2019/03/28

Címlap

Sorsfordító idők szelíd iróniával

Az utóbbi pár évben az ellenzéki politikusok elveszik a humoristák kenyerét – vallja interjúalanyunk, Bagi Iván, akit főként a Bagi–Nacsa-show-ból ismerhet a nagyközönség. Most...

Szerintem

Farkasért kiáltunk

Mind többen jelzik, globális pénzügyi szolgáltatóktól kezdve kutatókon át politikusokig, hogy hamarosan visszatérhet a válság. Ebben semmi újdonság nincs, miután a piacgazdaságnak (kapitalizmusnak)...

Mátrix

„A Fidesz nem kockáztat sokat”

A Fidesz taktikai és nem értékelvű döntést hozott EPP-tagságának a felfüggesztésével. Most azt kell végiggondolnia a kormánypártnak, hogy mi lesz akkor, ha a néppártot már nem tudják a...

Mátrix

Összevisszaság az ellenzéki EP-kampányban

Alakulnak az ellenzéki EP-listák, mindenki a kampányra készül. A Fidesz–KDNP elképzeléseivel szemben csak Gyurcsány Ferenc pártjának van világos Európa-politikája: ez az Európai Egyesült Államok megteremtése.

Mátrix

Elfuserált vádirat

Politikai habverés zajlik a jövő évben felálló önálló szervezet körül – véli az általunk megkérdezett szakértő. Az újabb, egyértelműsítő módosítás nyomán megpróbáljuk tisztázni a „félreértéseket”.

Mátrix

Jószomszédi példamutatás

Négyszeresére nőttek 2010 óta a nemzetiségeknek jutó támogatások, a fejlődés különösen az oktatás és a kultúra területén érhető tetten. Kormányzati beszámoló készült a témában.

Mátrix

Végtelen történet?

Holnap 11 óra után az eredeti tervek szerint Nagy-Britannia már nem lenne az Európai Unió tagja, ám jelenleg aligha van olyan felelős vezető az EU-ban, aki merne konkrét dátumot mondani a kilépés tényleges bekövetkeztére.

Mátrix

Nem csökken a feszültség Washington és Berlin között

Berlin határozottan ellenáll az USA követeléseinek: nem vesz palagázt és harci repülőket, ragaszkodik az orosz gázvezetékhez. Washington a titkosszolgálati együttműködés felbontásával fenyeget.

Mátrix

A probléma, amely nem létezik, és a végzet fala

Donald Trump elnök kampányígérete, hogy egy kétezer mérföld hosszú falat épít a déli határon, a polgárháború óta nem látott mértékben osztotta meg az USA társadalmát. A világ lélegzet-visszafojtva figyel, és okkal – a tét óriási.

Mátrix

Oligarchák ellentámadásban

Új stratégiát követnek az orosz oligarchák: perlik az USA-t a szankciók miatt.

Mátrix

Japán fegyverkezik

Tokió az idén rekordösszeget szán katonai kiadásokra. Immár az atomfegyverek fejlesztése, telepítése sem tabu.

Mátrix

Késő bánat: így hangolnák át a németek a bevándorlást

Berlin elhibázott migrációs politikája nem oldotta meg  a munkaerő-piaci problémákat.

Mátrix

Irányt válthatnak a nagy jegybankok

Megjelentek az első recesszióra utaló jelek a világgazdaságban. A Fed még az idén kamatot csökkenthet.

Mátrix

Krím – küldetés teljesítve

Moszkva lezártnak tartja a Krím félsziget ügyét,  ezt persze a Nyugat vitatja. Katonai erődemonstráció kezdődött a térségben.

Mátrix

Kulcsember a kijevi belügyminiszter

Az elmúlt hét végén Kijevben a szélsőségesen radikális Nemzeti Hadtest (Nacionalnij Korpusz) tüntetett az államfői tisztségért újrainduló Petro Porosenko hivatalának épületénél, ahol ezúttal nem történt különösebb rendbontás. Pedig még a rendőrség hivatalos közleménye is hatezer, míg a szervezet vezetője, Andrij Bileckij parlamenti képviselő több mint tízezer résztvevőről beszél, akikkel 1500 rendfenntartó nézett farkasszemet.

