2019/08/29

Címlap

Patrióta húzóágazat

Itthon és külföldön is egyre nagyobb összeget költünk utazásra, hozzánk is egyre többen látogatnak, ám van még teendő – foglalható össze a hazai turizmus teljesítménye. Az idei év újabb rekordokat hozhat. 

Címlap

A balaton lett a riviéra

A távmunka, az online jellegű vállalkozások, a cégek digitalizálódása, e folyamatok egyre érezhetőbb előretörése révén ma már több tízezrek számára valós, működő lehetőség, hogy a Balatonról járjanak fel a fővárosba dolgozni. Emiatt az ingatlanpiac felbolydult.

Szerintem

Még mindig a készpénz az úr

Úgy tűnik, egy időre beállt a 8–10 százalékos növekedési sávba a magyarországi megtakarítási piac: a hazai háztartások pénzügyi eszközeinek értéke június végére jócskán meghaladta az 56 ezer...

Számláló

Magyarország az élen az európai GDP-növekedésben

Kettős tendencia figyelhető meg az uniós és az eurózóna tagok gazdasági növekedésében. Az eurózóna nagy, nyugati tagállamainak teljesítménye lassul, jobb esetben stagnál, a közép-európai országok, köztük az élen Magyarország és Lengyelország, viszont lendületesen növekednek.

Társadalom

Dizájn, amely megváltoztatta a világot

Léteznek érdekes tárgyak, vannak ikonikus tervezések, amelyekre addig nem gondolt senki, ám azonnal felrobbantják a piacot, és megindul a másolás.

Cappuccino

Dér Gábor

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának fiatal szakorvosjelöltje nyerte a második európai pacemakerversenyt, Valenciában...

Pénz beszél

Új gyógyszer és terápia a Richtertől

Augusztus 20-án jelentette be a Richter Gedeon Nyrt., hogy megkezdte az új, teritapid hatóanyagú bioszimiláris készítménye árusítását az unió és az EGT-tagállamok területére.

Pénz beszél

Felülmúlták a papírformát

Remek második negyedévet tudhat maga mögött az ANY Biztonsági Nyomda, amely árbevételét és nyereségét is mintegy tíz százalékkal növelte.

Pénz beszél

Bebetonozott kamatok

Átlépte a 70 százalékot az öt évnél hosszabb kamatfixálású lakáshitel-szerződések aránya az első fél évben. A fix kamatozású kölcsönök térnyerése lassabb ütemben, de folytatódhat, miközben lassulhat a bővülés az új kihelyezéseknél.

Pénz beszél

Stabilan növekszik a lakosság vagyona

Tovább növekedtek a második negyedévben a lakosság megtakarításai, és a kötelezettségektől megtisztított, nettó pénzügyi vagyon átlépte a 47 ezer milliárd forintot. Az egyes eszközosztályok között az állampapír a legnagyobb nyertes, de a készpénz súlya sem csökken a portfólióban.

Pénz beszél

Deviza is lehet aranytartalék

Hiába a sok-sok árfolyamugrás, a néha bizonytalannak tűnő gazdaságpolitikai elképzelések, dollárból, svájci frankból, jenből, fejlett piaci – például német – államkötvényekből sohasem árt betárazni.

Való Világ

Nagyon lagom

Májusban foglalkozott a Bloomberg a H&M svéd ruházati üzletlánc katalógusával, ugyanis a cég közleménye szerint már nem ad ki többet, a magazint online terjeszti.

Való Világ

Egyszerűsödő műszakicikk-piac

A piacvezető Media Markt is egyszerűsíti cégrendszerét, az egyes boltokat működtető kft.-it beolvasztja a holding társaságába, és a Tesco hipermarketjeiben erősít.

Való Világ

Fegyverbe!

Nem előzmények nélkül, de heteken belül „élesben” is elindulhat végre a nagy sorozatú kézifegyvergyártás Magyarországon. A kiskunfélegyházi üzem a próbatermelésen túl van, az ősztől induló hazai sorozatgyártás révén pedig egy évtized alatt várhatóan 200 ezer kézifegyver készülhet minőségi, cseh licenc alapján. A beruházás összköltsége 24,5 milliárd forint.

