2020/01/23

Búcsú fontos bolthálózatoktól

A hagyományos üzletek nem bírják az online termékek dömpingjét. Itthon pár hónapja a svájci Charles Vögele jelentette be 27 boltjának felszámolását az anyacég csődje miatt. Most pedig a hatalmas brit Mothercare hálózat rúgja az utolsókat a szigetországban. Nemrég az amerikai Forever 21-nal történt hasonló, de gondok vannak a Debenhamsnél is.

Rövidül a banki feketelista

Másfél millió alá csökkent tavaly a mulasztás miatt nyilvántartott lakossági hiteladósok száma. Közben megállt a hiteltartozással rendelkező magánszemélyek számának a növekedése.

Jár, csak nem jut

Biztosan lesz nyugdíjemelés – amikor a gazdasági helyzet megengedi. Mint ahogy hiába született kormány- határozat a gyermeknevelési támogatás megduplázásáról, ez is csak akkor lehetséges, ha lesz rá költségvetési fedezet. Érzékeny kérdések, álságos válaszok.

Lakáshiány-felszámolás szovjet módra

A Lechner Tudásközpont Lakótelep-építési és társadalmi kísérletek a 60–70-es években – „Lakni tudni kell” című kiállítása az érdeklődés miatt nyárig látogatható. A Budafok, Kelenföld és Újpalota lakónegyedeit bemutató tárlatról Végh Árpáddal, a központ építészettörténészével beszélgettünk.

A kínai járvány átalakította a világ húspiacát

A kínai sertésállomány körülbelül harmadát vágták le kényszerből. Az ázsiai kereslet óriási, szinte mindent megvesznek, ami a piacon található.

Nem okoztak csalódást az USA bankjai

Tovább zsugorodhatott az Egyesült Államok vállalatainak a nyeresége a tavalyi negyedik negyedévben, az idén viszont újra növekedési pályára állhat az S&P 500 index tagjainak a profitja. A közműcégek mellett a pénzügyi szektortól vár jelentős bővülést a piac, amit a gyorsjelentési szezont a múlt héten megkezdő nagybankok eredményei eddig vissza is igazoltak.

Európa-szerte zsugorodik az állampapír-kínálat

Több mint két évtizedet tekintve a legalacsonyabb nettó állampapír-kibocsátás várható az eurózónában. Ez a közép-európai piacokon is növelheti a keresletet, de a hozamokat nem biztos, hogy le tudja nyomni, mivel a legutóbbi adatok tanúsága szerint a régióban nőtt az inflációs nyomás.

Riválisok a lengyel vágányon

Döntő évek következnek a lengyel vasúti szállítás szempontjából. A 2020-ra tervezett állami beruházások rekordot érnek el, s jövőre ezt is túlszárnyalják, de közben megtörhet a Lengyel Államvasutak (PKP) monopóliuma.

Nem csak veszélyek, lehetőségek is vannak

Egy neves német intézet friss tanulmánya szerint tömegesen telepítik majd Kelet-Közép-Európába a hagyományos autógyári kapacitásaikat a nagy német márkák. Rövid távon tehát csökken ugyan a termelés, de a következő években mi is profitálhatunk abból, hogy sok németországi üzem elektromos gépkocsik gyártására áll át, míg a régebbi modellek előállítása gyorsan, tömegesen megérkezhet a mi régiónkba.

Kiemelt szerepben az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary nagyon jól ki tudta használni az elmúlt időszak növekedési lehetőségeit a hitelintézet elnök-vezérigazgatója szerint. A tulajdonosok kiemelt figyelmet fordítanak a magyar piacra, és támogatják a cég akvizíciós törekvéseit is.

Vidák Zsolt

Jó nevű grafikus, könyveket illusztrál, önálló grafikái vannak, évtizedek óta jelen van a „piacon”. Egy bélyegkisívét a világ legjobbjának választották, s ő készítette Budapest legnagyobb és legszínesebb tűzfalképét. Stílusa nagyon színes, vidám és ötletes. Képei olyanok, mint egy-egy mese.

A hét hírei, idézete, száma

Növekvő profit mellett csökkenő jövedelmezőség a hitelintézeteknél

Bizalmatlan fegyverszünet

Átmeneti fegyver- nyugvásnak tekinthető a kínai–amerikai egyezmény első fázisa. A felek közötti súlyosabb problémák rendezésére szolgáló második etapról szó sem esik.

Erős a verseny a kötelező piacán

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) nemzetközi összehasonlításban is jó ár-érték arányt képviselnek, miközben – részben a több mint egy tucat aktív szereplő miatt – a verseny is intenzív a piacon – vélik a Mabisz szakértői.