Mátrix

Ketten a szlovák ringben

Most szombaton tartják a szlovákiai államfőválasztás második, mindent eldöntő fordulóját. Az első etapban a választásra jogosultak közel fele szavazott, ez majdnem 5,5 százalékkal meghaladta a 2014-es részvételi arányt. Feltehetően a második fordulóban ezúttal is nagyobb lesz a voksolási kedv, mivel öt éve mintegy 7 százalékkal többen járultak az urnákhoz ebben a körben.

Mátrix

Čaputová és elvbarátai

Szlovákiában ugyan közvetlenül választják az államfőt, de hivatalának csak „gyenge” jogosítványai vannak. Az elnökválasztás mégis jól jelzi a szavazók hangulatát és a pártok támogatottságát.

Mátrix

Emberfogyatkozás Romániában

Mindössze 188 755 gyermek született tavaly Romániában. Ugyanakkor 2017-ben majdnem 220 ezer ember – azaz naponta átlagosan hatszáz – hagyta el az országot. Demográfiai vészharangok konganak keleti szomszédunknál, ahol az utóbbi évtizedben az Európai Unió államai körében a legnagyobb arányú lakosságvesztést mérték.

Skynet

Műtétek távvezérléssel

A napokban több mint kétezer kilométeres távolságból vezérelt egy kínai agysebész egy robotot, amely egy Parkinson-kóros páciens agyába hosszú tűvel elektródát épített be. Mindezt a nyugaton kipécézett Huawei hipermodern 5G-s mobilinternete segítette. Ráadásul nem ez volt az elmúlt hetekben az első 5G-s kínai távműtét!

Való Világ

Milliók egy cipőért?

A hipergazdag fiatalok a sztárrappereket és sportolókat követve akár több tíz milliót is kiadnak egy-egy sportcipőritkaságért. A különös világ egyik autentikus hazai ismerőjével beszélgettünk, Trunk Tamással, aki csupán 15 éves gimnazista, de a Márkák. Sneakerek. Z generáció című könyv szerzője, és népszerű YouTube-csatornája mellett a Playersroom SneakerTalk sorozatának a műsorvezetője. Vállalatoknál is tart előadásokat a Z generációról és az ezt a nemzedéket elérni tudó sikeres márkákról.

Való Világ

Német rekordberuházás magyar kertészeknek

Elhelyezkedésében a Nestlé büki állateledelgyárához, nagyságában a BMW-gyárhoz, hatásában a Zsámbéki-medencébe tervezett magyar Szilícium-völgyet dédelgető Talentis programhoz hasonlítható az a rekordberuházás, amelyet a német FAKT AG valósít meg az osztrák–magyar országhatár mellett, a zöldség-gyümölcs ágazatra építve.

Való Világ

Boeing: merre tovább?

Bár a lezuhant Boeing gépek nehéz helyzetbe hozták a repülőgyártót, a jövőjük egyelőre úgy tűnik, biztosítva van.

Való Világ

A műanyag jövője

Egyre több helyen igyekeznek visszaszorítani a műanyag-felhasználást, a gyártó cégek mégis komoly növekedés elé nézhetnek.

Való Világ

Kemény kéz jöhet a zöldpolitikában

Megelégelte a kormányzat a természetvédelmi területen történő illegális szemétlerakást, ezért egy kormányzati előterjesztés értelmében az a közeljövőben bűncselekmény lehet. Újra felmerült a kereskedelmi csomagolóanyagok, nejlonzacskók betétdíjassá tétele is.

Pénz beszél

Bruttóban az idén összejöhet a 360 ezres átlagbér

Magyarországon az utóbbi három évben a bruttó keresetek harmadával nőttek, ez az uniós tagállamok átlagánál majdnem ötször gyorsabb javulást jelent – hangsúlyozta lapunknak adott interjújában Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) elnöke, bér- és munkaerőpiaci szakértő.

Pénz beszél

Nyugati fényben szebben csillogó adósságmutató

Különösen jól fest a magyar GDP-arányos államadósság-ráta csökkenése annak fényében, hogy az euróövezet, sőt az Európai Unió egésze átlagában képtelenek mérsékelni e mutató emelkedő trendjét.

Pénz beszél

5, 4, 3, 2, 1… és kifizetve!

