2019/05/02

Szerintem

Szívünk csücske és csizmája

Nekünk, magyaroknak különleges a viszonyunk Olaszországgal – miközben imádunk Itáliában turistáskodni, addig a régi barátság, a gazdasági, kulturális és politikai kapcsolatok is összekötnek bennünket. A következő évben innét rajtoló Giro d’Italia pedig még inkább lendít ezen a kontakton.

Számláló

Európa elfordult a dízeltől

A gázolajfogyasztású gépkocsik eladása jelentősen csökkent a négy éve kitört dízelbotrány óta. Hosszú távon az elektromos autók szinte teljesen kiszoríthatják a dízeleseket. A magyarokat viszont a jelek szerint kevésbé hatották meg a skandalumok.

Címlap

Salvini, a kapitány

Május másodikán érkezik hazánkba Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes. A politikai teljesítménye kimagasló. Hat éve egy korrupciós botrányoktól sújtott, a parlamentből való kieséstől fenyegetett párt vezetését vette át, amelyből Olaszország legkedveltebb politikai formációját faragta, ráadásul úgy, hogy a népszerűségnövekedés felét már kormányra kerülve érte el, egy olyan helyzetben, amikor az olasz gazdaságot nyomasztó gondok egyike sem látszik érdemben megoldódni.

Címlap

Egyre több út vezet Rómába

Kitüntetett célország a magyar export számára Itália: az áruforgalom az elmúlt négy-öt évben 35 százalékos növekedést produkált. Közben a Magyarországon működő talján vállalkozások is egyre jelentősebben járulnak hozzá a hazai gazdasági bővüléshez. Ugyanakkor rájár a rúd az olasz gazdaságra.

Mátrix

Egészségügyi csomagolás

Béremelések, infrastrukturális fejlesztések, bővülő szűrőprogramok – csak néhány kiemelt elem az egészségügyben várható változtatásokból. Az igazán érzékeny kérdésekben azonban még nem döntött a kormány.

Mátrix

Az infláció halott

Az alacsony szintű infláció korunk egyik legnagyobb kihívása – mondta Jerome Powell, a Fed elnöke. Nem is igen tudnak vele mit kezdeni a világ nagy jegybankjai, holott a gazdaság olajozott működése szempontjából jól jönne belőle egy kevés.

Mátrix

Jegybankelnök kerestetik

Jövő januárban lejár Mark Carney-nek, a brit jegybank kormányzójának a mandátuma. Nagy erőkkel keresik az utódját. 

Mátrix

Amerikának is érdeke a megállapodás Pekinggel

Drasztikusan visszaesett az USA-ba irányuló kínai működőtőke-beáramlás. Az Egyesült Államok szövetségesei aggódnak, hogy Washington az ő rovásukra köt békét a távol-keleti óriással.

Mátrix

Kína gyorsan zárkózik fel a hadiiparban is

A világelsőségért folyó Washington–Peking-párharc újabb dimenziója bontakozik ki a tengereken. A kínai haditengerészet már vezet, legalábbis a hadihajók számában. Hadrafoghatóság szempontjából még nem egyenrangú az Egyesült Államokkal a távol-keleti óriás, de gyors tempóban dolgozza le a hátrányt. Az átalakításba a magántőkét is bevonják.

Mátrix

Trump olajszankciókkal fenyeget

Washington minden erejével szeretné kiszorítani Iránt az olajpiacról. Az így keletkező hiányt szaúdi és saját olajával pótolná.

Mátrix

Recessziót jeleznek az USA vállalatvezetői

A vezérigazgatók csaknem kilencven százaléka szerint 2021 első negyedévében bekövetkezik a gazdasági visszaesés.

Mátrix

A kávéparadoxon

Csúcson a világ kávé-fogyasztása, miközben az árak tízéves mélyponton vannak.

Mátrix

Jogtipró nyelvtörvény Ukrajnában

A múlt csütörtöki ülésen a minimálisan szükséges 226 helyett 278 szavazattal fogadta el az ukrán nyelv kizárólagos használatát előíró törvényt a kijevi parlament. A korábbi, a nemzeti kisebbségeknek kedvező jogszabályt egy éve semmisítette meg az ukrán alkotmánybíróság azzal az indokkal, hogy a törvényt 2012-ben a házszabály megsértésével fogadták el a képviselők. 

