2019/06/13

Szerintem

Kinyílnak a kredencek

Nagyon jól debütált a korábban szuper állampapírként is emlegetett Magyar Állampapír Plusz: az első hétre meghirdetett mennyiséget gond nélkül legyezték belőle a kisbefektetők. 

Számláló

Népesedési gondok Európában is

Egész Európa nagy bajban van, mert ­ főként a jólét miatt ­ a természetes népessége fogy, és a fogyást tavaly is csak a bevándorlás volt képes némi, a fejlődő világhoz képest jelentéktelen növekedésbe fordítani.

Címlap

Új eszközökkel támogatjuk a családokat

Újabb mérföldkőhöz értek a családpolitikai intézkedések, július 1-jétől több elemmel bővül a támogatási rendszer. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az intézkedések demográfiai  hátteréről, a brüsszeli vitákról és az eddigi eredményekről beszélt a Figyelőnek.

Való Világ

A szülő dolgozik, a nagyszülő gyedre megy

A többgenerációs együttélésnek a nyugati világban régen vége, de a nagyszülők segítségére egyre inkább szükségük van a családoknak. A nagyszülői gyed a családtámogatási intézkedések új eleme. Célja, hogy segítse a szülők, elsősorban az anyák visszatérését a munka világába.

Való Világ

Bölcsődeépítési láz

A gyerekvállalási kedvhez nagyban hozzájárul, ha a kisgyermekek gondozásában intézményi segítséget kapnak a szülők. Amennyiben minden a tervek szerint halad, pár éven belül mindegyik jelentkezőnek jut elegendő férőhely. Az újabb program azonban nem előzmények nélküli.

Való Világ

Életminőségi lakhelycsere

Egészen 2036-ig szóló stratégiát alakított ki a kormány a nagy létszámú, még az előző rendszerből örökölt intézmények lebontására.

Való Világ

Jogos a nosztalgia a Monarchia iránt

Az Európai Unió lényege nem merül ki abban, hogy milyen az adott ország támogatási-befizetési egyenlege. A lényeg, hogy egy értékalkotó közösség legyen az EU, és benne a tagállamok tudják érvényesíteni az érdekeiket – jelentette ki az általunk megkérdezett közgazdász, egyetemi tanár Lentner Csaba.

Való Világ

Kockázatok és mellékhatások

A leggyorsabban a Momentum reagált főpolgármester-jelöltjének megnevezésével az uniós választások utáni új politikai felállásra, aztán villámgyorsan jött a válasz Gyurcsány Ferenctől is: Kálmán Olga.

Való Világ

Aranylázban a jegybankok

Az arany árfolyama egyfajta barométere a világgazdaság állapotának. Ha globálisan a dollár az általános tartalékdeviza, akkor az amerikai gazdaság gyengélkedése esetén nő a sárga fém iránti kereslet – a befektetők igyekeznek diverzifikálni a portfóliójukat.

Való Világ

Trump Mexikót fenyegeti

Donald Trump amerikai elnök további frontokat nyit a kereskedelmi háborúban. Korábban Kínával és az EU-val akasztott tengelyt, most déli szomszédjával, legnagyobb külkereskedelmi partnerével, Mexikóval, valamint Indiával rúgja össze a port.

Való Világ

A három muskétás

Marad a nagykoalíció és tovább esik a benne részt vevők népszerűsége. Ha kilép ebből az SPD, Merkel újra megpróbál szövetséget kötni ...

Való Világ

Szennyezett kőolaj

A szennyezett kőolaj nemcsak az orosz termelőknek okoz milliárd dolláros nagyságrendű bevételkiesést, de a világpiaci helyzetre is kihathat...

Való Világ

Huawei: Kína visszavág

Az amerikai büntetőintézkedésekre válaszul Peking azzal fenyeget, hogy leállítja a ritkaföldfémek USA-ba történő szállítását. Ezek az IT-szektor, az elektronika és a hadászat számára kulcsfontosságú alapanyagok. Globális kitermelésük kilencven százaléka Kínában zajlik.

Való Világ

Megint kampány van Ukrajnában

A legutóbbi felmérések szerint a biztos szavazók körében öt párt juthat be az új ukrán parlamentbe, az pedig kérdéses, hogy lesz-e újból magyar képviselő a 424 fős törvényhozásban, a radában.

Való Világ

Hasad a lengyel ellenzéki egység

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) nagy fölénnyel, hét százalékponttal győzte le az EP-választásokon...

Való Világ

Besúgó volt-e Băsescu exelnök?

A román társadalomnak a mai napig nem sikerült elvégeznie a kommunizmus utáni átvilágítást, így harminc évvel a rendszerváltást követően..

Való Világ

Magyar szerep a romániai agrárboomban

Hazánk is részt vállal a romániai mezőgazdaságba áramló befektetésekből: Kelet-Közép-Európa legkorszerűbb takarmánygyártó üzemét építették magyar beruházók Marosvásárhely közelében...

Való Világ

Szalmaszál a szerb „frankosoknak”

Hatalmas előrelépést jelent a svájci valutában jegyzett hitelek átalakítását szabályozó törvény, de máris gondok merültek fel a kamatlábak meghatározását illetően.

Való Világ

Egyelőre nem lesz erőmű a Murán

A szlovén kormány leállította a magyar határhoz közeli hrastje-motai vízerőmű állami területrendezési tervének az előkészületeit...

Skynet

Tényleg jönnek az embert szállító drónok?

Az Uber mellett sok tucat startup fejleszt embert szállító drónt. Magyar és szlovák kezdeményezés is akad a hatalmas felhozatalban. Lehet, hogy pár év múlva elektromos taxi-helikopterek tűnnek majd fel a nagyvárosokban.

