2018/12/13

Címlap

Mátyás király-hatás Európára

A magyar gazdaságban száz éve nem volt ilyen stabilitás, erő és lehetőség, a hazai politika pedig Mátyás király óta nem gyakorolt ilyen mértékű hatást az európai politikára, vagyis történelmi időket élünk – jelentette ki lapunknak adott interjújában Balog Ádám az MKB Bank vezérigazgatója.

Szerintem

Ellenzéki lyukra futás

A túlórázás szabályainak a változtatása ellen megtartott hétvégi szakszervezeti és ellenzéki tiltakozáson feltűnően kevesen vettek részt, ráadásul a jelenlévők túlnyomó többsége nem aktív korú munkavállaló, hanem nyugdíjas volt. Akik az elmúlt hetekben követték az ellenzéki véleményvezéreket, azok valószínűleg meglepődtek, hiszen az általuk csupán „rabszolgatörvénynek” nevezett javaslatot úgy állították be, mintha az a munkavállalók kizsákmányolásáról és az emberek ellehetetlenítéséről szólna.

Számláló

Megosztott Európa

Miközben az uniós bürokraták és több nyugat-európai politikus az Európai Egyesült Államok megvalósítására és a nemzeti szuverenitás felszámolására törekszik, az uniót még a legalapvetőbb társadalmi-politikai kérdésekben is megosztottság jellemzi. Az európai közvéleményt az elmúlt években két téma dominálta: a migráció, illetve a család fogalmának meghatározása. Ezekben a kérdésekben nemcsak a politikai pártok és a nemzeti kormányok képviselnek egymással élesen szembenálló álláspontot, hanem az európai polgárok is – derül ki a Pew Research Center európai kutatásából.

Mátrix

A baloldali terroristák és a kultúrharc valódi természete

Mint katolikusnak, mindig rossz érzésem van a kultúrharc, még inkább a Kulturkampf kifejezés hallatán. Ettől függetlenül érteni vélem, mire vonatkozik, és valóban zajlik egy kulturális háború, amely  már nem pusztán szimbolikus ügy, hanem a bőrünkre megy.

Mátrix

Az EU egy óvodává vált

Az Európai Unió intézményei ellenséges viszonyt ápolnak a saját tagállamaikkal. Ez Brüsszel kétségbeesését mutatja, érzékelik, hogy kicsúszik a kezükből az ellenőrzés. A közelgő recesszió legnagyobb áldozata Németország lesz, ekkor Berlin még agresszívabbá válik az EU saját előnyeire való átszabásában.

Mátrix

Zuglói parkolás

Zugló tavaly 67 milliós szerződést kötött egy külsős céggel a fizetős parkolás üzemeltetésére. A fővárosban kiugróan magasnak számító kerületi parkolási költségek jövőre emelkednek, hiszen tovább bővítik a fizetős parkolás területét. Az egykori Centrum Parkolót tulajdonló Kupper András érdekeltsége ismét jól járhat.

Mátrix

A cél, hogy Magyarország a legjobbak közé tartozzon

A kormány célja, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni – mondta lapunknak Hollik István, a frissen kinevezett kormányszóvivő. Beszélt a nemzeti konzultáció eredményeiről, valamint a 2019-es tervekről és kihívásokról is.

Mátrix

Bevándorláspártiak támadásban

Az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi, azaz LIBE szakbizottsága előtt van az a javaslat, amely szerint a „renitens” tagállamoknak járó uniós források egy részét a „demokráciát segítő civil szervezetek támogatására csoportosítanák át”. Eközben hivatkozási alap lehet a későbbiekben az ENSZ-ben elfogadott bevándorláspárti iránymutatás. Az Európai Unió továbbra is megosztott, Németországban a nagykoalíció még mindig a merkeli politika mellett áll ki.

Mátrix

Nem a beteg utazik a kórházba, hanem a lelet

Májushoz képest Baranyában, Borsodban és Vas megyében eggyel, Budapesten kettővel, Fejér megyében pedig hárommal csökkent az üres háziorvosi körzetek száma az Állami Egészségügyi Ellátó Központ legfrissebb, november 1-jei adatai szerint. A háziorvosi rendszer szisztematikus megerősítése 2010 óta zajlik, amelyhez mostanra az alapellátó fogorvosok is csatlakoztak.

Mátrix

Franciaország a pénzrendszerrel gyarmatosít

Párizs ugyan formálisan feloldotta uralmát korábbi afrikai gyarmatai fölött, de tizennégy ország esetében a monetáris rendszeren keresztül továbbra is ugyanezt gyakorolja.

