2019/04/18

Szerintem

Jegybankok és fekete lyukak

Bejárta a világsajtót a hír, amely szerint először sikerült lefényképezni egy fekete lyukat. Utóbbiról tudni kell: olyan erős benne a gravitáció, hogy még a fényt is csapdába ejti.

Számláló

Húsvétra sem szökik azegekbe a tojás és a sonka ára

Sokan vizionálnak élelmiszerár-robbanást azután, hogy az élelmiszerek drágulása márciusban 5,4 százalékra gyorsult. Húsvétra a „slágertermékek” esetében nem kell ettől tartani, hiszen Magyarországon 20 százalékkal, darabonként 25 forintra csökkent az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 2019 első 12 hetében az előző év azonos időszakához képest.

Címlap

Ütőképes hadsereg a cél

„Az amerikaiak eddig nem tettek az Airbuséhoz hasonló ajánlatot, ezért nyitott a tárgyalás kimenetele” – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség légvédelmének a fejlesztésével kapcsolatban.Kifejtette: 2018-ban a katonai kiadások terén a GDP 1,07 százalékát kellett volna elérnünk, ehelyett azonban 1,41-ot teljesítettünk, tehát jelentősen túlléptük a vállalásunkat. Ezzel a lendülettel 2024-re el is érjük a NATO-ajánlásban szereplő kétszázalékos támogatottságot

Mátrix

Turizmusbőség

A nagyszabású sport- és vallási események is tovább javíthatják a következő időszakban Budapest amúgy is impozáns turisztikai adatait. 

Mátrix

Elkötelezettek mellettünk a német cégek

A hazánkban működő német vállalatok továbbra is elkötelezettek: négyötödük ma is Magyarországot választaná beruházása helyszíneként – derül ki a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) éves konjunktúrajelentéséből, miszerint 2019-re nézve a tavalyinál szerényebb ütemű növekedést várnak a német hátterű cégek. Közben a gazdaságpolitikai keretfeltételek megítélése tovább javult.

Mátrix

Magyar Euró: céldátum helyett előszoba

A brexit után a német–francia tengely marad az európai politika középpontjában; az eurószkeptikus erők fontos támaszukat vesztik el a britek távoztával – hangsúlyozta lapunknak Becsey Zsolt, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára, a Magyar Közgazdasági Társaság nemzetközi szekciójának a vezetője, aki szerint be kellene lépnünk a közös pénz bevezetésének az előszobájába, az ERM II. mechanizmusba. Ami a folyamatos leértékelési politika feladását jelezné, anélkül, hogy most csatlakoznánk az euróövezethez.

Mátrix

Új hadszíntéren folyik a vámháború

A Boeing emblematikus vállalat, az amerikai légi fölény szimbóluma. Peking háromszáz Airbus gépről szóló megrendelése kicsapta a biztosítékot Washingtonban, így büntetővámokkal fenyegetik az európai termékeket.

Mátrix

Washington kiásta a csatabárdot

Az Egyesült Államok olaj- és gázkitermelésének a felfutásával egyre kevésbé van ráutalva a külső forrásokra. Ez átalakítja az olajtermelő országokhoz való viszonyát.

Mátrix

Az olajisten

Zsírosra kereste magát Kuvait iraki megszállásán, az ázsiai kereslet fellendülésén és az arab tavaszon. A hagyományos olajpiac végét vizionálva azonban túl korán hagyta abba a fekete arannyal kapcsolatos üzletet. Portré minden idők legnagyobb olajkereskedőjéről, Andy Hall-ról.

Mátrix

Spájzolnak a britek

Ellátási problémáktól tartanak a britek arra az esetre gondolva, ha bekövetkezik a megállapodás nélküli kilépés az EU-ból. 

Mátrix

Ismét divat lett a carry trade

Újra népszerűvé vált az alacsony kamatozású devizában felvett hitelek magas kamatozásúban történő befektetése.

Mátrix

Új uniós energiastratégJa

Az Európai Unióban új energiapolitikai stratégia készül, egyben megerősítik a 2030-ig, illetőleg a 2050-ig szóló keretfeltételeket, irányszámokat, célokat, 2050-re a klímasemleges EU megteremtését. Ennek fő szabályozó eleme az adózás lesz – derült ki az európai energiaunió napokban közzétett negyedik helyzetfelmérő közleményéből.

Mátrix

Dönthet a nép: „repüljön-e” a Charles de Gaulle?

Akár népszavazás is dönthet az eladásra szánt Párizs melletti repterek további sorsáról. A képviselők ötöde élt alkotmányos jogával, és az ügyben referendumot kezdeményezett – ilyen jellegű voksolásra először kerül sor az V. köztársaság történetében.

Mátrix

Célegyenesben az ukrán kampány

Vasárnap dől el, ki lesz Ukrajna elnöke. Miután az első körben meggyőző fölénnyel nyert Volodimir Zelenszkij népszerű komikus színész, Petro Porosenko regnáló államfő mindent megtesz, hogy minél több választót állítson maga mellé azok közül, akik a március 31-én kiesett vetélytársai mellett tették le a voksukat.

