2019/01/17

Címlap

Népfrontos ellenzék kérdőjelekkel

Egy hónap alatt elhamvadt a decemberben lángra kapott ellenzéki forradalmi hangulat. A túlóratörvény parlamenti elfogadása után indult a kormányellenes akciósorozat, amelyet az alig néhány ezres tüntetések követtek, illetve a bohózatba fulladt MTVA-beli képviselői alakítás. Országos sztrájk sem lesz.

Szerintem

Bohócnak is csapnivalók

A parlamenti ellenzék tagjai a politikai túlélésükért küzdenek. Ahogy Gyurcsány az őszödi beszédében mondta, mindegyikük igényli a költségtérítését, és egyikük sem akar visszamenni autófényezőnek. Ezért inkább elkezdtek bohóckodni.

Számláló

Magára hagyott generáció

Az Y generációt az 1980-as évek elejétől az 1990-es évek második feléig születettek nemzedéke alkotja. Az ezredfordulósoknak is nevezett generáció tagjainak egyik legfőbb jellemzője, hogy a digitalizáció vívmányaival már tinédzserként találkozhattak, az internet és az okostelefon pedig egészen fiatalon mindennapjaik szerves részévé vált.

Négy negyed

A bizonytalanság ellen nincs biztosítás

A jövőbe vetett bizalom megrendülni látszik a 21. században, így számos intézmény a jövőbiztosítás védekezési stratégiáját alkalmazza.

Mátrix

NAT-revízió

Alaposan átdolgozta a szakminisztérium a „kissé” liberálisra sikeredett Nemzeti alaptantervet. Akár a társadalmi vita is folytatódhat, a bevezetésre csak jövőre kerül sor.

Mátrix

Kubatov Gábor: a Fidesz a nyugodt erő

Provokáció az ellenzék fellépése, a Fidesznek ebben a politikai helyzetben a higgadtság a legnagyobb fegyvere – vélekedett lapunknak a Fidesz pártigazgatója.

Mátrix

Össztűz az új bíróságokra

Úgy ment neki a közigazgatási bíráskodás magyar reformjának az Európa Tanács, hogy saját tanácsadó testületének a szakvéleményét sem várta meg.

Mátrix

Fordulatok és botrányok

Többen kiskirályként emlegetik Gödöllőn a legutóbb szemét-botrányba keveredett Gémesi György polgármestert. A történtek ellenére a képviselő-testület extrapénzt is megszavazott vezetőjének.

Mátrix

A kiábrándult értelmiségi

Hétről hétre, hónapról hónapra olvasni a független-liberális sajtóban olyan interjúkat, amelyekben független-értelmiségi hivatásos rettegők elemzik a magyar közpolitikai helyzetet. A megszólalók egyik véleményvezére az ELTE egyik tanára, Hammerer Ferenc, akinek éles meglátásai és csípős megjegyzései nem voltak mindig, minden rendszer alatt olyan kifentek. Csak erről hajlamos megfeledkezni.

Mátrix

Honvédelem: Magyarország régiós vezető szerepben?

Szinte minden napra jut egy honvédelmi beszerzési bejelentés. Annak jártunk utána, hogy mik is a kiváltó okai a magyar haderőfejlesztésnek.

Mátrix

Ez lesz az EU történetének legnagyobb politikai harca

A heves politikai támadások után nagy a csend Brüsszelben a Sargentini-jelentés által indított eljárással kapcsolatban, hiszen amikor tényekről kellene beszélni, már elfogynak a bevándorláspárti politikusok érvei – nyilatkozta a Figyelőnek Varga Judit, az uniós kapcsolatokért felelős államtitkár, aki szerint az idei európai parlamenti (EP-) választás az EU történetének eddigi legnagyobb politikai harca lesz.

Mátrix

Szegény „gazdag” Németország

Honnan lehet tudni, hogy egy német közgazdász könyve tényleg jó? Leginkább onnan, hogy a szerzőjét, mint a szocdem Thilo Sarrazint, ki akarják zárni pártjából, vagy onnan, hogy a mainstream sajtó alig ír róla ajánlást.

Mátrix

Felébred végre a jobboldal?

A 2017-es francia törvényhozási választásokon teljesen összeomlott jobboldal mintha kezdene magára találni, legalábbis erre utaló jelek mutatkoznak az egykori Front National háza táján. Nagy meglepetést okozott, amikor Thierry Mariani személyében megjelent a radikális pártban az első, a konzervatívoktól „átigazolt” volt miniszter. Döntését indokolva Salvinire és Orbánra hivatkozott. 

