2019/12/19

Nőtt a háztartások életszínvonala

A KSH-nak A háztartások életszínvonala 2018 című kiadványából kiderül, hogy jelentős javulást mutat szinte minden statisztikai adat: rendkívül látványosan csökkent a szegénység Magyarországon.

Megdolgoztatják a bankkártyákat

Bő egyötödével nőtt egy év alatt a belföldi kártyás vásárlási forgalom, miközben emelkedik az érintéses műveletek aránya. Eközben egyre szívesebben használják kártyáikat internetes vásárlásokra és ATM-es készpénzbefizetésekre is a magyarok.

Az év nagy techdobásai

A technológiai világ évről évre „a jövő lázában” ég. Hatalmas terveket, álmokat szőnek a techágazatok megmondóemberei, az óriáscégek és az agilis startupok, scaleupok is. Közben pedig szinte észrevétlenül törnek be az életünkbe, illetve terjednek el széles körben az új technológiák. Ezek közül szedtük össze azokat, amelyek szerintünk a leginkább meghatározták a közelmúltat.

Élelmiszer-gazdasági innovációk uniós pályázati forrásokból

Az agrár- és élelmiszeripari szereplők innovatív megoldásait a hazai támogatásokon kívül jelentős nemzetközi pályázati források is ösztönzik, ezeket pedig minél nagyobb mértékben igénybe kellene venni – hangsúlyozták a témában szervezett háttérbeszélgetésen az Agrárminisztériumban.

Nem csak a bizalmat erősítik

A Bisnode a Figyelő szerkesztőségével közösen az idén a dm (Drogerie Markt) Magyarország Kft.-nek adta át a Megbízhatósági Díjat, amelyet a cég a pénzügyi területen tapasztalt precizitással, a teljesítés pontosságával és a fizetési hajlandósággal nyert el. A vállalati elvekről, valamint a drogériahálózatról beszélgettünk a két ügyvezetővel.

Csillagos ötös

Új felső vezető a Vodafone-nál – A hét hírei

Leminősíthetik Romániát – térképes

A birodalom visszavág

A kereskedelmi háború új szakaszát hozhatja el, ha Peking hazai gyártású számítógépekkel helyettesíti az állami szektorban a nyugati termékeket. 

Munkából sosem elég

„Elsősorban az a célunk, hogy az álláskeresőket, a közfoglalkoztatottakat és az inaktívakat juttassuk munkához, hiszen ők adják a munkaerő-tartalék döntő részét” – jelentette ki lapunknak adott interjújában a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Köznevelési trendforduló

A köznevelés területén is számos változást hoz a 2020-as év, ám több intézkedés, így a nyelvvizsgaszigor bevezetése is csúszik. A diákok eközben egyre jobban teljesítenek.

Kassa, a szellemi erőtér

A ma mintegy 230 ezres lakosságú Kassa hat-nyolcezer fősre zsugorodott magyarságának legismertebb embere bármerre jár a Kárpát-medencében, barátokkal találkozik. Hosszú ideje honismereti és idegenvezetőként kalauzolja a turistákat Kassán és Felvidék-szerte, de ha úgy adódik, elkíséri őket Csehországba és Dél-Lengyelországba is. Afféle két lábon járó lexikon ő, akiből ömlenek az információk, és olyasmiket is tud, amelyekről a kollégái még csak nem is hallottak.

Migránshullámtól tart Vučić elnök – térképes

Slágertermék karácsonyra

Nemcsak a magyar, hanem a teljes európai piacon meghatározó szerepet töltöttek be a csúcskategóriás okostelefonok hirdetései az utóbbi években a karácsonyi kiskereskedelmi árudömpingben. Az idén azonban a kereskedők új slágertermékeket is keresnek.

Parlamentary – győzelemre fel!

Aki eddig nem mert beleugrani a politizálásba, annak itt az alkalom: már ilyen társasjáték is van a palettán. A Parlamentary egyfajta kifigurázása a valóságnak, de ne lepődjünk meg, hogy ez is fellebbentheti a fátylat az igazi egyéniségünkről.

Szabályszegő, de segítőkész szlovén buszvezető – térképes

Elmaradt az EU-s büdzséről szóló alku

A múlt heti uniós csúcson bejelentett 2050-es klímacél és zöldmegállapodás „elvitte” a közösségi kormányfők, vezetők energiáját a költségvetési tárgyalás elől. Számunkra jó hír, hogy a britek egy-két évig még hozzájárulnak az EU-s büdzséhez. 

Sisyphustól Trianonig

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas Jankovics Marcell rajzfilmrendezőnek, grafikusnak, könyvillusztrátornak, kultúrtörténésznek, írónak életmű-kiállítása nyílt a Műcsarnokban. A tárlat szakmai tanácsadójával beszélgettünk a kortársról, művésztársról, barátról.

