2018/09/13

Címlap

Az új fiú és a miniszterelnök

A régi elitek az új Európa képviselőit a régi recept szerint akarják sarokba szorítani, „demokráciaeljárásnak” csúfolt koncepciós perekkel és a mainstream sajtó lejárató kampányaival. Ezek a praktikák azonban már nem működnek.

Számláló

Nyugdíjkorhatár és várható élettartam egyes európai országokban

Nagy vitát váltott ki Oroszországban a nyugdíjkorhatár 65, illetve 60 évre emelése. Az átlag orosz férfi egy munkával töltött élet után eddig is csak négy nyugdíjasévet élvezhetett, ám a jövőben már meg sem érné a nyugdíjaskort. Az öregedő társadalom más országokat is korhatáremelésre kényszerít. A németeknek 67, a görögöknek 69 éves korukig kellene dolgozniuk, de a legtöbb OECD-országban is az átlagnak számító 65 évre akarják emelni a korhatárt

Szerintem

Önsorsrontó németek

Német Európa. Az EU-t sokan jellemzik így, hiszen az utolsó szót mindig Berlin mondja ki. Ez a legtöbb uniós javaslaton is látszik, amely valahogy mindig a német modellt veszi alapul, és annak európai kiterjesztését célozza. A migráció kezelésénél sincs ez másképp, ahol szintén a saját mintájukat akarják az öreg kontinensre oktrojálni. Ahogy a beérkező tömeget elosztják a tartományok között, úgy szeretné Brüsszel a migránsokat a tagállamokban a Juncker-képlet szerint szétteríteni. Ahogy egy német szövetségi hivatal dönt a menedékkérelmekről, úgy Brüsszel az EU-ban is egy uniós hivatalra bízná ezt a feladatot. Ahogy a szövetségi rendőrség őrzi az ország határait, úgy a jövőben a közösség Frontex ügynökségére hárulna a külső határokon ez a feladat.

Négy negyed

Sárkányölő Szent György üzenete az igazikonziknak

„Kretén barmok vagytok” – ennyi is lehetne röviden, találóan. De ő egy kicsit részletesebben is üzen…

Mátrix

Kétmilliárdos lapalapítás, látványos bukás

Pörgessük vissza az idő kerekét 2001-ig. Az első Orbán-kormány a médiaegyensúly elősegítése érdekében ekkor hozta létre összesen kétmilliárd forintos állami támogatással a Heti Választ kiadó közalapítványt. Elek István akkori miniszterelnöki főtanácsadó, kuratóriumi elnök, HV-főszerkesztő az akkori kormányzati médiapolitikát normálisnak tartja, a mostanit már nem..

Mátrix

Válaszút előtt az Európai Néppárt

Tovább folytatja-e az Európai Néppárt (EPP) a keresztény-demok-rata gyökerektől való eltávolodást, vagy megegyezik az eddig csak „populistáknak” csúfolt pártokkal migrációs alapon? A kérdésre rövidesen választ kell adnia az európai jobbközép vezetőjének számító Angela Merkel német kancellárnak. A magyar megoldási javaslatok átvétele megállíthatná az EPP pártjainak a gyengülését.

Mátrix

Elitképzés kell a Közszolgálatin

Új rektort nevezett ki Áder János köztársasági elnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) élére: Koltay Andrással beszélgettünk elitképzésről, egyetemi politikáról és a jövőbeli tervekről.

Mátrix

Európai szintű orvoshiány

A tavalyi év első fél évében 324 orvosnak állítottak ki külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, ebből 78 fogorvos, tizenkilenc pedig gyógyszerész volt. Bár az elmúlt években felére csökkent a külföldre távozó magyar orvosok száma, az orvoshiány továbbra is európai szintű probléma, Németországban például tízezer szakember hiányzik az ellátórendszerből.

Mátrix

Chemnitz és az a bizonyos pohár

Németországban a bevándorlási probléma éleződése nyomán egyre kevésbé működik a régi technika: nácinak bélyegezni mindenkit, aki kritizálja a nyitott kapuk politikáját.

Mátrix

Az amerikai adófizetők állták a cechet

A Wall Street nagykutyái megúszták a felelősségre vonást.

Mátrix

Macron akarja játszani a mérleg nyelvét

Egy Merkel–Macron-paktum az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank elnökéről kifoghatja a szelet az euroszkeptikusok vitorláiból.

Mátrix

Önállóan döntenek a robotok az emberéletről

Oroszország és az Egyesült Államok nagyon ritkán áll azonos platformon. Most teljes egyetértésben megvétózták azt az ENSZ-kezdeményezést, hogy indítsák el azokat a folyamatokat, amelyek a „gyilkos robotok” néven ismert rendszerek teljes betiltásához vezethetnek. Ezek a struktúrák a mesterséges intelligencia (AI) első gyakorlati alkalmazásai a haditechnikában.

Pro és kontra

Szankciók Oroszország ellen

Megosztja az elemzőket, hogy a Moszkva elleni büntetőintézkedések hatásosak vagy sem. Gyarmati István nagykövet, a budapesti Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatója és Nógrádi György egyetemi tanár, biztonságpolitikai szakértő fejtette ki lapunknak egymással számos ponton eltérő álláspontját.

