2020/01/30

A hét hírei, száma

Már nem csillog annyira

Újra emelkedésnek indulhat a gyémánt világpiaci ára, miután a következő öt évben fokozatosan bezárják a világ legfontosabb, rózsaszínű köveket is adó hatalmas bányáját Nyugat-Ausztráliában.

Online filmadatbázis

A közelmúltban mutatták be – a tavaly indult irodalmi után – a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete gondozásában megjelent, www.mmalexikon.hu címen elérhető online lexikont a Pesti Vigadóban.

Privatizációs keservek Szerbiában – térképes

Folytatódó honvédségfejlesztés

Néhány év alatt tényleg teljesen megújul a Magyar Honvédség, milliárdos fejlesztés zajlik a honvédelem területén.

Másodpercek kérdése

Március elején elindulnak az azonnali utalások Magyarországon, ami óriási előrelépést jelent a pénzforgalmi szolgáltatásoknál. A felkészülés tízmilliárdokba került a hitelintézeti szektornak.

Vírustámadás egy cseh kórházban

Mostanában a vezető hírek egyike a Kínából terjedő koronavírusról szól, de a Prágához közeli Benešov város Rudolf és Stefánia Kórházának számítógépes rendszerét nemrégiben egy hekkervírus támadta meg, s hetekig tartott a kár elhárítása.

Faárverési rekord

A nemzetközi faárverést Slovenj Gradec kisváros határában tartják. A település német neve Windischgrätz – az 1848-as szabadságharc ellen fellépő tábornagy családjának ősi birtoka volt évszázadokon át, az 1918-as impériumváltásig. A licitálást a szlovén erdőtulajdonosok szövetsége, illetve annak helyi szervezete és a Szlovén Erdészeti Szolgálat együtt szervezi, immár tizenhárom éve.  

Lefotózták a fény terjedését

Olyan fotó készült a California Institute of Technology, azaz a Caltech intézetben, amely a lézerfény és a víz kölcsönhatásait másodpercenként egymilliószor millió képkockában képes megmutatni. Az újítás számos tudományterületen hozhat további felfedezéseket, különleges fejlesztéseket.

Tokiói ígéret a budapesti arany

A 21 év után Európa-bajnokságot nyert vízilabda-válogatott immár a július 24-én kezdődő olimpián is esélyessé lépett elő. Bár kiegyenlített az élmezőny, Märcz Tamás bátran építhet a Duna Arénában jelesre vizsgázott szervezett védekezésre, s az esélyeket az is növeli, hogy jelenleg a magyar csapat tudhatja magáénak a világ legjobb balkezeseit.

Hol van már a Gazdálkodj okosan?

A társasjátékipar erőteljes növekedést mutat, egyáltalán nem veszélyezteti a digitalizáció, sokkal inkább egy menekülési útvonalat jelent a valódi, személyes kommunikáció felé. Évente több mint ezer új játék kerül forgalomba, és hogy abszolút trendérzékeny a műfaj, azt jelzi, hogy iparági becslések évi 10 százaléknál nagyobb növekedést jósolnak az elkövetkezendő években is.

Moszkva nem hisz a könnyeknek

Mihail Misusztyin új miniszterelnök az első orosz kormányfő, akinek a kisujjában van a digitális technológia. Putyin erősen bízik benne – le kellene szoktatni valahogy az ország gazdaságát az olajfüggőségről.

Globalizáció kínai módra

Akadozik Peking hegemonikus terveinek a valóra váltása. Külföldön a fékeződő világgazdasági bővülés és az egyre növekvő bizalmatlanság, belföldön a lanyhuló kereslet, valamint a diktatúrától való félelem gátolja Hszi Csin-ping sikerét.

Az orosz gazdaság

Az Orosz Föderáció várható növekedési üteme a 2022-ig tartó időszakban az EU átlaga körül várható. A világgazdaság azonban gyorsabban nő, így Oroszoszág relatív gazdasági súlya tovább csökken.

Digitális adót tervez Varsó

Nem tett le az úgynevezett GAFA-adó (a Google, az Apple, a Facebook, az Airbnb vagy az Amazon kezdőbetűiből alkotott szó) bevezetéséről a lengyel kormány – derült ki Tadeusz Kościński pénzügyminiszter néhány nappal ezelőtti londoni látogatása közben adott interjújából. A Financial Timesnak konkrétan a nemzetközi online szálláspiac főszereplőjét, a lakásmegosztó portált, az Airbnb-t említette, de utalt a többi amerikai digitális nagyvállalatra is.

A piacokat is megfertőzte a koronavírus

Kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak ugyan a befektetők a kórokozó miatt, de pánik eddig csak az olajszegmensben látható. A túlárazott nyugati börzéken a járvány jó ok a profitrealizálásra.

