2019/12/05

Rezsi, ruha, rekreáció – kiadások Európában

Minden évben megjelenik az EU tagállamaiban lévő háztartások kiadásainak elemzése, amely megmutatja, hogy az európai életformának számos árnyalata van; nem mindenkinek jut étteremre, hotelre, mert a lakhatás és a rezsi sokat elvisz a családi kasszából.

Bulinegyed éjfél után

Továbbra is zavartalanul nyitva lehetnek a VII. kerületben az úgynevezett bulinegyed éttermei, kocsmái éjfél után. Az önkormányzati választáson az előre hozott zárórával kampányoló baloldal hatalomra kerülve márciusig kért időt a probléma kezelésére. Úgy tűnik, az anyagi érdekek a legfontosabbak.

Zajdó Csaba

A közgazdászként végzett fiatalember 2006-ban alapította meg informatikai vállalkozását. Az, hogy éppen a webshopok területére specializálódtak, inkább egy szerencsés véletlen, mondja, mint stratégiai zsenialitás. De az idő igazolta a döntését, ma már cégcsoportjának áruházain keresztül realizálódik a teljes magyar internetes kereskedelem több mint 20 százaléka. Ez 2019-ben várhatóan meghaladja az 1,3 milliárd forintot és a 250 milliós nyereséget.

Lám, működik a LAM Alapítvány

A korai kilencvenes évek útkereső gyakorlatának a szellemében kezdeményezett gazdaképzéstől a társadalomfejlesztő integrált programokig és mikrohitelezésig húzódik a háromszéki LAM Alapítvány útja. Teljes spektrumában hatni a társadalomra, igazi mentalitásváltást elérni – álom vagy reális célkitűzés?

Fenntartható növekedést céloz az Alteo

Újabb húszmilliárd forintnyi beruházást tervez és öt éven belül megduplázná eredményét az Alteo, amely egyedülálló szabályozóközpontjának a fejlesztése mellett földgáz-nagykereskedelemmel, e-mobilitási szolgáltatással és hulladékgazdálkodással bővítheti tevékenységét.

Bemutatkozott a Három Tenger Alap

Befektetési alappal szeretné csökkenteni a nyugat- és kelet-közép-európai infrastrukturális különbségeket a Három Tenger Kezdeményezés által létrehozott pénzintézet, amely az idén valósult meg lengyel és román részvétellel. Az alap működtetői szerint a kezdeményezés 12 tagországának összesen 600 milliárd euróra van szüksége, hogy ledolgozzák a hátrányt a Nyugattal szemben. Ennek a pénznek csak a töredékét biztosítja az EU, ezért szükségesnek tartják alternatív finanszírozási eszközök működtetését.

Nem minden az anyagiakon múlik

„A kórházszövetség bízik abban, hogy a 2021-es költségvetést már más szerkezetben és más elvek mentén tervezik. Addig viszont semmi értelmét nem látom további forrásbevonásnak, amíg nem változtatunk az ellátórendszer struktúráján és szabályozásán” – jelentette ki lapunknak adott interjújában a Magyar Kórházszövetség elnöke, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója.

Törvény a stájer gárda ellen – térképes

Nehéz tanítani a slágert

Annak ellenére, hogy sok jó magyar zenei produkció készül, gondban van az iparág, ami nem fogható egyértelműen az utóbbi időben előretörő megosztókra. Azt sem lehet mondani, hogy régen minden jobb volt, még a muzsika is.

Termőre fordult a DH lengyelországi befektetése

Telitalálatnak bizonyult, hogy a Duna House tavaly megvette a Gold Finance hitelközvetítő céget.

Válság előtt az európai autóipar

Az öreg kontinens autóipara a kereslet lanyhulása ellen létszámcsökkentéssel és fúziókkal védekezik. Ez a kelet-közép-európai régió gazdaságait is érzékenyen érinti. 

A jövőért dolgozik a NAIK

Óriási potenciál van a magyar mezőgazdaságban, ennek kiaknázása azonban nem képzelhető el innovációs háttér, a kutatási eredmények gyakorlati alkalmazása és új eredmények nélkül, ehhez pedig forrás kell – mondta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója.

