2019/09/09

Jöhet a következő felminősítés

A hazai gazdaság kedvező folyamatai nyomán már októberben felminősítheti Magyarországot a Moody’s – vélik az Equilor elemzői. A forint árfolyamában nem várható drámai mozgás a közeljövőben.

Kassa visszatért a Budavári Könyvünnepre

„Kassa? Kassa? Itt lehet kapni jegyet a Halászbástyára?” – kérdezték a kassai magyar pavilon hüledező kiállítóit vagy öt nyelven, köztük magyarul is a 30. Budavári Könyvünnepen.

Igazítana a vidékfejlesztési pénzeken a MOSZ

Nem a gazdák elvárásai szerint alakult eddig a Vidékfejlesztési Program végrehajtása, a forrásfelhasználás nehézkes, ezért még a program lezárása előtt változtatni kellene a kialakult gyakorlaton – javasolja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége.

Babaváró: erős kezdés

Csak júliusban több mint 230 milliárd forintnyi új hitelszerződést kötöttek a háztartások, amiben kulcsszerep jutott a hónap elejétől elérhető babaváró hitelnek. Az új konstrukció hatása inkább a lakáskölcsönöknél érződik.

Élénkíteni? Miért ne?

Viszonylag egyszerű a képlet: ahhoz, hogy a hőn áhított cél, a nyugati országok átlagos fejlettségi szintjének a beérése összejöjjön, a magyar gazdaságnak kétszer akkora ütemben kell fejlődnie, mint a Lajtán túli uniós államoknak.

Peking is kedvet kapott a digitális pénzhez

Kína sem akar lemaradni az amerikaiak mögött: a jegybank saját digitális pénz bevezetését tervezi.

Három tenger hullámai

A közép-európai kis-Davosnak is nevezett múlt heti, mintegy négyezer résztvevővel megtartott Krynicai Nemzetközi Gazdasági Fórumon, amelyet immár 29. alkalommal rendeztek meg, hangsúlyosan szerepelt a Három tenger kezdeményezés (Trimarium).

A halpaprikás nemzeti érték Kopácson

A magyar–horvát határtól mintegy 30 kilométernyire délre, a Dráva és a Duna összefolyásától nem messze fekszik az aprócska, Árpád-kori, zömében most is magyar lakosságú Kopács.

Mellékest a hálózatból

Valószínűleg alig akad olyan magyar család, aki ne vásárolt volna legalább egyszer MLM-es rendszerből. De nem kevesen vannak azok, aki meg is próbálták ezt az üzleti modellt, vagy legalább beültek egy első előadásra.

Radikális változás előtt a dohányipar

Ezt a célt nem csak a 2020-as, tokiói nyári olimpia rendezvényeire tekintik érvényesnek a szigetországban. A japánok azt akarják elérni, hogy pár éven belül teljesen a füstmentes technológiák uralják a piacot.

Kistelepülések a főszerepben

Folyamatosan bővül a Magyar Falu Programhoz kapcsolódó pályázatok köre, már sportparkok létesítésére is pályázhatnak az ötezer fősnél kisebb települések. De egyéb kezdeményezések is segítik a falvakat, a Belügyminisztérium például a helyi gazdaság fejlesztését célzó pilotprojektet hirdetett számukra.

Ismét az államcsőd küszöbén

A dél-amerikai ország immár kilencedik államcsődjével kénytelen szembenézni, amely feltörekvő piaci válsággá fajulhat. A közelgő választásokon a populista peronisták lehetnek a befutók, tovább súlyosbítva ezzel a krízist.

Van élet a nagyok árnyékában is

Korábban az volt a közkeletű felfogás, hogy az energiapiac kizárólag a tekintélyt parancsoló „tankhajóké”, vagyis az óriásvállalatoké. Ehhez képest ma már egyre inkább helyet követelnek maguknak a fürge „gyorsnaszádok”, így a kis méretű smart energy cégek is. Mint például a pesti parketten az Alteo.

Elhagyhatják a külföldi csapatok Afganisztánt

Trump egyik legnagyobb kampányfegyvere lehet a sikeres kivonulás.

Rekordszinten a foglalkoztatás

A munkaerőpiacon korábban ismeretlen helyzettel kell megküzdenie a szereplőknek: a rekordalacsony munkanélküliség mellett meg kell találni azokat a rejtett tartalékokat, akik munkára foghatók.

Fejlődő gazdaság, napi nyomorúság

Hosszú út vezet az életszínvonal jelentősebb növekedéséhez, a bérek emelkedéséhez déli szomszédunknál. A mintegy hétmillió fős országban félmillióan még mindig a legnagyobb szegénységben tengődnek, száz euró alatti havi jövedelemből.

Semmi sincs veszve

Nyílttá vált az Európa-bajnoki selejtező E csoportja: a magyar válogatottnak még a saját kezében a sorsa, de bravúrra van szüksége. Emellett kínálkozik még egy út: drukkolni kell a finneknek és még négy másik csapatnak.