„Zöld” útra terelné a gazdaságot a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank legújabb Növekedési jelentés című kiadványából kiderül, hogy az intézmény szakértői a fenntartható, zöld bővülési modellben látják a világgazdaság s benne a magyar gazdaság fejlődését. Irányított technológiai váltásra lenne szükség.

Csúcsok dőlnek a fogyasztási hiteleknél

Elbukott a szélsőbal Nagy-Britanniában

A december közepi brit voksolás két nagy tanulsággal szolgál. Az első: ha a baloldali pártok a szélsőbal irányába mozdulnak, szavazatokat vesztenek. A második: az EU-ból való kilépés olyan macerás, hogy még az euroszkeptikus alakulatok is kivették a programjukból.

Minden falunak saját CT-t?

A politikai kommunikációt is elérte a technológiai fejlődés, az egészségügyi fejlesztések témájában például lélegeztetőgép helyett immár CT-ről beszélnek. Ennek kapcsán megnéztük, hogyan is állunk a komputertomográfok területén nemzetközi összehasonlításban, valamint azt, hogy ha javítani akarunk a diagnosztika színvonalán, az új CT-készülékek üzembe helyezése-e a legjobb út.

A műgyűjtést a nők veszik át

A generációváltás minden üzleti területen rengeteg kiszámíthatatlan változással jár, nem kivétel ezalól a műgyűjtés és a műkereskedelem. A kérdés, hogyan viszonyul az Y és Z generáció, azaz a 40 alattiak a gyűjtéshez, akarnak-e egyáltalán műtárgyakba fektetni, és ha igen, milyen igényekkel jelennek meg az aukciósházaknál vagy a galériákban.

Segítség a külhoni lengyeleknek

Kresy Wschodnie vagy egyszerűen Kresy (lengyelül Keleti Határvidék, illetve Határvidék) az 1918 és 1939 közötti Második Lengyel Köztársaság keleti része volt, az ország területének csaknem a fele, amelyet a lengyeleket lerohanó Szovjetunió beolvasztott az ukrán, a fehérorosz és a litván tagállamába. Az országot pedig a második világháború után a németektől elvett területekkel kárpótolták.

Kispapírok a BÉT hatos toplistáján

A befektetőknek sokszor elég egy vonzó jövőkép felvillantása ahhoz, hogy zsákolni kezdjék egy-egy társaság részvényeit. Vélhetőleg ez magyarázza, hogy az idén a hazai parkett sztárjai a kispapírok voltak.

Karácsonyi kosár

Minden évben, minden szezonban aktuálissá válik a napi fogyasztási cikkek árának összehasonlítása az egyes kereskedelmi csatornák kínálatát böngészve. Az ármustrából rengeteg adat kinyerhető, ám pontos egybevetés ma már csak bonyolult kutatási alapokon lehetséges. Mi is tettünk egy próbát, de igyekeztünk az almát az almával, a körtét a körtével összemérni.

Dunai turizmus Szerbiában

Turista már van elég, de egyelőre nem költenek sokat déli szomszédunkban. Új kínálattal és kikötőkkel igyekeznek javítani a helyzeten. 

Nem elég a program, megfelelő hardver is szükséges

A Figyelő szerkesztősége az idén a magyarországi Bosch-csoportnak ítélte Az év innovatív vállalata díjat. A cég tavaly 71 milliárd forintot invesztált k+f-re a mobilitási megoldások és a kéziszerszámok gyártásának terén, s elindult a Budapesti Fejlesztési Központ campusának a bővítése. A fejlesztésekről a fővárosi centrum vezetőjével beszélgettünk.

Növekedni könnyű, pénzt csinálni nehéz

A piperecikkek piacán továbbra is erősen tartja magát a hagyományos vásárlás. A startupok közül egyre többen szerződnek a nagyáruházakkal a vevők könnyebb elérése miatt.

A hét hírei, idézete, száma

Székely András Géza

Mi történhetett azzal az irodai alkalmazottal, aki egy napon arra ébredt, hogy a Várkert Bazár színpadán áll, s a közönség előtt felmutatják Radics Béláról készített festményét? Rendhagyó történet egy pop-art stílusban festő ügyvédről, aki híres zenészek nyomába eredt.

Felért a csúcsra Michelisz Norbert

A magyar autósport eddigi legnagyobb sikerét érte el Michelisz Norbert, aki 35 évesen lett a túraautó-világkupa bajnoka. Eljött az az esztendő, amelynek a végére minden a lehető legszerencsésebben összeállt.

Magyar gazdasági jósember Bukarestben

A londoni Consensus Economics és a barcelonai székhelyű Focus Economics gazdasági kutatóintézet egyaránt az év romániai gazdasági elemzőjének nyilvánította az OTP România munkatársát. A fiatal közgazdász októberben a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának a tagja lett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára. Az esztendő sikerembere arról is nyilatkozott a Figyelőnek, hogy egyelőre otthon van dolga.