Mátrix

Önkéntes gyarmatosítás Afrikában

A fekete kontinens politikai elitje félti a pozícióit, ezért elzárkózik a nyugati segítség elől.

Mátrix

Agykontroll német módra

A CDU és az SPD mélyrepülése láttán a német politikusok nem a rossz politikájukon változtatnak, hanem tovább folytatják a másként gondolkodók elleni, adófizetői pénzből finanszírozott boszorkányüldözést.

Mátrix

Merkelizmus Merkel nélkül

Az új CDU-elnök megválasztása csak eggyel csökkentette a német politikában megválaszolatlan kérdések számát. A legfontosabb kérdésre, hogy Angela Merkel kancellár mikor távozik a hatalomból, a legerősebb kormánypárt hamburgi kongresszusán sem kaptunk világos választ.

Mátrix

Hatalomtechnikai útkeresés a Kremlben

Putyin új, főleg fiatalokból álló csapattal erősítené meg adminisztrációját és hatalmát.

Mátrix

Szankciós viszonyok között

A nyugati szankciók és az orosz válaszlépések ellenére bővül a kétoldalú forgalom.

Mátrix

Brüsszel tart a Peking–Washington-alkutól

Ha az Egyesült Államok és Kína kiegyezik a vámháborúban, Európa két szék között  a pad alá eshet. Ez újabb jele lenne az EU gazdaságdiplomáciai impotenciájának.

Mátrix

Segélyből Rolls-Royce

A németországi médiában már élőben mutatják, ahogy a segélyen élő bandavezér luxusautóit lefoglalják, vagy az okozott kár jóvátételére elárverezik.

Mátrix

Angyalbőrkampány Lengyelországban

Kampányt indított a varsói védelmi tárca azzal a céllal, hogy kétszázezer fősre emelje a haderő létszámát. A kötelező sorkatonai szolgálatot kilenc éve szüntették meg Lengyelországban, a professzionista hadsereg felállításával egy időben.

Mátrix

Terrorper Romániában

Rendkívüli felülvizsgálatért folyamodott a bukaresti legfelsőbb bírósághoz az a két székelyföldi férfi, akit öt év szabadságvesztésre ítéltek terrorizmus miatt. Az ügy az erdélyi magyar pártokat is közös platformra hozta, romániai magyar törvényhozók Klaus Johannis államelnök közbenjárását kérték az elítéltek szabadon bocsátásáért.

Mátrix

Tüske a köröm alatt

Óriási horvát érdeklődés övezte Orbán Viktor miniszterelnök zágrábi látogatását, ahol épp a szebb időket is megélt Közép-európai Kezdeményezés (KEK, angol rövidítés: CEI) értekezletét tartották. Az eseményre ugyan számos kormányfő és magas rangú politikus érkezett, de ők szinte marginálisan jelentek meg a horvát médiatérben. Ezalól apró kivételt jelentett a román miniszterelnök asszony, akinek a korábbi bakijait, tájékozatlanságát idézték.

Mátrix

Lengyel részvétel az új Mars-kutatásban

Most pakolja ki a november 26-án sikeresen landolt InSight űrszonda azokat a műszereket, amelyekkel helyszíni vizsgálódást végez a Marson, és először történik meg, hogy nem felszíni, hanem mélységi adatokra is szert tesz. Ezekből pontosabb képet alkothatnak a tudósok a vörös bolygó és a Naprendszer többi planétája, köztük a Föld 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezéséről. A robotgeológus szonda egyik legfontosabb elemét egy varsói cég gyártotta.

Mátrix

Egy makacs hegy nem akadály

Nem tudták folytatni a szerbek a Macedóniához kapcsolódó autópálya-szakasz munkálatait egy elhibázott projekt és egy megzabolázhatatlan hegy miatt. Ám megtalálták a megoldást: elhordják onnan. A munkálatokat az egész belgrádi infrastrukturális tárca a helyszínen felügyeli. Egy hétre odaköltözött a miniszter is.

Skynet

Hol van biztonságban az adatunk?

Nem tévedés: félmilliárd ember adatait lophatták el a Marriott-hotelláncnál, ráadásul ebből 173 millió főnek a bankkártyaadata is eltűnhetett. A minden idők második legnagyobb, legalább négy éve a háttérben zajló adatlopási botrányának a következményei egyelőre beláthatatlanok. A cég vizsgálódik, de azok, akik a leginkább érintett Starwood-láncnál foglaltak, nem árt, ha lecserélik a hitelkártyáikat…

Skynet

Gépi bemondó jöhet a híradókban!

