2019/07/18

Szerintem

Büdzsé – extrákkal

A honi gazdaságpolitika első számú alakítója a központi költségvetés – ezért hatalmas érdeklődés övezi, amikor is elfogadja az Országgyűlés a róla szóló törvényjavaslatot.

Számláló

Az EY Top 100 vállalati listája

Az amerikaiak őrzik dominanciájukat, a németek visszacsúsznak

Címlap

El tudom képzelni, hogy vezetőedzői szerepet vállaljak

Lőw Zsolt néhány tucat néző és a pályát körbelengő kolbászillat. A negyvenéves Lőw Zsolt hét év alatt jutott az osztrák harmadosztályból a világhírű topcsapat, a Paris Saint-Germain kispadjára.

Való Világ

Külföldre kerültek magyar személyes adatok

Folyamatban van a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Európai Ügyészség melletti aláírásgyűjtése miatt.

Való Világ

Településmentés másként

Aktív terepmunkával egybekötve, összesen tizenötmilliárdos keretösszeggel indulnak a leghátrányosabb települések megsegítését, a helyi gazdaság élénkítését célzó programok.

Való Világ

Végzetes hiba

Nem így képzelhette politikai jövőjét Demeter Márta, aki 2017 februárjában hagyta el az MSZP-t, majd – még az előző ciklus végén – az LMP frakciójába ült át.

Mátrix

Elszámították a németek az átállást

A német atomerőművek leállítása és a megújulók támogatása az egész európai energiarendszerre kihat.

Mátrix

Vészjósló munkaerőpiaci folyamatok az eurózónában

Az export lanyhulása visszafogja a munkaerőpiacot, így nem emelkednek a bérek, és ez még nehezebbé teszi az Európai Központi Bank számára a kétszázalékos inflációs cél elérését.

Mátrix

Túl sok gáz van Amerikában, mégis kevés

Hiába nőtt rekordszintre az Egyesült Államok gázkitermelése, ha a belföldi infrastruktúra elégtelen volta miatt az energiahordozó nem tud eljutni a fogyasztókhoz.

Mátrix

Irányváltásra vár a német gazdaságpolitika

A gazdasági megtorpanás átalakíthatja a hagyományos német fiskális szigort: az állami beruházások növelésével élénkíthetik a gazdaságot. Ezzel az egész eurózóna jól járna.

Mátrix

Együttműködésre kényszerül az EU és Kína

Peking és Washington konfliktusa a kínai–európai kapcsolatok erősödését idézi elő. Az ázsiai óriás Oroszországgal már csak mint katonai hatalommal számol.

Mátrix

Rendszerváltás, Közép-Európa, autonómia

Egy a tábor! Ez a mottója a harmincadik Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábornak, amelyet július 23. és 28. között tartanak Székelyföldön.

Mátrix

Bumeránggá vált szlovák ellentörvény

A 2006 és 2010 közötti első Fico-kormány megbízatásának utolsó napjaiban módosította a szlovák állampolgársági törvényt, amely végül az új parlamenti ciklus elején, 2010. július 17-én lépett hatályba.

Mátrix

Célegyenesben az ukrajnai kampány

Július 20-án életbe lép a kampánycsend Ukrajnában, a szavazóhelyiségek vasárnap helyi idő szerint 8-tól 20 óráig tartanak nyitva.

Mátrix

Gyorsul a lengyel e-kereskedelem bővülése

A lengyelek egyre szívesebben és mind többet költenek online. A Visztula menti e-piac minden évben kétjegyű ütemben növekszik, ...

Mátrix

Marosvásárhely, az erős kapcsolat

Tényleges, nemzetpolitikainak is mondható igényt látszik kielégíteni a magyar hátterű légitársaság október 27-től napi rendszerességgel induló Budapest–Marosvásárhely-járata.

Skynet

Nálunk is jöhet a közösségi e-jegy

Sikerrel ért véget a tesztprojekt, így rövidesen applikáción keresztül is vásárolhatunk BKV-jegyeket. Megnéztük, hogyan áll a magyar projekt, és milyenek a nemzetközi tapasztalatok.

Pénz beszél

Szálljon ki a pörgésből!

Most számolják a piaci szereplők, hogy a kiáramló lakás- és autóvásárlási támogatások mikor és mekkora összegben vesznek részt a hazai kiskereskedelemben, ...

