2018/10/25

Címlap

Tényleg kopogtat a válság?

Egyre több globális pénzügyi szolgáltató, sőt újabban a Nemzetközi Valutaalap is figyelmeztet a világgazdaságra leselkedő kockázatokra, amelyek jelentős visszaesést, krízist is okozhatnak. Összegyűjtöttük a rizikófaktor öt elemét, és választ adunk arra is, miként lehet Magyarország válságálló.

Számláló

Forradalom és harcok Budapesten

A magyar forradalom központja, leghevesebb harcainak helyszíne Budapest volt. A fővárosban az októberi napokban eleinte kétezer, majd 4-5 ezer felkelő volt, november 4-ére hétezer fegyveres nemzetőrre...

Szerintem

Centrifuga

„Ha békét akarsz, készülj a háborúra!” Ki ne ismerné Julius Caesar bölcseletét? Ezen logika mentén így lehetünk a válsággal is. Készüljünk arra, hogy krízis lesz, bár annak pontos idejét belőni képtelenség.

Négy negyed

Magyar szabadság

Az egyik legfontosabb kérdés így október 23-a tájékán, hogy pontosan mit értünk, mit érthetünk azon: magyar szabadság. Létezik-e egyáltalán ilyen, lehet-e a szabadságnak nemzetisége?

Mátrix

Sorsdöntő november jöhet

November 12-én tárgyalja majd a Sargentini-jelentésre adott magyar választ Brüsszelben az Általános Ügyek Tanácsa. A tagállamok megosztottak, leginkább a bevándorláspárti franciák és a svédek szorgalmazzák hazánk megbüntetését. Mindeközben Lengyelországra is erős politikai nyomás nehezedik.

Mátrix

Nagy balos előválasztás

Még 2018-ban megtarthatják a baloldali főpolgármester-jelölti előválasztást – értesült lapunk. Nyugat-európai, de leginkább amerikai mintát szeretne meghonosítani az ellenzék ezzel az ötlettel.

Mátrix

Új katonás trend

Néhány éven belül több mint ötvenezer fős lehet a Magyar Honvédség, és további technikai fejlesztésekre, valamint strukturális változásokra is számíthatunk.

Mátrix

Egy kis hős lett Mansfeld Péterből, de az is volt

Minden becsületes ember így gondolkodott volna – jelentette ki Mansfeld Péter, amikor kimondták a bíróságon a halálos ítéletét 1956-os tettei miatt. A forradalom és szabadságharc évfordulóján interjút készítettünk a testvérével, aki 2012-ben feljelentette a bátyjára halálos ítéletet kérő Mátsik Györgyöt.

Mátrix

Szigorítás empátiával

Kétséges a hajléktalan-ügyi szigorítások nemzetközi szinten történő megtámadásának a sikere, ám ettől még lesz próbálkozó. A rendőrség humánusan jár el a fedél nélkül élőkkel szemben.

Mátrix

Macron és a politikai nagyság

Egy jóérzésű francia republikánus nehezen mondja azt, hogy a migránsok egy elkülönülő közösséget képeznek, ráadásul úgy, hogy az általuk lakott területen esetenként nem érvényesül az állam fennhatósága. Ez kihívás elé állítja a francia nemzeti identitást – véli a lapunknak nyilatkozó Franciaország-szakértő.

Mátrix

Versenyfutás az öreg kontinensért

Peking és Washington egyaránt a maga oldalára szeretné állítani az uniót a kereskedelmi háborúban. Brüsszel béna kacsa, nem tudja eldönteni, melyik oldalra álljon.

Mátrix

Nagyon nagy bajban vannak az európai bankok

Egyre kevésbé finanszírozható a dollárba menekülés. Ötévnyi negatív reálkamat után az európai bankok nyereségessége alacsony szintű, részvényárfolyamaik zuhanórepülésben vannak, a hitelportfóliójuk romlik.

Mátrix

A szovjet örökség

A balkáni országok jelentős része most kezdené el végrehajtani hadseregeiben a NATO-fegyverzetre való átállást. A pénzhiány és az orosz haditechnikához szokott katonák azonban lassítják a folyamatot.​

Mátrix

Narkóterrorizmus Amerika hátsó udvarában

Egyelőre nem látszik, hogyan lehetne megfékezni az egyre innovatívabb és agresszívebb bűnbandákat, amelyek immár az állam ellen viselnek háborút.