Mátrix

A szlovák államfő fegyvere

A nemzeti jelképek használatáról szóló egész törvényt visszaküldte a parlamentnek Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök, s ezzel ketyegő bombát helyezett a hárompárti (Smer – SD, SNS, Most–Híd) kormánykoalíció alá. A jogszabályt eredetileg a nemzeti jégkorong-válogatott mezére tervezett stilizált címer ellen nyújtották be, de a vita során bekerült az idegen (értsd: magyar) himnusz tiltására vonatkozó rész is.

Mátrix

Tesztüzemmódban a romániai EP-kampány

Általános érdektelenség, unalmas szlogenek övezik keleti szomszédunkban az európai parlamenti választások előkészületeit. Több párt a tévéképernyőről ismerős emberek arcával igyekszik felfrissíteni fáradt imázsát.

Mátrix

Gondban a horvát gyógyszerbeszállítók

A horvát egészségügy nem ezer, hanem milliárd sebből vérzik – mondják ironikusan a szakértők, arra utalva, hogy a kórházak 2,2 milliárd kunával (közel százmilliárd forinttal) tartoztak a gyógyszer-nagykereskedőknek a múlt év utolsó napján.

Mátrix

Lengyel pedagógussztrájk

A múlt hét elején határozatlan idejű országos sztrájkba kezdtek az általános és középiskolák, valamint az óvodák dolgozói. A teljes hálózat nagyjából hetvenöt százalékában, mintegy tizenötezer intézményben jelentették be április 8-án, hogy beszüntetik a munkát.

Mátrix

Győzni akarnak, hogy lemondjanak

Rendkívüli helyhatósági választásokat írt ki Hashim Thaçi, Koszovó elnöke a szerb többségű önkormányzatoknál. Ha akarja, ha nem, a belgrádi kormánnyal szoros kapcsolatban lévő politikai alakulatokat tömörítő Szerb Listának muszáj indulnia.

Mátrix

Több csatában is vesztésre áll a szlovén haderő

Tavaly a szlovén haderő elit zászlóalja csak a pótvizsgán ment át az észak-atlanti szövetség ellenőrzése kapcsán, ez egyébként a hadsereg parancsnokának a tisztségébe került. A múlt héten közzétett jelentésben pedig a katonai készültségről állítottak ki rossz bizonyítványt, ami igencsak rossz fényt vet a NATO-tag Szlovénia regimentjére.

Mátrix

Aranyláz Romániában

Hazahozatnák a kormányzó szociáldemokraták Románia aranytartalékának a jelentős részét. De mi értelme lenne? Keleti szomszédunk hatvanegy tonnát a Bank of Englandben tart, egy olyan pénzintézetben, amely épp arra szakosodott, hogy képes legyen biztonságosan őrizni hatalmas tartalékokat. A bukaresti jegybank elnöke ellenzi az elképzelést.

Skynet

Sikeres becsapódás

Csődöt mondott egy pici alkatrész, így a Holdba csapódott az az izraeli magánűrszonda, amelyért a fél tudományos világ izgult a múlt héten. Ennek ellenére a kezdeményezés sikeresnek mondható, hiszen tizenhárom kilométerrel a felszín felett, az utolsó órában történt a baj. Persze a kis ország mellett most az Egyesült Államok is rákapcsol: emberekkel akarnak visszatérni égi kísérőnkhöz pár éven belül.

Mátrix

Adót kapnak a nagyok

Az egyes EU-tagállamok hosszú idő óta igyekeznek megadóztatni a Google-t, az Amazont, a Facebookot és az Apple-t (GAFA). A franciák most azonban a tettek mezejére léptek, s 2020-tól az osztrák GAFA-sarc is életbe lép. Magyarország a reklámadót próbálja – egyelőre sikertelenül – behajtani a Google-on és a Facebookon.

Való Világ

Elfüstölt milliárdok

Bár Európában és az USA-ban a cigarettákat lassan leváltják az újfajta, innovatív „füstölők”, Afrikában a cigik népszerűsége csak most kezdhet el nőni igazán.

Való Világ

Változó agrártámogatások

Még négy hétig nyújthatók be az egységes agrártámogatási kérelmek szankciómentesen, miközben a termeléshez kötött dotációk köre kibővül.

Való Világ

Szuperbaktériumok az állattenyésztésben

A világot fenyegető legnagyobb veszélyek között tartja számon az Egészségügyi Világszervezet az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok terjedését. Az antibiotikumok használatának az észszerűsítése a humángyógyászatban már évtizedek óta törekvés, míg a nagyüzemi állattenyésztésben alkalmazott hatóanyagok problémájára csak az utóbbi évtizedben kezdett felfigyelni a közvélemény.

