2019/03/21

Címlap

Az éjszakai repülőcsend gyorsan megvalósítható

A Liszt Ferenc repülőtér zajterhelésének a csökkentését, éjszakai forgalmának a korlátozását szakmailag akár egy hónap alatt is meg lehet valósítani – állítja az állami tulajdonban lévő, légi irányítási szolgáltatásokat nyújtó HungaroControl Zrt. vezérigazgatója, Szepessy Kornél.

Számláló

Családi kassza, 2019

Az évek óta egyre bővülő családtámogatási intézkedések valódi és kézzelfogható hatását a 2010-es adatokkal való összevetés mutatja meg igazán.

Szerintem

Birodalmak árnyékában

Ebben az évben számos évfordulóról emlékezünk meg, melyek között vannak szomorúak és felemelők is. Az elmúlt száz esztendő nemzeti tragédiái közül a most, március 21-én pont százéves Tanácsköztársaság az egyik leggyászosabb és következményeiben a legsúlyosabb.

Mátrix

Budapesti reneszánsz

A bejelentett tervek és a már folyamatban lévő beruházások nyomán folytatódik a főváros közterületeinek, épített örökségének látványos megújulása. Összeszedtük a legfontosabb projekteket.

Mátrix

EP-választás: minden mozgásban van

Interjúalanyunk, Simon János és a szintén politológus Pokol Béla újszerű mandátumbecslést készített. Azt vizsgálták, hogy a nemzeti szuverenitás kérdése miként metszi át az európai pártcsaládokat.

Mátrix

Szándékok és nyilatkozatok

Munkacsoportok jönnek létre az Akadémián, hogy kidolgozzák a kutatóintézeti hálózat átszervezésének részleteit. A főbb vonalakban egyetértés körvonalazódik.

Mátrix

Felértékelődik a kelet-közép-európai régió

Az amerikai GDP növekedési üteme lassul, a Kínával folytatott vámháborúban puhulhat Washington álláspontja. Az EU szintén fékeződő bővülése felértékeli régiónk gyorsabb gyarapodását – nyilatkozta lapunknak Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi és romániai értékesítési igazgatója.

Mátrix

Macron nem csak odahaza népszerűtlen

A francia elnök népszerűségének a mélypontját újra nagy ívű uniós átalakítási tervekkel kompenzálná. A németek viszont továbbra sem rajonganak azért, hogy ők fizessék Franciaország számláját.

Mátrix

Furcsa látogatás a Kremlben

Csak annyi biztos, hogy Izrael miniszterelnöke az orosz fővárosban járt, és a téma a közel-keleti rendezés volt. Tények híján a sajtó vad találgatásokba kezdett.

Mátrix

Hétköznapi ökoterror

Drasztikus sebességkorlátozás, kötelező húsmentes nap, repülési szigorítások – beindult a német Zöldek választási ötletbörzéje.

Mátrix

Karaktergyilkosság német módra

A védelmi tárca vezetőjét a külső tanácsadók igénybevétele miatt támadják. A háttérben ezúttal is a német kereszténydemokraták belső hatalmi harcai állnak.

Mátrix

Amerika olajnagyhatalommá válik

Az Egyesült Államok 2021-re nettó olajexportőrré válhat. Ez nyomás alá helyezi nemcsak Oroszországot, de az USA-val szövetséges Szaúd-Arábiát is.

Mátrix

Magad uram, ha szolgád nincs

A villanyautók elterjedésének egyik legfőbb akadálya a töltőhálózatok hiánya. Jobb híján a gépkocsigyártók fogtak össze ezek kiépítése érdekében. 

Mátrix

A Gyatlov-rejtély megfejtésének nyomában

Oroszország közvéleményét hosszú évtizedek óta foglalkoztatja egy kirándulócsoport tragédiája. A kutatók most logikus magyarázatra bukkantak.

Mátrix

Moszkva külön utakat keres

A Nyugat egyre jobban elszigeteli Moszkvát, az oroszok így új utakat keresnek. Ennek egyik friss fejleménye, hogy a Kreml saját internethálózat kiépítését határozta el.

Mátrix

Változást akarnak a szlovák államfőjelöltek

A parlamenten kívüli liberális mozgalom jelöltje, Zuzana Čaputová szerint a voksok 40,57 százalékával megszerzett győzelme azt jelenti, hogy a társadalomnak nagy a változás iránti igénye, míg a 18,77-dal a második helyen végzett Maroš Šefčovič szociáldemokrata uniós biztos, európai bizottsági alelnök a fordulatot abban látná, ha személyében egy külföldön is elismert elnöke lenne Szlovákiának.

Mátrix

Úttalan utak Ukrajnában

Ukrajna az utak minőségét tekintve a 130. helyet foglalja el a világ 137 rangsorolt országa között a Világgazdasági Fórum globális versenyképességi mutatójának (Global Competitiveness Report) 2017–18-ra vonatkozó adatai szerint.

Mátrix

Gazdasági jövőteremtés Székelyföldön

Integrálói szerepre képes, más ágazatokat is maguk után húzó vállalkozások fejlődését finanszírozza a magyar kormány Székelyföldön.

Mátrix

Brit–szlovén gázcsata

A brit Ascent Resources még 2011-ben körülbelül 11,7 milliárd köbméter földgázt talált a magyar–szlovén határ mentén fekvő Petesháza–Lovászi területen.