Csúcsra jár a foglalkoztatás

Magyarországon jelenleg 4,518 millióan dolgoznak, ez 70 százalék fölötti foglalkoztatottságot jelent.

Fát nevelek

Jó ideje kering az a vicc a közösségi portálon, miszerint bármi baj adódik az életben, el kell menni kapálni. Ez annyira nem is vicces, a tudomány igazolta, hogy a kertészkedés kifejezetten csökkenti a stresszt.

Újdonságok újratöltve

A szeptember 6. és 11. között lezajlott berlini IFA fogyasztói elektronikai kiállításon sok volt a fény és a csillogás. Új telefonok, tévék és más, látványos eszközök érkeztek, de ezúttal sem hozott hatalmas újdonságot a globális show.

Összefogási kísérlet a Felvidéken

Összefogás néven új választási mozgalmat indítottak felvidéki fiatalok, hogy pártok feletti listával, amelyre egyébként politikusokat is várnak, megszólítsák a magyar választókat, s szavazataikkal parlamenti képviselethez juttassák a közösséget.

Megmenekül a szarvasi kávéfőzőgyár

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. felszámolását követően megmarad az ismert kávéfőzők gyártása. Ez a cég korábbi bevételeinek mintegy ötödét adta, és 58 dolgozót továbbra is foglalkoztatnak az évi 100-120 ezer készüléket előállítani képes üzemben.

Kapós lett a százdolláros

Először fordul elő, hogy több százdolláros bankjegy van forgalomban, mint egydolláros.

A kicsiktől függ a szlovén kormány

Már az ötpárti balközép kabinet tavaly őszi megalakulásakor tudni lehetett, hogy a kisebbségi kormánykoalíciónak parlamenti (külső) támogatást nyújtó szélsőbalos Levica (Baloldal) előbb vagy utóbb gondokat fog okozni Marjan Šarec miniszterelnöknek.

Bolsonaro és Macron pengeváltása

Brazília elnökének a népszerűsége külföldön és belföldön egyaránt esik. 

Messze még a szemétgödör kijárata

Bár a vállalás, miszerint keleti szomszédunk 2020-ra eléri a hulladékok legkevesebb ötvenszázalékos újrahasznosítási szintjét, az illúziók világába tartozik, valami mégiscsak elkezdődött a szemétfronton.

Összefogni az összmagyar kultúra minden ágát

A közelmúltban nevezték ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkárává a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatóját, Dr. Fülöp Pétert.

Hatott a bérkiáramlás a költekezésre

A boltosoknak sem rossz, de a szolgáltatóipar jobban járt az első féléves háztartási fogyasztásokkal. Az üzletekben naponta csaknem 3200 forint ment el fejenként, a teljes fogyasztásból napi 5925 forint jutott az első fél évben egy emberre.

A bársonyszékek koalíciója

Nem úgy alakultak az események Olaszországban, ahogy Matteo Salvini eltervezte, amikor felmondta az 5 Csillag Mozgalommal kötött koalíciót...

Még nem a medve lesz az úr

A globális gazdaság lassulása, az egyre szaporodó válságjelek és kockázati tényezők közepette bármikor benne lehet a pakliban egy tőkepiaci korrekció, de komolyabb és tartós tőzsdei visszaesés helyett inkább emelkedésre számítanak az év végéig a Figyelő által megkérdezett szakértők.

Korszerűsítés a klímáért

Az erdőtelepítések ösztönzése érdekében több mint duplájára nő az erre igényelhető támogatások mértéke a Vidékfejlesztési Programban.

Üzleti élet a brexit árnyékában

A brit kkv-szektort teljesen felkészületlenül érheti egy esetleges kemény brexit.

A hitelek fűtik a bankszektort

Az egy esztendővel korábbihoz hasonló, több mint 300 milliárd forintos nettó nyereséggel zárta az első fél évet a magyar hitelintézeti szektor.

Választások a falvakban és a kisvárosokban

Hétfőn lezárult az önkormányzati választásokra való ajánlások folyamata a települÉseken. Most a kevesebb figyelmet kapó falvakra és a kisebb városokra fókuszáltunk. A jelöltek most már tényleg csak a kampányolásra, a szavazók meggyőzésére koncentrálhatnak.

World Press Photo - Mindennapi szellemi betevő

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt azt, miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről.

Moszkva erősít az LNG-piacon

Az orosz Novatek dollármilliárdokat kap az államtól, hogy bebiztosítsa Oroszország pozícióit az európai LNG-piacon.

Hétpontos vagy 2.0-s verzió gazdaságélénkítésre

Miközben Varga Mihály pénzügyminiszter egy hétpontos gazdaságélénkítő programmal rukkolt ki a közgazdász-vándorgyűlésen, addig Matolcsy György jegybankelnök 2.0-s modellt sürgetett. A lényeg mindkét esetben a tartósan nagy bővülési ütem fenntartása.

2019/09/09