2019/11/21

Pöfögő vénségek Szerbiában

Egyre nagyobb gondot okoznak a szabadon beszállított használt gépkocsik déli szomszédunkban. A környezetszennyezést a kormány különböző intézkedésekkel próbálja mérsékelni.

Negyedmilliárdos bányászgéplopás

A minap 85 darab, összesen mintegy 260 millió forint értékű, kriptovaluta bányászatára alkalmas célszámítógépet loptak el Malajziában. Az eset ráirányította a figyelmet arra, hogy nemcsak távolról, virtuálisan, de az offline világban is fenyegetik bűnözők – akár betörők, akár fegyveres rablók – a tehetősebb bitcoin-tulajdonosokat.

Szlovén repülők az indiai katonaságnál – térképes

TOP200 Gála

A hagyományoknak megfelelően nagyszabású gálán mutatta be a Figyelő szerkesztősége a legújabb TOP200 Magyarország legnagyobb cégei évkönyvet. A rendezvényen adták át a szerkesztőség által felkért zsűri ajánlásával megítélt vállalati elismeréseket. Az idén hét kategóriában díjaztuk a vállalatokat és további két különdíj is helyet kapott a sorban.

Aranyszál a Danske Bank-botrányban

A világ legnagyobb pénzmosási botrányában aranyrudakat ajánlottak az oroszoknak pénzük eltüntetésére. 

Kiszorítják a versenytársakat – térképes

Kiürülő államkassza Bukarestben

Az új liberális román kormány elsősorban egyfajta tűzoltásra rendezkedett be, miután kiderült, hogy a megbuktatott szociáldemokrata kabinet kezéből kicsúszott az államháztartás gyeplője. Az új pénzügyminiszter becslése alapján a deficit a legoptimistább változat szerint sem lehet kevesebb a GDP négy százalékánál, holott Bukarest 2,76-os hiánycélt tűzött ki erre az esztendőre. Nem kizárt, hogy megszorító intézkedések következnek.

Horgászatban is sportnemzet vagyunk

A magyar versenyhorgászok 2015 óta 45 érmet szereztek, az idei év eredményei minden képzeletet felülmúltak.

Romló agrár-külkereskedelmi mérleg – térképes

Vegyesen teljesítettek a kispapírok

Míg az ingatlanos és az építőipari cégek jól muzsikáltak, addig az italgyártó, a járműipari és a fuvarozóvállalatok siralmas riportokat tettek közzé az idei harmadik negyedévről.

Prolongált fekete péntekek

Ha tavaly már soknak tűnt a fekete péntekek száma, akkor az idén tengernyi van. Addig lesz ilyen esemény, amíg el nem kel a készlet. És aztán újrakezdődik. Néhány webshop már tavasszal és nyáron is ezt a jelzőt használja az akcióira.

A cannabis szárnyalása

Az utóbbi évek fejleménye, hogy a nyugati féltekén a különféle cannabistermékek szárnyalásba kezdtek. Ahol a „fű” rekreációs célú használatát engedélyezték, ott dollármilliárdos üzletté fejlődött a forgalmazása, máshol pedig a beléjük kevert minimális mennyiségű marihuánával dobják fel a csokoládék és üdítők marketingjét. Jelentős erőfeszítések történnek az anyag gyógyító hatásának elismertetésére, legalábbis a marketing területén.

Az európai légitársaságok élvonalába küzdötte magát a Wizz Air

Vetélytársaival szemben tetemes helyzeti előnyre tett szert a pilótasztrájkokat elkerülő és a költségeit kordában tartó Wizz Air, amelynek a flotta-összeállítása is hatékonynak bizonyult.

Hozta a várt bővülést a lízingpiac

Szinte minden részterületen növekedtek a kihelyezések a magyarországi lízingpiacon 2019 első kilenc hónapjában, így még mindig majdnem tízszázalékos az éves bővülés.

Vajda János- és Liszt Ferenc-ősbemutató

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, Magyarország első, rendszeres koncerttevékenységet folytató hivatásos szimfonikus együttese az idén ünnepli alapításának 166. évfordulóját, és ez alkalomból december 1-jén koncertet rendeznek a Pesti Vigadóban. A hangversenyen csendül fel első ízben Vajda Jánosnak az ünnepségre írt nyitánya.

A jövő technológiái

A legújabb technológiák és a digitalizáció körüli aktuális kérdések állnak az idei Symposium középpontjában. A hétköznapokban tapasztalható technológia változásairól beszélgettünk a T-Systems vezérigazgatójával.

Fúziós kényszer a luxuspiacon

Az LVMH 14,5 milliárd dolláros ajánlata a Tiffanyra nyomás alá helyezi a kisebb cégeket – egyesülések sorozata következhet be. 

A cseh kormányfő mozgalmas hétvégéje

Épp a rendszerváltást elindító bársonyos forradalom 30. évfordulója előestéjén követelték a Millió Pillanat a Demokráciáért egyesület által szervezett bő kétszázezer fős tüntetésen a cseh miniszterelnök lemondását. Szerintük a kormányfő politikai szerepvállalása összeférhetetlen vállalkozói tevékenységével, ezért meg kellene válnia vagyonától, vagy távoznia kellene posztjáról. Az érintett úgy reagált: választásokon váltsák le, ha tudják.

Kiss Zsuzsanna

A globális filmipar dübörög, a hirdetők idehaza is egyre többet költenek mozis reklámokra, és ez nem is fog változni – mondja a Cinema City médiaértékesítési igazgatója. Azon szerencsések közé tartozik, akik hivatalból is moziba járnak.

Kísérleti fázisban a négynapos munkahét

Bevált a Microsoftnak a Japánban bevezetett négynapos munkahét. Csak egy-egy vállalati környezetben működhet ez vagy adaptálható szélesebb körben – sok a kérdés. Az előnyeit munkavállalóként könnyű meglátni, de jelenleg inkább tűnik utópiának, és a földet sem menti meg, ha egy nappal kevesebbet dolgozunk.

Esküt tett az új lengyel kormány

A régi-új miniszterelnök, Mateusz Morawiecki pozíciója megerősödött az elemzők szerint. A korábbi politikáját folytató kabinetben összesen húsz tárca lesz, megmarad az eddigi miniszterek többsége, de néhány minisztériumot átszerveznek. 

Az Adrián is terjeszkedik a szerb multi – térképes

Személyi hírek

Eltérő mértékű a babaváró hatása

Drasztikus hatásokkal járt a babaváró támogatás megjelenése a lakáshiteleknél, s az első három hónap adatai alapján érezhető az elszívó ereje a személyi kölcsönöknél és a jelzáloghiteleknél is.

Nem elég jók a robotok, jönnek újra az emberek

Jövő tavaszra bezárja német és amerikai hiper-modern, úgynevezett gyorsgyárát az Adidas. A hatalmas német vállalat három éve nyitott üzemeiről kiderült, hogy nagyon veszteségesek, mert például a robotok drágán termelnek, feltehetően azon okból, hogy lassan állíthatók át, ha új modellt kell gyártatni velük.

Agrárpárbeszéd

Milyen a mezőgazdasági melléktermékek helyzete Magyarországon, különös tekintettel az ágazati „fehérjeéhségre”? Gyuricza Csabával, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatójával és Juhász Csabával, a Glencore Agriculture Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

2019/11/21