2019/09/02

Új tévés produkciók

Szeptember első hétvégéjén mindkét nagy kereskedelmi televízió új produkciót tűzött a műsorára, ráadásul egy időben. A TV2 a Sztárban sztár amatőr verziójával, az RTL Klub egy heti sorozattal, a Jófiúkkal indított. Mindkettőről elmondható: van benne tartalék – hogy finoman fogalmazzunk. 

„Már soha nem tudom meg, hogy ki lehettem volna”

„Mindig megrendítő élmény hazajönni Kolozsvárra” – vallja Balla Zsófia, és vallomása hitelességét senkinek sem jutna eszébe megkérdőjelezni.

A szocialista realizmussal szemben - ajánló

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt azt, hogy miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, s reméljük, minél többek ízlését kielégíti. A héten a Volt egyszer egy Ifipark koncertjeit, a Magyar Nemzeti Balett legújabb bemutatóját, Barta Lajos kiállítását és Magyarország legnagyobb rockzenei flashmobját ajánljuk a figyelmükbe.

Küzdelem Erdélyért: a tordai csata

Pontosan 75 esztendeje, 1944. szeptember 5-én az újjászervezett magyar 2. hadsereg rajtaütésszerű, eredményes támadásával kezdetét vette a dél-erdélyi hadjárat...

Négy legyet egy csapásra

Kácser Zita egyéni csúcsa országos rekordot, világbajnoki indulást és olimpiai szintidőt ért. A tizenhatszoros magyar bajnok futó élete első vb-jére készülhet.

A gyógyvíz több mint wellness

A hazai fürdőkultúra örvendetes fejlődése kapcsán időnként háttérbe szorul gyógyvizeink egészségjavító hatásának a kihasználása, pedig ez üzleti előnnyel kecsegtetheti a gyógyfürdőket az egyszerű wellness-szállodákhoz képest.

Korszerűbb orvosképzés, több gyakorlattal

A Semmelweis Egyetem kétszázötven éves alapításának jubileumi esztendejében induló tanév nemcsak az orvostanhallgatóknak hoz újdonságot, hanem új kutatások, három univerzitás tudományos parkja, ...

Kaiser Ottó

Fotográfusként tizenöt éve a magyar kultúra, népművészet, valamint építészeti és tárgyi emlékeinek a megörökítésével foglalkozik.

Új stratégiára várva

Egyre izgalmasabb a részvényaprózásra készülő Akko (ex-Plotinus), amely hosszú hónapok óta történelmi árfolyamszinteken forog a tőzsdén, annak ellenére is, hogy az új menedzsment egyelőre adós a stratégiával.

Vegyes számok a nyárutóra

Új projektjeinek köszönhetően zárt remek fél évet a BIF, erős második negyedéven van túl a Masterplast is. A Duna House profitja harmadával esett vissza, az alaptevékenység jövedelmezősége viszont nem forog kockán. A Rába feleződött nyeresége viszont nagy csalódást okozott a befektetőknek.

Mérséklő hatások

Jelentősen visszaesett az MKB-csoport nyeresége az első fél évben, több tényező együttes hatása miatt. Ezzel együtt a költségeket sikerült csökkenteni, miközben javult a tőkehelyzet és a hitelportfólió minősége is.

Nem csökken a lelkesedés

Ez év első felében is több mint negyedével nőtt a kihelyezett fogyasztási hitelek mennyisége. A bővülésért változatlanul a személyi kölcsönök okolhatók leginkább, amelyeknek pár év alatt duplázódott a részesedése a lakossági portfólión belül.

Megdupláznák a gyártóbázist Magyarországon

A Continental Automotive Kft. 13 ezer négyzetméteren, hét gyárral, egy gumiabroncs-kereskedelmi képviselettel, egy logisztikai központtal, valamint egy mesterséges intelligenciát fejlesztő központtal van jelen, de 25 ezer négyzetméterre szeretné bővíteni a gyártórészlegeket.

Nyílik a palack

Az idén több mint 160 kiállítóval és több kisebb színpaddal várja a látogatókat a budavári Budapest Borfesztivál, amely immár 28 éve a hazai termelői szakma legrangosabb eseményének számít.

Ferihegyi gyorsvasút: koncepciók csatája

Évtizedes huzavona végére tehetne pontot, ha megépülne a Budapest belvárosa és a Liszt Ferenc repülőtér közti gyorsvasút. A kilencvenes évek óta tervezett beruházás továbbra is a koncepcionális vitáknál tart.

Konzolháború

Bár a konzolok csatáját a Microsoft egyelőre elvesztette, a kilátásai a játékpiacon egyáltalán nem rosszak.

Önállóvá vált a DowDuPonttól a Corteva

Magyarországon is erősíti tevékenységét a vetőmagok és a növényvédő szerek piacán az amerikai Corteva Agriscience, amely már dolgozik a gazdálkodási technológia következő generációján.

Veszélyben a magyar húsipar

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már tapasztalt az elmúlt hetekben olyat, hogy a nyugaton „beragadt” sertéstermékekkel itthon próbálnak akciózni az üzletláncok.

A pénzünk múlik rajtuk

Két amerikai képviselő friss javaslata a Google, az Amazon és a Microsoft szervereinek, valamint más kritikus banki IT-szolgáltatóknak a sokkal szigorúbb szabályozásáról, felügyeletéről szól.

