2019/10/03

Ki volt Thomas Cook?

Mindannyian szeretjük a biztonságot, a kiszámíthatóságot. Ha utazunk, akkor különös, izgalommal kevert stressz uralkodik el sokunkon. Nem csoda, hogy ha egyre kevesebben is, de még mindig rengetegen választják az utazási irodákat. Jó néhány embert ért azonban meglepetés azok közül, akik – a biztonságot is szem előtt tartva – az egyik legnagyobb, talán legismertebb irodát, a Neckermannt választották. A minap akadt olyan ismerősöm, akitől a reptéren újra elkérték a repülőjegyek árát (később feltehetően visszakapja az illető), más esetben a szállodához érkezve akadtak fizetési, bizalmi gondok. Egy ilyen helyzetben mit tehet egy cég? A válságkommunikációs tankönyvek gyakorlatát követve megnyugtat mindenkit, válaszol minden kérdésre, igyekszik nem eltitkolni a bajokat. E téren azt kell mondjam, kifejezetten jól vizsgáztak a Neckermann kommunikátorai.

Turisztika: nagy ugrás, de nagy változások

Szakértők szerint akár 10 százalék felett nőhet idén a hazai turisztikai szektor, amely a közvetett hatásokat is beszámítva a magyar GDP 10,7 százalékát termelte meg tavaly. A szokások azonban átalakulnak: egyre kevesebben utaznak irodákkal, amit jól mutat a Thomas Cook-csoport szeptemberi végi csődje, amely a nálunk is erős, az említett cégcsoporthoz tartozó Neckermannra is hatással van.

Isten veletek, utazási irodák?

A brit Thomas Cook csődje felveti a kérdést: vége van az utazási irodák korának? A kiruccanni vágyók többsége inkább maga szervezi túráit, vagy olyan online helyen foglal, ahol egyszerre intézik az utazást, a szállást, az autóbérlést, a biztosítást, s még a programokra is van opció.

Az uniós átlag felett költünk közoktatásra

Az oktatás és a pedagógusok ügyében eddig is rendszeresek voltak az egyeztetések, s ezután is zajlanak a szakszervezetekkel és a Pénzügyminisztérium illetékeseivel – mondta lapunknak az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára. Felhívta a figyelmet, hogy az idén az életpályamodell keretében 17 ezer tanár esik át minősítési folyamaton, ami számukra az előre eltervezett fizetésemeléssel is jár.

Bérdinamika uralja a magyar gazdaságot

Tartja magát a két számjegyű béremelkedés. Magyarországon: ez a minimálbér és a garantált bérminimum dinamikus emelésének, valamint a versenyszférában tapasztalható munkaerőhiánynak tulajdonítható. A munkanélküliségi ráta a nyár végére 3,4 százalékra zuhant.

Jönnek a megyei listás pártcsaták

Az ország tizenkilenc megyéjének a közgyűléseire is szavazhatnak az érintettek október 13-án. A választás tisztán listás voksolás lesz. A megyék szerepe 2011 óta alaposan megváltozott, immár a fejlesztéspolitikai koordinációért felelnek.

Kisebbségi képviselet

Október 13-án a hazai nemzetiségek tagjai is az urnákhoz járulnak, hogy megválasszák saját önkormányzati képviselőiket. Az adatok szerint több mint háromszázezren élnek ezzel a lehetőséggel.

Agyonvágta a német növekedést a vámháború

Németországban a szolgáltató szektorra is átterjedt a lassulás. A német gazdaság valószínűleg recesszióban van.

Marianne búcsúztatta a „buldózert”

Még az esti órákban is több mint egy kilométeres sor állt az Invalidusok dómja előtt Párizsban vasárnap, amikor az utca népe is búcsút vehetett a köztársaság 22. elnökétől. Egy korszakot zártak le: Jacques Chirac minden erényével és gyengeségével megjelenítette azt a Franciaországot, mely visszatért a nagypolitika színpadára.

Peking is érdekelt a brit kilépésben

Javítaná az ázsiai óriás pozícióit Nagy-Britannia kiválása az EU-ból, a meggyengülő brit gazdaságnak szüksége lenne a kínai tőkére.

Jókora taslit kapott a Tesla

Az Amazon nem a Teslát választotta. A kínai villanyautó-kereslet lassul, a támogatásokat globálisan is leépítik. A gyártók egyre nagyobb veszteségekkel kénytelenek szembesülni, de kiszállni nem akarnak, az e-gépkocsiban látják a jövőt.

Európában terjeszkedik a Goldman Sachs

Az európai gazdagok pénzére pályázik a Wall Street egyik legnagyobb befektetési bankja – új üzleti modellel.

Elnéptelenedő városok

A lakosság elöregedése, a munkaerőpiaci helyzet, a kereset és a megélhetési költségek, a jobb oktatás iránti igény, az életminőség javulásának a reménye miatti elköltözés okozza leginkább egyes lengyel kis- és közepes városok elnéptelenedését. A jelenség egyre nagyobb ütemben zajlik – jelentette a Gazeta.pl hírportál a Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) kutatása alapján.