Mátrix

A legkeresettebb doktori értekezés Szlovákiában

Andrej Danko, Szlovákia második legfontosabb közjogi méltósága, a százötven fős törvényhozás elnöke és a kormányon lévő Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezére kínos helyzetbe került jogi doktori disszertációja miatt. Sajtó- és ellenzéki össztűz alá került, mert titkosította dolgozatát, és az azt birtokló egyetem oktatóinak egy része is kéri annak közszemlére tételét.

Mátrix

Nehezen önállósodnak a lengyel fiatalok

Teljes ellátás vagy kényszerű fogság? Az utóbbi években Lengyelországban szintén forró társadalmi vita bontakozott ki a „bamboccioniszindrómáról” (olaszul felnőtt csecsemőt jelent, de számos kifejezés van a jelenségre más nyelvekben is), a tanulmányaik után változatlanul otthon maradó, dolgozó vagy állástalan fiatalokról.

Mátrix

Balkáni kuruzsló kerestetik

Hivatalosan Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságnak hívják, de köznapi használatban szinte mindenki Macedóniának nevezi az 1991-ben függetlenné vált, 2,1 milliós, mintegy 35 százaléknyi albán kisebbség által lakott országot. Euroatlanti integrációját legfőképpen a neve gátolta eddig.

Mátrix

Fogy a levegő a Šarec-kormány körül

Szlovéniában már a balközép koalíció megalakulásakor tudni lehetett, hogy nem lesz könnyű a kormányzás. A kabinetben öt párt képviselteti magát, a koalíciós szerződés pedig e formációk bonyolult érdekegyeztetésén alapul, amely nehézkes, sokszor feszültségektől terhelt. S mivel nincs parlamenti többségük, a szélsőbalos frakció támogatására szorulnak.

Skynet

Embriológia veszélyes vizeken

Szigorú jogi és etikai keretek közé szorították az emberi embriókkal kapcsolatos kutatásokat, de ilyen aggályok nem kötik az állat-biotechnológiai kísérleteket végzőket – erről is beszélgettünk a Semmelweis Egyetem asszisztált reprodukciós osztályának laborvezető embriológusával.

Való Világ

Cukorkatasztrófa fenyeget

A lejtőre került cukorágazat is napirenden volt az uniós agrárminiszterek tanácsülésén. A kvóták tavalyi kivezetése miatt ugyanis túltermelés jött létre, ami földbe döngölte az árakat.

Való Világ

Olcsó vagy drága a magyar otthon?

Egyre égetőbb a kérdés: vajon meddig tart még a lakásbumm Európában és világszerte. A némiképp óvatosabb magyar áremelkedés egy esetleges válság idején nagyobb biztonságot is ad. Ha pedig optimista marad a világ, még jobb befektetés lesz a dráguló, de a régióban viszonylag megfizethetőbbnek mondható magyar lakáspiac.

Való Világ

Félresikerült hadüzenet

A legnagyobb gyorsétteremlánc jókora gödörbe került. Hiába indítottak reklámkampányt az egyik legnagyobb konkurensük ellen, még ez is visszafele sült el.

Való Világ

Vigyázat, a kiskapuk záródnak!

Ma már az EU-n kívülről nem kevesebb mint ötvenhét országból kap számlaadatokat az adóhatóság. Mi több, rövidesen, már 2019-től olyan államok, területek is felkerülnek az adatcserelistára, mint Panama, a Bahama-szigetek, Makaó, Hongkong, Uruguay, Libéria, valamint Katar és Kazahsztán. Magyarán egyre kevesebb helyre menekíthető az eltitkolni vagy csak szerényebben sarcoltatni szánt profit. Szerencsére nálunk eleve alacsony a legkisebb vállalkozások és a közepes cégek adóterhelése a kata és a kiva révén.

Való Világ

Világvége? Elnapolva!

A globális felmelegedés miatt a termőterületek máris elkezdtek északra tolódni. A sarkvidéki jég olvadásnak indult. A gleccserek az Alpokban és a Himaláján is visszahúzódtak. Az éghajlatváltozás következtében a jövőben várhatóan egyre kevesebb mezőgazdasági terményt tudunk előállítani egy olyan bolygón, ahol a lakosok száma elképesztő mértékben nő: jelenleg 7,6 milliárd ember él a földön, de ez a szám pár évtizeden belül a 11 milliárdot is meg fogja haladni.

Pénz beszél

Még mindig túl drágán bankolunk?

Egy ideje már folyik a vita arról, hogy most akkor drága vagy sem a magyar bankrendszer európai összehasonlításban. A válasz nézőpontfüggő: az MNB szerint igen, az érintett pénzintézetek viszont úgy vélik, nem. Így vagy úgy, az ügyfelek biztosan örülnek, ha olcsóbban bankolhatnak a nap végén.

