2018/11/22

Címlap

Leszünk-e valaha labancok?

Míg a Magyar Nemzeti Bank szerint elérhető közelségbe került az osztrák gazdasági fejlettség beérése, addig pénzpiaci vélekedés alapján ehhez továbbra is évtizedek kellenek. Balatoni Andrásnak, az MNB elemzési igazgatójának és Németh Dávidnak, a K&H Bank vezető elemzőjének véleményét ütköztettük.

Négy negyed

Európainak lenni

Pár éve indult az amerikai egyetemeken a „Dead White Men” mozgalma, amelynek a célja a görög–római és a zsidó-keresztény kultúra kukázása csak azért, mert cölöpembereinek túlnyomó többsége „halott fehér férfi”. Az öreg kontinensen vörös ködöt köpködő elvtársaik számára további súlyosbító körülménynek számít az is, hogy mindannyian európaiak.

Mátrix

Velünk élő SZDSZ

Novemberben lett volna harmincéves az SZDSZ, ha megéli. Vannak-e szellemi örökösei a pártnak, s milyen örökséget hagytak az utókorra az alapítók? Böcskei Balázs, az IDEA, az IDEA Intézet vezetője és Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója ült szemtől szemben egymással.

Mátrix

Hatalmi harcok a főpolgármester-jelöltség árnyékában

Miközben a baloldali ellenzék a hatalmi pozíciókon és a főpolgármester-jelölti előválasztáson vitatkozik, megalakult a Budapesti Közfejlesztési Tanács, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, a főváros vezetőjének az irányításával több tíz milliárdos projektekről döntenek.

Mátrix

Momentum-manőver

A csökkenő támogatottság, az apadó tagság és az ebből fakadó frusztráció vezethette a vadliberális Guy Verhofstadt csapatába, az európai liberálisok pártcsaládjába az egyre radikalizálódó Momentumot.  

Mátrix

Civilügyi finomhangolás

Több forráshoz juthatnak a kisebb szervezetek a számos jogszabályt érintő civilügyi módosító csomag révén, melyről még az idén szavaz a parlament.

Mátrix

Veszélyben az európai zsidó közösségek

Úttörő kezdeményezésként, a magyar kormány támogatásával készülhet európai szintű antiszemitizmus-monitoring. A jelenség egyre aggasztóbb méreteket ölt a nyugati országokban.

Mátrix

Németország kormányozhatatlanná válhat

Vihar előtti csend honol Berlinben. Miközben zajlik a napi rutin, mindenki a decemberi CDU-kongresszus eredményét várja, és azt latolgatja, hogy ki lesz Merkel utódja.

Mátrix

A no-go zónák urai

A no-go zóna egy olyan terület, ahol az állami főhatalom nem érvényesül. Ami korábban csak a brazil favellákra és a dél-afrikai townshipekre volt jellemző, az ma számos nyugat-európai nagyváros szerves részévé vált.  

Mátrix

Vészhelyzetben az eurózóna

Mélyponton az euróövezet gazdasága, ráadásul az EKB-nek elfogyott a gazdaságélénkítő muníciója.

Mátrix

Róma Brüsszel ellen

Állóháború bontakozott ki a jövő évi költségvetési tervezet kapcsán: az EU sokallja a hiányt, a római kormány viszont nem enged a terveiből.

Mátrix

Tömeges blokádra készülnek a francia autósok

Végleg elegük van a franciáknak Macronból. Az üzemanyagár-emelések apropóján az egész országot megbénító tiltakozáshullám formálódik.

Mátrix

A cseh politikai elit és az orosz energia összefonódása

Forrnak a politikai indulatok, gyűrűznek a befolyásolási, korrumpálási vádak a csehországi Dukovanyban működő atomerőmű további sorsa körüli vitában.  

