2019/02/14

Címlap

Milliók a családoknak

Magyarország fordítja a legtöbbet a családokra Európában. A most bejelentett családvédelmi akciótervnek köszönhetően egy fiatal pár több tízmilliós támogatással vághat neki a családalapításnak. Az eredmények visszaigazolják a kormány politikáját, a jövőben pedig további intézkedések várhatók.

Szerintem

A miniszterelnök mesterhármasa

Orbán Viktor politikáját három nap alatt három látványos eredmény is igazolta. A családvédelmi akcióterv világos alternatívát kínál Berlin és Brüsszel bevándorláspárti terveivel szemben. A magyarok a 2016-os népszavazáson és a 2018-as választáson is határozott nemet mondtak nagyszámú idegen népesség hazánkba telepítésére.

Számláló

Magyar Falu Program

Idén minden eddiginél több, 150 milliárd forintos támogatás jut a falvaknak a Magyar Falu Programmal.

Négy negyed

Az illiberális liberálisok esete a néppel

Miközben figyelmünket a populizmus jelenségére összpontosítjuk, könnyen átsiklunk az antipopulisták demokráciaszkepszise felett. A nyugati politikai elit populizmusra adott reakciója ugyanis egyre inkább egy jellegzetes antidemokratikus hangszínt kap.

Mátrix

Célunk, hogy a világ nagyhatalmai érdekeltek legyenek hazánk sikerében

Mike Pompeo hétfőn látogatott Budapestre, ahol Orbán Viktor Miniszterelnökkel tárgyalt. A védelempolitikai megállapodások mellett kijelenthetjük, hogy látványosan javult a két ország kapcsolata...

Mátrix

Rászámoltak Merkelre

Berlinben felgyorsultak az események. A sodródásba a közelgő európai parlamenti választás hoz némi izgalmat, ami az idei év első komoly megmérettetése...

Mátrix

Az Alstom esete az amerikai igazságszolgáltatással

Az USA hatóságai példátlan keménységgel lépnek fel a korrupció ellen – főleg, ha külföldi vállalatokról van szó...

Mátrix

Gyengítenék az orosz és az európai bankszektort az amerikaiak

Ezúttal a legnagyobb német bank ellen kezdeményeztek vizsgálatot az amerikaiak. A Deutsche Bank (DB) egyik orosz kölcsöne ügyében nyomoznak.

Mátrix

Újraindul a fegyverkezési verseny

A cirkálórakétákra vonatkozó megállapodás felmondása után a hosszú távú rakéták korlátozásának a céljával kötött Start egyezmény is veszélybe kerül.

Mátrix

Szaúd-Arábia behúzta a fékeket

Az arisztokráciából álló államapparátus szabotálja a koronaherceg reformtörekvéseit.

Mátrix

Sorra csukatják le magukat a nyugdíjasok

Kis összegű nyugdíj és magányosság. A japán idősek közül e két, egyre elterjedtebb gond elől sokan a börtönbe menekülnek.

Mátrix

Amerikai LNG-t vegyenek!

Washington drága amerikai cseppfolyós gázt akar exportálni szerte a világban. Ázsia a kereskedelmi háború miatt nem vesz, Európa pedig az időt húzza.

Mátrix

Kubai módszerek Venezuelában

Nicolás Maduro havannai mintára építi ki diktatúráját Venezuelában, ám egy amerikai katonai beavatkozás valószínűtlen – nyilatkozta lapunknak Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatási igazgatóhelyettese.

Mátrix

Zarándoklat a pápához

Várják és „fúrják” Ferenc pápa idei romániai látogatását. Miközben sokakban kérdéseket ébreszt a katolikus egyházfő útja, a Csíksomlyó környéki szálláshelyek már az utolsó darabig elkeltek...

Mátrix

Soros nagyot harapna a lengyel médiából

A konzervatív varsói kormánynak nem tetszik, hogy egy olyan konzorcium szerezheti meg a második legnagyobb rádióportfóliót, amelynek az egyik befektetője Soros György...

Skynet

Jön az összehajtható mobil

Még az idén érkezhetnek az össze-hajtható képernyőjű okostelefon-tablet öszvérek. A látványos újdonság méregdrága lesz, miközben egy ilyen eszköz mindennapi használhatósága egyelőre eléggé kérdéses.

Való Világ

Nálunk is kihalhatnak a dízelek

Csakúgy, mint a nemzetközi porondon, lassan itthon is leáldozik a dízelgépkocsiknak. Az eladások elképesztő mértékben zuhannak.

Való Világ

Ha nem fizet, utoléri a NAV!

Nagy bajba kerülnek a rosszhiszemű, a vállalatukat csalárd módon felszámolásba döntő cégvezetők, mert ilyenkor a magánvagyonukkal is felelőssé tehetők a hitelezők vagy az adóhatóság felé meg nem fizetett követelésekért. Már kétezer feletti az ilyen perek száma, és a NAV az idén újra szigorít.