Decentralizációval központosít Kijev

Tíz magyar kistérség létrehozását támogatja a Kárpát-aljai Megyei Tanács – döntött a közgyűlés a múlt héten Ungváron. Az ukrajnai kistérségek a községi tanácsok (önkormányzatok) egyesüléséből keletkező új közigazgatási egységek, az úgynevezett hromadák, amelyek fölött a következő szint egy új, óriási járásokból álló közigazgatási rendszer lesz. Ha ez létrejön, a több százezer lakosú területeken belül a magyar közösségek eltörpülnek.

Kétezer euró az orvosok álma

A mintegy 620 ezer lakosú kis nyugat-balkáni országban amiatt bosszankodnak, hogy még a szomszédos Szerbia egészségügye is magasabb béreket produkál. Harminc-ötven százalékos emelést szeretnének.

Rolleren a romániai elnökválasztás magyar jelöltje

Tizennégy jelölttel indul a román államfőválasztási versenyfutás, amely legutóbb, 2014-ben egy szász származású győztest „termett”. A november 10-re kiírt megmérettetés nagy esélyese most is Klaus Johannis. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben induló pártelnök, Kelemen Hunor, aki a szükséges 200 ezer helyett 270 ezer ajánló aláírást adott át a bukaresti választási irodának, a későbbi politikai erőpróbák – elsősorban a jövő évi parlamenti választások – sikerének a kulcsát látja kampányüzenetei célba juttatásában. A csalódott erdélyi magyar fiatalok meggyőzése fontos eleme a kampányának – derül ki az interjúból.

Nagy üzletet hátráltat a szlovén állam

Ritka, hogy egy jól teljesítő közép-európai vállalat, amelynek olyan híres megrendelői vannak, mint a BMW vagy a Samsung, olyan problémával találja magát szemben, mint amellyel a szlovéniai Karintiában tevékenykedő Impol. A cég bő egy évtizede délnyugati szomszédunk tíz legnagyobb exportőre közé tartozik, és a különböző alumíniumszerkezetek értékesítésével évi 30 millió eurót fizet be adóként a költségvetésbe.

Újjászülető közösség délen

A mintegy 14 ezer fős horvátországi magyarság az egyik legtöbbet szenvedett nemzetrészünk. Megtépázta a délszláv háború, amelyet a közösségen belüli politikai megosztottság követett. Most, úgy tűnik, helyreállt a béke, pár éve elkezdődött a közösség megújulása, főként a magyar kormány gazdaságfejlesztési támogatásának köszönhetően. De a zágrábi jobbközép kormányzat is partnerként kezeli a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségét (HMDK). A szervezet elnöke – akit a magyarok a garantált parlamenti helyre 2016-ban választottak meg – a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) által vezetett kormányt támogatja. A képviselőt a változásokról kérdeztük.

Csaknem hat óra megy el e-mailekre naponta

Egy friss kutatás szerint egy átlag amerikai irodai dolgozó közel hat órát tölt el naponta elektronikus leveleinek böngészésével, azok megválaszolásával.

Fog még a tinta

Bár sok a probléma a nyomtatóipar körül, még korai lenne temetni a szegmenst.

Jövedelmező a klímabiznisz

Akár tízmillió forintot meghaladó összeget is összedobhat a lakosság az egyik Magyarországon működő, közösségi erdő-telepítésre buzdító szerveződésnek, amely Csécse mellett erdősítene egy nemrég az alapítók tulajdonába került kéthektáros területet – számolta ki a Figyelő. A piaci árakhoz képest jóval nagyobb pénzből vélhetőleg újabb termőföldet is vásárolnának vagy bérelnének. A hasonló kezdeményezések a politikai célokkal is átitatott globális klímaharc ürügyén elképesztő összegekhez jutottak világszerte, ám a pénzek elenyésző része ment az eredeti célokra.

Változó prémium kategória

A napokban Magyarországon járt Mario Moretti Polegato, a Geox-csoport alapító elnöke. Ez alkalomból kérdezte a Figyelő a cég nemzetközi és itteni szerepvállalásáról.

A házi sertések között nincs pestis Magyarországon

Az afrikai sertéspestis (ASP) továbbra is kizárólag a vaddisznóállományban van igazoltan jelen hazánkban – hangsúlyozta érdeklődésünkre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Kifejtették:a betegség jelentette nagy kockázat miatt az állategészségügyi szolgálat minden, a kór terjedésénekna megakadályozását lehetővé tévő megoldást megvizsgál.

Kínálat a gabonapiacon

Világszerte jó termés volt búzából és kukoricából is. A kínálati nyomás hatására lefelé mozdultak a terményárak a piacon, s belátható időn belül aligha lehet számítani a trend megfordulására.