Skynet

Kriminális kriptopénzek

Talán a világ egyik legrégebbi, de mindenképp a legnagyobb kriptovalutás piramisjátéka volt a OneCoin, amelynek az egyik kiagyalója a bolgár maffia tagja lehetett.

Skynet

Darabolják fel a Facebookot!

LE A MONOPÓLIUMOKKAL?  | A Demokrata Párt egyik elnökjelölt-aspiránsa, Elizabeth Warren szenátor a minap határozottan kiállt a mellett, hogy akár jogi-politikai erővel fel kell darabolni az...

Való Világ

Ázsiai óriások

Nem egy olyan vállalat van Ázsiában, amelynél az alkalmazottak száma már az egymilliót is túllépte. A keleti kontinensen egyre több a világelső cég: a legnagyobb tévé- és...

Való Világ

A magyar extratudást exportálják

Több sikeres, sokmilliárdos árbevételű magyar vállalatot – például Nanushka, RotaChrom, EPS, Jegymester – is felépítettek az elmúlt években a...

Való Világ

Tovább bővült a sörpiac

Az előző évhez képest 1,2 százalékkal, mintegy 15 millió palackkal több sört értékesítettek a vezető sörgyárak a magyar piacon tavaly, miközben csaknem 50 százalékkal nőtt a...

Pénz beszél

Merre tovább, forint?

Az év elején tapasztalt erősödést követően a forint/euró árfolyam a 315–320-as sávban mozoghat még jó ideig: a hazai fizetőeszköz további izmosodása már nem tenne jót az exportnak – derül ki a K&H Alapkezelő elemzéséből. Más vélekedés szerint erős forint kell a gazdaságnak.

Pénz beszél

Monetáris rendszerváltozás történt

Különböző pénzügyi körök támadják a magyar fizetőeszköz árfolyamát, vagy éppen spekulálnak ellene – immár 2010 óta – mondta lapunknak a közgazdász. Az egyetemi tanár szerint reálisan 300 forint kellene, hogy legyen egy euró, legalábbis a jó makrogazdasági hátteret figyelembe véve.

Pénz beszél

Versenyre fel(készülve)

Iparági nagyágyúkkal együtt készítette el a kabinet öt évre szóló, az adózástól az egészségügyig hat fontos területet felölelő versenyképességi programját, amely a jövőbeli kormányzati lépések keretéül szolgál majd.

Cappuccino

Józsa Kriszta

A több nyelven beszélő, kutatónak készülő fiatal lány szerint a genetika a jövőben még több etikai kérdést vet fel. A diákképviseletben jártas tehetség azt mondja: „Azért dolgozunk, hogy a diákoknak jobb legyen, és valóban azt kapják az iskolában, amit megérdemelnek.”

Társadalom

Versengő környezettel a nemzetközi versenyképesség felé

Ahhoz, hogy a korai iskolaelhagyás mértékét a többi visegrádi ország szintje alá csökkentsük, számos intézkedés együttes megvalósítása szükséges – írja 330 pontos...

Társadalom

Lehet-e keresztény egy tömeggyilkos?

A „keresztény terrorizmus” terminus létjogosultságának alapfeltétele, hogy létezzen „kereszténység”, hogy a „keresztény mainstream kultúra” mint uralkodó tényező legyen jelen, ellenőrizze és szervezze az életet...

Társadalom

Migránsmesék

A történetmesélés korszakában egyáltalán nem meglepő, ha a migrációban érdekelt szervezetek is élnek a módszerrel. Egy drámai sors vagy szívbe markoló történet könnyebben késztet érzelmi állásfoglalásra. Vajon mennyi valóságalapjuk van az érzékenyítő sztoriknak?

Sport

Mozduljon meg Budapest!

Spinning- és jógarekord, grundbajnokság, nordic walking nap és okosgrundok. Csak néhány érdekesség a Budapest Sportfővárosa programsorozatból.

Bel Canto

Egy esőerdő csendjében

Nem jártam be a világot, de az a néhány hely márkás volt. Mint a sziget: Brit Columbia. Hossza 420 kilométer, Kanada nyugati partjától hajó vitt oda. Az út is gyönyörűség, a ráadás pláne....

Kultúra

Autentikus lépések, innovatív táncstílus

Mindig is szabadon kezelte a néptánc autentikus hagyományát a Fricska, első egész estés magyarországi produkciójuk azonban szó szerint fricska lesz, amennyiben légtornával, a cappella...

Kultúra

Hátborzongató thrillerben kelnek életre nagyapáink történetei

Március közepén mutatták be a közvetlenül a második világháború utáni Magyarországon játszódó történelmi thrillert, az Apró meséket. Köbli Norbert és Szász Attila legújabb filmje nem okozott csalódást.

Kultúra

Karcsi nagyon örült volna ezeknek a képeknek

Édesanyja a Gerbeaud családnál volt szobalány, az édesapja pedig ugyanott sofőr. A Vörösmarty téri Gerbeaud-házban találkoztak, ezért Hemző Károlynak ez a tér mindig...

Oktogon

A közgazdasági gondolkodás megváltozásáról

A történelemben a nagyobb gazdasági, társadalmi átalakulások maguk után vonták a dolgokról való gondolkodás változását. Ez a közgazdaságtan esetében is igaz; a nagy gazdasági világválság után például így újította meg Keynes az akkori közgazdasági hozzáállást.

Korábbi lapszámok