2019/04/04

Szerintem

Irányváltás

Ismét változás előtt áll a több mint hatvanéves múltra visszatekintő Figyelő. A változás – vagy inkább irányváltás – lényege, hogy a jövőben erőteljesebben jelennek meg a gazdasági témák a lapunkban, ahogyan ez már a mostani számunkból is látszik.

Címlap

Csúcson a lakossági megtakarítások

Nagyjából tizedével, újabb csúcsra emelkedett tavaly a magyar háztartások pénzügyi vagyona. Változatlanul magas ugyanakkor a be nem fektetett, pihenő pénzek aránya a lakosságnál.

Mátrix

A felzárkózáshoz nem erős árfolyam kell

A Figyelő előző heti számában Gazdag László cikkében több állítást fogalmazott meg az erős árfolyam és a versenyképesség összefüggésében. Leírta, hogy korábban is az volt a véleménye, hogy a rendszerváltás után „meg kell teremteni az erős forintot, le kell törni az inflációt”.

Mátrix

Demkó Attila: Skizofrén helyzetben vagyunk

Egy újabb gazdasági világválság komoly politikai instabilitást okozna a környező országokban – mondta lapunknak a geopolitikai szakértő, a Máglyatűz című regény szerzője. Szerinte egy mostani krach sokkal veszélyesebb lenne, mint amin 2008 után átestünk. 

Mátrix

Német bankremények

Nagyon kellene a németeknek egy jó nagybank. Kérdés, hogy a Deutsche Bank és a Commerzbank esetleges fúziója megoldja-e ezt a problémát; lehet-e két bajban lévő pénzintézetből egy jól működőt csinálni?

Mátrix

Londonból menekülnek a britek

Az elmúlt évtizedben 550 ezerrel több brit hagyta el Londont, mint ahányan ideköltöztek.

Mátrix

Brit abszurd

A brit abszurd humor legjobb példája lenne a kilépési folyamat, ha nem járna a reálgazdaság és a pénzügyi szolgáltatók számára egyaránt tragikus következményekkel.

Mátrix

Olaszországon a kínai célkereszt

Nagyvadat sikerült becserkésznie Kínának: a G7 államai közül elsőként Olaszország csatlakozott az Egy övezet – egy út nevű gazdasági-infrastrukturális fejlesztési tervéhez. A lépés kapcsán mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok a fenntartásait hangoztatta.

Mátrix

A DAX-cégek keserű öröme

Tavaly még jó évet zártak a legnagyobb német iparvállalatok, az idei kilátások azonban borúsak. A menedzserek fizetése megbotránkoztatta a közvéleményt, főleg annak tükrében, hogy ebben az évben nagy leépítések várhatók. 

Mátrix

Romlanak Trump újraválasztási esélyei

Az amerikai gazdaság 2020-ra vészesen lelassulhat, recessziós veszélyek bukkantak fel. Ez komoly csapás lenne az eddigi eredményekkel kampányoló elnöknek.

Mátrix

America first! – az olajpiacokon is

Az Egyesült Államokban második palaolaj-forradalomról, az ország vezető olajexportáló hatalommá válásáról beszélnek. Az USA terve, hogy elárasztja a nemzetközi piacokat a könnyebb palaolajjal, globális gondokat idézhet elő, például a dízelolaj, a nehezebb olajszármazékok (fűtőolaj) további drágulását. Ezen túlmenően olyan szerkezeti változásokhoz vezethet a nemzetközi kereskedelemben, amelyeket néhány éve még elképzelhetetlennek tartottak.

Mátrix

Átalakuló LNG-piac

A Texas állambeli Houstonban rendezett CERAWeek energetikai konferencia résztvevői veszélyesnek látják a cseppfolyósított gáz (LNG) piacán a kínai keresletnek való kitettséget. Becslések szerint ugyanis a távol-keleti óriás a tavalyi 16 millió után az idén már csak nyolcmillió tonnával importál majd többet, ami kedvezőtlenül hat a termelői árak alakulására. Ideje tehát új piacokat keresni! – üzenik.