Pályázatok bőven akadnak az EU-n kívül is

Ma kell elvetniük a jövőbeli sikerek magját a cégeknek, hogy tudjanak mire támaszkodni akkor is, amikor kisebb sebességre vált a gazdasági növekedés, és szűkebbre veszik az uniós pénzcsapok keresztmetszetét. Ebben a témakörben beszélgettünk Jákli Gergellyel, az EXIM elnök-vezérigazgatójával és Szőcs Gábor igazgatóval, világbanki kapcsolattartóval.

Fogyatkozóban a hitelkártyák

Tovább csökkent a második negyedévben a forgalomban lévő hitelkártyák száma Magyarországon, miközben apad a hozzájuk kapcsolódó követelések állománya is. A meglévő kártyáikat viszont egyre tudatosabban használják a birtokosaik.

Fajsúlyos szereplővé vált az AutoWallis

A prémiumszegmensben látja a legnagyobb fejlődési lehetőséget, de a régiós terjeszkedésben a flottaautó-márkák is segíthetik az AutoWallist a társaság vezérigazgatója szerint.

Elszállt az Appeninn nyeresége

Jelentősen emelkedtek az Appeninn Holding bérbeadásból származó bevételei az első fél évben, miközben a nyeresége a sokszorosára ugrott.

Valde Orsolya

A nyár egyik leghangulatosabb fesztiválját, a Paloznaki Jazzpikniket az idén már nyolcadszor rendezték meg. Négy színpadon több mint harminc koncert a festői szépségű Balaton-felvidéken, a piknik- és a klubhangulattól a nagykoncert-látogatás élményéig – ezzé vált a népszerű rendezvény. Az alapötlet interjúalanyunktól és Homola Szabolcstól származik.

Miért kerül egy adag gyógyszer 700 millió forintba?

Napokig lázban tartotta a közvéleményt Zente, egy ritka genetikai betegségben szenvedő kisgyermek szüleinek a felhívása, akik egy új terápia költségének előteremtésére szerveztek gyűjtést az interneten. A kezelés csillagászati összegbe, közel 700 millió forintba kerül; ennek kapcsán itthon és külföldön is elítélő hangok hallatszottak a gyártó profitéhségét illetően. Meglepő módon könnyen előállhat az a helyzet, hogy a cég a horribilis áron kínált készítményen végül akár veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni.

Sugar babyk és sugar daddyk: kit elégít ki a kapcsolat?

Nem új keletű a hír, miszerint egyetemisták úgy teremtik elő a tandíjravalót, hogy pártfogót keresnek. Az elmúlt egy évben háromszorosára nőtt az Egyesült Államokban a sugar babyk száma. De a jelenség világszerte hasonló terjedést mutat.

Munka mellett szerzett olimpiai kvótát

Nem akárhogyan tért vissza két év kihagyást követően a nemzetközi mezőnybe Cholnoky Sára, aki a szörfdeszkán kívül immár több fronton is sikeresen helytáll.

Hazavitt tárlat

A jellemző az volt, hogy akik bementek, az első alkalommal még nem feltétlenül vittek el könyvet, de rájöttek, hogy ez itt egyfajta „norma” – meséli Véri Dániel, A nagy könyvlopás – Francia könyvkiállítás a vasfüggöny mögött című, most megnyílt szentendrei tárlat egyik kurátora. Vele és társával, Árvai Máriával beszélgettünk az 1959-es, műcsarnokbeli francia könyvtárlatról, amely rendhagyó fordulatot vett: a kiállítás végére a kötetek nagy részét ellopták.

Árulás a régmúltban, árulás a közelmúltban

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház mutatta be Pozsgai Zsolt Mátyás és Janus című darabját, a szerző rendezésében, aki elmondta, hogy a 2007-es kötcsei piknik ihlette a művet, amikor többen úgy gondolták: Orbán Viktornak távoznia kell a Fidesz elnöki székéből.

Színesedő színházi paletta

Eltérő karakterű kamaraegyüttesek léphettek jelentőset fejlődésük útján: a Spirit Színház állandó társulattal kezdte az új évadot, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház pedig új, fővárosi játszóhelyén mutatta be első idei produkcióját.

Akit a halálba űzött a szocializmus

Hároméves hagyomány Újbudán, hogy esztendőről esztendőre megkoszorúzzák a P. Mobil és a P. Box gitárosának, zeneszerzőjének az emléktábláját egykori, Lecke utcai otthona falán. A megemlékezésről természetesen soha nem maradhat el a koncert. Az idén az Ezüst Nyár trió válogatott Samu halhatatlan nótáiból.

A Nagycsarnok és a Duna hullámai

A turizmus ész nélküli kiszolgálása pont annak a Nagycsarnoknak a varázsát veszi el – szerencsére egyelőre csak kívülről –, amely olyan vonzó a külföldieknek.

2019/10/03