2019/07/04

Szerintem

Családvédelem és ingatlanárak

A Családvédelmi Akcióterv ambiciózus, hosszú távú céljainak teljesüléséről ma még keveset lehet mondani...

Számláló

Fogyasztói árszintek alakulása Európában

Bár a legutóbbi mért adatok szerint a magyar elkölthető jövedelmek európaritáson meglehetősen elmaradnak az uniós átlagtól, a magyar árszintek kompenzálják a csekély jövedelmeket.

Címlap

Az opera embert formál

Az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb szoprán hangú énekese ebben az esztendőben ünnepli pályafutásának 30., a milánói Scalában történt debütálásának a 25. évfordulóját.

Való Világ

Nem jött be a kálmános húzás

Éles kanyarok, nem várt fejlemények teszik izgalmassá az ellenzéki oldal önkormányzati választási felkészülését. Úgy tudjuk, nemcsak az MSZP–P-nél, hanem a Demokratikus Koalícióban (DK) is...

Való Világ

Forrásbővülés kereszttűzben

A nem túl erős innovációs teljesítményre hivatkozva is szükségesnek találta a kormány a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának átszervezését, amelyre a parlament is rábólintott. A vitás döntés nyomán felálló új szervezet nagyságrendekkel több forráshoz jut.

Való Világ

Egyre kevesebb a rászoruló

Több százezer hátrányos helyzetű családot érintenek a kormány étkeztetési és táboroztatási kedvezményei a szünidőben. Az igénylők számának a csökkenése kedvező tendenciát jelez.

Való Világ

Iskolás szabályozás

Az oktatási rendszer számos pontját érinti az a módosítási javaslat, melynek rég nem látott vehemenciával esett neki az ellenzék. Számos félreértés is elterjedt az indítvánnyal kapcsolatban.

Való Világ

Ösztönzési reform

A tanulói támogatások egységesítésével és megújításával is motiválná a kormány az érintetteket – derül ki a vonatkozó stratégiából.

Mátrix

Északról támad az orosz gáz

Kína a Jeges-tenger felé is kiterjesztené globális kereskedelmi hálózatát. Moszkva és Peking összefogása teljesen átrajzolhatja a földgázszállítás térképét.

Mátrix

Amerika Indiát is maga ellen fordította

A Kína és az Egyesült Államok közti kereskedelmi háború alfejezeteként kiéleződött az India–USA-konfliktus. Újdelhi az amerikai acél- és alumíniumvámok emelése miatt 28 tengerentúli termékre vetett ki büntetővámokat, ...

Mátrix

Trump, a Fed és az irónia

Az USA elnöke régóta ostorozza a Fedet, hogy csökkentsen kamatot. A központi bank erre hajlandónak is mutatkozik – de nem az America First! miatt.

Mátrix

Rejtett hadviselés

Két, a hibrid hadviseléshez és a hagyományos, felderítésen alapuló szembenálláshoz egyaránt kötődő esemény fokozza tovább a napokban az amúgy is roppant nagy globális katonai-gazdasági-politikai feszültséget.

Mátrix

Boeing–Airbus-verseny

Erőviszony-eltolódás jellemezte az idei, június végi Párizsi Légi Bemutatót (Paris Air Show), a világ repülőgépipara kétévente megtartott, egyik legjelentősebb eseményét.

Mátrix

Harc a magyar nyelvi jogokért Ukrajnában

A legrangosabb nemzetpolitikai elismerésben, a Lőrincz Csaba-díjban részesült Csernicskó István, a kárpátaljai nyelvészprofesszor, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola tanára, ...

Mátrix

Irányváltás Bukarestben

Viorica Dăncilăt választotta vezetőjévé a Szociáldemokrata Párt (PSD), miután elődjének, Liviu Dragneának börtönbe kellett vonulnia egy korrupciós ügy miatt.

Mátrix

Csigalassú az uniós pénzek lehívása Szlovéniában

Túl lassú a tempó, a 2014–20-as időszakban rendelkezésre álló EU-s keretnek még a negyedét sem sikerült lehívni – figyelmeztetett a minap a ljubljanai kormány fejlesztési és kohéziós hivatala.

Mátrix

Szigorítják a szemétgyűjtést a lengyelek

A varsói kormány elfogadta a tisztaság és rend fenntartásáról szóló törvény módosításának a tervezetét, amely arra kötelezi majd a lengyeleket, hogy külön gyűjtsék a háztartásban keletkező hulladékokat.

Mátrix

Újvidéki kijárat a féktelen nyárba

Politikával indult, sikertörténetté fejlődött a vajdasági fesztivál. Az esemény évről évre turisták százezreit csalogatja Szerbiába.

Skynet

EU-s politikusok ellen

Nem elsősorban a Huawei-ügyet érinti, de ahhoz nagyon hasonló botrány robbant ki június végén. E szerint az APT10 nevű kínai hackercsoport főként európai állami vezetők, politikusok telefonos és mobilnetes adataihoz férhetett hozzá...

Pénz beszél

Kis lépések a nagy piacok felé

Az exportpiacokat is felborította az afrikai sertéspestis, az élőállat-kiszállítás megugrott, főként Románia irányába, a húsfélék kivitele viszont még visszaesést mutatott az év első negyedében.