Mátrix

Rejtély egy szlovák politikusnő körül

A húsvét előtti hét egyik legérdekesebb híre volt Szlovákiában, hogy nyoma veszett a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a liberális Szabadság és Szolidaritás Párt (SaS) Poltári járási elnökének, Miriam Martišovának. Vérrel szennyezett kocsiját megtalálták. Életjelet csak napokkal később adott, de lapzártánkig alig derült ki valami a nyilvánosságot felkavaró esetről.

Mátrix

Infrastruktúra-mizéria Romániában

Keleti szomszédunknál civilek igyekeznek elősegíteni az infrastruktúra-fejlesztést, hiszen óriási lemaradások vannak ezen a téren. Románia a minimálisan szükséges autópálya-hálózat csak mintegy harmadával rendelkezik, ezért a Pro Infrastructură Egyesület célja ösztönözni a hatóságokat, hogy nagyobb szakmaisággal és lendülettel végezzék az egyelőre csigalassúsággal haladó építkezést.

Mátrix

Kína gazdasági hálót szőne Horvátországban

Dubrovnik (Raguza) a múltban, több évszázadon keresztül Európa egyik legjelentősebb kereskedővárosa volt. A több száz esztendő után, ha két napra is, de áprilisban a történelem megismételte önmagát, itt tartották a Kínát és a kelet-közép-európai országokat tömörítő 16+1 együttműködés csúcstalálkozóját. És természetesen a kelet-ázsiaiak néhány napot a házigazdákkal történő kapcsolatépítésre szántak.

Mátrix

Az ukránok mégis Lengyelországot választják

A lengyel munkáltatók aggodalmai ellenére az ukrán vendégmunkások nem készülnek tömegesen Németországba, ahol épp folyamatban van a munkaerőpiaci szabályozás liberalizálása az Európai Unión kívüli országokból érkezők számára – derül ki egy a közelmúltban közzétett jelentésből.

Mátrix

Bosnyák munkások szlovéniai kálváriája

A volt Jugoszláv tagköztársaságból, Bosznia-Hercegovinából már a múlt század hatvanas éveiben vendégmunkások sokasága érkezett Szlovéniába, majd ez a közös állam megszűnése utáni negyed évszázadban sem változott.

Skynet

Terjednek az áltesztek

Szinte üzemszerűen, ajándékokkal és árvisszatérítéssel vásárolják vevőiktől a dicsérő termékteszteket a gyártók, a kereskedők és a szolgáltatók. A jelenség leginkább az Amazon.com-on terjed, és főként az ázsiai kütyügyártók aktívak ezen a téren.

Való Világ

Folytatódik a dízelbotrány

Az Európai Unió versenyjogi biztosa saját kontinensének gyártói ellen fordult. A 2015 őszén kitört dízelbotrány nyomán egy újabb emissziós versenyjogi ügyet zúdított nemcsak a Volkswagen, az Audi vagy a Porsche, hanem a BMW és a Daimler-Mercedes nyakába is.

Való Világ

Környezetszennyező streaming

A netes zenehallgatást kiszolgáló szerverparkok több energiát emésztenek fel, mint annak idején a lemezek gyártása a CD-k aranykorában.

Való Világ

Megújulás előtt állhat a kaszinóbiznisz

A félkarú rablók lassan kimehetnek a divatból. A helyüket olyan gépek vehetik át, amelyeknél már nemcsak szerencsére, de ügyességre is szükség van.

Való Világ

Apadó vízkészletek

Az éghajlatváltozás miatt javítani kell az öntözés, egyáltalán a vízfelhasználás hatékonyságán.

Pénz beszél

Netre terelt vásárlások

Gyorsan növekszik az internetes vásárlások aránya a bankkártyás fizetési forgalmon belül, a külföldre irányuló műveletek értéke pedig csaknem másfélszeresére duzzadt tavaly.

Pénz beszél

Lakáshitelek: fixálnák a jövőt

Bár az új lakáshiteleik túlnyomó részét már éven túli kamatfixálás mellett veszik fel az ügyfelek, a régebbi állomány többsége még változó kamatozású. Az MNB a bankokkal közösen venné rá az érintett klienseket, hogy időben lépjenek.