Pénz beszél

Újabb felvásárlás előtt a magyar szállásközvetítő

Egy csehországi szállásportál felvásárlásával folytatódik a Szallas.hu fejlődése. A „magyar Airbnb” az új szerzeménnyel együtt már hétmilliárdos árbevételt mutat.

Pénz beszél

Divatóriás egy „háború” kereszttüzében

Az USA és Kína között dúló kereskedelmi háború a divatszakmát kifejezetten érzékenyen érinti. Az egyik piaci mamutnál, a G-III-nél a részvényárfolyam pár hét alatt majdnem a felére esett.

Pénz beszél

Stratégiai feladatokat kapott a Nemzeti Földügyi Központ

A földügyekkel, az osztatlan közös tulajdonú területek megszüntetésével, ezenkívül erdészeti feladatokkal, öntözéssel is foglalkozik a most indult Nemzeti Földügyi Központ (NFK) – mondta lapunknak az új állami szervezet elnöke.

Pénz beszél

Idejekorán csattoghattak a metszőollók a szőlősben

Hektáronként 300 ezer és 1,1 millió forint közötti összeget kaphatnak az államtól azok, akik az idén még az érés előtt leszedik a fürtöket. Ez az úgynevezett zöldszüret eddig ismeretlen volt hazánkban.

Pénz beszél

Célkeresztbe került a szarvasmarha

Várhatóan csak rövid ideig örülhetnek az állattartók az augusztustól hatályba lépő, régen várt új állattenyésztési törvénynek.

Pénz beszél

Dőlnek a csúcsok a személyi kölcsönöknél

Csaknem 56 milliárd forint értékben vettek fel személyi kölcsönöket májusban a háztartások, miközben már majdnem 800 milliárdosra duzzadt a náluk lévő állomány. A babaváró támogatás megjelenése ugyanakkor némileg fékezheti a bővülést.

Pénz beszél

Egy kaptafás diákszámlák

A beiratkozási időszak közeledtével ismét megnő a kereslet a diákoknak szóló számlakonstrukciók iránt. Nagy újdonságokra viszont az idén sem kell számítani a piacon, az elérhető kedvezmények köre hasonló a nagyobb szereplőknél.

Pénz beszél

Kivárás után fellendülés jöhet

A kivárás jelei látszódtak a hazai ingatlanpiac második negyedévében – derül ki a Duna House legfrissebb adataiból. A harmadik negyedben a családtámogatási kedvezmények enyhíthetnek a helyzeten, és újra növekvő érdeklődés jöhet a szektorban.

Pénz beszél

Létrejön-e a digitális világpénz?

A minap járta be a világsajtót az a rossz hír, miszerint a hetekkel ezelőtt bejelentett, blokkláncalapú facebookos kriptopénz mögé még egyetlen bank vagy komolyabb pénzügyi intézmény sem állt be.

Cappuccino

Meixner-Hegyi Etelka

Városlődön él és dolgozik a porcelántervező művész. Egyedi technikával, a víz színét és áramlását idéző mázzal készült mosdótáljai a hazai dizájn élvonalába tartoznak. 

Társadalom

A fák nem nőnek az égig

Az utóbbi évek egyik igen dinamikusan fejlődő ágazata a magánegészségügyi szolgáltatások piaca volt.

Társadalom

Példát ad a székely Thermopülai

Maroknyi székely állította meg a korabeli Európa legerősebb seregeiből összeállt, Erdélybe betörő intervenciós erőket a Hargita déli részén, Nyerges-tetőnél.

Sport

Tovább írják a balatoni hajónaplót

Elérkezett a júliusi telihold, és ez azt is jelenti, hogy kezdődik az idei Kékszalag nemzetközi verseny.

Sport

Székelyföldi hősköltemények

A versenyidények közötti nyári szünetben kockázatos dolog eredményt hirdetni, hiszen az év második felében sok minden változhat.

Kultúra

A szecessziótól a Tragédiáig

Egy sajnálatos, ám plasztikus példa arra, hogy mi a kultúra és a civilizáció közötti különbség: az Osztrák–Magyar Monarchia számos kultúra közös élőhelye volt, ám eltűnésével nem e kultúrák, de egy teljes civilizáció lett oda.

Kultúra

Drága Szappanos Tibi örökös arcai

Színész, rendező, író. Az egyik legtöbbet foglalkoztatott. Neki mégis új és új tervek járnak a fejében. Vajon mifélék? Erről is kérdeztük őt.

Korábbi lapszámok