Mátrix

Nem sokon múlt az atomháború

Harmincöt éve a világ csaknem belesodródott az atomháborúba. Egy rutinnak tetsző NATO-hadgyakorlat, az Able Archer 83 váltott ki olyan mérvű pánikot a Szovjetunió vezetésében, hogy Moszkva meg volt róla győződve: küszöbönáll a Nyugat, az észak-atlanti szervezet nukleáris fegyverekkel végrehajtandó támadása.

Mátrix

Goldman Sachs-ügy Malajziában

A Wall Street legnagyobb befektetési bankjának egy vezető alkalmazottja kipakolt a cég kétes ügyleteiről.

Mátrix

Szlovénia: marad a status quo

Nagyobb meglepetések nélkül zajlott le vasárnap a helyhatósági választás Szlovéniában, legalábbis az eredményeket illetően. A legnagyobb meglepetésnek ugyanis az elmúlt választásokhoz képest nagynak, majdnem 51 százalékosnak mutatkozó részvételi arány mutatkozik.  

Mátrix

Keselyűk a Gólyafészek fölött

„Soha nem fogok lemondani önként, csak leváltani tudnak” – írta közösségi oldalán Andrej Babiš, aki ellen a múlt héten újabb sajtótámadás indult a Gólyafészek nevű szabadidőközpont miatt. A miniszterelnök szerint az egész egy puccskísérlet, olyan, mint egy titkosszolgálati akció, azzal is, hogy kormányválságot emlegetnek, pedig szó sincs ilyesmiről.

Mátrix

Autonómiát követeltek a székely nagygyűlésen

Egyetlen nappal a Székely Nemzeti Tanács 1918. november 19-i, budapesti megalakulásának századik évfordulója előtt mintegy ötezer ember nyilatkoztatta ki újra Sepsiszentgyörgy főterén a Székelyföld autonómiája iránti elkötelezettségét. Üzentek Bukarestnek is, hiszen december 1-jén lesz a gyulafehérvári román népgyűlés centenáriuma. 100 éve, amikor a románok Erdély Romániához csatolását sürgették, belső önrendelkezést ígértek a magyaroknak, németeknek. 

Mátrix

Gombagondok Lengyelországban

Az erdei gombaszedés a lengyelek nemzeti sportja, ám az utóbbi hónapokban nem volt mit hazavinni.

Mátrix

Lengyel vita a védőoltásokról

A nyáron polgári kezdeményezésként került a szejm elé a gyermekek kötelező oltásának a megszüntetését célzó törvényjavaslat, százhúszezer aláíró támogatásával. Az egészségügyi miniszter elképesztőnek tartja az ötletet. Egy gazdasági portál szerint egy járvány hatalmas költségeket róna az államra.

Skynet

Kezdődik a számítógépes hidegháború!

Apró, elrejtett kémcsipeket vélt felfedezni az Egyesült Államok kormányzata, méghozzá a Kínában nagy sorozatban gyártott, az USA-ba szállított hardvereszközökben. Az érintett szervereket harminc cég, köztük az Amazon és az Apple is használja. Sajtóértesülések szerint 17 forrás erősítette meg ezt, többek között kormányzati tisztviselők. Gyanús, hogy az érintett nagyvállalatok túl hevesen tiltakoznak mindkét részről. Kémkednek utánunk a kínai kütyük, vagy csak egy újabb álhírről (fake news) van szó, amely a kereskedelmi háború része?

Skynet

A demokraták és a vesztes népszavazások

A félidős megmérettetés hírei mellett elsikkadt az a tény, hogy az USA-ban a választásokkal egy időben helyi népszavazásokat is tartottak az egyes államokban. A népszerű témák a választási szabályok, az egészségügy és egészségbiztosítás, a marihuána, valamint az adók voltak.

Pénz beszél

Milliárdos biobiznisz

Az idén lefékezett a nagy biotechnológiai forradalom. Sok nagy ágazati cég forgalma visszaesett, a kilátások azonban így is fényesek.

Korábbi lapszámok