2019/05/16

Szerintem

Szövetségesek

Még el sem repült Orbán Viktor Washingtonba, néhány véleményformáló helyen máris „leírták” a magyar kormányfő Donald Trump amerikai elnökkel folytatandó, magas szintű megbeszélését...

Számláló

Lakásépítések: lendületes évkezdet

Idén januártól márciusig 3661 darab új lakást adtak át, csaknem 8 százalékkal többet, mint az eredetileg is erős 2018-as évben. Az eladásra épített lakások száma 16 százalékkal nőtt..

Címlap

Közelebb Amerikához

Orbán Viktor amerikai látogatását az atlanti közösség erősítése érdekében tett lépéseként is lehet értelmezni. A magyar törekvéseket – egybehangzóan az amerikai szándékokkal – az európai energiaellátás diverzifikálására, az orosz befolyás csökkentésére és a regionális struktúrák megerősítésére is lehet vonatkoztatni – hangsúlyozta lapunknak adott interjújában Magyarics Tamás diplomata, Amerika-szakértő.

Mátrix

Donald Trump – civil az elnöki székben

Az Egyesült Államok 45. elnöke sok szempontból rekorder. Ő a leggazdagabb és a legidősebb ember, akit az USA vezetőjének választottak. És ő az első, aki úgy irányítja az országot, hogy előtte sem választott politikai, sem kormányzati, sem pedig katonai vezető tisztséget nem töltött be.

Címlap

Tengerentúli elsőbbség

Miután az Egyesült Államok Magyarország legnagyobb Európán kívüli gazdasági partnere, Orbán Viktor miniszterelnök amerikai látogatása nem pusztán politikai szempontból volt fontos.

Mátrix

Csőre töltött haderőfejlesztés

Csak egy ütőképes, modern honvédség garantálja az ország szuverenitását és a magyar emberek biztonságát. Fontos támpillére továbbá a jelenlegi legnagyobb kihívásnak, a migráció elleni harcnak – mondta Németh Szilárd, a honvédelmi tárca államtitkára, a Fidesz alelnöke a Figyelőnek.

Való Világ

Digitális bíróság exportra

Egy 2,5 milliárdos program keretében kapcsol rá az igazságszolgáltatás az elektronikus megoldások használatára. Az eddigi tapasztalatok biztatók.

Való Világ

Szívélyes fogadtatás

A felsőfokú végzettségűek nagyobb százalékban terveznek gyermeket vállalni, mint az alacsonyabb képzettségűek – derül ki egy reprezentatív felmérésből.

Mátrix

Moszkva és Kijev egyaránt érdekelt a gázmegegyezésben

Az oroszoknak sem érdekük, hogy teljesen kikapcsolják a nyugat felé irányuló szállításokból Ukrajnát. Főleg annak tükrében nem, hogy az EU ismét keményen nekiment az Északi Áramlat II.-nek.

Mátrix

Kivonulnak az orosz piacról

A nyugati szankciók révén folyamatosan nő az állam szerepe az orosz gazdaságban. A külföldi cégek tevékenységük korlátozásával reagálnak.

Mátrix

Gyászos év elé néz a légiipar

A két óriás, a Boeing és az Airbus mellett igyekszik felzárkózni a kínai–orosz együttműködés. A hatalmas kínai piacról döntő Peking azonban ezen a területen is dominanciára törekszik, amit Moszkva rosszallással fogad.

Mátrix

Diszkontbrókerből Wall Street-i cápa

Tartsd alacsonyan az árakat, a többi jön magától – az amerikai pénzügyi szolgáltatói piacon nagyon bejött ez a stratégia.

Mátrix

Koncentrációra vár az európai bankszektor

Nehéz helyzetben van a legnagyobb német pénzintézet, egyre jobban lemarad amerikai szektortársai mögött. A Deutsche Bank és a Commerzbank fúziójának a meghiúsulásával az utóbbira olasz kérő jelentkezhet.

Mátrix

Ikerdeficit fenyegeti Romániát

Bálint Csaba, egy romániai magyar gazdasági szakember kapta a legpontosabb prognózist nyújtó elemzőnek járó díjat a tekintélyes londoni Consensus Economics gazdaságkutató intézettől...

Mátrix

Sikertelen vasárnapi boltzár

Az idén havonta egyszer tarthatnak nyitva vasárnap a lengyelországi nagy üzletek. Tavaly a tilalom havi két alkalomra szólt, a jövő évtől pedig csaknem teljes lesz a boltzár, hacsak a kormánytöbbség nem módosítja a törvényt...

Mátrix

Hegyeket faragtak, hidakat emeltek

Végre elkészült a görög tengerpart felé haladó folyosó utolsó szakasza. A Grdelica-szorosnál hat évig tartott a munka. Gyorsabb nemzetközi gépjárműforgalomra számíthatnak a nyári szabadságukat tervező autósok.

Mátrix

Gyorsított eljárás és önkényes szoboravatás

A pozsonyi törvényhozás múlt pénteken „megtörte” az államfői vétót, és változatlan formában ismét megszavazta az állami jelképekről szóló, a magyar himnusz eléneklését is tiltó jogszabályt...

Mátrix

Kis magyar világok: színe és fonákja

Jelentős mértékben befolyásolja a fizetéseket keleti szomszédunkban a román nyelv ismerete, mégis egyre kevesebb székelyföldi fiatal beszél jól románul. Közelmúltbeli kutatások árulkodnak arról is, hogy miként gondolkodnak a Székelyföldön kisebbségben élő románok a magyar önkormányzatiságról.

Skynet

Ne kérdezd a majmot, mert nem lesz olcsó

Egy olyan egyszerű, a netes kereséshez hasonló szolgáltatás terjed az általános iskolákban, amely SMS-enként 508 forintot húz ki a könnyen megvezethető gyerekeken keresztül a szülők pénztárcájából...

