2019/02/28

Címlap

Matolcsy hat plusz egy dobása

Matolcsy hat plusz egy dobása | Matolcsy György – hatéves jegybankelnöki pozícióját kitöltve – újrázhat az MNB élén...

Szerintem

Felértékelve

Egy hét leforgása alatt két nagy hitelminősítő – a Standard & Poorʼs és a Fitch Ratings – is javította Magyarország adósosztályzatát, a harmadik „mamut”, a Moodyʼs...

Számláló

Élre tört Magyarország az Európai Unióban

Tavaly kirobbanó teljesítményt produkált Magyarország, amellyel sikerült az uniós növekedési rangsor élmezőnyében végeznünk. Egyedül Lettország tudott megelőzni minket az éves bővülési rangsorban.   

Négy negyed

5G-katasztrófa Washingtonban

A Huawei az első olyan kínai cég, amely domináns pozíciót tölt be egy forradalmi változást hozó technológia területén, nevezetesen az ötödik generációs mobilhálózatban.

Mátrix

Az uniós jognak nincs feltétlen elsőbbsége

„Nem készen kaptuk a jogállamot, hanem megküzdöttünk érte. Az én generációm a saját bőrén tapasztalta, milyen diktatúrában és ezzel szemben milyen jogállamban élni..."

Mátrix

Gyurcsány és Neje Zrt.

Felmenői mellett korábbi cégügyei miatt is magyarázkodni kényszerülhet a DK újdonsült listavezetője.

Mátrix

Betépett az Európai Parlament

Választási kampány üzemmódra kapcsolva az Európai Parlament (EP) elfogadott egy határozatot az orvosi cannabis használatának előmozdításáról, többek közt arról, hogy társadalombiztosítási támogatásba fogadják be ezeket a készítményeket. A döntés annyiban példátlan, hogy orvosi, gyógyszerészi szakkérdésekben a politikai testületek eddig tartózkodtak az állásfoglalástól. Ha a „gyógynövény” teljes körű legalizációja nem lenne Soros György célja évtizedek óta Amerikában, valószínűleg most sem lépték volna át ezt a határvonalat.

Mátrix

Tovább nyomul a Szávay-kommandó

Egy zsidó nő megverésével dicsekedő Szávay István távozott a Jobbik parlamenti frakciójából, a helyét egy régi bizalmasa, Bencsik János foglalta el. Szávay szelleme tovább él a pártban.

Mátrix

Merkel megy, a migránsok maradnak

A CDU/CSU pártszövetség február közepén kétnapos műhely-konferenciát tartott a migrációról. A májusi EP-választás előtt ki akarták pipálni a számukra kellemetlen témát, amely a mainstream minden igyekezete ellenére továbbra is a szavazókat leginkább foglalkoztató kérdés.

Mátrix

Az EU kikerülné az Irán elleni szankciókat

Irán megosztja a Nyugatot. Az Egyesült Államok háttérbe akarja szorítani, az európaiak azonban kereskednének vele. A szankciók kikerülésére most új módszert találtak ki.

Mátrix

A baloldal is gerjeszti az antiszemitizmust

A népszerű francia filozófus, Alain Finkielkraut elleni párizsi támadás áttörte a hallgatás falát: cikkek, elemzések sorozata látott napvilágot arról, mi lehet a felerősödött intenzitású, egyre növekvő számban tapasztalt antiszemita cselekmények háttere, mozgatórugója.

Mátrix

Antiszemita botrányok miatt szakad a Labour

A brexit és a baloldali antiszemitizmus miatt új parlamenti csoport alakult munkáspárti képviselőkből. Kormánypárti konzervatívok is csatlakozhatnak.

Mátrix

Valentina és az idő

Moldávok (románok), oroszok, ukránok, gagauzok, bolgárok. Tipikus kelet-európai olvasztótégely ennek minden előnyével, de sajnos jelenleg leginkább hátrányaival.

Mátrix

Választások az ütközőzónában

Moldova fővárosa, Chișinău nagypiacán, illetve az utcán saját közvélemény-kutatást végeztünk a szavazási preferenciákról.

Mátrix

Magyarország példa Moldova számára

Igor Dodon, a Moldovai Köztársaság elnöke a Figyelőnek adott exkluzív interjúban kifejti, mennyire szoros viszonyt ápol Vlagyimir Putyin orosz államfővel, és bízik abban, hogy tíz éven belül rendeződik a volt Szovjetunió területén kialakult egyik legrégebbi konfliktus...

Mátrix

Az iszlám tőke melegágya

Nemcsak a bevándorlóknak, hanem a közel-keleti pénznek is bevált ösvénye a balkáni útvonal. Milliárdokat érő beruházások színhelyének számítanak az Európai Unión kívül rekedt térségbeli országok.  

Skynet

Viszlát írás, bye-bye újságírás!

Álhírek töméntelen és filléres legyártására, kamu terméktesztek írására, fordításra, spammelésre vagy akár újabb összeesküvés-elméletek leírására, terjesztésére is alkalmas az a filléres mesterséges intelligencia program, amit egy Elon Muskhoz (is) köthető tudóscsoport fejlesztett...

Skynet

Acélos jövő

Az acélipar nehezen kecmergett ki a válságból, de újabban egyre szebb mutatókat produkál a szektor. A bizniszbe a magyar állam is beszáll.

