2019/03/14

Címlap

Új vizeken edződik a bajnok

Eltökélt, ambiciózus és nagy újrakezdő. Az élsportolói pályafutását egy éve lezáró olimpiai bajnok Gyurta Dániel arról beszélt a Figyelőnek, miféle tervekkel vágott neki a civil életnek, milyen feladatai vannak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, hogyan és miért lett Szijjártó Péter főtanácsadója.

Számláló

Hová jutott Németország 30 év alatt?

1989 tavaszán még senki sem gondolta, hogy az év végre ledől a berlini fal és az addig két különböző katonai és gazdasági tömbbe integrált NDK és NSZK ismét egy országgá válik. Az Ossik és Wessik...

Szerintem

Mindig együtt!

A szónokok beszédeikben a dicső múlt és a jelen közötti párhuzamokat keresik. Az idei nemzeti ünnepen ez különösen könnyű lesz, hiszen a Múzeumkertben az ezeréves lengyel–magyar barátság újabb...

Mátrix

Anyuka és még két anyuka

A homoszexuális amerikai apuka és partnere, a másik amerikai apuka meghitt mosollyal kísérik iskolába fogadott gyermeküket, egy vietnami kisleányt. Kapcsoljunk odébb...

Mátrix

Vagyonmentő alapítványok

A családi cégek megmentése is szerepel a vagyonkezelő  alapítványok létrehozását lehetővé tevő törvénymódosítás céljai között. A tiltakozók mellélőttek.

Mátrix

Sikeres szigorítás

Információink szerint meg sem közelítette a százszázalékos kihasználtságot az ellátórendszer, így a tél elmúltával megdőlt az az ellenzéki vád is, miszerint nem jut hely minden hajléktalannak.

Mátrix

Egri baloldali-radikális-liberális ölelkezés

Egerben, a jobbikos Mirkóczki Ádám vezetésével összeborultak a volt szélsőjobboldaliak és a balliberálisok.

Mátrix

A nyugat-európai színvonalat tudjuk nyújtani

Mára a hazai transzplantológiai szakma képes öt szerv, a vese, a szív, a máj, a hasnyálmirigy és a tüdő átültetésére, nemzetközileg kimagasló eredményekkel. Az utolsó mérföldkő a tüdőátültetés hazai meghonosítása volt két évvel ezelőtt.

Mátrix

Bizonytalanná vált a gázmegállapodás

Az év végén lejár az orosz–ukrán gázszállítási szerződés. Az ukrán elnökválasztás előtt kivárnak a felek a megújítással, ami kockáztatja az ellátás biztonságát.

Mátrix

Antiszemita demokraták

A demokraták négy fiatal, színes bőrű üdvöskéje új arculatot adna a pártnak. Eddig azonban csak a botrányokról híresültek el: ketten közülük vállalhatatlan antiszemita kijelentéseket tettek.

Mátrix

Van élet a Néppárton kívül is…

A legfrissebb felmérések szerint az Európai Néppárt (EPP) harminc mandátumot veszíthet a május 26-án tartandó voksoláson. A Fidesz és a KDNP távozása nagy csapás lenne a szövetségre nézve: a 12-13 mandátumon túl elveszítenének egy kormányfőt is, és beszorulnának a szocialisták, illetve a liberálisok mellé.

Mátrix

Bohózattá vált az elnökválasztás

Az algériai elnök köszöni, nincs jól: Svájcban kezelik, és ígéri, ha újra megszavazzák, kiírja a választásokat. Az ellenzéki jelölt bemutatta névrokonát, aki majd helyettesíti őt. Bohózatba fulladt az észak-afrikai állam elnökválasztása, miközben Franciaországot arra köteleznék, fogadja vissza Szíriából francia földről érkezett dzsihadisták gyermekeit.

Mátrix

Bajban van a kanadai kormányfő

Két miniszter is felállt a közelmúltban Justin Trudeau kormányából. A botrányt a legnagyobb kanadai építőipari cég líbiai vesztegetési ügyeinek

Mátrix

Élet az Iszlám Állam megszűnése után

Az Iszlám Állam (IÁ) elleni háború után jelenleg ezrek, többségükben nők és gyerekek tartózkodnak menekülttáborokban Szíria területén, akiknek a férjeik vagy az apáik az ISIS oldalán harcoltak.

