2019/02/07

Címlap

Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz

Néhány év múlva az oktatásban forradalom várható, amelyre fel kell készülnünk. Vajon milyen kihívások, nehézségek várnak ránk a következő esztendőkben, és miért változott meg a közbeszéd stílusa? Erről beszélgettünk Bagdy Emőkével, a professor emerita klinikai szakpszichológussal.

Számláló

Venezuelában is csődöt mondott a szocializmus

A „létező” szocializmus kísérlete a világ legnagyobb becsült olajkészletével rendelkező Venezuelában is megbukott. Az ország Hugo Chávez 1999–2013 közötti vezetése idején került lejtőre, amin a hivatali utód korábbi külügyminiszter és alelnök Nicolás Maduro sem tudott változtatni.

Szerintem

Szerepálom

Újra nagyot álmodott Karácsony Gergely: ezúttal főpolgármester-jelölt szeretne lenni. Az még úgysem volt.

Négy negyed

Az „antiszemita” füst

Gerő András minap Füst Milán író antiszemitizmusáról írt Schein Gábor irodalomtörténész Füst-monográfiájára hivatkozva.

Mátrix

Csiszolásra szoruló mesterterv

Minden választást elbukott, minden politikai pozíciójáról lemondott, de akár újra „csodafegyvernek” kiálthatják ki a baloldalon. A volt miniszterelnök visszatérésre készül?

Mátrix

Oktatási protestmunka

Újabb hallgatói szervezet tűnt fel, ennek apropóján áttekintettük az eddigi tiltakozókat. A liberális ideológia mindenképp összeköti őket – akárcsak a kormányellenesség.

Mátrix

Az MSZP bukását hozta az előválasztás

Az egykori kormánypárt mára oda jutott, hogy a fővárosban sem képes kiállítani egy olyan személyt, aki a balliberális szavazók számára szimpatikus lenne. Az érdektelenségbe fulladó előválasztás második fordulója továbbra is kérdéses, ráadásul egyik jelölt sem képes integrálni az ellenzéki oldal kemény magján túli szavazókat.

Mátrix

Felturbózott NGO-k

A tekintély-elvűséggel szemben hirdetett kampányt az egyik Soros-féle szervezet, amely haszonélvezője lehet az Európai Parlament (EP) minapi döntésének.

Mátrix

Kórház-konszolidáció – végtelen történet?

Bár tavaly ismét 55 milliárd forint jutott a költségvetésből a kórházak adósságának rendezésére, tizenhat intézmény milliárdos tartozással kezdte az új évet.

Mátrix

De Gaulle előre látta

„Soha nem lesznek jó európaiak” – Charles de Gaulle francia köztársasági elnök bon mot-ja éppúgy jellemzi a korábbi, igen nehézkes brit csatlakozást az európai egyesüléshez, mint a jelenlegi elszakadási kísérletet.

Mátrix

Bemutatták az orosz katonai exoszkeletont

A hordozható külső vázak terminátori erővel ruházzák fel a gyalogságot. 

Mátrix

Rajtvonalhoz álltak a demokrata elnökjelöltek

Szélsőbalos programokkal készülnek az amerikai Demokrata Párt önjelöltjei a 2020-as elnökválasztásra. Howard Schultz, a szociálliberális alakulat régi támogatója, a Starbucks volt első embere függetlenként indulna, ami Donald Trump malmára hajtja a vizet, hiszen számos demokrata szavazót vinne magával.

Mátrix

Káosz Venezuelában

Tipikus proxyháború zajlik Venezuelában. Moszkva a kommunista rezsimet támogatja, Washington a változáson dolgozik a háttérből.

Mátrix

A német ÁVH is beszállt a kampányba

Merkel kancellár több felvonásban búcsúzik a politika élvonalától és saját képzeletbeli emlékművét faragja. A német Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) közben elkezdte a bevándorlásellenes AfD párt megfigyelését. A tét óriási.