Atomerőmű-bővítési terv Szlovéniában

A fele-fele arányban szlovén és horvát tulajdonban lévő, de a szlovéniai Krškóban üzemelő atomerőmű meglátogatásakor Marjan Šarec szlovén kormányfő azt mondta: a jövő erőforrása – legfőképpen, ha az energiaellátás szempontjából független akar maradni az ország – az atomenergia.

Egekben a dalmáciai ingatlanárak

Az elmúlt egy évben átlagosan húsz százalékkal drágultak a használt ingatlanok Horvátország városaiban és tengerparti településein. Az árrobbanás oka az állami kedvezményekben és az új építésű otthonok hiányában keresendő.

Egyensúlyra tervezett lengyel költségvetés

A Rzeczpospolita konzervatív-liberális napilap kormányhoz közeli forrásokra hivatkozva közölte, hogy a 2020-as állami büdzsé nem számol költségvetési hiánnyal, az állam bevételei fedezik majd a kiadásokat.

Iskolák vécé és folyóvíz nélkül

Néhány nappal a szeptember 9-i tanévnyitó előtt országszerte másfél ezer oktatási intézményben – „papíron” – nem lehetne tevékenységet folytatni. Abban sincs semmi új, hogy a tankönyvek egy része az idén is késve érkezik meg a címzettekhez, mint ahogy az sem újdonság, hogy folytatódik a kiszorítósdi a magyar iskolák ügyében.

Megmenekülhet a Dăncilă-kormány

Nagy valószínűség szerint kisebbségi kormányzásra készül mandátumának hátramaradt bő egy évében a román Szociáldemokrata Párt (PSD), miután kisebbik koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (Alde) cserben hagyta partnerét és ellenzékbe vonult.

Elitcsere Kijevben

Elképesztő tempóban kezdte meg a munkáját az új ukrán parlament, amelyben az ország 28 éves függetlensége során először szerzett abszolút többséget egy párt, nevezetesen a Volodimir Zelenszkij elnököt támogató fiatal Nép Szolgája formáció. A 450 fős törvényhozásban 254 mandátuma van.

Brazília és Vietnam uralja a kávépiacot

A tőzsdei jegyzések 13 éves mélypontra zuhantak a dollárral szemben gyengülő brazil reál miatt. Ez sok latin-amerikai és afrikai termelőt áraz ki a piacról.

Nagy jövő, nagy gondok

A sajátos brazil „keleti nyitás” jegyében a dél-amerikai ország elsősorban Kínával kereskedik. Az átlagos órabér a 40 százaléka a kínai szintnek, Brazília így hosszú távon átveheti – legalább részben – az ázsiai óriás feldolgozóipari szerepét a globalizált beszállítói láncokban.

Hosszú kötvények aranykora

Az extrém módon olcsó finanszírozás az államadósság-kezelésnek lehet jó, a bankrendszer és a reálgazdaság hagyományosan kialakult kockázatértékelése viszont súlyosan torzul.

Jegybankárok lázadása

Nagy vihart kavart a brit jegybank elnöke, amikor a librát, a Facebook új kripto-devizáját javasolta a dollár egyeduralmának a megtörésére.

Programozóhiány a Goldman Sachsnál

Az egyik legpatinásabb befektetési bank nagy erőkkel fordul az algoritmusalapú kereskedés felé.

Európa-bajnok multikat szeretne az EU

Brüsszel globálisan is meghatározónak számító európai cégeket óhajt látni, így 100 milliárd eurós befektetési alapot gründolna.

Becsengettek

Változásokat is hoz az új tanév a köznevelésben, de a komolyabb, érzékelhetőbb átalakítások legkorábban jövőre várhatók. Áttekintettük a legfontosabb tudnivalókat.

Diákváros-alapozás Csepelen

Százmilliókat költ a kormány a Déli Városkapu – Budapest Diákváros projekt területén lévő vízügyi és rendőrségi funkciók kiváltására – értesültünk.

Függünk-e a német autóipartól? Igen, de…

Mostanában egyre többször hangzik el az a vélemény, hogy a menetrendszerűen közelgő világgazdasági visszaesés a meglehetősen szűk külgazdasági körben mozgó és nyitott magyar gazdaságot hátrányosan érinti, sőt a régiós környezetünkkel összevetve is nagyobb visszaeséssel fenyeget minket.

Ötödik sebességben

Miután a KSH jóváhagyta az előzetesen közölt adatot, a GDP-növekedés 2019 második negyedében 4,9 százalékos volt éves bázison. Az építőipar és a szolgáltatások „hajtották” a gazdaságot.

Nem tudjuk, hová kerülnek az adataink

„A techóriások által gyakorolt cenzúrát szeretnénk megvizsgálni, hogy ki mit, milyen alapon tehet. Itt a magyar felhasználók szólásszabadságának a védelméről van szó, nem másról” – mondta lapunknak adott interjújában Varga Judit igazságügyi miniszter az internetes közösségi oldalak működésének tervezett vizsgálatáról.

Brazília számokban

Brazília a világ ötödik legnagyobb területű országa és a lakosság lélekszámát tekintve a hatodik a világon. 1950 óta a lakossága megnégyszereződött. Amazónia (az Amazonas folyam esőerdői) csaknem kétharmada Brazília területén van...

A jegybank türelmes

Adott egy 5 százalék körüli gazdasági bővülés, egy 3-3,5 százalékos infláció és egy 6-7 százalékos reálbér-növekedés.

2019/09/02