Mátrix

Arab megaberuházás Zágrábban

A horvát főváros polgármestere, Milan Bandić sosem arról volt híres, hogy nem mert nagyot álmodni. Nemrég, épp két évvel a helyhatósági választások előtt – most a hatodik mandátumát tölti – bejelentette, hogy Zágrábnak szüksége van egy „Manhattanre”. Az üzletről a minap Dubajban is egyeztetett.

Mátrix

Börtönszigetből gazdagok paradicsoma

Újabb vonzó turistahellyel gazdagodhat a kis balkáni ország kínálata, ám az osztrák–magyar várromok lassítják a munkálatokat Mamulán.

Mátrix

Az első női államfő Szlovákiában

Szlovákiában az elnök-választás múlt szombati, második fordulóját a szinte a semmiből előlépett liberális ügyvédnő és környezetvédelmi aktivista, Zuzana Čaputová nyerte a nemzetközi szinten jegyzett szociáldemokrata politikus, Maroš Šefčovič uniós energetikai biztos, európai bizottsági alelnök ellenében, mégpedig imponáló fölénnyel, 58,4 százalékkal. Milyen mozgástere lehet a politika színpadán?

Mátrix

Erdély a nosztalgia és a lehetőségek között

Európa egyik kiemelkedő balneoturisztikai célországa volt és lehetne újra Románia. A „feltámadás” egyik éllovasa és haszonélvezője lehetne Székelyföld, az ország legjelentősebb gyógyturizmus-potenciállal rendelkező régiója.

Skynet

Fizess, és a netes közösség megdicsér!

Itt a legújabb őrület: pénzért online dicséretekkel halmozhatnak el bennünket vadidegenek egy-egy csetcsoportban. Bár az ötlet meredek és visszás, Kínában máris terjed az új divat.

Való Világ

Gondban a tévéipar?

A tévégyártók csak reménykedhetnek abban, hogy a legújabb, nagy felbontású televízióik nem jutnak a hajlított és a 3D-s tévék sorsára.

Való Világ

Érdemes még beszállni az Airbnb-be?

Messze a legnagyobb „budapesti szállodává” vált az Airbnb vagy a Booking.com által képviselt rövid távú szobakiadás, amely immár a teljes piac harmadát lefedi. A nagy kérdés, hogy a kerületi és közgyűlési korlátozások, valamint a gombamód szaporodó konkurensek miatt megéri-e még beszállni ebbe az üzletbe.

Pénz beszél

Stratégiaváltás az Apple-nél

A Netflix babérjaira törne a Tim Cook vezette óriáscég.

Pénz beszél

Átalakuláson megy át az európai autóipar

A SEAT a termékei nyolcvan százalékát exportálta, s ezzel Spanyolország legnagyobb ipari exportőrévé vált. Miközben fontos piac Európa, addig a következő évek célja a vállalat globálissá válásának előmozdítása – hangsúlyozta lapunknak adott exkluzív interjújában a cég értékesítésért és marketingért felelős alelnöke.

Pénz beszél

Kifektetési stratégia: profittermelés külföldről

Orbán Viktor miniszterelnök február 27-én az ország gazdasági vezetői előtt meghirdette a kormány úgynevezett kifektetési stratégiáját. A részletek kidolgozásával pedig megbízta a Magyar Nemzeti Bank elnökét, Matolcsy Györgyöt. De mit is jelent konkrétan ez a program?

Pénz beszél

Tengelyes tükrözés

Még formálódik a következő hétéves uniós költségvetés, de az eddigi elképzelések alapján egy kétsebességessé váló Európa képe rajzolódik ki, amelyben a nem euróövezeti tagállamok – így Magyarország is – kerítésen kívülre kerülnének.

Pénz beszél

Fenntartható az erős bérnövekedés

Ha a német bér a magyarnak a háromszorosa is, de a kapuk nyitottak, akkor nem lehet megakadályozni azt, hogy előbb vagy utóbb a hazai keresetek a németországiak felé közeledjenek. Természetesen termelékenységnövekedés nélkül ez csak rövid ideig tartható fenn – húzta alá lapunknak adott interjújában Zsiday Viktor, a befektetési szakember.