Való Világ

Pesten is divatba jöhet a járműmegosztás

A BMW szintén belépett a budapesti autómegosztó-piacra, így a GreenGo és a Mol Limo egyaránt nagy kihívót kapott...

Való Világ

Megkurtítanák az uniós agrárbüdzsét

Jelentősen csökkentené a közös agrárpolitika támogatásait az Európai Bizottság. Magyarország esetében az EMGA-pénzeknél 16,4, az EMVA tekintetében pedig 26,6 százalékkal apadnának a források.

Való Világ

Visegrádi startupok: irány a régió

A Visegrádi Alap támogatásával a Design Terminal V4 Startup Force néven egyedi régiós vállalkozásfejlesztési programot indított. A mintegy hárommilliárd forintos alap ügyvezető igazgatója, Dávid Andor szerint ez az első olyan projekt,  amely összekapcsolja a V4-ek tehetséges vállalkozóit, s bemutatkozási lehetőséget és mentori képzést is biztosít  az ígéretes startupoknak mind a négy fővárosban.

Való Világ

Betegeskedő életbiztosítások

Több fejlett országban, így az USA-ban is egyre kisebb arányban kötnek életbiztosítást az emberek. A jelenség okai közt a társadalmi változásokat éppúgy ott találjuk, mint a fiatalok tájékozatlanságát.

Való Világ

Hónapokat csúszhatnak a netes rendelések

Sok tízezer, főként külföldi webáruházakból érkező postai csomag esetében nőhet meg hosszú hetekkel a várakozási idő 2021 januárjától. Ugyanis az unió a 22 eurónál kisebb értékű pakkokat is áfakötelessé tenné.

Való Világ

Termékcsaládot épít a Talentis Agro

A Mészáros-csoport Talentis Agro néven holdingba szervezte azokat a többségi tulajdonában lévő agrár- és élelmiszeripari érdekeltségeket, amelyek országszerte tevékenykednek az élelmiszer-gazdaságban.

Pénz beszél

Tovább robog a hitelvonat

A múlt év eleji teljesítményét is túlszárnyalta 2019 első negyedében a lakossági hitelpiac. Ezzel együtt már érezhetően lassul a bővülés...

Pénz beszél

Jogos a kincstári optimizmus

Nem pusztán a magyar gazdaság van kirobbanó formában, hanem a költségvetés is. A büdzsében akkora többlet keletkezett, amelyre eddig csak egyszer volt példa az államháztartás központi alrendszerében.

Pénz beszél

Csak az OTP-nek sikerült átugrania a lécet

Vegyes kép rajzolódik ki a budapesti blue chipek most megjelent, negyedéves gyorsjelentéseiből.

Pénz beszél

Csábítanák az újabb befektetőket

Noha a tengerentúlon ötezer dolláros havi áron kínált számlázó-készletező szoftver nyereséget termel a cégnek, itthon nem kell attól tartani, hogy fizetőssé válik a szolgáltatás – mondta a Figyelőnek Kulcsár Tibor, a társaság alapítója, többségi tulajdonosa. Az alacsony közkézhányad növelése továbbra is cél.

Cappuccino

Simon Zoltán

Eredetileg biológusnak tanult, a poszter- és képkészítést csak hobbiból kezdte el. Mára viszont egy angol könyvkiadó és a Star Wars filmekért felelős stúdió is felfigyelt a munkáira.

Pénz beszél

Hatástalanított bomba a nyugdíjrendszerben

Felkapott téma lett mostanság, hogy az ötvenes éveikben járóknak lesz-e nyugdíjuk, hol húzódik majd a korhatár, megmarad-e a nők negyven ledolgozott év utáni nyugdíjba vonulásának a lehetősége...

Társadalom

Újragondolt egészségrutin

A tuberkulózis mára a nagyon ritka betegségek közé tartozik hazánkban, s ha így halad a kór visszaszorulása, akkor teljesen eltűnhet az országból...

Társadalom

Küzdelem a nemesi címekért

Eltöröltetnék a nemesi családok leszármazottai a máig hatályban lévő 1947. évi IV., vagyis a nemesi rang használatát tiltó törvényt...

Sport

Veretlenül értek újra a csúcsra

A hétvégén két kupát is elhoztak a magyar csapatok: a Győr a Bajnokok Ligáját, a Siófok az EHF-kupát nyerte meg. A BL női döntője ismét telt házat vonzott...

Kultúra

Ősi motívumokat lel meg Csomortáni Gál László

A jámbor bivalyfej bólint, és a fába szorult törpe mesélni kezd. Hogy mit mesél, arról   képzőművész művei vallanak. Kortárs alkotóink egyik legkreatívabb képviselője legutóbb a Makovecz-központban rendezett kiállításán kápráztatta el a látogatókat végtelen ötletességével.

Kultúra

Mindennapi művelődés

Hogy kinek milyen kulturális programot ajánlunk, az bizony meglehetősen szubjektív. Egyfelől a saját ízlésünket tükrözi, másrészt, hogy miként vélekedünk a másik műveltségéről, érdeklődési köréről...

Kultúra

Hozzák a kötelezőt

Már csupán egyetlen centiméter vár levágásra a Rammstein-rajongók szabócentijén, lévén holnap megjelenik a banda tíz esztendeje várt új albuma. Nem semmi böjt! Egy évtized sorlemez nélkül. Nem vitás, az elvárás óriási.

Szerintem

Robbanás előtt az online bankpiac

Erős versenyre készülhetnek a klasszikus pénzintézetek a finteches cégeket és startupokat is helyzetbe hozó új EU-s rendelet miatt...

Korábbi lapszámok