Való Világ

Folytatásláz Hollywoodban

A mozivásznakat ma már egyértelműen a filmes franchise-ok uralják. Ez a felállás pedig főleg a Disney stúdiónak kedvez...

Való Világ

Budapesti hajózás a tragédia után

Mérhető gazdasági károkat is okozhat a fővárosban a dunai hajószerencsétlenség, a rendezvények és a sétahajós programok bevételkiesése várható.

Való Világ

Hétülésesek: 3-5 ezer darab fogyhat

Bő két hét múlva indul a családvédelmi akcióterv keretében a hétszemélyes gépkocsik vásárlására adható 2,5 milliós támogatás programja...

Való Világ

Négy-hat új egyetemi kutatóközpont lesz

Rengeteg párhuzamosság van a k+f rendszerben, miközben a források végesek. Ezért az a cél, hogy egy-egy csapat ne számtalan területre fókuszáljon, így a szemléletnek is át kell alakulnia...

Való Világ

Régi magyar márkák jönnek vissza

Visszakerül a hazai boltok polcaira a Nárcisz, a Crepto és a Szilvia márka. A termékeket a Magyar Piszke Kft. vezeti be...

Pénz beszél

Minimum öt dollármilliárdosunk lesz 2025-re

A magyar népesség egy-két százaléka tekinthető nagyon vagyonosnak, ám a valódi gazdasági elitet hazánkban a társadalom mindössze 0,1 százaléka „adja”...

Pénz beszél

Sorállás a hozamért

A vártnál is erősebb érdeklődést váltott ki az új lakossági állampapír megjelenése...

Pénz beszél

Bőséges osztalék

Szép osztalékkal és jelentős felértékelődési potenciállal csalogatja a befektetőket a Duna House. A társaság részvényeivel megjátszható a hazai ingatlanboom.

Pénz beszél

Külföldiek magyar papírokban

A Budapesti Értéktőzsdén forgó nagyobb papírokat több külföldi befektető érheti el a speciális mutatókat követő alapokon és ETF-eken keresztül.

Cappuccino

Józsa Anka

Mérnök szülők gyermeke, gyerekkora óta szenvedélyesen rajzol és rajong a balettért, így egyáltalán nem meglepő, hogy az építészmérnöki karon kötött ki...

Társadalom

Tejbegríz helyett patkányméreg

Életveszélyes méreganyaggal lefújt növényeket adnak el napi gyakorisággal a tizedik életévüket éppen hogy betöltött gyermekeknek. Az elterelést végző Törzsökné Góczán Emese szerint a legfontosabb, hogy a kliens lássa: nincs erre szüksége ahhoz, hogy boldog életet élhessen.

Társadalom

Nagy jövő előtt áll a magyar pezsgő

Akár az egész magyar borkultúra, az elmúlt években a pezsgőgyártás is látványos fejlődésnek indult. Ezzel párhuzamosan viszont fontos lenne, hogy a fogyasztási szokások is változzanak, hiszen az évi közel huszonötmillió palack több mint fele még mindig karácsonykor és szilveszterkor, valamint családi ünnepek alkalmával fogy el.

Társadalom

Utasbiztosítás vagy EU-kártya

Ha valamely más uniós országban tervezzük tölteni a nyári szabadságunkat, botorság lenne elindulni Európai egészségbiztosítási kártya nélkül, hiszen az ingyenesen kiváltható okmány birtokában a helyi egészségügy úgy lát el minket, mintha honos állampolgárok lennénk. A rendszer ezen tulajdonsága azonban rejt néhány előre nem várt buktatót, ami miatt megfontolhatjuk, hogy utasbiztosítással is próbáljuk fedezni a kockázatokat.

Sport

Mindent megnyertek

Az európai klubtrófeák közül csak a Bajnokok Ligája megnyerése hiányzott a Ferencváros férfi-vízilabdacsapatának. Harminc év után kaptak újra esélyt, hogy elhódítsák a serleget.

Kultúra

„Feladatunk a minőségi dalszínház bevezetése”

Február 1-jétől új főigazgató vezeti a Budapesti Operettszínházat, méghozzá egy közismert és elismert operaénekes, a korszak Bánk bánja.

Kultúra

Milliók nézik a Csernobil sorozatot

Miközben a magyar irodalom jellemzően képes volt feldolgozni a Kádár-korszak bűneit a megfelelő kontextusban, addig a hazai filmipar erőteljesen elmaradt ebben.

Kultúra

Mindennapi szellemi betevő

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt, hogy miként vélekedünk  a másik műveltségéről, érdeklődési köréről. A mi kulturális ajánlónk vállaltan szubjektív, s reméljük, minél többek ízlését kielégíti. A héten a SopronDrum ütősfesztivált, a Babra első lemezét és a gyerekpávát ajánljuk szíves figyelmükbe.

Kultúra

Ötvenegy hónap Lélekváltozás

Az első világháborúban harcolók mentális és lelkiállapotának a változását mutatja be a napokban Nemzetközi Visegrádi-díjjal kitüntetett Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

Szerintem

Ilyen a boksz

Ne áltassuk magunkat: miközben hazánkban – legalábbis erről tanúskodnak a KSH friss jelentései a főbb nemzetgazdasági ágazatok teljesítményeiről – nyoma sincs a lassulásnak, a világgazdaság megtorpanásának, avagy visszaesésének „begyűrűzésére” nagyon is fel kell, hogy készüljünk. Tekintettel Magyarország nagy külgazdasági kitettségére, vagyis exportáló mivoltunkra, a téma prioritást érdemel.

Korábbi lapszámok