2020/01/16

Tövig nyomták a gázpedált a német prémiumgyártók

Miközben a Daimler és a BMW még azon vitatkozik, hogy melyikük gyártotta tavaly a legtöbb robbanómotoros kocsit, a színfalak mögött már a klímabarát gépjárművek piacára készülnek a vezető német márkák is.

Tíz százalék felett a netes kereskedelem

Nem kerülhető ki a kiskereskedelemben a webes jelenlét, és az is lehet, hogy a szektor cégeinek a koncentrációját vagy befektetéseit az internetes vásárlások előretörése indítja be.

Eladósodik a Boeing

Kötvénykibocsátással fedezné a Boeing a 737 Max katasztrófái nyomán egyre növekvő kártérítési igényeket. A nagy versenytárs, kihasználva az amerikaiak kudarcát, duplázná idei megrendeléseit.

Tárgyalásokkal enyhülhet az iráni–amerikai feszültség

Washington folyamatosan veszít befolyásából a térségben, most éppen Irakban. Donald Trump amerikai elnök felvetette az iráni atomegyezmény felújítását – Teherán egyelőre nem zárkózik el.

Generációváltás zajlik a cégeknél

A 2012-es mélypont után ismét erősödött a Mergers & Acquisitions (M&A) magyar piaca, az akkori félmilliárd dollár után 3-4 milliárdos méretet mutat. A Szabó, Kelemen és Társai Ügyvédi Iroda adatai szerint a felfutásban szerepet játszik az is, hogy generációváltás miatt sokan értékesítik a vállalataikat.

Ha már a hóágyú sem segít

Új síbiztosítási konstrukció jelent meg a magyar piacon, amely akkor nyújt kártérítést, ha a pályák részben vagy teljesen zárva tartanak. Az utasbiztosítási piac közben szépen nő Magyarországon, ami részben az online hozzáférésnek lehet köszönhető.

Erősödik a Generali Szlovéniában – térképes

Jogalkotási dömping

Oktatás, egészségügy, igazságügy, gazdaság, agrárium, civil szervezetek – szinte minden területen tervez változtatásokat a kabinet a következő fél évben.

Ez lesz az új világjárvány?

Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO évek óta a legnagyobb fenyegetések között sorolja fel egy új világjárvány lehetőségét. Statisztikailag huszonöt évenként kitör egy-egy jelentősebb pandémia, és immár eltelt egy évtized a legutóbbi óta. A legújabb ijedelmet az esztendő elején, Kínában terjedő fertőzés okozta, ám egyelőre úgy tűnik, nem ez a kórokozó lesz a világjárvány okozója.

Hongkongban vezetik be részvényeiket a kínai techcégek

Hongkong Kína számára kapu a Nyugat felé.  Így nem léphet fel következmények nélkül az ottani zavargásokkal szemben. 

Elkapkodták a másfél milliárd eurós kötvényt – térképes

Ismét vízhez juthatnak a FuturAqua részvényesei

Heteken belül piacra kerülhet a FuturAqua kriptodevizája, a watereum, és hamarosan megkezdődhet az ásványvíz palackozása is.

Duna-busszal ingáztatnák a somorjaiakat

Katamaránokkal javítaná Pozsony és környéke közlekedési helyzetét a szlovákiai szakminiszter, Érsek Árpád. A Most–Híd szlovák–magyar párt listavezetője alig másfél hónappal a parlamenti választások előtt dobta be ezt az egyébként leporolt, szépen hangzó tervet, amellyel a csallóközi magyarok körében szeretné növelni pártja népszerűségét, és átcsábíthat szavazókat riválisától, a Magyar Közösségi Összefogás néven induló szervezettől. 

Új pályán a magyar kézilabda

A női szakág elkönyvelhetett egy sikertelen világbajnokságot, a férfiak pedig már reálisabb célokkal, de épp versenyben vannak a meglepetés-továbbjutásért. Az közös, hogy mindkét válogatottnál megtörtént a fiatalítás, csakhogy ennek áldozatául esett Kim Rasmussen. Vajon mire jutnak a férfiak?

Brexit – szabad az út

A törvényhozás megszavazta Boris Johnson miniszterelnök brexitjavaslatát – Nagy-Britannia így január 31-én elhagyja az Európai Uniót.