Pénz beszél

Pozíciójavítás

A világátlaghoz képest a magyar versenyképesség állja a sarat, ugyanakkor az unió országait tekintve van hová felzárkóznunk – derül ki a Világgazdasági Fórum rangsorából.

Pénz beszél

Aranyból már jól állunk

Miközben Magyarország tízszeresére növelte a múlt héten aranytartalékát, addig nem árt fejben tartani: hazánknak gyakorlatilag alig volt ilyen gazdasági-pénzügyi fedezete az elmúlt szűk három évtizedben.

Cappuccino

Ratatics Péter

Július óta a Mol teljes magyarországi operatív működéséért felelős ügyvezető igazgató, amellett, hogy továbbra is ellátja a csoport fogyasztói szolgáltatások ügyvezető igazgatói pozíciójával járó feladatait. „Frissdiplomásként természetes, hogy én is vezérigazgató akartam lenni. Teljesen rendjén van, hogy kikerülve az egyetemről tombol bennünk az ambíció. Aztán jönnek a munkás évek és rádöbbenünk, mekkora felelősséggel jár ez, mekkora erőfeszítés, szorgalom, munka kell ahhoz, hogy lépésről lépésre előrébb jussunk” – mondta a szakember.

Társadalom

Bevált a sótlan menza

A közétkeztetés nem tehet mindennap minden gyerek kedvére, de nem is ez a cél, hanem az egészséges táplálkozási szokások kialakítása, a fiatalok ízlésének formálása. A kevesebb só és cukor, valamint a mindennapos testnevelés – a kritikák ellenére – az egyik lehetséges út a túlsúlyos gyerekek egészségének visszaállításához.

Társadalom

Alászállás Kína fraktálvilágába

Az egykori Négy Tigris piaccal szemben, az összevizelt raktárépületek falán megtörő szélnek ellentartva surranok az első hajnali hidegben. Vigyorogva harapok rá a snüsszadagomra, ami azonnal, ridegen indított motorként, bő benzinfröccsel indítja intuícióimat. Szeretem ezt a terra incognitát, ezt a szürke zónát Józsefváros és Kőbánya között.

Kultúra

Körben Gül Baba rózsái

„Nincs semmi dolgod?” – kérdezte apám, ha olvasni látott. Ezért kerestem már gimnazistaként a város „titkos” helyeit, ahol az íróval kettesben lehetek. Mert az olvasást beszélgetésnek tartom, és ha egy könyv elnyeri tetszésemet, észre se veszem, váltok és oldalakon át hangosan olvasom, nyilván abban a hitben, hogy az író hall engem, és mert hall, s az ilyesmi kedvére van, igyekszik a folytatásban is az örömömet keresni.

Sport

Döntött: a legértékesebb magyar futballista lett

    DEBÜTÁLÁS  | Willi Orbán révén októberben először szerepelt olyan játékos a magyar futballválogatottban, akinek korábban még gyerekszinten sem volt köze labdarúgásunk honi...

Kultúra

Lehullott róluk Minden, ami régi

      MŰCSARNOK  | Rejtett történetek – az életreform-mozgalmak és a művészetek címmel nyílt január 20-ig nyitva tartó tárlat a Műcsarnokban. A kiállítás a 19. száza...

Kultúra

„Nem toll, balta volt a kezemben”

Most, hogy a hírek szerint újra be lehet mutatni Csurka István darabjait, nemcsak egy irodalmunkat meghatározó, hatalmas életműről kell lefújni a port, hanem önmagunkkal, a közelmúltunkkal is szembe kell néznünk – derült ki a szerzőről korábban Csurka címmel könyvet is publikáló Domonkos Lászlóval és írótársával, Borbély Lászlóval folytatott beszélgetésből. Az eszmecsere két nemzedék, az 50-es években született Domonkos és a 60-as évek szülötteként megszólaló Borbély látásmódját tükrözi.

Kultúra

A döntők döntője

Öt sikeres évad után Magyarország egyetlen népzenei és néptáncos tehetségkutató műsora rendkívüli kiadással tér vissza a képernyőre. A zsűri, azaz Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, Zsuráfszky Zoltán, dr. Diószegi László és dr. Agócs Gergely visszahívta a legjobb produkciókat, akik október 26-tól mutatják be ismét tudásukat a Duna Tv képernyőjén, november 9-től pedig már a nézők szavazataiért táncolnak, zenélnek és énekelnek.

Oktogon

Eurázsia hajnala

A „Kelet az Kelet és a Nyugat az Nyugat, ez a kettő pedig soha nem fog találkozni” – egészen mostanáig.

Korábbi lapszámok