Való Világ

Nem szűnt meg, csak átalakult

Az év elejétől megváltozott cafeteria-rendszer miatt már jelentős adóvonzata van (lenne) az iskolakezdési támogatásnak, így a dolgozók több helyen nem kapják a megszokott összeget. A munkaadóknak azonban négyféle lehetőségük is van pótolni a növekvő adók miatt kieső, szeptember elején jellemző támogatási formát.

Való Világ

A vérkeringésben

Harmincadik születésnapját ünnepli a hétvégén, augusztus 30-án induló Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál. Az egykori kisvárosi rendezvényből mára országszerte jegyzett borünnep lett, köszönhetően a két legendás pezsgőgyárnak.

Skynet

Megszürkülőben az Apple imázsa

Pár héttel az új iPhone-ok bemutatója előtt kisebb vihart kavar a nemzetközi sajtóban, hogy kiderült: saját faroktollába harapott bele az amerikai nemzeti sas.

Mátrix

Megújuló barokk csoda a Dráva-parton

Hamarosan megkezdődik Kelet-Horvátország legnagyobb városának, Eszék (Osijek) erődrendszerének a teljes körű, javarészt európai uniós forrásból finanszírozott felújítása.

Mátrix

Kellene egy jó magyar csapat

Andrej Danko szlovák házelnök még nem hirdette ki a 2020-ban esedékes szlovák parlamenti választások időpontját, de a voksolásra valószínűleg február 29-én kerül sor...

Mátrix

Vége az élelmiszer-pazarlásnak

Andrzej Duda államfő a múlt héten aláírta az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemről szóló törvényt, amely a többi között arra kényszeríti az üzleteket, hogy az eladatlan árut jótékonysági célokra fordítsák.

Mátrix

Kukoricára térdepeltethetik Romániát

Az Európai Bizottság felkérte Bukarestet: vizsgálja felül a 2017-es és 2018-as kukoricatermésre vonatkozó adatokat, miután felmerült, hogy azok eltúlzottak és nem tükrözik a valóságot.

Mátrix

Öldöklés a kórházban

Egy hónapon belül másodszor szembesült nehezen megemészthető tragédiával a romániai közvélemény: a tinédzserlányokat borzalmas körülmények között meggyilkoló dél-romániai rém kihallgatásáról...

Mátrix

Tétova gazdaságélénkítés

Kisvállalati élénkítő csomagot indított el Peking, egyelőre nem túl sok sikerrel.

Mátrix

Kínai részvétellel indult újra a hidegháború

Peking és Washington már katonailag is kóstolgatja egymást, egy-egy lépésükkel igyekszenek felmérni a stratégiai ellenfél várható reakcióit.

Mátrix

Változóban a japán vállalati kultúra

Az Abenomics, Abe Sinzó kormányfő gazdaságélénkítő reformcsomagja lassan, de elkezdett áthatolni az évszázados merevségű japán vállalati kultúrán.

Mátrix

Tizenkilencre lapot húzva

Salvini amatőr módon rúgta fel a koalíciót. Az Öt Csillag és a Renzi-féle demokraták összehozhatnának egy kormánytöbbséget, ami rövid távon működhet, hosszabb távon viszont mindkét párt politikai halálához vezethet.

Mátrix

Gigacsomaggal készül az EKB szeptemberre

Látva a közös valutaövezet gazdaságainak vészes lassulását, az Európai Központi Bank (EKB) ősz elején új élénkítő csomagot jelent be.

Mátrix

Aggódó németek

A német gazdaságnak új növekedési modellre lenne szüksége. A kormány fiskális élénkítésről beszél, de ez csak rövid távon hozhat némi javulást.

Való Világ

Eldördült a startpisztoly

A múlt szombat óta dübörög az önkormányzati választási kampány. Az ötvennapos aktív kampányidőszakban a helyhatósági polgármester- és képviselőjelölteknek először az ajánlásokat kell összegyűjteni.

Korábbi lapszámok