Pénz beszél

Janus-arcú agrárfinanszírozás

Miközben az agrárfinanszírozás dübörög, a piacon folyik a harc a támogatásoknál fogva is megbízható ügyfelekért. A kamatok mellett dilemmák is vannak a hitelek mögött.

Pénz beszél

Atomerőmű – a kulcs az önszabályozás

Nemcsak Pakson, de ma már a csernobilihez hasonló típusú atomerőművekben sem lehetne felvenni azt a filmet, amelyet a BBC az 1986-os katasztrófáról készített. Ám a nukleáris létesítmények biztonságán mindig van javítanivaló.

Pénz beszél

Magyar cégek Vietnamban

Ha végre hatályba lép az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi megállapodás, az ázsiai országban még jobban megnyílnak az ajtók a magyar vállalatok előtt.

Pénz beszél

Ahol az automatizáció szintén megjelenik idővel

A BrandFestival trendLAB harmadik alkalommal publikálta a marketing és kommunikáció hazai trendjeivel kapcsolatos, valamint a jövőben változó munkavállalói és menedzsmenti réteget érintő prognózisát.

Pénz beszél

Itt kezdődik a felelősségvállalás

Egy igazán hiteles ember került a Diákhitel Központ élére, hiszen maga is az egyik legelső ügyfele volt a már csaknem két évtizede sikeresen működő intézménynek, ...

Pénz beszél

Nagyobb növekedés, magasabb inflációs szint

Miközben derűlátóbb lett a Magyar Nemzeti Bank GDP-vel kapcsolatos előrejelzése, addig a korábban vártnál nagyobb inflációval számol friss jelentésében.

Pénz beszél

Kevesebb a mínuszos lakossági számla

Egyelőre elkerülte a folyószámlákhoz kapcsolt hitelkereteket a lakossági piacon látható növekedés. A jövőben ugyanakkor változhat a helyzet.

Pénz beszél

Mindenkit lekörözött a 4iG

A blue chipek lefelé húzták, a BUX-ban tavasszal debütáló három társaság és az ingatlanos cégek viszont jócskán felülteljesítették az első fél évben szerény teljesítményt mutató pesti tőzsde meghatározó indexét.

Pénz beszél

Ismét vizescéggé válik a FuturAqua

A tengerentúlon külön kultusza van a penny stock, vagyis a centes részvények kereskedésének. A pesti parkett filléres papírja a víztőzsdével kacérkodó FuturAqua.

Cappuccino

Böszörményi-Nagy Gergely

„Olyan közösség vagyunk, amely mélyen hisz benne, hogy Magyarország a következő évtizedben Európa és a világ egyik legjobb helyévé válhat – mondta a Brain Bar alapítója és a Design Terminal vezetője.

Társadalom

Hamis doktorok bejegyzett védjeggyel

Öt év után pont kerülhet annak a legabszurdabb védjegyoltalmi botránynak a végére, amelynek eredményeképpen megjelentek a ’dr. címet használó személyek a komplementer medicina jobb sorsra érdemes területén.

Társadalom

Doktorom az erdő

Naponta jelennek meg tanulmányok, cikkek arról, mennyire jót tesz csúcsra járatott idegrendszerünknek a természet. Faölelgetés, erdőfürdőzés, jóga a suttogó fenyvesben. Már érzi az erdő nyirkos illatát? Ugye hogy hat!

Társadalom

Aki képes rá, járjon iskolába

Hajlamosak vagyunk személyes élményeink alapján véleményezni az oktatást, anélkül, hogy bármit is tudnánk arról, mi folyik egy borsodi kis iskolában vagy éppen egy nemzetközi versenyeket sorra nyerő gimnáziumban.

Sport

Magyarországra figyel a világ pókerközössége

Két magyar pókeres is tekintélyes nemzetközi szaklapok címlapján szerepelt az utóbbi időben. Bélabácsi az all-time nyereménylistát vezeti, míg probirs a világranglista első helyezettje.

Kultúra

Frida országa

Kahlo művészete mélyen gyökerezik Mexikó kulturális történelmében. Talán kevesen tudják, de felmenői egy része Németországból származott, ahol édesapja, Guillermo született.

Kultúra

Mi szem, szájnak, fülnek ingere

Július 5–7. között a rockzene sztárjai és rajongói a Woodstocki Fesztivál 50. évfordulója előtt tisztelegnek. A hazai megemlékezések között egyedülálló módon a paksi Gastroblues Fesztiválon többek között olyan közreműködők is fellépnek, akik fél évszázaddal ezelőtt Woodstockban is zenéltek a színpadon. A Ten Years After együttes ott vált igazán világhírűvé, Miller Anderson pedig a Keef Hartley Band énekes-gitárosaként szerepelt az egykori rendezvényen.

Kultúra

Nagy László és Kossuth emlékét is őrzi Bulgária

Megújulva, immár a XXI. század követelményeinek megfelelő színvonalon várja látogatóit a Nagy László-emlékház a bulgáriai Szmoljan városában.

Kultúra

Film, színház, muzsika a moziban

Vajon az Uránia Nemzeti Filmszínház miért nemzeti jelzővel megkülönböztetett mozi? Többek között ezt a kérdést is feltettem Elekes Botond ügyvezető igazgatónak, ...

Korábbi lapszámok