolok, így nem is finomkodnak velem. Egyébként nem azt nézem, hogy ki ül az előttem lévő autóban, hanem azt, hogy miként reagálhat egy-egy szituációban. Ez nemtől független” – hangsúlyozta a Figyelőnek adott interjújában Magyarország első számú női autóversenyzője.

A szabadkereskedelem éllovasai leszünk

Magyarország és az Egyesült Királyság kétoldalú kapcsolata soha nem volt még ilyen erős, a kilépés után mi leszünk Magyarország legnagyobb nem uniós kereskedelmi partnere – jelentette ki lapunknak adott interjújában az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete, kiemelvén: a britek a hatodik legnagyobb befektetők.

Egyszer volt Moszkvában kutyavásár

Óriási kereslet volt tavaly a szép hozammal kecsegtető orosz állampapírok iránt.

Megszűnhet a szlovén rossz bank – térképes

Okosrobottal a digitális zaklatás ellen

Nem elég, hogy digitálisan randizunk, újabban okosszoftverrobotok segítenek abban, hogy ne vagy legalábbis kevesebbet zaklassanak bennünket udvarlóink. A Tinder nemsokára bevezeti, hogy a felületen zajló cset kapcsán a mesterséges intelligencia rákérdezhet, hogy zavar-e minket a virtuális beszélgetés.

Álomcsapatot kovácsol a Cyberg

Nyúl Sándor csatlakozása után Christopher Mattheisen is bekerülhet a Cyberg Corp. immár tízfősre duzzadó igazgatótanácsába.

Belebukott a matricába a miniszter

Nagy feltűnést keltett január 23-án hatvan prágai programozó bejelentése, hogy hajlandók néhány nap alatt, ingyen megtervezni a csehországi elektronikus sztrádamatrica-rendszert, amely véget vetne a papíralapú matricák használatának. Végül két nap alatt el is készítették az ezzel kapcsolatos tájékoztatási szisztémát, Vladimír Kremlík közlekedési minisztert pedig felmentette a kormányfő. 

Brexit – a neheze még hátravan

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU „új hajnaláról” beszélt Nagy-Britannia kilépésének első hetében, mielőtt leült volna tárgyalni az intézménynél dolgozó nagyjából ezer brit képviselővel. Jó néhányuknak bizonyára már megvan a második – uniós – útlevele is.

Segítettek a bónuszok is

Négyszázezer forint fölé kúszott novemberben a havi bruttó átlagkereset Magyarországon, de az első tizenegy havi átlag is meghaladta a 364 ezret. Az emelkedés üteme meghaladta a várakozásokat.

Korunk hőse: az influencer

Véleményvezér szinte bárki lehet, sokszor elég egy szerencsés véletlen, hogy egy videó megfusson a közösségi médiában. A munkamániás X generációnak szembe kell néznie azzal, hogy a gyereke inkább tartalomgyártással keresne pénzt, semmint ücsörögjön egy irodában.

Nagyot bővült a motorpiac

Több mint négyezer új motorkerékpárt adtak el tavaly Magyarországon, ami az elmúlt évek adatai tükrében nagyon szép teljesítmény. Az idei év is növekedést hozhat, ám annak mértékét még nehéz megbecsülni.

Szívátültetésben az élen

Világviszonylatban déli szomszédunkban a legnagyobb az egy főre jutó szívátültetések száma, de Spanyolországgal karöltve más szervek transzplantációja terén is élen jár a horvát egészségügy – írja a zágrábi sajtó. 

Újabb kormányválság közeleg

Foszladozik az 5 Csillag bázisa, a tartományi választások a koalíció bukását vetítik előre.

Felgyorsított az AutoWallis

Az előzetes adatok szerint bő egyötödével több autót adott el tavaly az AutoWallis, mint egy évvel korábban.

Zöldítené a gazdaságot a jegybank

Nyakunkon a klímaváltozás, ezt a mindennapjainkban is érezzük. A jövő fenntartható közgazdaságtana című jegybanki könyvből kiderül: a pénzügyi rendszernek is számos teendője van a klímaváltozás folyamatának lassításában, mérséklésében. A gazdaság „zöldítéséről”, a jegybankok, a kereskedelmi bankok szerepéről az MNB ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Mindent átrajzolt a babaváró hitel

Bő másfélszeres növekedést hozott a múlt év a lakossági hitelpiacon. Az óriási bővülésben kulcsszerep jutott a babaváró támogatásnak, amely mellesleg a teljes piacot átrajzolta.

Digitális vámháború

Európa-szerte próbálkoznak a nagy amerikai netes cégek adóztatásával, ami dühödt reakciókat vált ki Washingtonból. Legutóbb a cseh és a francia tervek csapták ki a biztosítékot a tengerentúlon.

Lengyelek a globális szépségiparban

A varsói országos cégnyilvántartónál (Regon) csak 2015 és 2017 között 175 új, kozmetikumot gyártó vagy forgalmazó vállalatot jegyeztek be, jelenleg pedig a központi statisztikai hivatal (GUS) szerint mintegy ezer ilyen cég van a piacon. A nagy hagyományokkal rendelkező konszernek mellett a friss manufaktúrák is sikeresen üzletelnek, s minden második Lengyelországban gyártott kozmetikumot exportálnak.

Szerbiában készül az új Giardiniera – térképes

Egy kis magyar cég nagy sikere

Az egyik legígéretesebb hazai startup, a fűtés-hűtés hatékonyságát forradalmasító HeatVentors a napokban, január végén nyerte el az első jelentős nemzetközi megbízását az olasz Alperia Group energiaszolgáltatótól. Az innovatív cég az idén már jóval százmillió forint feletti bevétellel számol, és egy újabb körös, 500-600 milliós tőkebevonást tervez.

Politikai idénykezdet

A Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésével, Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjével és a parlament tavaszi ülésszakának első ülésével februárban megkezdődik a politikai szezon.

Fölény az exportban

Tavaly 44 millió euróval javult a külkereskedelmi mérlegünk, az idén az élénk belső fogyasztás miatt azonban mérséklődhet a többlet.

Kis- és középvállalkozások Magyarországon

Kommunikációs krízis

A közösségi médiában való vállalati szereplés éppolyan veszélyes lehet az üzletre nézve, mint amilyen hasznos.

Együtt sírunk, együtt nevetünk – vagy mégsem?

Az elmúlt évek erőteljes hazai gazdasági növekedésében a Magyarországon működő német cégek jelentős szerepet játszottak. Összesen mintegy hatezer tevékenykedik hazánkban, s csaknem háromszázezer dolgozót foglalkoztatnak.Ugyanakkor már nem ők a legnagyobb befektetők.

Csak a felszámolást árazzák a Csepel piacán

Továbbra sem látszik, hogy a Csepel Holding képes lesz-e kimászni abból a feneketlennek tűnő kútból, amelybe a menedzsment szerint az orosz megrendelések elmaradása miatt került. A korábban bejelentett projektek egyelőre csak papíron léteznek.

Együtt lassulnak az ingatlanárak

A világ nagy jegybankjainak összehangolt monetáris politikája nyomán az ingatlanárak változása is szinkronizálódik.

2020/02/06