2019/07/11

Szerintem

Brüsszeli száműzetés

A politika első számú szabálya: ragadj meg annyi hatalmat, amennyit csak tudsz. A második szabály: ha megvan a hatalom, semmiképp ne engedd ki a kezedből.

Számláló

Logisztikai trendek

Koper helyett úgy tűnik, a trieszti kikötőben szerez érdekeltséget Magyarország, erősítve ezzel áruszállítási, kereskedelmi lehetőségeinket.

Címlap

Infokommunikációs vállalatbirodalmat épít

Hitel, kötvénykibocsátás vagy akár intézményi befektetők bevonása is szóba jöhet a T-Systems felvásárlásának a finanszírozása kapcsán – mondta a Figyelőnek a 4iG nagytulajdonosa.

Mátrix

Élesített akcióterv

Hatályba léptek a gyermekvállalást és az otthonteremtést ösztönző legújabb intézkedések. Az első tapasztalatok szerint már ezrek érdeklődnek a lehetőségek iránt.

Mátrix

Kúria a küszöbön

Hatéves pereskedés érhet véget az ősszel, így a baloldali kutatóműhely akár még az idén kénytelen lehet kiköltözni az Igazságügyi Palotából.

Való Világ

Átnevezés, átszervezés

Új néven és új hangsúlyokkal működik júliustól a bevándorlási hivatal, a változás a migráció kezelésével kapcsolatos kormányzati intézkedések sorába tartozik.

Való Világ

Alakuló önkormányzati frontvonalak

Nincs egyszerű helyzetben az ellenzék, a Fidesz–KDNP-vel szembeni megállapodási kényszer miatt sok településen és több budapesti kerületben is nő a pártok közötti feszültség. A kormánypártok a nagyvárosokban és a budapesti kerületekben nagyrészt a regnáló, sikeres polgármestereiket indítják újra.

Mátrix

Lakbérmizéria Németországban

Németország egyik legnagyobb belpolitikai problémája a megfizethető bérlakások hiánya. A németeknél viszonylag sokan egész életüket bérlakásokban élik le, részben szükségszerűségből...

Mátrix

Tévhitek az Y generációról

Hiába nőtt fel az amerikai történelem legjobban képzett generációja, ha ennek az árát mégiscsak ki kell fizetniük.

Mátrix

Vegyes a fogadtatása az EU–Mercosur-egyezménynek

Az Európai Unió és a dél-amerikai országok szabad kereskedelmi megállapodásának az EU gép- és autógyártói lehetnek a legnagyobb nyertesei. Az agrárszektor azonban fokozódó versennyel kénytelen szembesülni.

Mátrix

Megkerülik az USA szövetségesei az iráni embargót

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia bejelentette, hogy működőképes az Instex, egy speciális árucsere-lebonyolító mechanizmus, amelyet a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás valamennyi résztvevője elfogadott. Célja: kikerülni az amerikai szankciókat.

Mátrix

Luxus a reptéren

A luxusmárkák forgalmazói egyre növelik eladásaikat a repülőtereken – a hagyományos boltok rovására.

Ukrajnai gáncsoskodás a magyar képviselet ellen

Finiséhez ért az előre hozott országgyűlési választás kampánya Ukrajnában. A július 21-re kiírt megmérettetésen a kárpátaljai magyarság számára a minél jobb eredmény elérése és a parlamenti képviselet megőrzése a tét...

Mátrix

Napelemes áramtermelés Lengyelországban

Nagy ütemben növekszik a fotovoltaikus (napelemes) rendszerek népszerűsége a lengyelek körében.

Mátrix

Európa legmagányosabb reptere

Felavatták Szerbia harmadik civil repülőterét, de várhatóan csak hónapok múlva indul be a forgalom. A szkeptikusok nem sok reményt fűznek hozzá...

Mátrix

Čaputová elnököt is várják Gombaszögre

A felvidéki magyarság kétségtelenül legérdekesebb és a legnagyobb tömeget vonzó rendezvénye a Gombaszögi Nyári Tábor, amelyet immár több éve egy profi csapat szervez, különböző intézmények, polgári társulások, ifjúsági és művészeti egyesületek közreműködésével.

Skynet

Embermentes gyártóhelyek

Egy friss kutatás szerint nem állunk jól globálisan a digitalizációval, az ipar 4.0-s stratégia megvalósításával. Persze azért akadnak bőven kivételek.

Skynet

Fénykép készült egyetlen atomról

A pásztázó elektron-mikroszkóp és az orvosi MRI összeházasításával amerikai és koreai tudósok hatalmas áttörést értek el: le tudtak fotózni egyetlen atomot.

Való Világ

Üzletekbe került a magyar sportmárka

A napokban kötött értékesítési szerződést a Magyar Sportmárka Zrt. az Intersport üzleteivel. A kereskedők belistázták a hazai terméket, így a magyar márka a piac összes szereplőjének konkurensévé vált.