Török bankot vehet az OTP Romániában

Előreláthatóan a könyv szerinti értéknél többet lesz kénytelen fizetni az OTP a spanyol–török Garanti BBVA romániai leányáért, különben az ottani érdekeltség a szlovák sorsára juthat. Az eszközökért kért ár akár 400 millió euró is lehet.

Nem pusztán kincstári az optimizmus

Januárban lényegesen javult hazánk gazdaságának a megítélése: húsz bázisponttal lett jobb az ország csődkockázati, vagyis CDS-felára. Az elemzők többsége szerint az idén is négy százalék körül bővülhet a magyar GDP.

Nyolcmillió új élet

Becslések szerint nyolcmillió gyermek kezdte eddig az életét mesterséges úton. Az első lombikbébi, a boldog, kétgyermekes Louise Joy Brown 1978-ban látta meg a napvilágot. Hazánkban az első lombikbaba 1988-ban jött világra. Ezzel párhuzamosan van olyan becslés is, hogy 1980 óta másfél milliárd abortuszt hajtottak végre globálisan, tavaly pedig ez volt a vezető halálok a maga 42 milliós számával. A sokkoló adatok ellenére az 1980 után született nemzedékeknél jelentős a javulás hazánkban, mert az azonos életkorig elért művi vetélések ezer nőre jutó száma csak a kétharmada-fele annak, mint az összehasonlítás alapjául szolgáló, 1960–64-ben született hölgyeknél volt.

Egészségügy: Budapest felzárkózik

Az egészségügy helyzete mindig forró politikai téma: a fővárosi intézmények állapota elmarad a vidéki, uniós támogatásból felújított rendelőkétől, kórházakétól. Az Egészséges Budapest Program keretében állami forrásokból történik az eszközbeszerzés és a renoválás.

Nőhetnek-e a fák az égig?

A világ gyógyszeriparának a bevétele az ezredfordulótól napjainkig megháromszorozódott, s nem látszanak a lassulás jelei, bár az egyes államok büdzséi és a biztosítók számára egyre nagyobb nehézséget okoz a költségek fedezetének előteremtése vagy a gyártók ármérséklésre szorítása.

Veszik a nyomtatott szuperállampapírt

Az idén is a tervezettnél gyorsabban folynak a szuperállampapírként ismert MÁP Plusz eladásai. Siker a kötvény nyomtatott változatának postai értékesítése, amely jelentősen kibővítette a vásárlói kört – értékelt az Államadósság-kezelő Központ. Nagyjából öt percet vesz igénybe megvenni egy ilyen papírt a postán.

Megmenekül a nehézipari óriás – térképes

Rákaptak az amerikai cégek az európai adósságra

Az uniós deviza ultraalacsony kamatát kihasználva lendületesen nő az amerikai vállalatok euróban kibocsátott kötvényeinek állománya.

Lassú a horvát aknamentesítés – térképes

Kormányválság Szlovéniában

Két minisztere lemondása után jelentette hétfőn Marjan Šarec, hogy az ötpárti koalícióval nem tudja teljesíteni ígéreteit, véghezvinni reformjait, ezért új választások kiírását kezdeményezi.

Üdüléstervezés Romániában

Jelentősen, negyven százalékkal nőtt tavaly 2018-hoz viszonyítva azon román állampolgárok száma, akik a minél nagyobb árkedvezmény csábításában már az előző évben lefoglalták és kifizették tengerparti nyaralásukat. Átalakulóban a romániai idegenforgalmi piac.

Felértékelődő üzletrészek

Pénzügyi vagyonuk bő negyven százalékát változatlanul részvényekben és részesedésekben tartják a háztartások. A befektetési jegyek súlya viszont csökken a portfólióban.

Az új román kormány is bukhat – térképes

Kis Katyń a Duna partján

A Becsengetünk Produkció Kft. Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilmjét hétfőn mutatta be a köztévé. Az alkotás a második világháborút követő, magyarok és németek ellen folytatott „csehszlovák” genocídiumot mutatja be megrendítő erővel.

Mindennapi szellemi betevő

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt azt, miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, ennek ellenére reméljük, minél többek ízlését kielégíti. A héten Szokolay Dongó Balázs népzenész kiállítását, Kalmár Magda válogatáslemezét és a Mai Manó Ház idei első tárlatát ajánljuk szíves figyelmükbe.

Rajtunk is múlik az euró bevezetése

Az utóbbi fél évtized társadalmi-gazdasági teljesítménye nemcsak az államháztartás kiegyensúlyozott működéséhez biztosított többletforrásokat, hanem a GDP-arányos államadósság csökkentését is felgyorsította. Két-három éven belül pedig valósággá válhat a maastrichti, GDP-arányosan hatvanszázalékos adósságkritérium teljesítése is – mondta a Költségvetési Tanács elnöke.