Való Világ

Viccek után nyomoznak

A filmesek múltjában turkál egy új cég, amely megkímélné Hollywoodot a botrányoktól.

Való Világ

Növekvő földvagyon Magyarországon

Miközben már azt is szinte fillérre pontosan tudjuk, mennyi a felhalmozott megtakarítás a párnacihákban, az utóbbi években alaposan felértékelődött földvagyonról inkább csak óvatos becsléseink vannak.

Pénz beszél

Teljes körű átvilágítás a Magyar Postánál

A Magyar Postának – függetlenül attól, hogy állami vállalat  – versenyképes társasággá szükséges válnia, s tudnia kell versenyeznie a logisztikai piacon.

Pénz beszél

Már nem trendi az euró

Sokat veszített vonzerejéből az euró a válság után, amikor felszínre kerültek a közös valuta használatának árnyoldalai is.

Cappuccino

Bohár Dániel

Az Echo TV Informátor című műsorának fiatal műsorvezetője vagány és vicces riportjaival, kemény kérdéseivel hívta fel magára a figyelmet. Mint mondja, mozgatórugója az igazság, minden eszközzel küzd a kettős mérce ellen. A Figyelőnek beszélt karrierjének kezdetéről, a család és a munka összeegyeztethetőségéről.

Társadalom

Integrált oktatás: mindenki csak veszít?

A közoktatás fel nem oldható dilemmája az, hogy egyszerre, egy csoportban, egy módszerrel kell tanítani a motivált, érdeklődő gyerekeket, a gyengébb képességűeket, a több figyelmet igénylő akadályozottakat, a rosszul szocializált szegény sorsúakat, a bevándorlókat. Nyerhet így bárki? Vagy utópiát dédelgetünk?

Társadalom

Orbán Viktor korszakos esélyt kínál

A magyar kormányfő lassan, de biztosan teremtette meg a valódi társadalmi felzárkózás alapjait, és az évértékelőjén elhangzottak immár azokat a pilléreket is jelenthetik, amelyek révén nemcsak a munkanélküliség, de a mélyszegénység is visszaszorítható lesz. 

Társadalom

Kanyarójárvány ostromolja Európát

Tavaly már ötször annyi kanyarós megbetegedés volt Európában, mint 2016-ban, és a járvány nem látszik csitulni. A fő gócpontok pedig a velünk határos országok.

Társadalom

A végtelen köd földjén – Szendrő

Kazincbarcikánál jártunk, a 26-os úton, valahol a 666-os kilométerkő és a BorsodChem üzemvárosának peremén, amikor a tejködből üvöltött fel a bérből és fizetésből élők Vejnemöjnenje, Deák Bill: „Rossz vér, rossz vér.” Észak-borsodi riportsorozat, 1. rész.

Bel Canto

Élt a világ végén egy magyar író

Kezdhetném mint egy mesét, és kezdem is, mert képtelen az ember elhinni, hogy élt messze a világ végén egy különös férfi, Lénárd Sándornak hívták. Foglalkozását tekintve volt kukta Rómában, volt a kinti Magyar Akadémia orvosa, időben kicsit távolabb koldus, volt tolmács az ebtenyésztők kongresszusán, volt egy bankigazgató házi zongoristája, akinek finom játékát vacsorával honorálta a ház ura.

Kultúra

A vidék festője

Mezőgazdasági művészet. Furcsa fogalom. Ám aki ismeri Bukta Imre Munkácsy-díjas, érdemes művész alkotásait, az tudja, hogy e meghatározást ő alkalmazta saját képzőművészeti világára. Az alkotó szülőfalujában, a Heves megyei Mezőszemerén él és alkot, a környezethez illően, mezőgazdasági műalkotásokat. A Kieselbach Galéria Nálunk, vidéken címmel rendezett retrospektív kiállítást a mester műveiből.

Kultúra

A nagygalambfalvi költő

A magyar kultúra napja idei székelyudvarhelyi rendezvénysorozatának kiemelkedő eseményeként nyitották meg a 20. századi erdélyi irodalom nemrég elhunyt óriására, Kányádi Sándor költőre emlékező kiállítást. A tárlat júniustól további székelyföldi városokba is „ellátogat”.

Kultúra

Improvizációs játszóként bízni kell egymásban

Új színházat és közösségi teret nyitott Ferencvárosban az Itt és Most Társulat. A Ráday utcai helyszínen elsősorban a színházi improvizáción lesz a hangsúly, de irodalmi programok, környezettudatossággal kapcsolatos workshopok, tréningek, társasjátékestek, családi mesedélelőttök és filmvetítések is lesznek. Az Itt és Most Színház és Közösségi Tér január 24-tól 27-ig ingyenes nyitófesztivált rendezett, amelynek programjában improvizációs kurzus, zenés népmesejáték, társasjátékklub, színházi előadás és a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) estje is szerepelt.

Korábbi lapszámok