Skynet

Tilos lenne a munkahelyi netezés?

Az uniós adatvédelmi irányelvek (GDPR) miatt megújul a munka törvénykönyve, ami a cégvezetők számára fontos változásokat hoz. Sok helyen a munkahelyi facebookozás betiltásával riogatnak, de valójában erről, ebben a formában szó sincs. Ettől még néhány változásra oda kell figyelni.

Való Világ

Friss magyar találmányok

Vakoknak készült okosszemüveg, a repülők karbantartását segítő digitális rendszer, a hajszálérműtéteket is lehetővé tévő új fejlesztés – csak hogy néhányat említsünk az utóbbi idők magyar találmányai közül. A friss újításokból készítettünk most egy összeállítást.

Való Világ

Nagyot lépett a Heineken Hungária

Növekszik a magyarországi sörpiac, a verseny hatalmas, a Heineken ugyanakkor nagyon sikeres évet zárt tavaly Magyarországon – mondja Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója.

Pénz beszél

Ránk szavazott a működő tőke

Nem pusztán a BMW szavazott tavaly hosszú távú bizalmat Magyarországnak debreceni gyárépítésének a bejelentésével. A többi járműipari nagyágyú is további fejlesztésekbe fogott, sőt, kétkerekűfronton szintén erősödünk: Magyarországra jön a világ legnagyobb kerékpárgyártója.  

Pénz beszél

A gazdagság 200-300 milliós vagyonnál kezdődik

Miközben, csakúgy, mint világszerte, Magyarországon is nő a leggazdagabbak vagyona, addig a „mi” gazdagjaink nemhogy nyugaton, de régiós összehasonlításban sem tekinthetők annak – állítja a Blochamps Capital Kft. ügyvezető igazgatója.

Cappuccino

Fűrész Tünde

Tapasztalt szakemberként és gyakorló anyaként vesz részt a hazai családpolitikai intézkedések kidolgozásában. „

Társadalom

Mit ér 10 év pereskedés?

Jogerőssé vált az ítélet, ugyan a pert még a Hiller István vezette oktatásirányítás ellen indították a jogvédők. Kimondta a bíróság a törvénytelen szegregációt, és a gyakorlat megszüntetésére kötelezte azokat az iskolákat, amelyeknek már a neve sem az, mint tíz évvel ezelőtt.

Társadalom

Autóipari aranykor van, de mi várható?

Az Autóipari aranykor – Mit várnak az autózás nagyágyúi? címmel megtartott Figyelő konferencián elhangzott: rengeteg kihívás jellemzi manapság az egyelőre jól pörgő autóipart, hiszen mind a kereskedelem, mind a gyártás terén sötét felhők gyülekeznek...

Társadalom

A lányok, akik elindultak, a nők, akik elvesztek

Kevés provokatívabb és fenyegetőbb gondolat létezik a nyugati ember számára, mint az, hogy a teljes egzisztenciát kitöltő boldogság egy öngyilkos merénylőre vagy egy a legszélsőségesebb elnyomásban élő páriára is rászakadhat.

Sport

Szuperdöntő jöhet Budapestre

Túl van a magyar teniszsport az első hazai rendezésű nemzetközi versenyen. De vajon mit hoz a jövő? Látómezőbe került egy tervezés alatt álló esemény, amelyre Budapest lehet az egyik esélyes pályázó.

Kultúra

Hiánypótló szimfonikus zenekar

Zajos sikerrel mutatkozott be február 10-én az Európai Roma Fesztiválzenekar a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében...

Kultúra

A fényképek a múlt és a jelen kapui

Sára Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező Indiában készített fotográfiáiból nyílt kiállítás a Tér-Kép Galériában.

Kultúra

Budapest Fotófesztivál 2019

Itt a tavasz, és Budapest kulturális élete új életre kel. A jó idő beköszöntével mi másra is buzdíthatnám önöket, mint hogy látogassunk jó fotókiállításokat. A Budapesti Fotófesztivál (BPF) programja közel két hónapot átívelő kiállítássorozat keretében mutatja be a kortárs és a klasszikus magyar, valamint a nemzetközi fotográfia értékeit, újdonságait. 

Kultúra

A kedves karikatúrák

Ady-montázs Párizstól Lédáig, mindig jellegzetes utalással, Krúdy Gyula lakoma közben, Puskás Öcsi legnagyobb labdájával, a földgolyóval, Déry Tibor – megannyi kedves arc finom motívumokkal.

Bel Canto

Táncra kértem Françoise Sagant

Esti olvasmányul egyik nap, csuda tudja, miért, a francia hölgy könyve kívánkozott a kezembe: a „búbánatos” Sagané, akit mindig irigyeltem, amiért Isten a tenyerén hordja. Amiért jó módot tudott adni az életének és akinek megadatott, hogy New Yorktól Saint-Tropez-ig otthon legyen szerte a világban.

Oktogon

Singary: a nagyság víziója

Parag Khannát a világ száz legjobb geostratégiai gondolkodója között jegyzik a világon. Új könyve a múlt héten jelent meg A jövő ázsiai címmel, és azt elemzi, hogyan mozdult el XXI. századunk gravitációs erőközpontja kelet felé, miként lett ismét Ázsia a világ központja, és mit jelent mindez egy több központú új világrendben.

Korábbi lapszámok