2018/10/11

Címlap

Boldog békeidők

Csak első blikkre változatlan minden a kétszáz legnagyobb magyar-országi vállalat háza táján. Bár a topligába nehéz bekerülni, feltörekvők mindig akadnak. És „kiiratkozók” is.

Szerintem

A következő tíz év

Pontosan tíz esztendeje annak, hogy Nemzeti csúcs címmel politikusok és a gazdasági vezetők számára tanácskozást hívott össze Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a globális világgazdasági pénzügyi válság apropóján. Azóta mindenki tudja, hogy enyhén szólva nem hathatós intézkedések születtek, miként azt is: a magyar gazdaságot legyengült állapotban érte el a krízis. Megértük azt a szégyent, hogy mi voltunk az első olyan uniós tagállam, amely az IMF–EU-hitelre szorult, hiszen létrejött a kvázi államcsőd azzal, hogy nem vásárolták az állampapírjainkat. A pénzügyi krach után óriási gazdasági visszaesés jött. S miként az a forgatókönyv szerint lenni szokott, a pénzügyi-gazdasági bizonytalanságot politikai is követte. A hitelezőink pedig a kormányfőt is „leszedték” a sakktábláról. Ez akkoriban összeesküvés-elméletnek tűnt…

Számláló

Óriásvállalatok a régiónkban

A kifejezetten jó gazdasági környezetnek hála a kelet-közép-európai térségben a helyi nagyvállalatok alaposan megerősödtek. Az ötszáz legnagyobb társaság összesített forgalma tavaly már elérte a 652 milliárd eurót. A legtöbb óriáscég Lengyelországban székel, de Magyarországnak sincs oka szégyenkezni: egy friss jelentés szerint hazánk 2017-ben ezen a fronton a dobogó második helyét szerezte meg.

Négy negyed

Modern kori boszorkányüldözés

A szabad világban a II. világháborút követő öt évtizedet  a jobb- és baloldal nagyjából kiegyenlített, hol az egyik, hol a másik fél sikerét hozó, többé-kevésbé tisztességes politikai küzdelme jellemezte. Ha nem is Sarkcsillagként, de elég stabilan állta politikai közép. A kilencvenes évek közepe óta azonban erősödő balratolódást figyelhettünk meg a világpolitikában, egészen 2016-ig.

Mátrix

„Az ingatlanszakma választott engem”

„Miközben a BIF Nyrt. mielőbb szeretne bekerülni a BUX-kosárba, addig továbbra is elkötelezettek vagyunk abban, hogy kifizetjük a kilencvenszázalékos osztalékot a nyereségünk után a részvényeseinknek” – jelentette ki lapunknak adott interjújában a társaság igazgatótanácsának elnöke.

Mátrix

Egységes Budapestet!

Közvetlenül választott főpolgármester és Fővárosi Közgyűlés, kinevezett kerületi elöljárók, de ugyancsak választott kerületi választmányi tagok, a fővárosnak alárendelt kerületek – ezt a Budapest történetében már évtizedekig létezett irányítási modellt javasolja újra a lapunknak nyilatkozó történész. Szerinte ezzel sokkal hatékonyabban működne a város.

Mátrix

Adóuniformis Brüsszelből

Nem ért egyet a magyar kormány az Európai Parlamentnek azzal a kezdeményezésével, amely 25 százalékban korlátozná az áfa mértékét. Az adópolitikának ugyanis nemzeti hatáskörben kellene maradnia.

Mátrix

Játsszon újra!

Tarlós István lapzártánk után jelentheti be, hogy a Fidesz–KDNP támogatásával 2019-ben újra elindul a főpolgármesteri posztért.

Mátrix

Újrainduló ellenzéki roncsderbi

Az alacsonyabb részvételi arány miatt Gyurcsány Ferenc lehet a nevető harmadik a jövő tavaszi EP-választáson a mélyponton lévő MSZP és Jobbik mellett. A listavezetők személye ráadásul újabb konfliktusforrás az ellenzéki térfélen, így az ottani viták fokozódása várható.

Mátrix

„Nagyon sok mindenért befogtam a számat”

Nem Volner, Fülöp és Apáti volt az utolsó, aki elhagyta a Jobbik frakcióját az utóbbi idők pálfordulatai miatt. Volner János, a Jobbik egykori frakcióvezetője, nemrég a frakcióból kizárt politikus  a balra tartsról, a belső konfliktusokról és arról is beszélt a Figyelőnek, hogy mit jelent az „inyekciózás” a Jobbikban.