Mátrix

Digitális diktatúra épül ki Kínában

Minden negyedik felnőttre jut egy digitális figyelőkamera a távol-keleti országban. A hatóságok mindent tudnak az állampolgárokról. Ha jól viselkednek, bónuszpontokat kapnak. Ha rosszul, abba jobb bele se gondolni. A társadalmi pontrendszerhez valamennyi Kínában működő vállalatnak, gazdálkodóegységnek csatlakoznia kell.

Mátrix

Marad a bizonytalanság az olajpiacon

A korábbi, a 2020-as évek utáni időszakra a fosszilis energiahordozók szerepének nagyarányú visszaesését ígérő jóslatok nem válnak be. Az olaj iránti kereslet még legalább húsz esztendeig növekszik.

Mátrix

Közösen erősebbek vagyunk!

Az Osztrák Szabadságpárt több hatáskört adna vissza a tagállamoknak, s a szubszidiaritás révén több döntésbe vonná be közvetlenül a polgárokat. Megfeleznék az uniós intézmények, így az Európai Bizottság és az Európai Parlament (EP) létszámát – nyilatkozta lapunknak Harald Vilimsky, az FPÖ főtitkára.

Mátrix

A növekedést veszélyezteti már a kormányzati leállás

A kormányzat részleges leállása immár a GDP-növekedést veszélyezteti. Trumpnak ez rosszul jön a jövő évi elnökválasztás miatt. Így kompromisszumokra kényszerülhet, viszont a mexikói határra építendő fal kampányígéret volt, abból nem engedhet.

Mátrix

Durva kampánystart Brémában

A brémai voksolás alapvetően meghatározza a következő időszak belpolitikai hangulatát.

Mátrix

Alkotmánybíró lesz-e Fico?

Az esztendő első napjaiban még úgy tűnt, hogy nem lesz kit jelölnie az államfőnek és a parlamentnek az alkotmánybíróság távozó tagjai helyére, hiszen alig négyen jelentkeztek. Január hetedikén hirtelen negyvenre duzzadt a jelöltek száma, s beigazolódott, amit egy éve már megszellőztetett a sajtó: Robert Fico még miniszterelnökként szemet vetett a pozícióra.

Mátrix

Brassó lesz a világ közepe?

Egyelőre állami szerepvállalás nélkül, de épül Románia tizenhatodik repülőtere. A brassói légikikötő révén megnyíló logisztikai perspektívák azzal „fenyegetnek”, hogy alapvetően átrajzolják az ország befektetői térképét, megingatják Bukarest eddigi egyeduralkodását.

Mátrix

Trump üzenete Belgrádnak, Prištinának

Az Európai Unió és az Egyesült Államok is le szeretné zárni az idén a Szerbia és Koszovó közötti tárgyalásokat. Donald Trump amerikai elnök azt írta: Hashim Thaçi és Aleksandar Vučić államfőt Washingtonba várja, amint megállapodásra jutnak, mert meg szeretné ünnepelni velük a történelmi pillanatot. Az egyezség mindkét félnek jót tenne, mégsem sietős a dolog egyiküknek sem.

Mátrix

Adósságcsapdában Ukrajna

Adósságkezelésre kénytelen fordítani a 2019-es költségvetés harmadát északkeleti szomszédunk. A tervek szerint az idén három részletben összesen 418 milliárd hrivnyát, mai árfolyamon nagyjából 14,2 milliárd dollárt fizet vissza a hitelezőknek Kijev. A pénzügyi kormányzat szerint Ukrajna államilag garantált adósságállománya megközelíti a 75 milliárd  dollárt, de ígéri, jövőre GDP-arányosan 11 százalékkal csökkenti.

Mátrix

Valóságos védelem virtuális térben

Folyamatban van a kiberhadsereg létrehozása, a varsói védelmi minisztérium immár prioritásként kezeli a két éve tervezett egység felállítását. Már nem kell két esztendő, hogy hadrendbe állítsák.

Skynet

Álkattintók és robotcelebek

Az online hirdetésekre sokszor nem emberek, hanem okosprogramok, „botok” kattintanak, így egész iparág épült netes hirdetési csalásokra. Legutóbb bő 10 milliárd forintnyi dollárt nyúltak le így Amerikában. De ez csak a kezdet. Törnek előre a virtuális popsztárocskák is, hogy virtuális véleményvezérként keressenek sok pénzt alkotóiknak. És persze a webes termékek közt is rengeteg az átverés.

