2018/11/08

Szerintem

Európa sorsa Berlinben dől el

Keddi lapzártánkkor javában tanácskozott Helsinkiben az Európai Néppárt (EPP). A legfontosabb kérdésben egyetértés mutatkozott: a szervezethez tartozó nyolc tagország kormányfői közül hét beállt Manfred Weber mögé. Köztük van Orbán Viktor magyar miniszterelnök is. Így Weber lehet az EPP csúcsjelöltje a jövő tavaszi európai parlamenti választásokon. Ebből azonban egyáltalán nem következik az, még az EPP pártjainak a győzelme esetén sem, hogy ő lesz az Európai Bizottság következő elnöke.

Számláló

Felsőoktatás 2018

Idén a tavalyinál is többen jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe, és 2018-ban többen is nyertek felvételt.A Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2019 kiadványában az elképzelhető legtöbb szempontot figyelembe véve vizsgáltunk karokat, intézményeket, munkaerőpiaci adatokat. Idén intézményi rangsort is készítettünk.

Négy negyed

Mi a fene történik Amerikában?

Nemrég többször is szembesültem azzal – nem mintha újdonságként ért volna –, hogy sokan nem követik, nem értik az amerikai politikát, így védtelenek a mainstream média által propagált, elfogult narratívákkal szemben. Számos rendes, jó szándékú ember nemcsak naivan elhiszi, hanem sajnos sok esetben maga is hangoztatja, továbbadja ezeket.

Mátrix

Uniós pénzekből korrupciós kormánykritika

A Korrupciókutató Központ Budapest csupán az állami szerveken általa számonkért transzparenciára nem ad: az objektív pénzügyi beszámolók hiánya miatt nem lehet tudni, hogy a balliberális, kormányellenes narratívát erősítő szervezet pontosan milyen támogatásokból is dolgozik.

Mátrix

Továbbtanulás 2019

A Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2019 kiadványa több szempontból is meghaladja tavalyi önmagát. Egyrészt az idén első alkalommal intézményi besorolást is közlünk, másrészt ráerősítünk a múlt évi koncepcióra: megnéztük, miből és hogyan élhet meg egy egyetemista, s mely szakokkal érvényesülhet leginkább a munkaerőpiacon.

Mátrix

„Jöttem, hogy képviseljem a budapestieket”

Az, hogy nincs városvezetési tapasztalata, teszi alkalmassá arra, hogy vezesse a várost – mondta a főpolgármester-aspiráns Puzsér Róbert, akivel a hajléktalanrendeletről, a tűcsereprojektről, a Sétáló Budapest programjáról és az ellenzék helyzetéről is beszélgettünk.

Mátrix

Momentumos hátszél Puzsérnak

Puzsér Róbert kampányfőnöke a botrányoktól egyáltalán nem mentes HÖK-világban kezdte karrierjét, majd az ott szerzett kapcsolatait és tapasztalatait felhasználva a Momentum alapító tagja lett. Utóbbi kampányát a választás előtt pár hónappal hagyta ott, komoly bajba sodorva ezzel a pártot.

Mátrix

Cafeteriaharc a franciákkal

Egy haláleset miatt húzódhat a hazánkat perlő egyik multi nemzetközi eljárása. A balliberális kormányok jóvoltából korábban elképesztő hasznot bezsebelő cégek kártérítést követelnek.

Mátrix

Nyakunkon a Germany First!

A német kancellár távozása a CDU pártelnöki posztjáról felborítja az eddigi status quót. A németországi bel- és külpolitika radikális változások előtt áll. Cikkünkben a lehetséges forgatókönyveket tekintjük át.

Mátrix

Küszöbön az újabb rakétaválság

Trump azért mondta fel az atommegállapodást, mert az elavult és nem tükrözi a realitásokat – Peking például nem tagja az egyezménynek. A kínai rakéták simán megsemmisíthetnék az amerikai tengeri fölény alapját képező csendes-óceáni bázisokat.