Nagyobb minimálbér, nagyobb költségek

Az új év kezdete óta a 15,5 százalékos béremelés következményeként a legkisebb fizetés 2600 złoty (mai árfolyamon majdnem 205 ezer forint), de ez még felfelé kúszik, s a kormány tervei szerint 2023-ban eléri a 4000 złotys (315 ezer forintos) szintet.

Csak semmi pánik

Nincs új – prognózis – a nap alatt. Úgy tűnik, a korábban „bekódolt” világgazdasági recessziót átmenetileg megússzuk, helyette csak „belassulunk”. Egészen pontosan: nem is biztos, hogy így lesz. Például a Nemzetközi Valutaalap szakértői a 2020-as növekedést globális vonatkozásban 3,3, míg a 2021-est 3,4 százalékosra teszik, ami első pillantásra nem is rossz. Azonban a gondot az jelenti, hogy a számunkra legfontosabb piacon, Nyugat-Európában alig-alig lesz bővülés, márpedig az egész kelet-közép-európai régió nagyjából-egészéből a Lajtán túli világból, azon belül is Németországból él. Persze – mindenekelőtt a belső kereslet felpörgetésével, célzott kormányzati és jegybanki programokkal – a helyzet kivédhető, ám a negatív hatások begyűrűzésére készülni kell.

Nyugdíjreformra várva

Lassuló ütemben ugyan, de továbbra is csökken az ország lakossága. A nyugdíjreform sürgető, ám a sztrájkhullám hatására várhatóan csak egy enyhített verziót sikerül a kormánynak elfogadtatnia. 

Személyi hírek

Egységfront az USA ellen

Az amerikai kivonulás a Közel-Keletről teret nyitott a többi nagyhatalom számára. Oroszország elsősorban katonai jelenlétre törekszik fegyvereladások révén, Kína pedig tőke- beruházásokkal növeli befolyását. Brüsszel tétlen a térségben, viszont összefogott az oroszokkal gázellátása érdekében.

Kikényszerített alku

Szlovákiában két hete majdnem leállt a közúti teherforgalom. A magas járműadó és útdíj miatt már régóta morgolódó fuvaroztatók és kamionosok radikális eszközökkel kényszerítették rá a kormányt, hogy végre tárgyalóasztalhoz üljön velük. Ráadásul a miniszterelnök megígérte: még ebben a választási ciklusban, a február végi megmérettetések előtt törvényt módosítanak, hogy az új adókulcs érvénybe lépjen. 

Budapest Airport: nyitott a vezetés a további bővítésre

Átadták a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A terminálján a fapados légi járatok utasforgalmát kiszolgáló beszállócsarnok első fázisát – az 1-es mólóra keresztelt tranzitot. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélte: a légikikötő visszatér a normalitáshoz.

Mindennapi szellemi betevő

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt azt, hogy miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, ennek ellenére reméljük, minél többek ízlését kielégíti. A héten egy képzőművészeti albumot ajánlunk szíves figyelmükbe, valamint Szabó Magda államalapításról szóló színdarabját és Boros Misi első országos turnéját.

További akvizíciókat tervez az Alteo

Sikeres kötvénykibocsátás után újabb akvizíciókra készül, az EBITDA megduplázását tervezi és a BUX-kosarat célozza az Alteo. A smart energy papír árfolyamának tavalyi ötvenszázalékos emelkedése után is lehet a részvényben még húszszázalékos növekedési lehetőség egyéves horizonton.

Orvosbérek és pozícióharcok

Az új kamarai vezetés bérharca egyelőre inkább csak taktikai eltéréseket mutat a korábbi irányító testület küzdelméhez képest. De a nyilvánosságra hozott bértáblajavaslat és az önként vállalt túlmunka felmondásával végrehajtott sztrájkkal való fenyegetés karcos megszólalásra késztette az eddig viszonylag passzív ágazati szereplőket is.

Megdolgoztatnák a pihenő pénzeket

Több nagybank is a rendszeres, kis összegű megtakarításokat elhelyezni kívánó ügyfelekre szabott konstrukciókat vezetett be a közelmúltban. A fő motiváció a folyószámlákon pihenő összegek, a készpénz mozgósítása lehet.

Netezés munkaidőben

Lehet-e, kell-e szabályozni az irodai szörfölgetést a neten? Sok munkáltatót foglalkoztat a kérdés. Vajon befolyásolja a hatékonyságot, ha a dolgozó ránéz a közösségi oldalra, csetel, elintéz ezt-azt?