A lakossági állampapír lesz a sláger jövőre is

Az ideinél jóval kevesebb állampapír kibocsátására lesz szüksége Magyarországnak jövőre. A szuperállampapírként emlegetett MÁP Plusz értékesítése azonban roboghat tovább, és jön a nyugdíjkötvény. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) által a múlt héten bejelentett finanszírozási terv a magyar kötvényalapokba fektetőknek is tartalmazott jó híreket.  

A jótékony horvát cowboy

Boris Mikšić üzletember a 2000-es években települt haza Amerikából Horvátországba, s még abban az évtizedben a politikával is próbálkozott. Két államfőválasztáson független jelöltként indult, s egyszer hajszálnyira volt attól, hogy bekerüljön a második fordulóba. A politikai sikertelenség nem szegte kedvét, szülőhazáját innovatív beruházóként segíti, ráadásul ott, ahol a legnagyobb szükség van erre.   

Az ünnep már csak a ráadás

Minden eddiginél több fogyasztási kölcsönt vehetnek fel az idén a lakossági ügyfelek, ám az év végi hajrá is elsősorban az ebbe a kategóriába sorolt babaváró konstrukció, illetve a személyi hitelek miatt lehet erős.

A lendület építi a márkát

Modellként lett ismert, személyes történetével lépett be az üzleti életbe, vállalati tapasztalatok nélkül. Lehet, hogy pont ez a sikerének titka, mert nyitott és rugalmas, sokat tudott meg az ügyfeleiről, s személyes hitele is erős alapot adott a brandépítéshez. A Toman Diet idei nettó árbevétele megközelíti a 700 millió forintot.

Kínos cseh levél Putyinnak – térképes

Hatalmas lehetőségek, sűrűsödő kihívások

Egy friss kutatás szerint újra közel harminc százalékkal nő a következő hónapokban a repülővel hozzánk látogató turisták száma. Ez pedig Európában a második legnagyobb növekedési arány, s csak pár tizeddel maradunk el Helsinkitől, ahol új ázsiai járatok indultak.

Mindennapi szellemi betevő

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt azt, miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, ennek ellenére reméljük, minél többek ízlését kielégíti. A héten, ünnepi feltöltődésül, két könyvet és egy fotókiállítást ajánlunk szíves figyelmükbe.

Felvonulók kérték

A franciák a XIII. század óta élnek a zajos utcai érdekérvényesítés kívülállók számára néha meghökkentő módszereivel. Most sem volt ez másképp: Macron elnök nyugdíjreformja kapcsán leállt a fél ország. 

Egy civil a karitatív futónagykövet

A partiumi Nagykárolyban született, 26 éves korában telepedett le Magyarországon. A szülővárosában töltött évek, az ott szerzett élmények nagy hatást gyakoroltak az életfelfogására. Annak ellenére, hogy csak néhány éve kezdett komolyabban sportolni, karitatív futónagykövetként vált ismertté. 2015 óta számos jótékonysági ultrafutást szervezett, amelyek során a kezdeményezéseit felkaroló közszereplők és barátok kíséretében jó néhány gyermekotthont felkeresett és segített szerte a Kárpát-medencében, így Kárpátalján is. Néhány hete nevezték ki a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet kommunikációért, civil és külkapcsolatokért felelős igazgatójává.

A gyalogosbarát Budapesté a jövő

A tömeg-közlekedés, a HÉV-járatok fejlesztése, az agglomerációban létrehozandó több kisebb P+R parkoló, a belvárosba való visszaköltözés motiválása – ezek a folyamatok eredményezhetik azt, hogy Budapest a közeljövőben élhetőbb, gyalogosbarát város legyen. Böszörményi-Nagy Gergely innovációs szakember és Schneller Domonkos Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének  végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár fejtette ki a véleményét a témában.

Új sláger a fintechben

| Néhány évvel ezelőtt a fintechcégek világra törő uralmáról és a bankok elpusztításáról beszéltek, a klasszikus pénzintézetekhez pedig jellemzően el sem ért a hangjuk. Ma bankok kockázatitőke-alapjaiból élő nagyra nőtt startupokat, hitelintézetek ökoszisztémájára épülő neobankokat és a bankszektornak szolgáltató fintecheket látunk.

Gyors vezetőcserék budapesti cégeknél

Az önkormányzati választások megnyerése után Karácsony Gergely főpolgármesternek két hónapba sem telt lecserélnie három budapesti közművállalat vezetőjét. További változtatás sem kizárt.

Az óceán a világ legnagyobb múzeuma

Kalandorok, pénzmosodák, titkosszolgálatok. Az elsüllyedt hajók titkainak feltárása, kincseinek ellopása hatalmas üzlet. A profit hajszolása közben azonban felbecsülhetetlen értékű történelmi emlékek mennek tönkre.

2019/12/19