Mátrix

LNG-versenyfutás

Hiába bővül az amerikai palagáz-kitermelés, ha veszteséges. Így Donald Trump elnök terve veszélybe került – nem tudja kiszorítani az olcsóbb orosz gázt Európából. A hátrányt Washington diplomáciai offenzívával próbálja meg behozni.

Mátrix

A szupergazdag orosz nők titkai

A nyugati szankciók bevezetése után bevált gyakorlat lett a feleségekre átíratni a vagyont.

Mátrix

Migránserőszak a horvát határnál

Nincs nap, hogy a horvát tévécsatornák híradásait ne a menekültekről szóló beszámolók uralnák. Ha a horvát és a bosnyák határőrök nem lesznek képesek feltartóztatni az egyre erősödő áradatot, akkor a magyar határon is újból megjelenhetnek a migránsok. De egyelőre ők a védtelenebb Szlovéniát veszik célba, ha sikerül bejutniuk Horvátországba. A boszniai vonalat fokozottan védik a horvátok, Szlovénia felé már gyengébb a defenzíva.

Mátrix

Közel-keleti hangulat Európa kapujában

Kérdéses, hogy meddig tudja feltartóztatni az Európai Unióba kívánkozó több ezer migránst a mind vallási, mind etnikai szempontból igen megosztott bosnyák–horvát–szerb föderatív állam. Az ország városaiban élesedik a feszültség az ott tanyázó menekültek miatt, miközben az arab és török térnyerés egyre látványosabb a hazánktól csupán pár órányi autóútra fekvő országban.

Mátrix

A szlovák államfő esete a járásbíróval

Jóhiszemű vásárló volt-e vállalkozóként Andrej Kiska, a mai népszerű szlovák köztársasági elnök, amikor értéke töredékéért vett magának egy 1,2 hektáros – ma egymillió eurót érő – telket a Magas-Tátra déli oldalán, vagy pontosan tudta, hogy spekuláns cég áll az eladás mögött? Hiszen már korábban is üzletelt a szóban forgó kft.-vel, közvetlenül vásárolt tőle ingatlant.

Mátrix

Növekszik a lengyel áram ára

Hamarosan a lengyel villamos energia lesz a legdrágább Európában – aggódnak a szakértők. Az év elejétől szeptemberig a nagykereskedelmi energiaárak jelentősen, mintegy hatvan százalékkal emelkedtek az előző esztendő hasonló időszakához képest. A nagyfogyasztók az idén átlagosan 276 złotyt (mintegy 20 750 forintot) fizettek egy megawattóráért.

Skynet

Harcászati őskomputerek

Még mindig fapadosak a fegyverrendszerekben használt IT-eszközök: a Patriot-rakétarendszerek, az AEGIS radarkomplexum, a Tomahawk cirkálórakéta vagy éppen az interkontinentális ballisztikus rakéták vezérlőrendszereinél ma lényegesen nagyobb számítási kapacitást tudó eszköz foglal helyet az íróasztalon, a zsebünkben. Sőt, van olyan okostelefon, amely ma már kis műholdakat vezérel.

Skynet

Harcászati őskomputerek

Még mindig fapadosak a fegyverrendszerekben használt IT-eszközök: a Patriot-rakétarendszerek, az AEGIS radarkomplexum, a Tomahawk cirkálórakéta vagy éppen az interkontinentális ballisztikus rakéták vezérlőrendszereinél ma lényegesen nagyobb számítási kapacitást tudó eszköz foglal helyet az íróasztalon, a zsebünkben. Sőt, van olyan okostelefon, amely ma már kis műholdakat vezérel.

Való Világ

„Olyan cégekre van szükségünk, amelyek otthonuknak érzik hazánkat”

Új program indítását tervezi az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a generációváltás előtt álló magyar vállalkozások nemzeti tulajdonban tartására – mondta el a Figyelőnek György László, a tárca gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára, aki leszögezte: meg kell előzni, hogy a hazai cégek külföldi birtokba kerüljenek, amint a tevékenységük termőre fordul.