Fekete arany

Külföldi pékáru Szerbiában – térképes

Egyensúlykeresés Romániában

A 2020-as év is várhatóan az egyensúlyteremtés jegyében telik majd gazdasági szempontból Romániában, de nagy kérdés, hogy az októberi bizalmatlansági indítvánnyal menesztett szociáldemokratákat követő, húszszázaléknyi parlamenti mandátummal kormányzó Nemzeti Liberális Pártban (PNL) meglesz-e a kellő elszántság és bátorság a népszerűtlenebb intézkedések meghozatalához. Az is kérdéses, hogy az ország nem fullad-e politikai válságba, hiszen alighogy novemberben hatalomra kerültek, s nyert az államfőjelöltjük is, Johannis elnök és a liberálisok máris az előre hozott választások előidézésében reménykednek.

Be kell tartani a szabályokat!

A magyarországi pénzügyi intézmények döntő része tisztán játszik, ám a szabályok ellen vétő szereplők egyre súlyosabb szankciókra számíthatnak – nyilatkozta a Figyelőnek az MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke. Szerinte – mint azt a jegybank új felügyeleti stratégiája is jelzi – a fenntarthatóság, a fogyasztóvédelem és a digitalizáció lesz a pénzügyi felügyelet fókuszában a következő fél évtizedben.

Örülni kell a pénzügyi forrásbőségnek

„A mérlegfőösszegünk ezer milliárd forint körül alakult a múlt évben, és a kihelyezett hitelek állományát is növeltük. Ugyanakkor számunkra nem a mérlegfőösszeg számít elsősorban, hanem a dinamikusan bővülő ügyfélszám. Míg 2012-ben 300 cég ügyletét finanszíroztuk, addig 2019-re már több mint 1700 vállalkozás választotta az EXIM-et pénzügyi partnernek” – jelentette ki a Figyelőnek adott interjújában a társaság elnök-vezérigazgatója. 

Colectiv-bűnök Romániában

Több mint négy évvel a 65 halálos áldozatot követelő  bukaresti diszkótűz után hirdették ki az első bírósági ítéleteket. A romániai egészségügyet pedig változatlan eszköztelenségben találná egy hasonló katasztrófa.

Egyre okosabban

Áttörés nem, de határozott, erős evolúció azért kiolvasható a 2020-as, ismét Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show, azaz a CES megakiállítás friss trendjeiből, újdonságaiból.

Hét hírei, idézete, száma

Személyi hírek

Eladó a patinás porcelángyár

A Nemzeti Vagyonkezelő pár hete újra eladásra hirdette meg a Hollóházi Porcelángyár Kft.-t, amelyet a 2008-as válság „céggyilkos” hatásaitól végül 2011-ben mentett meg a kormányzat. Az azóta állami tulajdonosa által sikerrel rendbe rakott, a keleti végeken működő vállalat relatíve egészséges, bár a 2018-as eredményei lehetnének jobbak is.

A sokváltozós képlet

Nehéz helyzetben van, aki meg kívánja becsülni a lakossági hitelpiac idei várható teljesítményét, hiszen számos olyan tényezővel kell számolni, amely valamilyen irányba befolyásolja majd az új kihelyezések alakulását.

Megérte tartani a devizát

Jól jártak azok a kisbefektetők, akik euróban vagy dollárban tartották tavaly a megtakarításaik egy részét. A készpénzben és betétben tartott deviza mennyisége viszont mindössze 5 százalékkal emelkedett 2019 első három negyedévében.

Mindennapi szellemi betevő

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt azt, miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, ennek ellenére reméljük, minél többek ízlését kielégíti. A héten három különleges zenei produkciót ajánlunk szíves figyelmükbe.

Visszafogottabb banki várakozások

Óvatos várakozásokat fogalmaztak meg a lakossági hitelpiac idei alakulása kapcsán a Figyelőnek nyilatkozó bankok, visszaesést ugyanakkor a lakáscélú kölcsönöknél és a fogyasztási hiteleknél sem várnak.

Újabb lehetőségek a községek felzárkózására

Eddig mintegy tízezren igényelték a falusi CSOK-ot (családi otthonteremtési kedvezmény), amelyet most januártól még tovább bővít a kormányzat. Ötmillió forintnyi kiadásig a számlák áfatartalma visszaigényelhető a meglévő, saját falusi házak bővítése, korszerűsítése, felújítása esetén is. Emellett a Magyar Falu Program útépítései és egyéb infrastruktúra-fejlesztései is gőzerővel folytatódnak: ezekre további 162,5 milliárd forint jut.

Leállt az Északi Áramlat II. építése

Legalább egy évvel csúszik a Németországba orosz gázt szállító vezeték átadása az amerikai szankciók miatt. 

