2018/11/29

Mátrix

Heisler András, az átláthatatlanság motorja?

Mit tenne ön, ha az állam adna több milliárd forintot? Hagyná kamatozni, vagy rögtön elköltené? Vajon mire költik a végeláthatatlan költségű Együttélés Háza milliárdjait? És miért a nagy titkolózás? Ennek próbáltunk utánajárni, de sok részletet a köd leple borít.

Számláló

Vadgazdálkodás számokban

Nagyvadas vadászati idény van, a vadászok lőhetik a gímszarvasbikát január, a dámbikát február végéig. Az érett bikákat már nem szabad kilőni, a dámot idén utoljára még a lapunk megjelenése utáni napon. Az utóbbi időben nagyon elszaporodott aranysakált viszont például igen. A vadgazdálkodási ágazat azonban nem csak vadászatból áll. Az ágazat a 2017/18-as vadászati évet 2 milliárd forint eredménnyel zárta, 25 milliárdos árbevétel mellett. A bérvadászatból csaknem 10 milliárd jött össze, ebből 5,3 milliárd a külföldiektől, 4,5 milliárd azonban már a hazai vadászoktól. A vadászati törvény módosítása után, 2017. március 1-jétől mintegy ezernégyszáz vadgazdálkodási egység működik. Egyéb kötelezettségeik mellett a saját húszéves vadgazdálkodási üzemterveiket is meg kell tudni valósítaniuk. Ezek pedig azt is meghatározzák, hogy a vadállományt milyen mértékben csökkentik vagy növelik.

Szerintem

A nemzeti gyámoltalanság és a hősmozik kora

A történelmi filmek körüli kulturkampfos zavarkeltés valójában mesterkélt identitáskeresés. Magyarul: hisztéria, idegesítő háttérnyüzsi, fontoskodás, ami a bármelyik politikai oldalra kihelyezett...

Szerintem

Mucsa

Nemrég volt a Szabad Demokraták Szövetsége alapításának a 30. évfordulója. Persze a párt már megszűnt, de az általa képviselt liberális gondolatvilág ma is köztünk van. Hogy mit hagyott ránk az...

Mátrix

Szegeden a helyzet változékony

Folyamatosan nő az elítéltek száma a szegedi MSZP-s polgármester környezetében. Botka László tagad, ám a helyzete egyre tarthatatlanabb.

Mátrix

Óvoda a határon túl

Több száz magyar óvoda és bölcsőde újul meg a 2020-ig tervezett átfogó projekt révén. Hetven éve nem volt hasonló volumenű kezdeményezés.

Mátrix

Jobbikos médiamunkások

Különös mozgások jellemzik az ellenzéki (leginkább jobbikos) internetes televíziós politikai „show-műsorokat”. Ugyanazt csinálják – több ember beszélget egymással egy színpadon vagy egy asztal mögött –, és Kálmán Olga, illetve más volt Hír TV-sek siettek segítségükre.

Mátrix

Elindult Márki-Zay „fapados” ellenzéki mozgalma

Az ellenzéki „civil” körökben nagy reményeket fűznek a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz. Márki-Zay Péter és néhány, több politikai formációt is megjárt társa nem titkoltan az önkormányzati választásokra edz.

Mátrix

Sikeresen alkalmazkodott az orosz élelmiszerpiac

A Nyugat büntetőintézkedései annyit értek el, hogy élelmiszeripari cégei elvesztették a hatalmas orosz piacot.

Mátrix

Washington nyerésre áll Pekinggel szemben

Az amerikai növekedés gyorsul, a kínai lassul. Donald Trump addig szorítja a prést, amelybe a kínai gazdaságot fogta, amíg csak a saját gazdasága bírja.

Mátrix

London, fizess!

Minden és mindennek az ellenkezője elképzelhető a brit kilépéssel kapcsolatban. London és az EU megállapodott, az igazi küzdelem azonban most jön a brit parlamentben.

Mátrix

A fehér Obama és az igazi Trump

Beto O’Rourke a demokratáknál és Tom Cotton a republikánusoknál – érdemes e két politikus nevét megjegyeznünk, mert könnyen lehet, hogy valamikor az Egyesült Államok elnökei lesznek.