Mátrix

HÖK-blamázs

Törvényellenesen működik minden állami felsőoktatási intézmény hallgatói önkormányzata (HÖK) – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Mátrix

Határok nélkül nincs demokrácia

Nem kapnak nyilvánosságot a bevándorlást ellenző és a kialakult politikai alkukat megkérdőjelező erők – jelentette ki a Figyelőnek adott interjújában Mischaël Modrikamen, a vallon Néppárt elnöke, aki szerint a Nyugat számos államában elnémítják a rendszerkritikus hangokat.

Mátrix

Lopakodósávot nyitnak a bevándorlóknak

Berlin és Brüsszel nem engedi el a migráció témáját. Most éppen a német kormánypártok gondoskodnak arról, hogy továbbra is jobb életet kereső milliók induljanak Európa felé.

Mátrix

Észak-Amerika szabadkereskedhet

Működik a Trump-modell. Az USA elnöke az erő pozíciójából újratárgyalta Kanadával  és Mexikóval a kereskedelmi megállapodásokat. Hasonló lesz a helyzet az EU-val is.

Mátrix

Dancing queen Birminghamben

Theresa May szigorodó bevándorlási szabályokkal próbálja meg növelni népszerűségét a konzervatívok körében.

Mátrix

Fegyvert lábhoz!

Számtalan párhuzamosan futó program versenyez a szűkös erőforrásokért, nincs politikai szándék és áldozathozatali hajlandóság. Trump és Putyin egyaránt ellenérdekelt egy egységes európai haderőben.

Mátrix

Az arany útlevelek országa

Rossz idők járnak az orosz oligarchákra, akik az adóparadicsomnak tekintett szigetállamban tartották-mosták az Orosz Föderációból (OF) kimenekített pénzeiket.

Mátrix

Inflációs célok újragondolva

A világ nagy jegybankjainak a mozgástere beszűkült, így azon gondolkodnak, hogy magasabb inflációs szintet céloznak meg.

Mátrix

Sikertelen referendum családügyben

Megbukott Romániában a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba foglalásáról szervezett népszavazás, mivel a választópolgárok mindössze huszonegy százaléka jelent meg az urnáknál az érvényességhez szükséges harminc helyett. Pedig a polgári kezdeményezést a pártok is felkarolták, főleg a kormányzó szociáldemokraták (PSD). Utóbbiak elnöke, Liviu Dragnea ezzel súlyos vereséget szenvedett.

Mátrix

A boszniai szerbek trójai falova Szarajevóban

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság vezetője, az országrész függetlenségének a szószólója bekerült Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségébe. A múlt hét végi választások eredményeképp az államszövetség másik két elnöke a bosnyák Šefik Džaferović és a horvát Željko Komšić lett.

Mátrix

Pont kerülhet a kettős gyilkosság végére

Egy jó politikai kapcsolatokkal rendelkező szlovák nagyvállalkozót sejt északi szomszédunk sajtója Ján Kuciak újságíró és menyasszonya februári meggyilkolása mögött. Marián Kočner, aki váltóhamisítás vádjával ül jelenleg vizsgálati fogságban, évekig a közélet legmagasabb köreiben forgolódott, de most szinte mindenki elhatárolódik tőle. A gyilkosság lehetséges olasz száláról már  alig esik szó.

Skynet

Több száz milliárdos bírság jöhet

      ELLOPHATTÁK ÖTVENMILLIÓ FACEBOOKOZÓ ADATÁT  A közösségi oldalt ért eddigi legnagyobb hackertámadás nyomán rengeteg felhasználói adat sérült, persze nemkülönben a cé...

Való Világ

Elindult a harc a Nagybaniért

Tulajdonosváltás előtt állhat Közép-Európa legnagyobb friss zöldségeket, gyümölcsöket árusító helye, a Budapesti Nagybani Piac. Bár az üzemeltető cégben meghatározó birtokosnak, a Fővárosi Önkormányzatnak egyelőre nincs eladási szándéka.

Való Világ

Közlekedésfejlesztés másképpen!

A hatalmas járműforgalom egyre élhetetlenebbé teszi a fővárosunkat és környékét. Ezért a szerkesztőségnél összegyűjtöttünk néhány megoldási javaslatot, amelyek megaberuházások mellett, illetve helyett élhetőbbé, jobban átjárhatóvá tennék Budapestet és az agglomerációt.

Látószög

Iránytű a versenyképességhez

Az idei Figyelő TOP200 Konferencia címe Iránytű a négy százalékhoz, amit hosszabb távon úgy is megfogalmazhatunk, hogy mit kell tennünk a magyar gazdaság versenyképességének tartós növeléséhez.

