2019/04/25

Szerintem

Hinterland

Üzleti körökben tartja az a mondás: ha Németország tüsszent, Magyarország megfázik. Amennyiben pedig rápillantunk a gyengélkedő német makrogazdasági számokra és prognózisokra, máris azt kérdezzük: mikor jön a nátha? 

Számláló

Startupok itthon és a nagyvilágban

A magyar startupok a nemzetközi porondon is kitűnnek legendás kreativitásukkal, és szerencsére Budapesten, újabban pedig vidéken is pezsgő ökoszisztéma és tőkéhez jutási lehetőségek várják a vállalkozókat. Persze azért van még tere a fejlődésnek.

Címlap

A hosszú távú versenyképesség a cél

„Kétségtelen, hogy az elektromobilitás, az e-autók terjedése nálunk is átszabja a termelési palettát. De nem robbanásszerű, hanem folyamatos változásra készülünk” – jelentette ki lapunknak adott interjújában Achim Heinfling, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke, aki kifejtette: az év eleji sztrájk után szeretnék mielőbb visszaszerezni partnereik, megrendelőik bizalmát.

Való Világ

Áramvonalasított állam

Az oktatást, az egészségügyet és az államigazgatást is elérte a digitalizáció, egyre látványosabb eredményekkel.

Való Világ

Parlamenti költözés

Az Országgyűlés bizottságai és a parlamenti pártok frakciói foglalhatják el az Országházban a kormányfő hivatalának a budai várba történő költözése után felszabadult hivatali helyiségeket.

Való Világ

Kitörési pontok az egészségügyben

Új elnököt választott Ficzere Andrea személyében a Magyar Kórházszövetség. Az intézmények háza tájáról érkező hírek, a vezetőcserék, az orvos- és szakdolgozóhiány, az ÁSZ-vizsgálatok sejtetik, hogy nem egy unalmas ciklusra nyerte el a pozíciót. A szakember szerint a szervezetnek is részt kell vállalnia a megoldások keresésében.

Való Világ

Budapesti autóssarc

Évi tízmilliárd forintos bevétellel járna a dugódíj, melynek bevezetéséről már számos koncepció született. Most ismét napirendre került a kérdés.

Való Világ

Közösségi lőterek – Makovecz Imre stílusában

„A kormány döntése alapján valamennyi járásban létrehozunk honvédelmi sportközpontot, ez gyakorlatilag az egykori Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) rendszerének az újjáépítését jelenti” – mondta lapunknak Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos.

Mátrix

Amikor jól jön a rossz hírnév

Az érdekképviseletek ellenzik a német gigafúziót, az Európai Központi Bank (EKB) erősen szkeptikus vele szemben. A Deutsche egy óriási egyszeri tétellel javítaná a mérlegét, de a felvásárláshoz így is tőkére van szüksége.

Mátrix

Bérlők lázadása

Forrnak az indulatok Berlinben és Bécsben, mindkét fővárosban meredeken emelkednek az ingatlanárak és a lakásbérleti díjak.

Mátrix

Tömegek laknak az utcán Franciaországban

Kegyetlen hivatalok, néma krízisvonal. Komoly kritikák érik a francia hajléktalanellátási rendszert.

Mátrix

Jegybankárok váltás előtt

Az Egyesült Államokban a gazdasági növekedés kitolása a cél, az öreg kontinensen viszont a visszaesést kellene valahogy megállítani. Trump Fed-igazgatósági jelöltje konfliktusokat generál majd. Az Európai Központi Bank új elnökéről az EP-választások után döntenek, de az esélyes egy német jegybankár.

Mátrix

Kínai váminformációs központ létesül Budapesten

Az EU és a távol-keleti óriás közötti kereskedelmi tárgyalások mellett a kínaiak más csatornákon is igyekeznek hídfőállásokat kiépíteni az öreg kontinensen.

Mátrix

Lazul a Moszkvával szembeni egységfront

Offshore zóna Kalinyingrádban, az északi-tengeri térség fejlesztése. Putyin nyit a Nyugat felé, amelynek láthatóan nincs ellenére az eddigi szankciós szigor oldódása.

Mátrix

Közép-Afrika kulcsa

Puccs puccsot követ. Szó sincs demokratizálásról, a háttérben az olajhoz kapcsolódó rideg érdekek állnak.