Mátrix

Az USA kiszorítaná a kínaiakat az 5G-piacról

A világ egy új ipari forradalom küszöbén áll. Az 5G-re történő átállás nem csupán egy új mobiltechnológiát jelent, hanem alapjában változtatja majd meg az életünket. Nem mindegy tehát, hogy ebben a szép új világban melyik technológiai világhatalom viszi el a pálmát, és mely világcégek fölözik le ennek profitját.

Mátrix

Célkeresztben a román jegybank

Nyílt konfliktussá alakult Bukarestben a nemzeti bank és a balliberális kormány vitája, egymást hibáztatják a monetáris és az adópolitika összehangolásának hiánya miatt.

Mátrix

Nyugdíjas is meg nem is

Egy élet munkája után sem dőlhetnek kényelmesen hátra a horvátországi nyugdíjasok, mivel a legtöbbjük a megállapított szegénységi küszöbhöz közeli, 95 ezer forintnyi kuna nyugdíjat kap. A zágrábi kormányt azonban nem az alacsony értékű nyugdíjak aggasztják, hanem az, hogy főleg a kereskedelmi és a turisztikai szektorban munkaerőhiány van, amelyen a szépkorúak foglalkoztatásával próbálnak enyhíteni.

Mátrix

Jelöltdömping Ukrajnában

Az ukrajnai államfőválasztásra 89 jelölt jelentkezett be a február 4-i határidőig, de az országos választási bizottságnak 8-áig kell eldöntenie, hogy kit is regisztrál közülük. Mindenesetre harmincnak már jóváhagyta az indulást. Ez máris több, mint a korábbi rekordot jelentő 2004-es évben, amikor 26-an indultak a Viktor Juscsenko és Viktor Janukovics nevével fémjelzett, csalásokkal kísért, majd rendkívüli, harmadik fordulóval végződő elnökválasztáson.

Mátrix

Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem

A MOGYE az erdélyi magyar nyelvű felsőfokú oktatás egyik bástyája, Erdélyben csak itt képeznek magyar nyelven orvosokat, gyógyszerészeket. Az egykor kizárólag magyar tannyelvű egyetemen a kommunizmus idején bevezetett román képzés fokozatosan háttérbe szorította az anyanyelvi oktatást, amely a rendszerváltozásig szinte teljesen elsorvadt.

Skynet

Belefulladunk az e-szemétbe!

Elektronikai eszközeink hamar elromlanak, egyre nehezebben szerelhetők, s az életciklusuk is rövidül. Európában és Amerikában ezért törvények által tennék kötelezővé a szerelhetőség biztosítását, valamint már a tervezésnél a hosszú életciklust kellene figyelembe venniük a gyártóknak, különösen a nagyobb háztartási gépeknél.

Való Világ

Fejlődő mobilhálózataink

Egy világviszonylatban is előremutató fejlesztéssel Zalaegerszeg végérvényesen felkerült a globális innovációs térképre, megelőzve számos nyugat-európai, ázsiai és amerikai nagyvárost.

Való Világ

„Új piacok nyíltak meg előttünk”

A tavaly az év agrárbizniszeként emlegetett tranzakcióról kérdezte lapunk Szabó Miklóst, a Tranzit Csoport alapító-tulajdonosát.

Való Világ

Egy reklám utóélete

Egy botrányosnak bélyegzett hirdetéssel indította az évet a Gillette.

Való Világ

Világrekorder megállapodás

Az EU mezőgazdasági termelői óriási piachoz jutnak azzal, hogy hatályba lépett a világkereskedelem negyven százalékát lefedő uniós–japán gazdasági partnerségi egyezmény, ezáltal létrejött a világ legnagyobb gazdasági zónája.

Való Világ

Bíznak a parafában

Sok borosüveget már nem a korábban megszokott parafa, hanem műanyag dugóval zárnak le, esetleg csavaros kupakkal. Mi lesz így a parafával?

Pénz beszél

Tranzakciós illeték vagy migrációs adó?

Az Európai Bizottság (EB) közlése szerint a tizenegy EU-tagállam által bevezetendő pénzügyi tranzakciós adó (FTT) várhatóan évi 30-35 milliárd euró bevételt generál majd az uniós büdzsének.

Pénz beszél

Mit ad nekünk a BMW?