Matolcsy: Reform kell az eurózónában

Az eurózóna átfogó reformjára, a maastrichti kritériumok újrafogalmazására van szükség – emelte ki a Magyar Nemzeti Bank elnöke a hét elején, Budapesten megrendezett Lámfalussy-konferencián.

Még a készpénz az úr

Új csúcsra emelkedett az év végére a forgalomban lévő készpénz állománya. A lakosság is növeli a bankjegyekben tartott megtakarításait: biztató ugyanakkor, hogy a készpénz aránya csökken a portfólión belül.

Térképes

Ne írja alá Zelenszkij! – hírek

Koncentráció a hazai baromfiiparban

A hazai tulajdonban lévő Master Good Kft. a napokban jelentette be, hogy felvásárolja az angol Bernard Matthews Ltd. magyarországi leányvállalatát, a SáGa Foods Zrt.-t. A közlemény szerint a versenyhivatal is rábólintott a tranzakcióra, mégis vizsgálat indult.

Sakkban tartott vállalatok

A zsarolóvírusok tavaly is többmilliárdos károkat okozhattak a cégeknek. A támadások száma az utóbbi időben növekedett.

Klímajavító intézkedések

Paksra hosszú távon is szükség van, a gazdasági növekedést nem szabad feláldozni, továbbá a rezsicsökkentés eredményeihez is ragaszkodni kell – olvasható ki a kormány klímastratégiájából.

Ötös után jöhet egy négyes

A magyar gazdaság a tavalyi dinamikus bővülés után lassabb fokozatba kapcsolhat, de a növekedése még így is jelentősen meghaladhatja az eurózónáét és a régiós országokét. 

A világpiacon nem kukoricáznak

A világcsúcs kukorica-termésátlag hektáronként 41,44 tonna, ehhez képest a magyarországi átlag tavaly alig több mint 8 tonna volt. Van még tehát hová fejlődni, ráadásul muszáj is, mert könnyen lehet, hogy az EU elhibázott agrártámogatási rendszere sem tart örökké.

Száz nap Budapesten

Október 13-án Karácsony Gergely, a baloldali összefogás jelöltje nyerte a főpolgármester-választást. Épp a napokban járt le a száznapos „türelmi idő”. Lapunk számba vette, mik is valósultak meg eddig a programjából.

Nagyberuházás a Vitafortnál

Az elkövetkező két évben egy 4-5 milliárd forint értékű, koncentrátum- és tápgyártással kapcsolatos beruházást hajt végre a fejlesztés tervezett átadásakor éppen 40 éves működéséhez érkező dabasi Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. – mondta a társaság vezérigazgatója.

Korszerű ismeretek kellenek

Gyökeres változásokon megy keresztül az egész pénzügyi rendszer a technológia terén. Ezeknek a végigviteléhez elengedhetetlen a folyamatos oktatás, a már dolgozó pénzügyi szakemberek továbbképzése – mondta a Figyelőnek a Budapest Institute of Banking (BIB) vezérigazgatója, aki egyúttal a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója is. Úgy véli: korszerű ismeretekkel felvértezett szakemberek nélkül nincs stabil pénzügyi rendszer.

Megint téma a libamáj

A libamáj luxuscikk, de egy percig se gondoljuk, hogy a szárnyasok túletetése modern kori „találmány”, mert már az ókori Egyiptomban is ismerték ennek gasztronómiai előnyeit. Ez ma sincs másképp, ám időről időre fellángol a vita az állatvédők, a tenyésztők és a fogyasztók között. Legutóbb New Yorkban hoztak tiltó rendeletet, de pont ellenkező hatást értek el vele.

Nem ismerik az inflációt a japán fiatalok

Tartósan nyomott inflációs környezetben a hosszú távú várakozások is alacsony értékekről szólnak – így még nehezebb beindítani a gazdaságot. Klasszikus példa erre Japán.

Flottabővítés a Jadrolinijánál

A múlt év vége felé a Jadrolinija horvát állami hajótársaság három görög gyártmányú, használt kompot vásárolt. A beszerzett darabok közül egy Görögországból, kettő pedig Oroszországból érkezik az Adriára, s új hajók vásárlását is tervezik. 

Kémkednek a kínai drónok is?

Még el sem ült igazán az amerikai kormány-szervek és a kínai távközlési cégek közt hosszú évek óta dúló vihar, de a minap már a kínai drónokra is a digitális kémkedés gyanújának az árnyéka vetült az Egyesült Államokban. Hová vezet ez a hadakozás? És vajon van technológiai alapjuk a vádaknak?

2020/01/23