Mátrix

Fukuyama a fehér emberekről

A nyugati társadalmaknak túl kellene lépniük a nemzeti kereten, s az oktatás és képzés által minden polgáruknak lehetővé kellene tenniük a társadalmi mobilitást – írja új könyvében Fukuyama. A liberális utópia sokadik kiadását a szerző nem nevezi ugyan nyílt társadalomnak, ám soraiból annak nagyon sok eleme köszön vissza.

Mátrix

Ukrajna vad, kisebbségellenes politikába süllyedt

Harminc évvel ezelőtt Ungváron, az egykori Szovjetunióban, a hatalmas birodalom legnyugatibb területén az anyaországtól vasfüggönnyel elzárt magyarság képviselői Fodó Sándorral az élen megalapították a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget (KMKSZ), a külhoni magyarok első független érdekvédelmi szervezetét.

Mátrix

Elektromobilitási forradalom Lengyelországban

A lengyel kormány 36 ezer złotyt (2,6 millió forintot) szándékozik adni az elektromos autót vásárlóknak. Az Alacsony Kibocsátású Közlekedési Alap forrásaiból nyújtott támogatás részletes feltételeiről szóló nyilvános rendelettervezet már túl van a tárcaközi egyeztetésen.

Mátrix

Újabb fegyverkezési fiaskó Szlovéniában

A Šarec-kormány február közepén lefújta a német Artec vállalattal kötött, Boxer 8x8 páncélosok adásvételéről szóló megállapodást. Tizenhárom éve a Patria finn hadiipari céggel kötött szerződést Szlovénia 135 páncélozott harcjármű megvásárlásáról, de alig harminc érkezett meg, mert a 278 millió eurós kontraktust korrupció gyanúja miatt 2012-ben megsemmisítették. Most nagyobb a tét.

Mátrix

Katonai behívók aggasztják a Délvidéket

A politikusok szerint nincs háborús veszély, az emberekben azonban még mindig elevenen él a kilencvenes évek emléke. Ráadásul a szerb haderő komoly fejlesztésen esik át.

Mátrix

Hoppon maradt szerb vendégmunkások

A két évvel ezelőtti szlovákiai botrány után újabb visszaélések áldozataivá váltak szerbiai munkavállalók. Ma mintegy tizenötezer szerb dolgozik hivatalosan felvidéki üzemekben.

Skynet

Még mindig hazudós a Facebook

Kiskamaszokat figyelt meg a Facebook egyik saját applikációja úgy, hogy a szülői hozzájárulás megadása is kijátszható volt. Ráadásul Zuckerberg erősen csúsztatott, amikor korábban erről az appról kérdezték, és öt százalékban jelölte meg a tinik arányát. Kiderült, hogy a program végén volt csak ennyi, az átlag 18 százalékot tett ki.

Való Világ

Nyakunkon az űrturizmus

Régóta ígérik, az idén viszont tényleg felpöröghetnek a világűrbe irányuló turistautak. Ha csak kis időre is, de lehet, hogy már az idén civilek hagyják el a Föld légkörét. Három cég van versenyben, de kettő csak űrugrásokat kínál majd. Ezek: a Virgin Galactic és a Blue Origin. Ők viszont jobban állnak a projektjükkel, mint az Elon Musk-féle SpaceX.

Való Világ

Vége lesz az óraátállítgatásnak

Megtörtént a nagy fegyvertény: 2021-től nem lesz több nyári-téli időszámításra átállás az unióban, miután az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságának a javaslatát a múlt héten megszavazták az EP-képviselők.

Való Világ

Tesla-titkok terítéken

Megint kikotyogta cége titkait, ráadásul újra csúsztatott Elon Musk a Twitteren. Erősen felfelé kerekített egy számot a Tesla-gyár várható termeléséről, mi több, az amerikai tőzsdefelügyelet korábbi tiltása ellenére cselekedett.

Való Világ

Egyoldalúan bővül a magyar biopiac

Miközben dinamikusan nő a világ biotermelése, érdekes kettősség jellemzi a szintén folyamatosan bővülő hazai ökológiai élelmiszerpiacot. A növényi biotermékeket veszik, az állati eredetűeket viszont inkább maguk próbálják megtermelni a nyugat-európai vevők.

Cappuccino

Kapitány István

A Menedzserszövetség 25. jubileumi díjátadó gáláját tartotta most februárban. Az Év Menedzsere 2018 Díjat a  Shell globális kereskedelemért felelős alelnöke vehette át. Ő egyike azon néhány magyarnak, aki multinacionális környezetben a legmagasabb globális pozícióig tudott eljutni. 

