2018/10/31

Címlap

Tehetségtelen politikus vagy hazaáruló?

Száz éve, október végén hullott darabjaira az Osztrák–Magyar Monarchia; sokan 1918-at a történelmi Magyarország szétesésének is tartják. Az évforduló apropóján Szakály Sándor és Gerő András történészeket kértük fel helyzetértékelésre.

Címlap

Nagy-Magyarország létét a Habsburgok garantálták

A Habsburg Történeti Intézet igazgatójával a monarchiabeli emberek öntudatáról, a Habsburg Birodalom széteséséről, annak következményeiről, az Európai Unióban zajló vitákról beszélgettünk. A történész szerint nem mindig a gazdaságilag erősebb országok határozzák meg, hogy milyen lényegi változások következnek be a világban. Azt is megtudtuk Gerő Andrástól, hogyan kovácsolta össze a Monarchia népeit, miként teremtett közös kulturális alapot a sör.

Szerintem

Csak üres szavak

A múlt héten két vezető európai politikus is megszólalt Közép-Európával kapcsolatban. Juncker, az Európai Bizottság elnöke örömét fejezte ki Erdély és Románia egyesülése fölött, Macron francia elnök...

Számláló

Harcolnál a hazádért?

Négy negyed

A nagy mobiltestvér

A rendszerváltoztatás előtt nem volt könnyű telefonvonalat szerezni, ma meg az a luxus, ha nincs valakinek telefonja.  

Mátrix

Demeter Márta útja: szerencse vagy tehetség?

Az LMP társelnöke lett a szocialistáknál edződött, a repülős bakijáról elhíresült Demeter Márta.

Mátrix

CSOK-reform

Tovább növeli a kormány a családtámogatási eszközök körét, ezúttal az otthonteremtési kedvezményt terjesztik ki. A háromgyermekesek tizenötmillió forintos kamattámogatott kölcsönt is felvehetnek.  

Mátrix

Egy gyilkosság anatómiája

Törökország és Szaúd-Arábia vetélkedik a Közel-Kelet vezetői szerepéért. Egy szaúdi újságíró meggyilkolása apropó lehet a Washington–Rijád-kapcsolatrendszer meggyengítésére.

Mátrix

Merre tart Brazília?

Lapzártánk idején úgy állt a helyzet, hogy a „brazil Trump” lehet a befutó, ami megakaszthatja a dél-amerikai baloldali populizmus térnyerését.

Mátrix

Amerikai minta

Még a sokat látott oroszokat is megrázta az a húsz fiatal életét követelő tömeggyilkosság, amelyet egy 18 éves fiú követett el.

Mátrix

Vihar előtti csend Berlinben

Merkel kancellár mindent bevet a kulcsfontosságú hesseni tartományi választásokon politikai túlélése érdekében.  

Mátrix

Minden idők legnagyobb európai bankbotránya

A legnagyobb uniós hitelintézetek hathatós közreműködésével összesen 55 milliárd euró értékű adócsalásra derült fény. A skandalum további kétségeket vet fel a Brüsszel által szorgalmazott bankunióval szemben.  

Mátrix

Ismét támad a migránslobbi

A migráció támogatói most éppen Donald Trump időközi választási esélyeit akarják rontani az amerikai határ felé vonuló tízezres tömeggel. Az illegális bevándorlást a határokon kívül tartó magyar és olasz példa az amerikai elnöknek is tanulságos lehet. 

Mátrix

Ukrajna megkerülhető?

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Ez különösen igaz a magyar–ukrán viszonyra; a jövő márciusi elnökválasztás kampányában Kijev a kisebbségi (magyar) kártyát játssza ki. Válaszként Budapest lassítja északkeleti szomszédunk euroatlanti integrációját, ami Ukrajna siralmas állapota miatt egyébként is csak döcög.  

Mátrix

Sovinizmussal a mélyszegénység ellen

Miközben egyre nagyobb fordulatszámon pörög a Kijevből gerjesztett magyarellenes kampány, Ukrajna minden tekintetben a világ legszegényebb országai közé került.   

Mátrix

Ocsmányságok szerb rivaldafényben

Rosszfiúk és örömlányok szerepelnek főműsoridőben. A miniszter is tudja, hogy káros, mégsem tehet ellene semmit.  

Mátrix

Száz év mérlege

Gyulafehérváron 1918. december elsején tartották azt a mintegy 1200 fős román nagygyűlést, amely megszavazta Erdély csatlakozását a Román Királysághoz, s ezt pecsételte meg másfél évvel később a trianoni békediktátum. A mi tragédiánk a románok öröme, s bő egy hete Juncker EB-elnöktől megtudhattuk, hogy szerinte ez európai ünnep is immár. A bukaresti politikai elit minden bizonnyal nagy csinnadrattával fog megemlékezni e dátumról, de maga a román társadalom egyre több gyötrő, tépelődő kérdést fogalmaz meg az elmúlt száz évről, ami cseppet sem fényes. 

Korábbi lapszámok