Való Világ

Robotzsaruk

A rendőrség munkáját egyre több helyen segítik olyan szoftverek, amelyek meg tudják jósolni a jövőbeli bűncselekményeket. A sajátos fejlesztéseknek ugyan sok a kritikusa, a használatuk mégis futótűzszerűen terjed.

Pénz beszél

„Az uniós szabályoknak vagyunk kitéve”

Az eurózóna nem működőképes. A gyengébben fejlett régiókat megszorításokra kényszeríti, emiatt nem várható felzárkózás, vagyis ezek az országok kisebb-nagyobb mértékben ugyanazokkal a gondokkal küzdenek majd, mint Görögország – húzta alá Lóránt Károly közgazdász.

Pénz beszél

„Több mint kétmillió fogyasztóért érzünk felelősséget”

„Felkészültünk a jövő energiavilágára, s arra törekszünk, hogy hozzájáruljunk a magyar energia- és gazdaságpolitika sikeréhez” – hangsúlyozta lapunknak adott interjújában Maria-Theres Thiell, az Elmű-Émász elnöke. 

Cappuccino

Limpár Imre

A karrier- és pályaválasztási tanácsadóként is ismert pszichológus azt állítja: sikerünk tervezhető. Nemrégiben megjelent könyvében leírja, milyen módszerekkel kerülhetünk közelebb hozzá, s hogyan érhetjük el.

Társadalom

A Tinder-proletariátus felemelkedése

Kezdjük, ahol kezdeni kell. A Nyitva nem generációs kordokumentum, nem reflexió, hanem vegytiszta propaganda. Az  a Kulturkampf-Wunderwaffe, amely a hollywoodi filmekben elviselhetetlen volt, néhány évtized lemaradással, de végre megjelent a legújabb kori magyar filmgyártásban.

Társadalom

A húsipar nem pusztítja el a bolygót

Megélénkült és támadásba lendült a húsellenes lobbi: a klímaváltozásért a nagyüzemi állattartást okolják. A vegánok aktivizmusa nem merül ki csirkék szeretgetésében és a hentesek zaklatásában, az egész világot meg akarják változtatni. De lehet, hogy téves információkra alapoznak?

Sport

A téglagyártól a Pantheonig

Varga Jánost javasolta új tagjának a Nemzet Sportolóit tömörítő társaság. A birkózó olimpiai bajnok a Kulcsár Győző halála következtében megüresedett helyet veheti át a 12 fős exkluzív klubban.

Kultúra

„Akinek nincs humora, ne menjen rajzfilmesnek”

Az utolsó vacsora című animációs festményfilm valószínűleg csak tavasszal, talán húsvétkor lesz látható – közölte Rofusz Ferenc, a Nemzet Művésze díjat a napokban átvett rendező a produkció szűk körű vetítésén. Az első magyar Oscar-díjas alkotóval egy ismeretlen megállóig szóló jegyről és Leonardo festményének, rajzainak életre keltéséről beszélgettünk. A művész legfrissebb terve, hogy Leonardo da Vinci meséiből és rajzaiból készít újabb animációs filmet.

Bel Canto

Tolsztoj a Timest járatta

Egy tervezőcég geodétájaként Dunaföldváron tűztem ki a vízvezeték nyomvonalát. Figuránsaimmal a helyi szállodában laktunk – csak mi, de ennek oka volt. A hotelt ugyanis bontották. Sose tudtuk, mennyi marad belőle, amikor a munka végén visszaérünk. A bal fele már megszűnt, s hogy valaki le ne zuhanjon, mikor éjjel kiszédeleg a dolgát intézni, a munkások hálót húztak az alattunk tátongó mélység elé.

Oktogon

Hova tűntek a bérek a fejlett országokban?

Az IMF legfrissebb, világgazdaságról készült jelentésének egyik érdekes ábrája a munkanélküliségi rátát és az éves bérnövekedési ütemet mutatta be a fejlett országokban.

Korábbi lapszámok