Pénz beszél

Még nem látszódnak a lassulás jelei

Bár nagy valószínűséggel a magyar gazdaság 2018-ban elérte a jelenlegi ciklus csúcsát, akkora lendülettel vette kezdetét a 2019-es esztendő, hogy egyelőre nyoma sincs a lassulásnak – jelentette ki lapunknak adott interjújában Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki szerint a forint euróval szembeni árfolyama az idén teljesen „beállhat” a 320-as sávba.

Pénz beszél

Az élmezőnybe tart a Richter

Tíz év alatt a közepes méretű európai gyógyszergyártók élmezőnyébe zárkózna fel a Richter. A társaság múlt heti közgyűlésén szavaztak az osztalékról is, a tavalyi adózott nyereség közel harmada gazdagítja a tulajdonosokat.

Pénz beszél

Újra drágább lehet az olaj

Az azonnali és a határidős olajár inverzzé válása is mutatja, hogy a piac szerint a kínálat már jelenleg is igen szűkös. A vételi opciókért fizetett prémium meghaladta az eladási opciókért fizetett felárat, ami annak a jele, hogy a kereskedők a magasabb árak ellen kezdik besáncolni magukat.

Cappuccino

Balázsi Katalin

A Nők a Tudományban Egyesület elnöke maga is női kutatóként vívja meg mindennapi harcait egy férfias világban. Célja saját kutatási területének a fejlesztése és gyermekei nevelése mellett, hogy a lányokat, a fiatal kutatónőket motiválja, növelje az önbizalmukat.

Társadalom

Megszabadulni az antidepresszánsoktól

Tíz év alatt nyolcvan százalékkal nőtt az antidepresszáns-fogyasztás Európában, a legnagyobb mennyiségben ezek a gyógyszerek fogynak. Míg korábban Izland vezette a nemzetközi ranglistát, a friss mérések szerint az Egyesült Államok átvette a helyét. A tendencia ijesztő.

Kultúra

Olasz csoki extrákkal

Mindent egy lapra tett fel Piero, aki még tizenhat évesen szeretett bele a csokoládékészítésbe a Velencétől keletre fekvő Aquileia városában: tavaly csokoládézó-élményközpontot nyitott, amelynek a fedezete szülei híres helyi cukrászdája. Olaszországi gasztrotúra-beszámoló következik, gazdasági szemmel.

Sport

Reális szereplés

A 2016-os budapesti Európa-bajnokságot követően újabb rangos asztalitenisz-eseménynek, méghozzá a világbajnokságnak adott otthont Budapest, amely így nyolc napra a sportág fővárosává változott.

Kultúra

A tánc világnapja

Brum Alejandra a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakának végzős hallgatója. Ami elsőre furcsának tűnhet, az a hölgy neve, lévén meglehetősen idegen hangzású. Igen, ugyanis Alejandra Uruguayban született. Sőt, már az egyik nagypapája is, aki a családban utolsóként beszélt magyarul. A nemzetközi táncnap alkalmából az öt esztendeje Magyarországon élő néptáncos vallott a táncról.

Kultúra

Próbaüzemmódban a Lázár Ervin program

Töretlen a kormányzat kultúra iránti elkötelezettsége. 2010 óta addig nem látott összeggel támogatja évről évre a stratégiaiként kezelt ágazatot. Az idén három kormányhatározat rendelkezett három vadonatúj támogatási területről.

Kultúra

#huszadikszázad

A világ változik, nemzedékek cserélődnek, de van, ami örök. A fényképezőgép mindennapi látvánnyá vált a 21. század emberénél, de a múlt században még valódi luxuscikknek számított hazánkban. Fortepan-gyűjtemény a Nemzeti Galériában.

Szerintem

És mit adtak nekünk…?!

A Brian élete ikonikus komédiában van egy jelenet, amikor arról vitatkoznak a Jézus korában élő zsidók, hogy mennyire keveset köszönhetnek a helybéliek a rómaiaknak, miközben kiderül, hogy Róma milyen sokat is tett értük. (Pedig a valóságban aligha.)

Korábbi lapszámok