2019/11/28

Egyre több fát ültetnek Magyarországon

A gazdáktól származó visszajelzések alapján beindult az erdőtelepítési és országfásítási program hazánkban – mondta az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára.

Új csúcsokat döntöget a pénzügyi vagyon

Több mint 11 százalékkal nőtt a szeptember végéig tartó egy év alatt a magyar háztartások pénzügyi eszközeinek értéke. Az állampapírok részesedése rendkívül gyorsan emelkedik a portfólióban.

Kimondták Tarsoly jogi felelősségét

Több mint négy és fél év telt el a legnagyobb hazai brókerbotrány óta, és még mindig nem született jogerős ítélet. Bár most első fokon egy kártérítési ügyben már kimondták a Quaestor volt vezetőjének a felelősségét.

A hazai tőkepiac nyertese a cseh wood

Ádáz harc folyik a hazai piacon érdekelt befektetési szolgáltatók között a dobogós helyekért hónapról hónapra, miközben a hazai piac érdemben nem bővült az elmúlt időszakban.

Megnyílhat a földpiac Ukra jnában

A termőföld Ukrajna területének csaknem hetven százalékát teszi ki, mintegy negyvenmillió hektárt. Ennek nagy része kiváló termőképességű, humuszanyagokkal telített fekete föld, az úgynevezett csernozjom. Szakértői becslések szerint északkeleti szomszédunkban található a világ legjobb termőföldjeinek a 27 százaléka.

Atomerőművet épít Lengyelország

Varsóban újból napirendre került az a terv, miszerint 2043-ra el kell készülnie egy 6-9 gigawattos kapacitású, hat nukleáris blokkból álló erőműnek. Az első reaktor 2033-ban kezdené el a termelést. A megvalósításban részt vesz a legnagyobb lengyel energiaszolgáltató, a PGE konszern, amely jelenleg két lehetséges pomerániai helyszínt vizsgál. A legvalószínűbb az, hogy a létesítmény amerikai technológián alapul majd.

Azonosítás: túl a nehezén

Az érintett ügyfelek túlnyomó része a módosított határidőig egyeztette adatait bankjával, így csak néhány ezer, aktívan használt számla maradhatott, amelyet e hó elején zároltak a szolgáltatók. Elmaradt a roham a bankfiókokban is.

Újabb fokozatba kapcsol a gazdaságfehérítés

Ha az Országgyűlés megszavazza az új gazdaságvédelmi és a versenyképességet javító törvényjavaslatokat, akkor a nyugdíjasokat megilleti a járulékmentesség, milliárdokat spórolhatnak a cégek, továbbá a teljes, 18,5 százalékos tb-járulék terhére érvényesíthető lesz a családi adókedvezmény. 

Influenzajárvány Előtt

A fejlett világ legtöbb halálos áldozatát követelő járványos betegség az influenza, amely banális kórként él a köztudatban. E tévhit miatt, no meg azért, mert esetében a vakcinát a többi szérumtól eltérően évente kellene beadatni, még mindig jóval kevesebben oltatják be magukat a szükségesnél. Pedig a védőoltás nemcsak megóvna az egyébként elég kellemetlen nyavalyától, hanem egyenesen segítene megmenteni jó néhány idős ember életét, sőt fiatalokét is.

Piaci logika a szakképzésben

Az új szakképzési törvény elfogadásával célegyenesbe fordult  a rendszer átszervezése, ám vannak még kritikus hangok.

Feszültségeket szül Ankara kétkulacsos politikája

A NATO-tag Törökország Kína, valamint Oroszország felé kacsingatása saját hadiipari programjait késlelteti. A Nyugat tart a technológia átadásától. Ez az esetleges magyar beszerzéseket is megkérdőjelezheti. 

Ki nem adott, cenzúrázott lemezek

E cikk apropója, hogy némi késéssel „lemezritkaságra” bukkantam a nagyon nagy videómegosztón. Különleges és hiánypótló hangfelvételt töltött fel valaki tavasszal a YouTube-ra, a Korál első korongjának a demóját, méghozzá Vikidál Gyula énekével. Egy lemez, amely ebben a formában sosem látott napvilágot. Nem volt ez egyedi eset a hetvenes és a nyolcvanas években, amikor meglehetősen ritkán jelent meg nagylemez pontosan abban a formában, miként az előadók megálmodták.

Harry Styles Budapesten

Keveseknek sikerült az, ami az egykori One Direction-énekesnek: sikeres szólókarriert épített a fiúcsapatban eltöltött évek után.

Btk.-s szabályok a kuruzslásra

A jövőben még inkább elkerülhető, hogy tisztességtelen piaci szereplők bizonytalan minőségű, tisztázatlan hátterű egészségügyi szolgáltatásokat kínálva megtévesszék a betegeket. A büntető törvénykönyvben szabályoznák a kuruzslók szankcionálását.

A hét hírei, idézete, száma

Munkaerőpiaci problémák a tengeren innen és túl

Az USA-ban a munkahely-változtatások alacsony száma, Európában az atipikus foglalkoztatási formák elterjedése nyomasztja a munkaerőpiacokat. 

Új mobilnet: Kína ebben is első lesz

Kínában már most ötven nagyvárosban működik az ötödik generációs mobilnet. Eddig ötvenezer állomást telepítettek, s rövidesen sorra kerülnek a kisebb városok is. Európa és Amerika le van maradva; igaz, az Egyesült Államokban és Kanadában már jövőre elindulhat a műholdas internet.