Személyi hírek

Dilemma tárgya a Nutella

Az ikonikus olasz termék, a Nutella gyártóját nem először vette célba a politika, a cég lassan kezd megedződni a folyamatos támadásokban. A mogyorókrém olyannyira része az olasz kultúrának, hogy amikor két évvel ezelőtt a Ferrero cukrásza finomította a receptet, a keményvonalas rajongók azonnal tiltakozásba kezdtek. Most nem a receptúrával van a baj, hanem azzal, hogy nem olasz mogyoróból készül a csemege.

Mozgásba lendítenék a kisebb cégeket

Három új hitelprogrammal indította a 2020-as évet a Magyar Fejlesztési Bank. A cél, hogy bővüljenek a kisebb vállalkozások forráshoz jutási lehetőségei.

Átalakuló plázák a piacon

Ahogyan a cégeknél a generációváltás, a hagyományos kiskereskedelemben az üzletek felújítása és átalakítása tematizálja a mindennapokat. Több pláza megújulásáról és bővítéséről hallani.

Bodó Teodóra

Ne az döntsön, amikor felsővezetőt keresnek, hogy szoknyát hord-e vagy sem, a legfontosabb a szakértelem. Ugyanakkor azoknál a cégeknél, ahol a nők is ott vannak a menedzsmentben, több az innováció, és az elemzések szerint nagyságrendileg húsz százalékkal magasabb profitot termelnek.

Nagyot mentek a sikerfilmek

Itthon az ötven legnézettebb mozifilm látogatottsága tavaly pár tízezer fővel meghaladta a korábbi év teljesítményét, a bevételek pedig az első becslések alapján 450 millió forinttal nőttek. Vagyis az üzemeltetőknek erősödést hoztak a sikerfilmek, de nagy kérdés, mi van a szerényebb nézettségű alkotásokkal.

Tovább csökkenthető a járványügyi kockázat a baromfitelepeken

Magyarországi állományokban is megjelent a baromfi-influenza, az agrárminiszter által bejelentett támogatás ugyanakkor hatékony megoldás lehet  a betegség megelőzésére – mondta a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.

Davosi Dilemmák

Klímacsúccsá alakult át a globális elit szokásos éves dzsemborija. Európa a nagyobb környezettudatosságot, az ehhez szükséges beruházásokat, az Egyesült Államok viszont az olcsó energiát látja a következő évtizedek gazdasági növekedéséhez szükséges hajtóerőnek.

A zöldítési trendek miatt szenvedhet a Mol

Az ágazatspecifikus tényezők mellett az egyre inkább teret nyerő ESG-szempontok is nyomás alatt tarthatják a Mol részvényeinek árfolyamát. A társaság újabb lépéseket tenne a fenntarthatóság felé. A nagyberuházások mellett az Ina esetleges eladása hozhat nagy mozgást az olajpapír árfolyamában.

Uniós csúcs a büdzsé miatt

Rendkívüli EU-csúcs várható a 2021–27-es uniós költségvetés kapcsán február 20-án. A cél a közösség következő hétéves keretbüdzséjének a megvitatása. 

Mindig lesz igény a vezetői intuícióra

Itthon az Országos Mentőszolgálattal közösen dolgoznak az ellátás hatékonyságának erősítésén, az Egyesült Államokban pedig az élelmiszeripar figyelt fel a Dyntell üzleti intelligencia rendszerére. Az informatikai megoldások sokat segíthetnek a hazai termelékenységen.

A hét hírei, idézete

Válságok ellenére is nyugodt az olajpiac

Venezuela, Irak, Irán, Líbia – krízisek sorozata a nagy olajtermelőknél. A kínai és az európai kereslet alacsony szintű, az USA kitermelése viszont nagy. 

IKEA: a változás kora

Nehéz lenne az IKEA megújulása és terjeszkedése kapcsán Magyarországon nem egy új áruház nyitására asszociálni, de a most beharangozott szolgáltatáserősítés és rendszerszintű fejlesztés nem erről szól. Az online vásárlás a régióban is új szemléletet követel a cégtől.

Kalasnyikovot vegyenek!

Déli szomszédunkban órák alatt fegyverhez lehet jutni – derült ki a Jutarnji list napilap tényfeltáró cikkéből. Szakértők szerint pár százezer, a délszláv háborúból visszamaradt harceszköz lapulhat még a horvát padlásokon, amelyek egy része nemritkán a feketepiacon végzi.

Ázsia zöldít a csomagolásban

Hatalmas üzleti lehetőséget jelent a hazai cégeknek is, hogy az 1,43 milliárd lakosú Kínában ez év végén eltűnnek az éttermekből az egyszer használatos szívószálak, de főképp az, hogy a nagyvárosokban betiltják a nem lebomló műanyag szatyrokat. Két év múlva pedig az egész országra kiterjesztik ez utóbbi rendelet hatályát.

2020/01/30