Görögh Dániel

Kodályt ötvözni jazzel merész vállalkozás, a jelek szerint azonban működik. Az idén jön a Kodály Spicy Jazz második nagylemeze. A zenekar javarészt külföldön lép fel, de a social medián keresztül hat a hazai fiatalok zeneszeretetének és zeneértésének megerősítésére – erről, valamint a finanszírozási háttérről beszélgettünk a zenei produkció művészeti vezetőjével és trombitásával.

Vendéglátóhely-dömping Horvátországban – térképes

Tovább erősödik az idén a magyar agrárium

Tavaly három százalékkal nőtt a mezőgazdaság teljesítménye, ebben az évben pedig a kormány tovább erősíti az ágazatot és folytatja a vidékfejlesztést – mondta Nagy István agrárminiszter a szaktárca évindító sajtótájékoztatóján.

Legmagasabb uniós minősítés a BVK-nak

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) jelenleg Európában az egyetlen olyan vállalkozásfejlesztő szervezet, amely mind a mikrohitelezés, mind pedig az innovatív vállalkozásfejlesztés területén megszerezte az unió legmagasabb minősítését – hangsúlyozta lapunknak adott interjújában a kuratórium elnöke.

Pontosítja az erdőnyilvántartást az NFK

Összefogja az erdészeti nyilván-tartásokat és irányítja az erdőgazdálkodás szabályozását a fél éve működő Nemzeti Földügyi Központ.

A luxusmárkák egyetemistákból élnek

A nyugaton tanuló kínai egyetemisták egyre befolyásosabb fogyasztói csoportot képeznek a luxusmárkák számára. Nincsenek filléres gondjaik, tehetős szüleik befektetésnek tekintik a tanulmányaikat, és nem sajnálják tőlük a bőséges apanázst.

Új év, régi problémák

Adminisztratív akadályok hátráltatják az öreg kontinens bankfúzióit. Az ultraalacsony kamatszint és a lomha gazdasági növekedés által sújtott pénzintézetek egyre jobban lemaradnak a parádés profitokat termelő amerikai szektortársak mögött. 

Erős szereplő lesz az OTP Szlovéniában

Az OTP Bank lezárta az SKB Bank felvásárlását, s ezzel a szlovén piacon is megjelent – közölte a múlt héten Ljubljanában Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, és további terveket is ismertetett.

Divat rendszerek felett

Clara – Rotschild Klára címmel nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum Rotundájában és a közelmúltban felújított Kertészházban az ikonikus szalontulajdonos életéről. A Divatkirálynő a vasfüggöny mögött alcímet viselő tárlat egy rejtélyekkel teli asszonyról mesél.

Reform vagy tűzoltás?

Az ágazat iránt érdeklődők figyelmét először egy karácsony előtt született kormányhatározat, majd az a tény kelthette fel, hogy évindító sajtótájékoztatóján a miniszterelnök hosszabban foglalkozott az egészségügyi kérdésekkel. Reform készül a szektorban, vagy csak tűzoltás zajlik? – merül fel a kérdés. A lehetőségeket járjuk körbe.

Pravoszláv ellenségeskedés

A montenegrói új egyházügyi törvény fagyos viszonyt eredményezett Podgorica és Belgrád között az ortodox karácsony napjaiban. Mindenki a kedélyek csillapodását reméli, de várhatóan megmarad a feszültség a két országban ez évben esedékes parlamenti választásokig.

Loftdivat Lengyelországban

Az egykori ipari létesítmények, üzemek, erőművek, hajógyárak, sörfőzdék, raktárak közösségi térré, áruházzá, irodává vagy lakássá való átépítése az utóbbi években urbanisztikai trenddé vált a lengyel nagyvárosokban is. Łódź, Varsó és Gdańsk képezi az elitet, de a kisebb városokban szintén gyakori az ilyen beruházás. 

Új alapokon az állami bormarketing

Az elmúlt időkben az állami bormarketing-tevékenység új alapokra helyeződött: többek között elkészült a magyar bor hivatalos oldala, létrejött egy közösségi ernyőmárka, az év elejétől pedig az Agrármarketing Centrum (AMC) is részt vesz a borpromóciós aktivitásokban. Ezek apropóján beszélgettünk a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kiemelt vezető szakértőjével.

Előzünk a széles sávon

Egyre többet netezünk, de még nem annyit, mint az uniós átlag, ugyanakkor a széles sáv elérésében jobbak vagyunk, mint a legtöbb tagország – derül ki a legfrissebb statisztikából. Az államnak és a vállalkozásoknak is van még hova fejlődniük a digitalizáció terén.

2020/01/16