Való Világ

Átalakult piacon merült fel újra a vasárnapi boltzár

Továbbra is sok kiskereskedelmi szereplő, munkaadó és munkavállaló fantáziáját mozgatja meg a vasárnapi szünnap vagy a csökkentett üzemidő lehetősége.

Való Világ

Trieszt lesz az új tengeri kijáratunk

Múlt pénteken, július 5-én Szijjártó Péter aláírta azt a szerződést, miszerint hatvan évre egy 32 hektáros, 300 méteres partszakasszal rendelkező adriai kikötő koncessziós jogát kapja meg Magyarország...

Való Világ

Kínában dől el a kenyér ára

Hiába végez számtalan intézet, valamint az ENSZ is termésbecslést a világ minden térségére vonatkozóan, az aratás végéig nem lehet megmondani, pontosan mennyi gabonát takarítanak be ténylegesen ...

Való Világ

Jelentősen bővül a bioterület Magyarországon

Miközben hazánkban óriási felfutás várható a biotermelésben, az EU-ban számos közigazgatási és büntetőeljárás indult az ökológiai termékekkel kapcsolatos visszaélések miatt.

Való Világ

Creppy: négy éve építik a brandet

Miskolcon indult az amerikaiak által is elismert innovatív palacsintázó, a Creppy. Az étterem elsősorban palacsintákat talál fel, ami a jelek szerint nagyon megy, és vélhetőleg nem csak a megyei jogú városban van rájuk igény.

Pénz beszél

Tovább robog a hitelvonat

Újabb rekordokat hozott a május a lakossági hitelpiacon: csak személyi kölcsönből közel 56 milliárd forintnyit vettek fel az ügyfelek.

Pénz beszél

Megugrás előtti megtorpanás

Érezhetően csökkent májusban a magyar háztartások kezében lévő értékpapír-állomány, ám éves alapon így is csaknem nyolcszázalékos a növekedés. A MÁP Plusz megjelenése jelentősen átrendezheti az erőviszonyokat, tovább növelve az állampapírok súlyát a portfólióban.

Pénz beszél

A pereken túl is lehet élet

Felébredt Csipkerózsika-álmából az évek óta csak önmagát vásárló és a romániai pereivel küszködő Enefi. Új tulajdonosokról és stratégiáról dönthet az augusztusi rendkívüli közgyűlés, ami a vagyonkezelés perspektíváját ígéri az energetikán nagyot bukott, most megújuló társaságnak.

Pénz beszél

Alulmaradt a régiós versenyben a BUX

A környező országok tőzsdeindexeihez képest gyenge eredményt mutatott a Budapesti Értéktőzsde fő részvényindexe az év első felében. A BUX 2,9 százalékos emelkedése csak a régiós középmezőny aljához volt elegendő, pedig a gazdasági környezet Kelet-Közép-Európában is alapvetően kedvezett a tőkepiacoknak. 

Cappuccino

Damniczki Balázs

Magyarország egyik legjobb cukrásza, tortái, fagylaltjai többszörös díjnyertesek. Aki innen nem ismerte volna, tavaly nyáron az is megismerte a nevét, ugyanis készített egy sokkoló videót...

Társadalom

A családok felé is lehet „érzékenyíteni”

A digitalizációval egybemosódik a magánélet és a munka területe. Ez a probléma egyre inkább kulturális kérdéssé válik: rugalmasan kezeli-e a munkahely a fiatalok családalapítását...

Társadalom

Veszélyes visszerek

A statisztikák szerint kétszer annyi ember veszíti el az életét Európában trombózisban, mint AIDS-ben, mell- és prosztatarákban vagy közlekedési balesetben együttvéve.

Társadalom

Végre valahova máshova

Nyaranta sorra készülnek olyan toplisták is, hogy hova érdemes ellátogatni a megszokott, jól ismert célpontokon túl. Már amennyiben lehet még rejtett zugokat találni Európában. De higgyük el: lehet!

Sport

Négy-öt érmet vár a kapitány

A 2017-es budapesti vizes világbajnokságot követően az idén a dél-koreai Kvangdzsu városa ad otthont az eseménynek, július 12. és 28. között.

Kultúra

Ingatlanfejlesztői Oscar-díj

Újabb nemzetközi építészeti díjjal jutalmazták az ózdi Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot. De mi is ez az intézmény, illetve két intézmény a Digitális Erőművel?

Kultúra

Hatszáz koncert tizenhat helyszínen

Szép nyári estén, ahogy illik, jönnek Zenélő Budapest-koncertek. A Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán Pocsai Krisztina énekel majd egy olyan sorozat keretében, amely a dzsessz történetébe avat be minket.

Kultúra

Ismeretlen erdélyi klasszikus

Az erdélyi képzőművészet, illetve grafikai oktatás elmúlt bő fél évszázadának egyik rangján alul kezelt klasszikusa – szűkebb hazájában, még inkább az anyaországban –, Nagy Pál életmű-kiállítása a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban (EMÜK). A gyűjtemény láttán máris ágaskodik a kérdés: miért csak most, miért csak itt?

Korábbi lapszámok