Mátrix

A nemzeti kisebbségek bíznak Zelenszkijben

Az 1992 óta független Ukrajna történetében soha ekkora fölénnyel – mintegy háromnegyedes támogatással – nem nyert még senki államfőválasztást, ahogyan ez most  az orosz anyanyelvű, 41 éves humoristának, Volodimir Zelenszkijnek sikerült. Félő, hogy  a vesztes, Petro Porosenko regnáló elnök hátramaradt hivatali idejében még jobban élezi majd a nemzetiségi feszültséget, már az őszi parlamenti választásokra készülve – vélik Kárpátalján. De mi várható a megválasztott államfőtől?

Mátrix

Lengyelország lassan elzárja az orosz gázt

Varsó bővíti a cseppfolyós gáz (LNG) átvételéhez szükséges infrastruktúráját, és készül a norvég energiahordozó behozatalára alkalmas balti vezeték kivitelezésére.

Mátrix

Sírba vitte a titkait a szerb diktátorfeleség

Egyre kisebb az esélye annak, hogy valaha is tisztázódhatnak a részletek a kilencvenes évek Szerbiájának politikai gyilkosságaival és egyéb visszaéléseivel kapcsolatban. Szombaton temették el a 76 éves korában Oroszországban elhunyt Mirjana Markovićot férje, Slobodan Milošević mellé Požarevacon.

Mátrix

Kémügy mérgezi a szlovén–horvát viszonyt

Ljubljana elleni hírszerzési és befolyásolási tevékenységgel vádolja Zágrábot a szlovén baloldali kormány. Marjan Šarec miniszterelnök nemrégiben összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, amely felszólította Horvátországot, hogy a jövőben tartózkodjon az Európai Unió értékeivel, a jogállamisággal, az emberi jogokkal és az alapvető szabadságjogokkal ellentétes bármilyen cselekedettől. A két ország közötti határvita nem csillapodik.

Mátrix

Szélhámos e-kereskedők Csehországban

Több tucat olyan e-bolt működik Csehországban, amelytől a megrendelő abban a tudatban várja a küldeményt, hogy hazai áruszolgáltatótól kapja a kiszemelt portékát. Ehelyett vámvizsgálaton át nem esett, gyakran egészségre káros vacakot kap, amelyet nem vizsgáltak be, nem felel meg az európai uniós előírásoknak – adta hírül a Lidové Noviny jobbközép prágai lap.

Skynet

Temetik a blokkláncot

A címben megfogalmazott állítást ugyan könnyű cáfolni, de tény, hogy az elmúlt hónapokban sok esetben bebizonyosodott: a kriptopénzek mögött álló technológia közel sem mindenható. Univerzális csodaszer helyett egyre inkább egy jól használható, de elég ritkán szüks.ges célszerszámként tekintenek rá éppen azok a  bankok, amelyek élesben kipróbálták. Ha ez a nézet általánossá válik, akkor az középtávon negatívan hathat a  kriptovaluták kilátásaira és árfolyamára is.

Való Világ

Ötszörös kosárértékkel rajtolhat a SPAR webshopja

„Ha a non-food kategóriát nem, csak önmagában az élelmiszer-értékesítést nézzük, reális cél, hogy két-három éven belül megelőzzük a Tescót” – mondta a Figyelőnek Heiszler Gabriella, a SPAR ügyvezető igazgatója, aki a plázastoptörvény által nehezített beruházási tervekről, a hamarosan induló e-kereskedelmi csatornáról és a külföldi munkaerő szerepéről is beszélt.

Való Világ

Csúcson a lakáspiac

Nem tudni, hol van az áremelkedés vége, különösen a nagyvárosi lakáspiacon. Mindenesetre ebben a szegmensben az év eddig eltelt időszaka nem alakult túl rózsásan.

Való Világ

Mindig van feladat az agráriumban

A klímaváltozás a nyakunkon van, a felkészülés megkezdődött az aszálykárok megelőzésére és azok kezelésére – jelentette ki Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója.

Való Világ

A gépek felemelkedése

A robotmunkásokkal szemben kifejezetten bizalmatlanok vagyunk. Mégis kitúrnak minket az állásunkból.

Pénz beszél

Visszatérhet az erősebb forint

„Rövid távon továbbra sem látunk indokot újabb gyengülésre a forintnak az uniós pénzzel szembeni árfolyamában. Év végére visszaizmosodhat 315 euró közelébe a hazai fizetőeszköz, ráadásul a korábbi, erősebb sávjába” – nyilatkozta lapunknak adott interjújában Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője, aki szerint javulnak a magyar gazdaság kilátásai.

