2019/06/27

Szerintem

Már megint a kínai hackerek

A kiberkémkedés és a kiberháború olyan sokat szerepel a hírekben, hogy az ember már-már belefásul, különösen, ha nem is a szakmája, nem is elsődleges érdeklődési köre a dolog...

Számláló

Légi közlekedés

A légi forgalom a fejlett országokban stagnál, a feltörekvő államokban növekszik.

Címlap

Válságban az európai légiipar

Az öreg kontinens légitársaságai nem tudják alkalmazni az amerikai modellt, a túlélésre játszanak. A szektort egyre jobban támadják a környezetszennyezés miatt, ennek előbb-utóbb nagyobb adózás lesz a vége.

Címlap

Nyári csúcs Ferihegyen

A vállalkozások a minimálisra lövik be a saját erőforrásaikat, így a csúcsidőszakokban komoly fennakadások mutatkoznak néhány szolgáltatásban.

Való Világ

Az eltűnt eposzi jelző

Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke arról beszélt lapunknak, hogy nehéz értelmezni az ellenzéki médiában gyakran használt „fideszes többségű” testület sugalmazásokat, amikor a kormánypártok számára is hoznak kedvezőtlen döntéseket.

Való Világ

Az ötszázalékos növekedés is összejöhet

Ha a legfontosabb külpiaci partnerünk, Németország javít a teljesítményén, akkor 2019-ben is összejöhet az öt százalék körüli gazdasági bővülés – húzta alá lapunknak adott interjújában Regős Gábor,  a Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője.

Való Világ

Kötöttpályás reptéri tervek

Még nem született kormányzati döntés a reptéri gyorsvasút Keleti pályaudvarhoz való leágazásának egészen friss koncepciójáról, ám úgy tudjuk, erre hamarosan sor kerülhet.

Való Világ

Farkasszemek a Perzsa-öbölben

A nyílt háború sem Washingtonnak, sem Teheránnak nem érdeke. A feszültség növelése azonban igen.

Mátrix

Sok is, kevés is a ciprusi gáz

A kettéosztott Ciprus vizei alatt talált gázmezők feletti vita még valószínűtlenebbé teszi a szigetország egyesítését.

Mátrix

Válság előtt a német autóipar

Németországban erős a belföldi kereslet, az export viszont lanyhul. A német autógyárak megszenvedik a Peking ellen bevezetett szankciókat, és lemaradtak az elektromos gépkocsik kínai piacán.

Mátrix

Barátból ellenfél

Az USA kemény szankciókat fontolgat Törökország ellen. Ezek bevezetésével azonban csak még közelebb tolná Ankarát Moszkvához és Pekinghez.

Mátrix

Portfóliótisztításba kezd a legnagyobb német pénzintézet

A DB az amerikai piacon egy befektetett dollár után 25 cent veszteséget szenved el. Különösen nagy a deficit a részvénykereskedelmi üzletágban.

Mátrix

Új nagyhal a kriptodevizák területén

Globális vezető szerepre tör a nagy közösségi hálózat a nemrég bejelentett kriptodevizájával. A rendszer megbízhatónak és stabilnak tűnik, de a libra sorsát az dönti majd el, ...

Mátrix

Nyári nagyüzem a nemzetpolitikában

Egész nyáron szinte pihenés nélkül járja a Kárpát-medencét a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Hol az anyaországban, hol valamelyik külhoni területen ...

Mátrix

Vučić új arcokat akar

Jövő tavasszal minden szinten választásokat tartanak Szerbiában. A hatalmon lévő Szerb Haladó Párt támogatottsága stabil, a pártelnök-államfő azonban tart a meglepetésektől.

Mátrix

Politikai klón a magyar jelölt ellen

Az utolsó akadály is elhárult Ukrajnában a július 21-re kiírt rendkívüli parlamenti választások megtartása elől, miután az alkotmánybíróság a múlt héten megállapította, hogy nem sérti az alaptörvényt...

Mátrix

Elbukott kormányváltási kísérlet Bukarestben

A kormány maradt ugyan a helyén, de a bukaresti politikai feszültség nem csökkent. A népszerűsítési céllal „akciózó” ellenzék már a jövő évi parlamenti választásra készül...

Skynet

Okosszemüveggel megtalálják, akit keresnek

Rendőrök, biztonsági őrök, terrorelhárítók számára kitűnő segédeszköz az új okosszemüveg és -szoftver.

Való Világ

Újabb döfés az offline kereskedelemnek

Eddig jobbára csak a kis boltoknak volt félnivalójuk az olyan óriásoktól, mint az Amazon. Az utóbbi években azonban a hipermarketláncok modelljét is alaposan felkavarta...

Való Világ

Eredeti pompájában a Párisi udvar

Befejeződött a Párisi udvar, Budapest egyik legimpozánsabb épületének a felújítása. A projekt kivitelezője a Market Építő Zrt. volt. A fejlesztés nemcsak itthon, hanem a nemzetközi porondon is nagy durranásnak számított.