Való Világ

Kamu környezetvédők

Az ismert színészek és egyéb hírességek szívesen hangoztatják a környezetvédelem fontosságát, de úgy, hogy közben sokuk az autóknál akár százszor szennyezőbb magángépeken röpköd.

Való Világ

Lesz európai Szilícium-völgy?

Dániában kilenc mesterséges szigeten hoznák létre az unió egyik legnagyobb technológiai központját.

Való Világ

Kordában tartott élelmiszerár

Bármennyire riogatnak is egyesek a brutális élelmiszerár-robbanás rémével, ez a spekuláció egyszerűen nem igaz.

Pénz beszél

Havi kétszázhúszezer forint fixszel

A nyugati fizetésekből sem lehet kolbászból fonni kerítést, miután az euróban vagy fontban szerzett jövedelmünk jelentős részét külföldön költjük el. Közben hol is tart a magyar bérfelzárkózás? Összeállításunkból kiderül.

Pénz beszél

Ideje volna belépni a szalonba

Már két éve váratják Magyarországot az előszobában a hitelminősítők. A szakértők szerint indokolatlanul, hiszen a piac régóta magasabb szintre értékeli gazdaságunk teljesítményét.

Cappuccino

András Katalin

A gyermekvédelemmel foglalkozók munkáját a legszebb hivatásnak tartja. „Olyan nincs, hogy lehetetlen, ilyenkor általában csodát teszünk” – mondja a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese.

Társadalom

Az áttérőket kiveti magából a balliberális szekta

Békés Bence tíz éven át dolgozott nevelőotthonban, javítóintézetben, családsegítő és gyermekvédelmi szolgálatnál, később civil szervezeteknél lett projektvezető. Ösztöndíjjal beutazta az ország legelmaradottabb területeit. Az Eötvös József Cigány–Magyar Pedagógiai Társaság tagja. A baloldali és liberális értelmiség által uralt szociális szférából fokozatosan kiszakadt, egyik legnagyobb kritikusukká vált.

Társadalom

Esztendők vándorútján…

Az életúton ismét mérföldkőhöz érkeztünk. Elmúlt, elillant, elsietett, elszökött, elrohant az időből egy esztendő. Talán meg is tudunk állni a nagy sietségben, hogy visszatekintsünk, mit hagytunk az elmúlt évben magunk mögött.

Sport

Jeges hullámzás

Bő három hónap maradt az év fő magyar jégkorongos eseményéig, az áprilisi férfidivízió I/A világbajnokságig, és a szezon eredményeinek a fényében nehezen kiszámítható, mit is várhatunk nemzeti csapatunktól Kazahsztánban.

Bel Canto

Élet a kertben, élet a zenében

Remek passzió életrajzot olvasni. Költőét, festőét, biciklibajnokét, nem a szakma fontos. A hátratekintés, bár sok szerző bevallja, nem virtuóza a visszaemlékezésnek. Mint Béjart, a táncos. De nem hagy minket pácban. Ígéretet tesz könyve elején: „Mindig azon leszek, hogy boldog emlékeim jussanak érvényre, hogy szembeszegüljenek a bosszantó életrajzírókkal.” Nem rendes ember? És okos is. Gyerekkorával kezdi, mert tudja, hogy a gyerekkor csodavilág. Persze nem mindenkié.

Kultúra

Kaláka: Fél évszázad vers és muzsika

Vélhetőleg nem él magyar nyelvterületen olyan ember, aki ne hallgatott volna először gyermekként, később kamaszkorában, majd felnőttként, és nagyszülőként ne mutatna az unokájának Kalákát. Immáron ötven esztendeje. Gryllus Dániel-interjú

Kultúra

Harcoljunk, de nem mindegy, hogy kivel és miért

Hogy van-e értelme a kultúrharcnak? Az irodalomban, legalábbis hitem szerint, harcolni egyedül az olvasók figyelméért érdemes és üdvös. A figyelmet kivívni persze sosem könnyű. Szorgalom, kitartás és nem utolsósorban tehetség nélkül ez lehetetlen vállalkozás, de ha mindezen képességek birtokában is vagyunk, még nem biztos, hogy részt vehetünk ebben a nemes küzdelemben.

Kultúra

Népszerű tudományos történelemhamisítás

Noha páros lábbal szállok bele hamarosan a tudományos tematikus televíziós csatornákba, bevallom, magam is a Spektrum, a NatGeo, a Discovery, a History vagy a Doq műsorával múlatom tévézésre szánt időmet. Mert mely más adókra lenne értelme pazarolni kurtára szabott földi létünket?

Korábbi lapszámok