Javítottak a magyar gyerekek

Megjelentek a 2018-as, világszerte nagy érdeklődéssel várt PISA oktatási mérés eredményei. Noha nem ez az egyetlen mérvadó indikátora egy nemzet oktatásának, mégis sokat mutat az adott 15 éves korosztály teljesítményéről. Hazai viszonylatban a legfontosabb kérdés az volt, folytatódik-e a magyar gyerekek eredményeinek romlása vagy megáll. Az idén végre kedvező hírek érkeztek, minden területen javultak a hazai eredmények.

Sokakat érintene a behajtási tilalom

A budapesti autóstársadalom számottevő részével kellene elfogadtatni egy újabb korlátozást, ha a fővárosi vezetés valóban szigorításokat vezet be a személyautó-használat terén.

Acélos gondok Európában

Hatalmas slamasztikában van az acélágazat egész Európában, amit a német ThyssenKrupp minap bejelentett tetemes veszteségei is jól mutatnak. Az EU-s gazdaságok lassulása mellett a kínai konkurencia már nemcsak olcsó termékekkel, hanem újabb felvásárlásokkal is fenyegeti e stratégiai szektor túlélését. Igaz, a kínaiak egyúttal meg is mentik az olyan becsődölt vállalatokat, mint például a British Steel.

A Kulcs-Soft papírjait is megtalálták a befektetők

Látványos árfolyam-emelkedésen van túl a Kulcs-Soft,  a ralit a szűkös kínálat is táplálja. Kulcsár Tibor, a társaság alapítója, tulajdonosa szerint az idén is hozzák a tavalyi rekorderedményeket.

A hét hírei, idézete, száma

Bürokráciacsökkentés futószalagon

Alighogy a parlament elé került az újabb, ezeroldalas csomag, a Miniszterelnökségen már a közigazgatást egyszerűsítő következő módosításokon dolgoznak.

Pedagógussztrájk Horvátországban – térképes

Mindennapi szellemi betevő

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt azt, miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, ennek ellenére reméljük, minél többek ízlését kielégíti. A héten adventi és karácsonyi programokat ajánlunk szíves figyelmükbe.

Növeli uniós aktivitását az NBB

Az Oroszország és több kelet-közép-európai állam által közösen tulajdonolt Nemzetközi Beruházási Bank konzervatív üzletpolitika mellett növeli régiós hitelezési tevékenységét.

Közelebb kerülhetett Putyinhoz a Gazprom

Két rejtélyes részvényértékesítés nyomán az orosz gázóriás majdnem hét százaléka került feltételezhetően az ország elnökének a befolyási körébe. A Gazprom eltökélt szándéka, hogy leállítja az ukrán tranzitot. 

A falusi CSOK keresleti hatása

Januártól a falusi CSOK támogatással építkezők ötmillió forintig az igazolt költségeik áfáját is visszakapják. Így egy háromgyermekes család részben önerős építéssel vagy tatarozással, mindenesetre már igen kis befektetéssel új vagy felújított házhoz juthat az ország azon csaknem 2500 településén, ahol ez a kedvezmény igénybe vehető. A piac, ahogy várható volt, jól reagál, de sajnos csak a Balatonnál, a főváros környékén és további két-három megyében mutatható ki érdemi hatás a keresletben.

Nyomás alatt a román büdzsé – térképes

Az idő gyógyítja a sebeket

Drámai körülmények között, egyetlen tussal kapott ki a magyar férfi-kardválogatott a júliusi, budapesti rendezésű világbajnokságon, s lett végül ezüstérmes. Szilágyi Áron volt a magyarok befejezőembere, aki kétpontos hátrányt dolgozott le, sőt a vezetést is megszerezte. A mindent eldöntő tust végül videózás után ítélték oda a dél-koreai együttesnek, amely így zsinórban harmadszor lett világbajnok: a BOK Csarnok közönsége nehezen bírta a látottakat, nyoma sem volt a vívóeseményeket jellemző csöndnek s nyugalomnak – és akkor még finoman fogalmaztunk.