Végre az utalások átfutási ideje is felveszi a tempót a rohanó világgal – pár hónap és Magyarországon szintén elindul a villámgyors fizetési rendszer.

Pénz beszél

Pajzsként funkcionálna az erős forint

Orbán Viktor meghirdette, hogy hazánknak 2030-ig Európa  első öt „legélhetőbb” országa közé kell felzárkóznia. A „legélhetőbb” jelző  elég képlékeny, maradjunk a „gazdaságilag a legfejlettebb” vagy  a „legversenyképesebb” kifejezésnél, amely kézzelfoghatóbb. Előrebocsátom:  én örülök annak, hogy végre van vízió! Harminc évvel a rendszerváltás után ide is eljutottunk.

Cappuccino

Joerg Bauer

„Nem szeretem a mikromenedzselést, inkább a stratégiák kidolgozásában vagyok jó. Olyanokkal szeretem körülvenni magam, akik önállóan képesek dönteni” – mondta a Tungsram immár félig magyar tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója. A GE Hungary volt elnöke a Tungsram megvásárlásának a hátteréről és a több mint százhúsz éves magyar multi jövőjéről, stratégiájáról beszélt a Figyelőnek.

Társadalom

Kitörési pont: agrárképzés roma fiataloknak

Idő előtt került nyilvánosságra az Agroma program tervezete, amely roma fiatalok agrárképzését célozza meg. A cigányság felzárkóztatása nem tűr halogatást. Reálisan figyelembe véve a környezetet és a lehetőségeket, az elképzelés egészen jónak tűnik

Kultúra

A családfakutatás nem csak az egyént erősíti

A családfakutatás sokkal több mint levéltári olvasgatás, érzelmileg is megérinti a múlt iránt érdeklődőt, amit talál. A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (Macse) fogja össze a kutatókat. Munkájukról a szervezet elnöke, Reicher Péter beszélt lapunknak.

Társadalom

Jönnek a technikumok

Ambiciózus tervekkel vágna neki a kormány a szakképzés átalakításának. Ezeket már jóváhagyták; úgy tudjuk, jövőre indulhat is az új típusú oktatás.

Bel Canto

A magányos és a tömeges zarándok

A párizsi békék kevés hegyet hagytak nekünk, ez volna az oka a magyar zarándokok hitbuzgalmának? Az angolok, a franciák és a németek után ugyanis mi vágtunk neki a leggyakrabban az El Caminónak &ndash...

Sport

Na, ez az igazi történelmi győzelem!

Rossz kezdet után párját ritkító folytatás. Felemás eredményekkel, de jó hangulatban zárta az Európa-bajnoki selejtezősorozat első szakaszát a magyar labdarúgó-válogatott.

Kultúra

Gábor Áron ágyúja hosszú útra készül

Kimagasló szakmai elismerés birtokosaként készül a teljes megújulásra a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum (SZNM). A patinás múlt és hangulat megőrzése mellett 21. századi muzeológiai körülményeket igyekeznek megteremteni a Kós Károly által tervezett több mint évszázados épületben.

Kultúra

Aranyfedezet az izgalmas élményekre

A fiataloknak azt tudom ajánlani, menjenek olyan koncertekre, ahol azt lehet olvasni, hogy Pannon Filharmonikusok, mert ott biztos megragadja őket egy pillanat – fogalmaz Bogányi Tibor. A pécsi zenekar vezető karmestere igazi reneszánsz ember, autókürtökre is írt zeneművet, karrierjének jelentős része Finnországhoz köti. Az Aranyfedezet című bérletes sorozatról elmondta: az idén is sok felfedezéssel, újdonsággal szolgálnak a Művészetek Palotájában.

Kultúra

Kiáltvány a szuverenitásért

A történelem úgy, ahogyan – mint bizonyosság – a közösség mentális-pszichológiai terében megjelenik, válságban van. A Kádár-rendszer mesterségesen erjesztett mítoszai, történelemhamisításai és a morális integritásunkra kiterjedő hazugságai, zajkeltése ellen a rendszerváltástól kezdve narratívák polifóniája jött létre.

Oktogon

Lázadás a nép ellen

„A liberalizmusnak annyira jó az alkalmazkodó-képessége, hogy önelégedettsége még a kudarcban is túlharsogja önértékelését.”

Korábbi lapszámok