Mátrix

Jön a kéteurós francia és német üzemanyagár?

A francia és a német kormány januártól a lélektani kéteurós literenkénti szintre emelné az üzemanyagok árát. Látszólag a klímaváltozásért leginkább felelőssé tett káros anyagok kibocsátásának a csökkentése érdekében növelik az adótartalmat, ám a költségvetés is örül a többletbevételnek.

Mátrix

Akadozik a német energiareform

Kezdetben jó ötletnek tűnt. Aztán kiderült, hogy nagyon drága, és a számlát a háztartások fizetik.

Mátrix

Magyar javak sunyi elkobzása Romániában

Leállt Romániában a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatása, mi több, az igazságszolgáltatás olyan ítéletet hozott a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében, amelyet precedensként használhatnak fel a már visszaadott vagyon újraállamosítására.

Mátrix

Pénzügyi botrány Varsóban

A múlt héten a varsói Korrupcióellenes Központi Hivatal (CBA) ügynökei házkutatást tartottak a lengyel bankfelügyelet (KNF) volt elnökének, Marek Chrzanowskinak a lakásában, és adathordozókat foglaltak le. Az ügy előzménye, hogy a hónap közepén az ellenzéki Gazeta Wyborcza baloldali liberális napilap a birtokába került dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy a felügyelet vezetője anyagi szolgáltatás fejében ígéretet tett egy bajban lévő bank megsegítésére.

Mátrix

A császárnő, a kommunista, a fasiszta és a többiek

A legnagyobb szlovák kerestetik tévéműsor már várja a jelöléseket a nézőktől. Az év végén lajstromba szedik az ajánlott személyiségek közül az első százat, aztán kiválasztanak tízet, akire tavaszig szavazni lehet. Hogy megkönnyítse a nézők dolgát, a brit licencet megvásárló pozsonyi közmédia több személyiség nevét is felkínálta még októberben, köztük egy háborús bűnösét.

Skynet

Felesleges holmik a fa alatt

A leárazások kapcsán rendre vérszemet kapunk: az elmúlt napokban a Fekete Péntek-akciók uralták az internetet, volt, ahol közel két héten át tartott a folyamatos akciózás. Nemcsak a kacat rengeteg, de sokszor a hasznosnak tűnő dolgok begyűjtését sem érdemes elkapkodni, különösen, ha ajándékokat böngészünk.

Való Világ

A GMO-mentességünk Amerikában is előny

A 90-es évek óta megvalósított legnagyobb privatizációs ügylet, a Földet a gazdáknak! program eredményeit is értékelte lapunknak a Washingtonból nemrég hazatért agrárattasé, Horváth Ákos, a KNP Law Nagy Koppány Varga és Társai Ügyvédi Iroda partnere.

Való Világ

Fordulat az innovációs világban

Alaposan átalakul a hazai kutatás-fejlesztés finanszírozása, illetve intézményrendszere. Egyebek közt így még erősebb lehet az összefogás a kormányzat által finanszírozott kutatások és a vállalati k+f-törekvések közt.

Való Világ

Thaiföldi góliát

Az egyik legnagyobb ázsiai konglomerátum, a Charoen Pokphand Európában és Amerikában is szeretne megerősödni. Lengyelországban már megvetették a lábukat.

Pénz beszél

Közeledünk a nyugati bérekhez

Miközben már javában zajlanak az ilyenkor szokásos bértárgyalások, mindenkit az érdekel, hogy mikor keresünk majd annyit, mint az osztrákok. Ennek jártunk utána.

Pénz beszél

Láthatáron a nyugdíjkötvény

Beszáll az állam a nyugdíj-megtakarítási piacba egy nem akármilyen ajánlattal, egy újabb, kedvezőbb hozamot ígérő állampapírral, a nyugdíjkötvénnyel. Érdemes tehát kivárnia a döntéssel annak, aki most kezdene el nyugdíjas éveire takarékoskodni, főleg, ha katázik vagy nagycsaládos.

Pénz beszél

Újból jön a panda

Bár sokakat meglepett, amikor Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy ha Magyarország devizakötvény-kibocsátást hajt végre, akkor az csak keleti devizában – jenben, jüanban – történhet meg, valójában ez egy tavaly bejelentett „program” része.