Bánffy Miklós román hangja

Egy magyar mű román fordítását, Bánffy Miklós Erdélyi történet című, Marius Tabacu által románba átültetett trilógiáját jelölte – további nyolc, ebben az esztendőben megjelent kötettel együtt – Az év könyve díjra a Romániai Írószövetség. A kiemelt szakmai figyelem is hozzájárulhat az első világháború előtti Magyarország és arisztokráciájának árnyaltabb bemutatásához – s talán az utóbbi száz esztendő jobb megértéséhez is.

Forgószárnyasok nagyüzemben

Két éven belül elkészülhet az Airbus gyulai üzeme, ám hazánk ettől függetlenül harminchat helikoptert vásárol. Kettő már Szolnokról száll fel.

Személy hírek

Injekciót, de hová?

Most van tere az egészségügyi fejlesztéseknek. S nem pusztán azért, mert egyre több a figyelmeztető jel – alacsony szinten a GDP-arányos egészségügyi költés hazánkban, adósságban úsznak a kórházak –, hanem azért is, mert a közel ötszázalékos gazdasági növekedés mellett adott ehhez a pénzügyi háttér is.

Vergődő szerb ifjúság

A délszláv háborús múlt, a politikai átalakulás időszaka rányomta a bélyegét a mai fiatalok gondolkodására. Meglehetősen vegyes és meglepő válaszokat kaptak a közvélemény-kutatók.

A bankok is keresik a munkaerőt

Több mint ezer hirdetés szerepel a legnagyobb magyarországi bankok karrieroldalain, amelyeknek igen jelentős része értékesítői, tanácsadói munkakörre vonatkozik.

Bugár pártelnök gondolatkísérletei – térképes

Vegyes számok a biztosítóknál

Több mint egytizedével emelkedett a biztosítók díjbevétele az év első kilenc hónapjában, ám ez jelentős részben egy egyszeri hatásnak köszönhető. A növekvő kárráfordítások pedig tükröződnek a szektor eredményén is.

Ingadozó hozamgörbék

A recessziós félelmek lecsengésével megfordult a korábbi trend az amerikai állam-papírpiacon, és az egyik legnépszerűbb üzlet a hosszú távú hozamok emelkedésére fogadó ügylet lett. Ez a magyar papírokra is hatással lehet, bár Európában – és Magyarországon – sok minden másképp működik.

Harc a szmog ellen

Varsó szigorítja a környezetvédelmi rendeletet, amely tavaly júliustól még a legkörnyezetbarátabb, az ötödik emissziós osztályba tartozó szilárd tüzelőanyagú (főként szénalapú) kályhák és kazánok piaci értékesítését is megtiltotta. A legújabb szabályozás az ellenőrzésre és a szankciókra vonatkozik, ugyanis a kormány számításai szerint mintegy 200-250 ezer ilyen kazán került forgalomba, ami a piac 20-25 százalékát teszi ki. Az elavult berendezések cseréjét a legszennyezettebb városokban anyagi támogatással ösztönzik.

Mobilfizetés mindenkinek

Az itthon mintegy hárommillió felhasználót számláló Rakuten Viber a Mastercarddal fogott össze a minap, hogy egy magyar fejlesztésű szoftverrel megoldják a mobilok közti, azonnali pénzküldés lehetőségét. Hasonló megoldások akadnak, de ezúttal csak nálunk többmilliós a potenciális célcsoport, így a lépés hamar átformálhatja a piacot.

Orvos, kórház, ct

Az egészségügyről szóló közbeszéd három leginkább domináló területéről mutatunk be adatokat.

Nem külügy, hanem szívügy

A háború előtti Soli Deo Gloria-korszak hatásos tömegmozgalma után a kommunizmus érájában a templomok falai közé száműzött Magyarországi Református Egyház az utóbbi évtizedekben újra a társadalom szövetének a részévé kezdett válni. Lelkész interjúalanyunkat, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) kárpátaljai referensét a határon túliak sikeres megsegítésével zárult akció és az adventi adománygyűjtés között kérdeztük a szervezet jelenéről és jövőjéről.

2019/12/05