Pénz beszél

Nem mindegy, ki finanszírozza az adósságot!

Az államadósság három százaléka maradhat deviza 2025-re – hangsúlyozta lapunknak adott interjújában Barcza György, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója, aki szerint ha ez összejön, ötvenéves tehertől szabadul meg Magyarország.

Pénz beszél

Okosabb bankolásra fel!

Dávid és Góliát harcával is jellemezni lehetne az innovatív fintechcégek és az évszázados történelmű, biztonsági játékos bankok kapcsolatát – azzal a fontos különbséggel, hogy itt nem küzdelemről van szó, hanem együttműködésről. Amelynek a nap végén a legjobban az ügyfelek örülhetnek.

Pénz beszél

Présben az uniós agrárbüdzsé

Aláírásgyűjtés kezdődött az európai agrártámogatások szinten tartása érdekében Magyarországon, miután Brüsszel megkurtítaná azokat.

Társadalom

Bővülő tanári életpálya, eredményesebb oktatás

Gyakorlatorientált tudás átadása, nulladik évfolyam bevezetése (igény szerint) és a gimnáziumi felvételit helyettesítő alapvizsga – ezekkel a főbb intézkedésekkel javítaná Matolcsy György jegybankelnök 330 pontos versenyképességi programja a közoktatás helyzetét.

Társadalom

A harmadik gyermek

A „dzsihád menyasszonyának”, „Allah szűzének”, Shami-ma Begumnak az újszülött fia tüdőgyulladásban meghalt egy szíriai menekülttáborban. Ő volt a harmadik. A harmadik, akit Begum megszült, a harmadik, amelyik meghalt.

Bel Canto

Nagy árnyak karddal a kézben

A III. kerületi TTVE szegény egyesület volt. Vívógúnyámat, ha verseny közeledett, anyámnak kellett megfoltozni, s ha csak ez lett volna minden bajom! De volt eset, hogy az ifibajnokságon két karddal indultam el. A verseny alatt jött a klubtársam, hogy a maga kettőjét eltörte, adjam kölcsön egy asszóra az enyémet.

Sport

Ezekről a lányokról még fogunk hallani

Harmincnégy éves országos csúcsot adott át a múltnak, mégsem állhatott rajthoz az Eb-döntőben Kozák Luca. Jó barátnője érte, helyette is futott. A 180 fokos fordulatot vett Kerekes Gréta végül éremmel felérő ötödik helyen végzett.

Kultúra

Örömzene, együtt muzsikálás

A népszerű televíziós vetélkedő 2019-es évadát Kamara Virtuózok néven hirdették meg. A Virtuózok című televíziós show és a mögötte kialakult tehetséggondozó műhely sikere elvitathatatlan tény.

Kultúra

„Magyarország biztos kapaszkodó a számunkra”

Tavaly októberben lett huszonöt éves a beregszászi magyar színház. A negyedszázados évforduló örömre ad okot, ám a közelgő ukrán választások csak fokozzák a kisebbségekkel szembeni indulatokat Ukrajnában. Milyen viszontagságokkal kellett szembenéznie az alapítóknak a 93-as születéskor, és  hogyan érintheti a színházat a jelenlegi felfokozott politikai helyzet. Erről kérdeztük Vidnyánszky Attilát, az Illyés Gyula Nemzeti Színház alapítóját, a Nemzeti Színház igazgatóját és Szűcs Nelli színésznőt.

Kultúra

Fonó már külföldön is

Néphagyományaink, népművészetünk „utaztatása”, bemutatása szerencsére több évtizedes múltra tekint vissza, és rendületlenül folyik napjainkban is. Az elmúlt másfél évben azonban több olyan próbálkozás is született, amely a hagyományőrzés metódusát viszi el – különféle eszközökkel – a külhoni régiókba és a nemzetközi kulturális életbe.

Oktogon

A multikulturalizmusról

Sok szó esik mostanában a multikulturalizmusról. Támogató és ellenző vélemények csapnak össze, azzal a felületességgel és elnagyoltsággal, mely szükségszerűnek látszik a napi politizálásban. Ahogyan lenni szokott, a vitázó felek elfelejtik meghatározni, tulajdonképpen mit is értenek ezen szó alatt, és mi a probléma vele. Ezen próbálunk segíteni az alábbiakban.

Korábbi lapszámok