Pénz beszél

Óvatos duhajként a hitelekkel

Tanultunk a válságból. Annak ellenére, hogy évek óta dübörög az ingatlanpiac és egyre kelendőbbek a lakáshitelek, nem kell lufitól tartani. Mind tudatosabban veszünk fel lakáshitelt, amit az is mutat, hogy kétszeresére nőtt a drágább, de biztonságosabb fix törlesztőjű konstrukciók piaca az olcsóbb, ugyanakkor rizikósabb változó kamatozásúakkal szemben.

Cappuccino

Antal Zsolt

A közszolgálati tájékoztatás és kommunikáció tudományos kutatása mellett tehetséggondozással és műsorkészítéssel is foglalkozik. Mint mondja, a tömegmédia meghatározó eszköze annak, hogy a nyugat-európai átlagembernek eltorzult képe van a migrációról.

Társadalom

Gyerek?! Bocs, nem! Inkább önző vagyok!

Egyre több nő mondja magáról, hogy nem szeretne gyereket, és erről ne is akarja a társadalom vagy bárki más meggyőzni. A nyugati társadalmakban a szélsőséges humanizmus és szabadelvűség szellemében egyre több az olyan hang, amely a teljes gyermektelenséget mint tudatosan választott életformát propagálja.

Sport

„A csapatszellem hajt”

„Más úgy nyerni, hogy sok jó versenyző van, mint ha két olyan vetélytársat kell úgy legyőzni, hogy előre tudod: jobb vagy náluk. Mindannyiunkat a szoros, nehéz küzdelem motivál. Ezért is volt óriási eredmény és élmény az olimpiai és a mostani győzelmünk” – mondta Burján Csaba olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó.

Kultúra

Az „elnémult harangok” Békéscsabán

Magyargarabó, Erdély. A szétzilált, részben hitét vesztett falu református templomából a pópa gyakorlatilag ellopatja a harangot. Több papot elüldözött már, a magyar lakosság lassan néma közönybe süllyedt. Ekkor érkezik egy új lelkész, aki megkezdi eleinte magányos harcát a harangért és a lelkekért. A Rákosi Viktor Elnémult harangok című regényéből készült kamaradarab bemutatója 2018. december 1-jén lesz a Békéscsabai Jókai Színházban.

Kultúra

A marxi történelem vége

 A történelmet mindig a győztesek írják. Ugye ismerős mondás? Az elmúlt században mi mindig a vesztesek oldalára kerültünk. Kijelenthetjük: történelmünket legyőzőink írták. Más szóval: hamisították. E hamisítás szellemi bázisát pedig a marxista történelemszemlélet szolgáltatta, szolgáltatja. E szerint „minden eddigi társadalom története osztályharcok története”, illetve „társadalmi létünk határozza meg tudatunkat”. E végletesen téves gondolkodással számol le a Várkert Bazár Új világ született című grandiózus kiállítása. Az Európában egyedülálló, három esztendeje nyílt, interaktív történelmi tárlat harmadik, befejező részét vehették birtokukba a látogatók.

Kultúra

Adják vissza a hegyeinket!

A Révai József, Aczél György fémjelezte, majd a rendszerváltást követő liberális kulturális kormányzat számos nemzeti érzelmű szerzőt próbált – többüket sikerrel – kiradírozni a magyar irodalomtörténetből, száműzni a könyvtárak és az otthonok könyvespolcairól. Így, a gyulafehérvári nagygyűlés századik évfordulóján érdemes megemlékezni néhány művükről.

Bel Canto

Melyik Mahler-szimfóniát? Mindet!

Reklamált az olvasó. Ígértem Mahler időbeosztását, ám Ferenc Józsefé nem hagyott számára helyet. Az olvasó szava szent, ez akkor is igaz, ha a komponista elől maga a császár vette el a lehetőséget. A császár, akinek aláírása nélkül senki sem lehetett az udvari opera vezetője.

Oktogon

Legyünk kellően óvatosak a digitális térben is!

Előző írásomat – itt, a Figyelő hasábjain – azzal fejeztem be, hogy szabad gondolkodni a Nagy Adat jövőjéről. Egyre többen teszik is ezt, például Tim Cook, az Apple vezére is.

Korábbi lapszámok