Való Világ

Közelebb Athénhoz és Kínához

Hamarosan indulhat a Budapest–Belgrád-vasútvonal korszerűsítése és kétvágányossá alakítása. A legfeljebb 750 milliárd forintnyi költségből megvalósuló fejlesztés révén a távol-keleti óriás árui Athén Pireusz kikötőjéből Európa belsejébe síneken is gyorsan eljuthatnak, így a hazai logisztika fontos vasúti hídfőállást építhet ki dél felé.

Való Világ

Csődközeli vállalkozásból hazai sikercég

Bő két évvel ezelőtt nagyot fordult az akkor igen nehéz pénzügyi helyzetben lévő Nanushka szekere. A tavalyi árbevétele már elérte a 9,5 millió dollárt.

Pénz beszél

Emelkedő tétek a személyi kölcsönöknél

A korábbinál lassabb ütemben, de az év elején is folytatódott az új kihelyezések növekedése a személyi kölcsönöknél. Eközben kissé megváltoztak a felhasználási célok is.

Pénz beszél

Svájci „Frankie”

Miközben Svájcban kibocsátották az új ezerfrankos bankjegyet, addig a menedékdevizaként ismert fizetőeszköz árfolyama megközelíti a 2015-ös extrém felértékelődés előtti kurzust. Ám a valóság más: szinte egy az egyben váltják a frankot euróra.

Pénz beszél

Szűk körben

Újabb változás állt elő a devizahitelesek ügyében: a Kúria szerint ha az árfolyamkockázatról „nem száz százalékban” értesült a banki ügyfél, akkor annak következményeit nem neki kell állnia.

Pénz beszél

Csúcsformában az OTP

Év végére 12 országban szeretne jelen lenni az OTP, majd rövid pihenő következik. A bankrészvény árfolyama az idén számolatlanul dönti a rekordokat.

Pénz beszél

Hatott a gazdasági kényszer Zágrábra

Optimista jövőképet festett a társaságról a Mol menedzsmentje az éves rendes közgyűlés előtt, a stratégiai célok megvalósítása jó úton halad. A kiskereskedelmi üzletágat tovább bővítené a cég, miközben szükség lesz újabb mezők vásárlására is. Jó hír, hogy az INA-ügyben némi enyhülés érzékelhető a felek között.

Cappuccino

Palkovics László

Tudományos kutatások segítségével munkálkodnak azon, hogy kevesebb vegyi anyaggal jobb élelmiszereket lehessen termelni hazánkban. „Sok lehetőségünk van a precíziós agrárgazdálkodásban vagy éppen a beltéri kertészetben” – mondja a Szent István Egyetem rektora.

Bel Canto

Nem mindenki keresi jó helyen az aranyat

Van, hogy átjár valami megmagyarázhatatlan szellemi izgalom, s olyankor könyvet rendelek. Na, nem bárhol kapható portékát. Az ember adjon magára. Ahogy Truman Capote is adott.

Társadalom

Kihalnak a bognárok meg a gondolakészítők

Adott egy város meg egy értékes tradicionális szakma, amely elválaszthatatlan a településtől, viszont a művelői elöregednek. Mi módon lehet ezt életben tartani, hogy a múlt ne a skanzenekbe kerüljön? Miként lehet bevonni a fiatalokat a városmarketingbe, valamint abba, hogy helyi értékeket teremtsenek? Kísérlet Budafokon és négy másik országban.

Társadalom

Túlértékelt lehet a skandináv életérzés

Jó ideje a csapból is a skandináv életérzés meg a dánok életvezetési trükkjei folynak. Cikkek sokasága és könyvek tucatjai akarják elhitetni velünk, hogy az igazi boldogságot a hűvös, szeles, esős, hónapokig sötét Észak-Európában találjuk meg.

Sport

Világelitbe jutottak a női jégkorongozók

A magyar női jégkorong-válogatott története során először jutott fel az A csoportba, így jövőre a világ tíz legjobb nemzete között korcsolyázhat majd jégre Kanadában. A férfiválogatott is hasonló tettre készül, a kazahsztáni világbajnokság április 29-én kezdődik.

Kultúra

Először Magyarországon a zseni alkotásai

A 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál megnyitója egyedülálló esemény nyitányául is szolgált, ekkortól várja látogatóit A test diadala. Michelangelo és a XVI. századi itáliai rajzművészet című kiállítás.

Kultúra

Életutak és tévutak

„Szerintem ma a legnagyobb élő prózaíró Bodor Ádám. Nézd meg a sulykoló felsorolásokban Nádas, Esterházy, Krasznahorkai mellett: százból hánynak jut eszébe?” Vári Attila veti fel ezt a létfontosságú kérdést a vele készített interjúban Stifner Gábornak.

Szerintem

Alakul a Nemzeti energiastratégia

Új kiindulási alap készül a magyar energiapolitikához a Nemzeti energiastratégia képében.

Korábbi lapszámok