Elképesztő virtuális tévébemondót eszkábáltak össze a kínaiak. Az igen élethű szoftverrobot-műsorvezetőt a minap mutatta be a Hszinhua (Xinhua) hírügynökség egy szakkiállításon. Tényleg kell nekünk egy ilyen, vagy csak újabb ázsiai technológiai erődemonstráció áldozatai vagyunk?

Való Világ

Eltűnnek a brit pubok?

Egy átlagos héten tizennyolc kocsmát zárnak be Nagy-Britanniában. Adja magát a kérdés: odalesz az angol sörkultúra?

Való Világ

Dagadó halpiacok

Míg negyedszázada a karácsonyi kereslet a haltermelés kétharmadát húzta magával, napjainkban már csak a negyedét adják el az év végén. Más kérdés, hogy mi kerül az ünnepi asztalra.

Való Világ

„Remélem, hogy az utasokat át tudjuk csábítani a közútról”

Külön kormányhatározat rendelkezik arról, hogy a csepeli HÉV-et ki kell vezetni a Kálvin térig – mondta el Homolya Róbert, a MÁV Zrt. idén kinevezett elnök-vezérigazgatója, aki lapunknak többek között a Liszt Ferenc repülőtér esetleges vasúti bekötéséről és a cég adósságállományáról is beszélt.

Pénz beszél

Megtakarítunk és „rápörgünk” a részvényekre

A magyar lakosság harmada rendszeresen, másik harmada esetenként tesz félre rendszeres jövedelméből, és szintén egyharmad azok aránya, akik egyáltalán nem takarékoskodnak.

Pénz beszél

Ázsia mindent visz?

Aggasztó híreket hallani mostanában a világ második legnagyobb gazdaságából, Kínából. Bár nincs a szomszédban, az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború és a lassuló gazdasági növekedés tovagyűrűző hatása elérte hazánkat is.

Cappuccino

Bányász Zsolt

„A teljes kimerültség, a nehéz hegyi terep, a gyönyörű táj, a tenger látványa és a kőszáli kecske elejtése fantasztikus katartikus élményt okozott” – a rendszeresen vadászó sebészorvos így írja le legutóbbi vadászélményét. Különleges helytállása feladataiban az orvosszakma példaképévé teszi.

Társadalom

A hideg polgárháború bakái

Négy különböző kaszt képviselője ült az asztalnál: egy bel-pesti költőfejedelem, egy vidékről felszakadt értelmiségi, egy kazár újságíró és egy grúz konyak. A helyszín egy eldugott alkoholgarnizon az absztinencia, a hétköznapok férfisivatagában. A vizelési inger menetrend szerint érkezik, akár a dagály, az ember belsejéből. Ez valahogy ritmust ad a férfibeszélgetéseknek, a piszoár egzisztenciális magányában valahogy minden átértékelődik. Az újságíró mereven nézi az üveget, benne az aranyszínű párlatot, amely olyan csábító, hogy majd megszólal. Nem is tudom, végül ki kezdi el a beszélgetést, az a rettenetes konyak vagy az újságíró.

Bel Canto

A vakondtúrások és Fellini rajzainak a veszélyei

Életemnek irányt adó jógamesterem, Weninger doktor gyakran fölemelte az ujját, így figyelmeztetett: „A járatlan utat sose hagyd el a jártért, ha jót akarsz magadnak!” Próbáltam tanácsának hűséges követője lenni, bár ez kockázattal járt: néha egy vakondtúrás is orra buktatott. Viszont ezek többet alakítottak rajtam, mint a felhők hónalját csiklandozó hegyek.

Kultúra

Átélhető történelem

Először a Terror Házában találkozott a látogató ezzel az ízig-vérig XXI. századi kiállításformával, ahol életnagyságú szobrok, mobilok, installációk vágják gyomorba a látogatót, kevés a feloldás, elképesztően erős a hatás. Hatni akar minden generációra és a legfelületesebb kiállításlátogatóra is. Ez a fajta tárlat olyan, mint egy bejárható film, mint egy gyors időutazás, mert akarva-akaratlan bele-bele lép az ember azokba a kontextusokba, amiket a tér ad. Megvalósulásáról, a térelemek, termek születéséről Ficzere Anett-tel, a kiállítás belsőépítészével beszélgettünk.

Kultúra

Ebben a műfajban a táncosok nem biodíszletek

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország egyik legnagyobb létszámú, hivatásos néptáncegyüttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagy formátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi  hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő sokszínű repertoár építkezik.

Oktogon

A Balaton koronája

A Kárpát-medencében lépten-nyomon a magyarság ezeréves államiságának történetére emlékeztető szent zarándokhelyekre lelhetünk.

Korábbi lapszámok