Pénz beszél

Nem késő ráhajtani az osztalékokra

Jó hír a kis kockázatú befektetéseket keresőknek, hogy ismét itt az európai osztalékszezon. Sok nagy hozamú részvény forog még hetekig osztalékszelvénnyel. Ám van egy rossz hírünk is: a klasszikus osztalékralik már kimentek a divatból.

Pénz beszél

Nőtt a külföldi részvények lakossági állománya

Az elmúlt években nőtt a hazai lakosság tulajdonában lévő külföldi részvények állománya, főleg a német és az amerikai papírokat veszik a háztartások.

Cappuccino

Rozványi Balázs

Jövőre már harminc éve lépnek fel hatékonyan a rák kialakulási kockázatainak a nagyközönséggel való megismertetéséért, valamint azért, hogy egyre többen tegyenek a betegség megelőzéséért. Tagjaikat és az egész társadalmat egy egészségesebb életmód felé terelik. „Arra törekszünk, hogy könnyen megvalósítható, érthető tanácsokat fogalmazzunk meg” – mondta a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Társadalom

Járványügy: csúcsra járatva

Háromszáz százalékkal emelkedett a kanyarós megbetegedések száma az első negyedévben – jelentette a WHO. Egyre aggasztóbb a helyzet, ami nagyrészt az oltásellenes szülők összeesküvés-elméleteken alapuló téveszméinek a következménye. A vakcinációval szembeni hangok felerősödésében nagy szerepet játszik a közösségi média, ahol szűretlenül jelennek meg ezek a tartalmak.

Társadalom

A magányos élet drágább

Az ember társas lény, mégis adódhatnak időszakok, amikor egyedül kell élnie. Azon túl, hogy a magányos élet veszélyezteti a mentális és a fizikai egészséget, több kiadással jár. Nemcsak a hotelszoba drágább, meg a repülőjegy, de az élelmiszeripar is rárepült az egyedülállók pénztárcájára.

Sport

Budapesti rajt

Jövőre fővárosunkból startolhat az olaszok híres, háromhetes országúti kerékpáros-körversenye, a Giro d’Italia. Hazánkban három szakaszt rendeznek majd.

Sport

Újra teljesítené a lehetetlent

Az első ember lehet, aki az óceán partjától az óceán partjáig egyedül, külső segítség nélkül átszeli az Antarktiszt borító összefüggő jégtakarót, közben érintve a Déli-sarkot. Az expedíció távja 2850 kilométer, amelyet a magyar extrém-teljesítménysportoló a tervek szerint 115 nap alatt teljesít majd.

Kultúra

A Dunának egy a hangja?

Online hálózat létrehozásával kezdődik, de a határ a csillagos ég is lehet. A Duna menti országok nemzetiségi színházait magában foglaló platform megteremtését jelentették be nemrég Romániában. A tervezet egy uniós projekt része, és ez bármilyen kezdeményezés ígéretes elemének számít.

Kultúra

Kétszáz alkotás, díjeső

Lapzártánk idején már két napja dübörög az ötödik Magyar Filmhét, amely pompás díjátadó gálával zárul szombaton. Április 22-én, a budapesti Corvin moziban első alkalommal életműdíj-átadó ünnepet tartottak, amelyen Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor, Venczel Vera részesült az elismerésben.

Kultúra

Elhatárolódva a valóságtól?

Olyan, a magyar olvasók előtt nem ismeretlen nevek után, mint Ephraim Kishon, Kertész Imre vagy Paulo Coelho, az idén Karl Ove Knausgård norvég szerző a díszvendég a Millenárison április 25–28-án rendezendő 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Knausgård a Min kamp, a címében Hitler Mein Kampfjára rímelő hatkötetes regénysorozata által lett ismertté.

Látószög

Nem elég feltalálni valamit, üzleti sikerre is kell vinni

Szerencsés időpontban ünnepelhetjük a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) alapításának 25. évfordulóját: a főváros gazdasága példátlanul gyors ütemben fejlődik, a foglalkoztatás a csúcson van, a munkanélküliség történelmi léptékkel is a legalacsonyabb szintű, s a bérek növekedési üteme korábban soha nem tapasztalt mértékű.

Korábbi lapszámok