Pénz beszél

Kifizeti a kormány az uniós előleget

„Nincs olyan információnk, hogy bármelyik operatív program finanszírozását leállítanák Brüsszelben” – jelentette ki lapunknak adott interjújában Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium állam- háztartásért felelős államtitkára.   

Pénz beszél

Tuti, ami fix

Jövőállóvá tenné a magyar kkv-kat a jegybank az új hitelprogramjával. Aki kimarad, lemarad – az egyre élesebb piaci versenyben a gazdaság gerincét adó cégeknek úgy kell a beruházási forrás, mint egy falat kenyér.  

Cappuccino

Ahmed Helmy

„A mai igények hozták, hogy nyitottabbak lettünk, jobban integrálunk más technológiai megoldásokat, mint eddig, viszont nem tarthatjuk magunknál a teljes kontrollt: az ügyfeleink szeretnék uralni  a technológiát” – mondja Ahmed Helmy, az Avaya International advanced solution architect (élenjáró mérnöki megoldások) igazgatója.

Társadalom

„Erős tanítói rend” a tanári autonómia záloga

A pedagógusszakmát akkor veszi majd komolyabban a társadalom és a politika, ha kamarába szerveződve megkerülhetetlen értelmiségi hivatássá növi ki magát. Ezt az Eötvös Józseftől származó gondolatot fejti ki könyvében Révész Judit, aki letette a névjegyét az angoltanításban, ma pedagógushallgatókat képez, így közelről látja a tanárképzés dilemmáit is.  

Társadalom

Harctéri jelentés: „zsidó belháború” – sokadik nap

A „Sorsok Háza-ügy” (amit egyesek „zsidó belháborúként” neveztek meg) sokkal többről szól, mint egy emlékezetközpont „belsős” szakmai kérdéseiről. Valójában a harc a magyar zsidóság önképének újjászervezéséért és ellene zajlik.  

Társadalom

A numerus clausus kísértete járja be Kaliforniát

Az amerikai férfiaknak bűnhődniük kell. Mert nem bírnak a macsóvérükkel, ott rejtőzik a pálmafás ingek alatt a csajozós Weinstein. Az összes igazgatótanácsot elfoglalták, eljött hát az idő, hogy a törvény betűje megértesse velük: nem játszhatnak a nőkkel. A kvótatörvény megszületett: Kalifornia állam készségesen kiszolgálja, amit  a metoo megkövetel.   

Sport

246 kilométer stresszmentesen

Bogár János, Lubics Szilvia és az amerikai színekben versenyző Nagy Katalin után Maráz Zsuzsanna lett a negyedik magyar futó, aki megnyerte a Spartathlon ultrafutóversenyt. Az esztergomi sportoló hét éve, negyvenesztendősen futotta élete első maratoniját – mára háromszor teljesítette a Spartathlont, mindháromszor a dobogón végzett.   

Társadalom

Értéket minél szélesebb közönségnek!

Megszállottak című alkotásáért a legjobb külföldi produkciónak járó elismerést és a szakmai zsűri különdíját vehette át az író-rendező Pozsgai Zsolt a keresztény filmek világfesztiválján. Erről és éppen harminc esztendeje indult színházi pályájáról, a történelmi művekről, a kultúrharcról is beszélgettünk az alkotóval.  

Kultúra

Tengerre szállt, Brassóba ért

Apának „… remegett a keze, amikor az útlevelét odaadta a tányérsapkásnak” – hányan lehetnek ebben az országban, akik még jól tudják, mit jelentett a diktatúra korszakában egy határátlépés Erdélybe? Vagy az első „szabad” hazalátogatás, amikor egyetlen görccsé rándult össze a visszatérőben a korábban átélt, több évtizednyi üldöztetés? De az igazi kérdés nem ez. Hanem az, hogy akkor mi viszi, húzza vissza az embert a szülőföldre. Akkor is,  ha nem is ő született már ott, csak a felmenői.  

Kultúra

Mit és hányféle módon lehet szeretni

Negyven év távollét után jött haza Amerikából Szalay Lajos, a grafikus.  Párizsban Picassóval egy rangon emlegették. Szólt valaki, hogy szeretné, ha én beszélnék vele. Menjek el Miskolcra, a...

Oktogon

Nők fejkendővel és a nélkül

Zsohár Zsuzsa, a Migration Aid szóvivője még áprilisban, húsvétkor Bécsből üzent nekünk, buta, elmaradott, a liberális értékek sárba tiprásából mesterfokot szerző magyaroknak arról, hogy a felvilágosult sógoroknál ő bezzeg bármikor magára ölthet egy gyönyörű szép iszlám kendőt.   

Korábbi lapszámok