Gigafúzióval menekülne előre a francia autóipar

A második világháború óta első alkalommal csökkenni kezdett a Párizs környéki Île-de-France régió és a főváros között közlekedők soraiban az autóval ingázók részaránya. Ám ezzel párhuzamosan mégis magára találhat az ország gépkocsiipara: a francia PSA és a Fiat Chrysler egyesülése a világ negyedik legnagyobb autós cégcsoportját hozhatja létre.

Erősödött a logisztika a reptéren

Egy év építés után a napokban átadták a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Bud Cargo Cityt. Az ötvenmillió euróból megvalósított létesítmény egyben lehetőség Magyarországnak, valamint a Budapest Airportnak arra, hogy  a légi teheráru-szállítás kelet-közép-európai kapujává váljon.

Városliget – csak előre

A mai városi embernek a park sokkal többet jelent, mint egy hely, ahol sétálni lehet. A városi zöld terület politikai kérdéssé vált: heves viták zajlanak a fakivágásokról, Budapest klímavészhelyzetet hirdetett, a kormány pedig konzultációt folytat a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról. Mindeközben – a rendszerváltás óta – látványos fejlődésen ment át a közparkok megjelenése és funkciója. Erről és a Városliget rehabilitációjáról beszélgettünk a pályázatnyertes tervezőiroda vezetőjével, neves tájépítésszel.

Kínai–amerikai harc egy repülőgépmotor-gyárért

Késhegyre menő küzdelem bontakozik ki Kína és az USA között az egyik legértékesebb ukrán vállalat, a világ vezető repülőgépmotor-gyártó társaságai közé tartozó Motor Szics feletti ellenőrzésért. 

Rekordok feladatokkal

Nagy meglepetést nem hoztak a háztartások pénzügyi vagyonáról szóló harmadik negyedéves jegybanki statisztikák: a szektor eszközeinek értéke egy év alatt bő egytizedével, újabb csúcsra emelkedett, és hónapokon belül átlépheti a 60 ezer milliárd forintos határt. Azzal együtt pedig, hogy a lakosság hitelfelvételi kedve is erős, a tartozásokkal csökkentett nettó pénzügyi vagyon szintén növekszik, miután a megtakarítások mennyiségének bővülési üteme rendre meghaladja a hitelekét.

A jövő a szeszmentes italoké

Túl vagyunk a Száraz november kampányon, amelyet az idén kifejezetten az egyetemistáknak dedikáltak a nemzetközi mozgalom aktivistái. Úgy fest, van eredménye a kezdeményezésnek, ugyanis az adatok azt mutatják: az idősebb és a fiatalabb populáció körében egyaránt csökken az alkoholfogyasztás világszerte.

Személyi hírek

Hibázni már nem lehet

A magyar labdarúgó-válogatott 2016 után ismét pótvizsgára kényszerül az Eb-részvételért: akkor Norvégiát sikerült oda-vissza verni, most egy-egy mérkőzésen kellene felülmúlni először Bulgáriát, majd az Izland–Románia-párharc győztesét.

Pörgés helyett élmény és vásárlás

A karácsonyi ajándékozást is elérte a fenntarthatóság és a slow life, a lokális értékek felfedezése, valamint a helyi termelők, kereskedők támogatása. Budapest tematikus utcái közös kampánnyal, együtt készülnek az adventre: a vásárlás mellé művészetet kínálnak, koncerteket, kiállítást, workshopot.

Kollégiumavató két kormányfővel

Orbán Viktor magyar és Andrej Plenković horvát miniszterelnök adja át lapunk megjelenésekor a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ diákotthonát.

Johannis teljesen kiütné a szocdemeket – térképes

Felpezsdült a novemberi kiskereskedelem

Bár a novemberi kiskereskedelmi forgalom régebben rendre alulmúlta az októberi adatokat, mostanra fordulni látszik a helyzet, amiben sok szerepe van az ágazati hálózatok agresszív marketingjének is.

Egy vagyont lehetett keresni a Richter részvényeivel

Aki 1994-ben 23 millió forintért vett Richter-részvényeket, ma már milliárdosként dörzsölheti a tenyerét, persze csak akkor, ha meg is tartotta a papírokat.

Kémsztori Belgrádban

Belgrádban és Moszkvában is igyekeznek „megszokott” esetként tálalni a múlt héten kipattant botrányt. A szerb államfő úgy véli, szokásos dolog, hogy vannak kémek, köztük oroszok is, a Kreml szerint pedig csak a nyugati szolgálatok akarták megzavarni a december 4-re, Szocsiba tervezett Putyin–Vučić-találkozót.  

Felfutóban a mobilfizetés Csehországban

A csehek az utóbbi időben egyre gyakrabban nem a bankkártyájukat veszik elő, amikor az üzletben fizetnek, hanem az okostelefonjukat. A bankszövetség felmérése szerint dinamikusan nő ez az arány.

Cseh vállalkozások Afrikában – térképes

Balkáni „Schengen”

Alighogy Brüsszel piros jelzést adott az Európai Unióhoz csatlakozni szándékozó balkáni országoknak, Észak-Macedónia, Albánia és Szerbia szándéknyilatkozatot írt alá egy 2021-re létrejövő vámmentes térség létrehozásáról, amelybe várják a többi régiós államot: Bosznia-Hercegovinát, Koszovót és Montenegrót is. A kezdeményezők szerint ők tulajdonképpen az EU alapelveihez hasonlóan biztosítani akarják az emberek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlását az unión kívüli balkáni régióban. Első lépésként január elsejétől útlevél nélkül, csupán a személyi igazolvány felmutatásával utazhatnak egymáshoz Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia állampolgárai.

2019/11/28