Pénz beszél

Gigantikus kibocsátások

A Levi’s IPO-ja a 2019-es év eddig legnagyobb tőzsdei bevezetése az amerikai börzéken, de széttépték a befektetők a Lyft részvényeit is. Hamarosan pedig az Uber papírjainak tőzsdei bevezetésre fókuszálhatnak az invesztorok.

Bel Canto

Bűvös erejű japán szó

Könyveim előzékére gyakran ragasztok fotót, mindig olyat, amely hozzátesz valami fontosat a szöveghez. Elgondolkoztat, mily gyakran jött rám ez a ragaszthatnék a japán témájú opusoknál.

Cappuccino

Szegedi Melinda

A budapesti lány felfedezése többféle betegségre lehet gyógyír. Az immár szabadalmaztatott e-Fáslival több díjat is elnyert. Mint mondja, egy ilyen találmány egy OKTV-győzelemmel is felér. „Nem hiszem, hogy egy kiemelkedő teljesítmény azon múlna, mit tanítanak az iskolában: ha valakit igazán foglalkoztat valami, akkor addig küzd, amíg megoldást nem talál” – fogalmazott a diák-felfedező.

Társadalom

Nyelvvizsga vagy nyelvtudás?

Bár hazánk nincs az élbolyban, nyelvtudásunk mértékében érezhető a kedvező tendencia. Tavaly óta a fiatalokat egy ingyenes nyelvvizsga segíti, jövőre pedig még egy-egy intenzív kéthetes külföldi képzést is finanszíroznak a számukra. A nyelvvizsga mint az egyetemre jutás feltétele ugyan évek óta ismert változás, ám a céldátum közeledtével a felkészültség továbbra sem maradéktalan.

Társadalom

Gyere haza, kőműves!

Kisebb volumenű teendőkre alig találni szakembert, könyörögni kell a kőművesnek vagy a festőnek, a kisvállalkozók hónapokra tele vannak munkával. Ezzel szemben a nagyberuházók hosszas előkészítés és várakozás után adnak csak zöld utat az építkezésnek, mert nem akarnak kötbért fizetni a munkaerőhiány miatt kialakuló csúszásokért. A munkaerő-deficittel egyre nehezebben küzd meg az ágazat.

Sport

„Már a falon is túlmentem”

Berki Krisztián az élettől kapott ajándékként, nem utolsó lehetőségként tekint a 2020-as tokiói ötkarikás játékokra London olimpiai bajnoka. Két éve egy makacs sérüléssel bajlódik, háromszor műtötték, de most úgy érzi, rendben van a válla. Óriási fájdalmakon ment keresztül, de nem adta fel. Most, 34 évesen az olimpiai kvótáért küzd.

Kultúra

Animáció nem csak ínyenceknek

Még mondja valaki, hogy nem a sors a legnagyobb rendező. Történt negyven éve, hogy Rofusz Ferenc benyújtotta egy animációs film tervét az akkor még létező Pannónia Filmstúdióhoz Utolsó vacsora címmel. Úgy, ahogy kell, elutasították. A rendező ma hihetetlenül hálás ezért a szerencséért, hiszen a produkciót most készítette el, felhasználva a komputertechnológia minden áldását és lehetőségét.

Kultúra

„Köszönöm, jól vagyok”

Füles néven vált ismertté a fotósszakmában Tóth József, azonban a becenevet hatéves korában ragasztották rá, amikor az általános iskolában első ízben lépett az osztályterembe. Nagy fülű – bökött rá az egyik osztálytársa.

Látószög

Kinek az erős, kinek a gyenge

Lapzártakor egy euró több mint 322 forintot ért a devizapiacon. Ilyenkor az a felvetés, hogy mi a jó, az erős vagy a gyenge forint, teljesen jogos. Ráadásul a környezet sem teljesen egyértelmű: két hete az uniós pénzzel szembeni árfolyam bekukkantott a 312-es szint közelébe.

Korábbi lapszámok