Való Világ

Lágyuló acél

Az ázsiai konkurencia és az amerikai védővámok nagy csapást mértek az elmúlt hónapokban az öreg kontinens acélgyártására, ami Magyarországot is érinti...

Való Világ

Harc a bliccelők ellen

Miután az e-matricás jogosulatlanságok aránya 40, az e-útdíjasoké 31 százalékkal nőtt egy év leforgása alatt, a NÚSZ harcot hirdetett a bliccelők ellen.

Való Világ

Versenyképesség javításra koncentrál a MÁV

Kevés az esélye a MÁV-nak a versenyképességre, ha a viszonylatainak a jelentős részén nagyon hosszú a menetideje...

Pénz beszél

Az internet is húzza a kártyapiacot

Több mint egyharmadával nőtt az interneten végrehajtott bankkártyás vásárlások értéke az első negyedévben, miközben a műveletek száma meghaladta a 31 milliót.

Pénz beszél

Új impulzust kap a hitelpiac

A jövő héttől jelentősen bővülnek a lakhatási körülményeik javításában, illetve új gépjármű beszerzésében érdekelt családok lehetőségei. A változások a lakossági hitelpiacnak is lendületet adhatnak.

Pénz beszél

Más típusú globális recesszió jöhet

A Magyar Nemzeti Bank a sok megalapozatlan kritika ellenére kitartott az alacsony kamatszint mellett, valamint sikerült gyökeresen visszaszorítani az ország külső adósságnak való kitettségét...

Pénz beszél

Szupertitkos sztori a pesti parketten

Latin-amerikai terepismeret, katonai szintű biztonságtechnikai termékek, különleges beszállítói minősítések és évek óta töretlen növekedési pálya. Mi ez, ha nem tőzsdesztori a javából?

Cappuccino

Wolf András

A New York Kávéház és a Salon Étterem séfje, de hiányzik belőle a fellengzősség. Ám azt mondja, mi, magyarok nem adjuk meg magunknak az apró luxus örömét. A hagyományos magyar ételek mellett érvel, miközben vannak gondolatai az iskolai menzáról is.

Társadalom

Időutazók landoltak a Müpa előtt

Ha most Budapesten, a Művészetek Palotája előtti széles placcon leszállna az a futurisztikus repülőgép, amely a H. G. Wells által írt Világok Harca című filmben (Things to come, 1936) repeszt, ...

Társadalom

Hőségriadóra készülve

Túl a nyár első hőségriadóján érdemes áttekinteni, milyen veszélyek fenyegetnek a nagy melegben, miként lehet védekezni a forróság ellen, hogyan ismerhetjük fel, ha már felborult valami a szervezetünkben, és mikor kérjünk azonnali orvosi segítséget.

Sport

Fel kell szedni a parkettát – A 30. Eb jön

Megfiatalított csapattal utazott a szerbiai Nišbe Székely Norbert, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya. A team június 27-től július 7-ig a szerb–lett közös rendezésű Európa-bajnokságon szerepel. A C csoportban Törökországgal, Olaszországgal és Szlovéniával kell megküzdeniük a magyar lányoknak a három továbbjutást érő hely valamelyikéért.

Kultúra

Céltudatos, kitartó, munkamániás

Major Melinda néhány ezres alföldi faluból származik, a véletlennek köszönhetően lett színész. Miskolcon érett művésszé, hat éven keresztül a Nemzeti Színház, majd a tatabányai Jászai Mari Színház tagja volt. Két és fél éve abbahagyta a színpadi színészetet, azóta vezetett kulturális magazint az Echo TV-n, illetve a TV2 szappanoperája, a Jóban rosszban egyik főszerepét alakítja.

Kultúra

Bluesregény

Little G Weevil, azaz Szűcs Gábor sikeres hazai blueszenészként döntött úgy 2004-ben, hogy elmegy tanulni és szerencsét próbálni a műfaj őshazájába. Pár év múlva megnyerte a legrangosabb versenyt, és jelölték a blues „Oscarjára”. Az élete legalább hatvanszor vett 180 fokos fordulatot. Úgy gondolta, a történet megér egy regényt. Ennek megírására Demeter Szilárd író, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója vállalkozott.

Kultúra

Centenárium nem éppen úgy

Cseppet sem szokványos módon emlékezett meg az 1918-as román egyesülésről az egyetlen székelyföldi román színházi társulat. A sepsiszentgyörgyi Andrei Muresan Színház centenáriumi előadása azóta is telt házzal fut. Megnéztük, honnan és miből nőtt ki a „botrányos” produkció. 

Szerintem

Feljebb léptünk

Az EU-országok teljesítményét mérő egyik mutató az úgynevezett konvergenciaindex, amely az egy főre jutó GDP-t méri a tagállamok átlagához (EU28=100 százalék) viszonyítva, vásárlóerő-paritáson...

Korábbi lapszámok