Megkezdődtek a BMW-gyár debreceni letelepedésének az előkészületei. Nem pusztán a hajdú-bihari megyeszékhely, hanem a régió is jól jár a fejlesztésekkel.

Pénz beszél

Fellélegezhet az adóhatóság

A Kúria január közepén meghozott jogegységi döntése felülírta az eddigi gyakorlatot: a hibás aláírás még nem teszi semmissé az adóhivatal határozatait. Az ügy előzményeiről és következményeiről Bajusz Dánielt, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda ügyvédjét kérdeztük.

Cappuccino

Vicsi László

„A polgármesterség olyan hivatás, amelyben folyamatosan tanulni, alkalmazkodni szükséges, illetve mindig meg kell újulni. Pomáznak továbbra is fejlődnie kell, nekem pedig ez a legfontosabb” – mondta  a város polgármestere.

Társadalom

A magzat mint nyersanyag

Felnőtt emberek, apák és anyák támogatják, hogy a terhességet a kilenc hónap alatt bármikor meg lehessen szakítani. Ép ésszel nem lehet magyarázatot találni erre. Hacsak azt nem, hogy más érdekek is meghúzódnak az abortuszliberalizáció mögött, mint megadni a nőknek a választás lehetőségét. Mert ez csak a máz, sarkosabban: szimpla hazugság.

Társadalom

A templom leromboltatott

Az újonnan megszavazott ultraliberális New York-i abortusztörvény mutatja, hogy milyen mértékű bűnökhöz vezet mindent alárendelni a jogi abszolutizálásnak, egyáltalán a legvégső nagy emberi rendet, a szép új világot várni a földi törvénykezéstől.

Sport

Magyar legendák az amerikai fociban

Az amerikaiak legfontosabb nemzeti sportjának meghatározó jelentőségű magyar és magyar származású játékosai, edzői vannak.

Bel Canto

Boldog birkapásztor lett a Kaukázusban

Bár igyekeztem, nem sikerült „struktúrás” emberré válnom. Akire föl lehet nézni, akiről mindenki tudja, hogy vannak kapcsolatai, aki kellő komolysággal intézi cége dolgait, de jut ideje megjelenni mondén társaságban is.

Kultúra

Karády Katalin a Pesti Magyar Színházban

Mi történik, ha egy nőt bezárnak három hónapra, és a lehető legborzasztóbb kínzásokon megy keresztül: a hajánál fogva kilógatják az erkélyen, megerőszakolják, kirúgják a fogait, miközben ugyanebben az épületben raboskodik a szerelme is, akit szintén ott kínoznak pár emelettel lejjebb? Vajon hogy alakul át ez az igaz szerelem, vajon megmarad-e, hogyan változik utána, mi lesz velük? Ez a nagy kérdése a darabnak, amelyben a szerelmi szál áll a középpontban. Mint Karády Katalin ismeretlen életében.

Kultúra

Eleink mozdulnak a diaszpóra magyarságában

Mégis Kodály országa vagyunk. Másképp nem tarthatnánk ott, hogy visszatanítjuk népzenénket, néptáncunkat már a diaszpórában élő harmadik, negyedik generációs, őseik nyelvét nem ismerő magyaroknak.

Kultúra

A magyarságtudat független a földrajztól

Egészen mesés történet, miként képes a néptánc, a népzene feléleszteni a magyarságtudatát egy távoli földrészen, Dél-Amerikában élő, a magyar nyelvet egyáltalán nem ismerő fiatalnak. Brum Alejandrának már az egyik nagypapája is kint született Uruguayban, ő volt az utolsó, aki tudott magyarul. Alejandra öt éve él Magyarországon, a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős hallgatója, a Rákóczi Szövetség programkoordinátora.

Oktogon

A szegénység mint politikai eszköz

„Az Orbán-kormány alatt a szegénység soha nem látott méreteket öltött.” „Ez a kormány gyűlöli a szegényeket.” „Csak a közmunka szól nekik, amely egyenlő a rabszolgasággal; a program megbukott, mert nem kerülnek be az elsődleges munkaerőpiacra.”

Korábbi lapszámok