Mátrix

Süllyedő hajógyárak Horvátországban

A rijekai (fiumei) 3. Maj és a pulai (pólai) Uljanik hajógyár dolgozói végigsztrájkolták az üdülési főszezon egy részét. Utcai demonstrációikból ízelítőt kaphattak a Horvátországban megfordult turisták is, a híradások rendszeresen foglalkoztak a tüntetésekkel, a munkások követeléseivel. A két nagy üzemet magában foglaló részvénytársaság két hónap bérrel volt nekik adós, de nemrég átutalta a számlájukra a pénzt.

Mátrix

Kockázatos balkáni területcsere

Kézenfekvő, de kivitelezhetetlennek tűnik a Koszovó és Szerbia közötti határmódosítás – Bosznia inná meg a levét, Törökország dörzsölné a tenyerét. Ezt Gusztony András, a térség szakértője mondta a Figyelőnek.

Mátrix

Iskolaháború Csallóközben

Az etnikai arányok lopakodó megváltoztatásának az elszenvedői azok a felvidéki magyarlakta települések, ahova az utóbbi években egyre több szlovák család költözik, majd gyermekei számára anyanyelvi oktatást követel. Nemrég a Dunaszerdahelytől tizenöt kilométerre fekvő, mintegy 1200 fős csallóközi Nagyszarván a kormányfő ígért megoldást nemzettársai számára.

Skynet

Robotinvázió

Előrejelzések szerint 2020-ban csak Kínában annyi robot működik majd, mint amennyi jelenleg az egész világon. A mechanikus gépek elárasztják a háztartásokat is. Tavaly már 31 millió, főként porszívó, fűnyíró és medencetisztító robot dolgozott, de egyesek szerint 2025-re ilyen szerkezetekből több lehet, mint élő emberből a földön. Most a legérdekesebb új fejlesztésekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Való Világ

Erdőirtások a Kárpát-medencében

A Kárpát-medencében vészesen fogynak az erdők. Lehetséges, hogy pont az irtások miatt nő a medvék száma Magyarországon.

Való Világ

Jól húz a turizmus

  ERŐS NYÁR VOLT A VENDÉGLÁTÁSBAN   Csökkenő szezonalitás, kiemelt térségek, szépen növekvő belföldi vendégéjszakaszám. Cél, hogy az ágazat a mai 10 helyett 16 százalékkal járuljon...

Való Világ

Megéri meggyógyítani a betegségeket?

A gyógyszeripart érintő összeesküvés-elméletek új színfolttal gazdagodtak, amikor immár nem ufóhívők, hanem a gyógyszerpiachoz nem értő közgazdászok kezdtek publikálni arról, hogy üzletileg nem éri meg olyan orvosságokat kifejleszteni, amelyek teljesen meggyógyítanak egy betegséget. Az ügy apropóját  az adta, hogy néhány éve sikerült ellenszert találni a hepatitis C-vírus okozta májgyulladásra, méghozzá olyat, amely a betegek 90 százalékát meggyógyítja.

Való Világ

Aszálykár: segítség a gazdáknak

Magyarországon nem volt akkora az idei aszálykár, hogy az európai aszályhelyzet miatt egyes európai uniós tagállamokban alkalmazott, úgynevezett zöldítési előírás-könnyítésekre hazánkban is szükség legyen. A magasabb támogatási előleget viszont megkapják a magyar gazdák.

Pénz beszél

„Nem fordítunk hátat Európának”

Puha vagy kemény brexit várható? Mi lesz a brit–EU-s, a brit–magyar gazdasági kapcsolatokkal, továbbá a szigetországban dolgozó honfitársainkkal? Ezeket  a kérdéseket szegeztük Iain Lindsay-nek, Nagy-Britannia budapesti képviselettel megbízott nagykövetének.

Pénz beszél

Mibe fektessünk?

Egyre messzebbről hallatszik a gondtalan nyári tücsökzene a borongós őszi napok közepette, s előtérbe kerül a megtakarítások számbavétele és gyarapítása. Mibe érdemes fektetni tehát, hogy haszonnal zárhassuk ezt az évet, amolyan „szorgos hangya” módjára?

Pénz beszél

Igenis van magyar bérrobbanás!

A bruttó átlagkereset 2009-től a másfélszeresére nőtt 2017-re, a nettó pedig 160 százalékra. S ide kell  még számítani a családi adókedvezményeket is, amelyekkel a szakmában a legritkább esetben számolnak – nyilatkozta Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) elnöke, bér- és munkaerőpiaci szakértő. 

Cappuccino

Süveges Gergő

Otthonosan mozog a televíziós és a rádiós műfajokban, több könyve is megjelent, egyházaknak segít jobbá tenni saját közösségüket. „A gyerekeink életét meghatározza, amit tőlünk látnak. Mi adjuk a példát – kérdés, hogy találnak-e benne követnivalót” – mondja a műsorvezető-szerkesztő.

Társadalom

Súlyos hiányosságai vannak a Nemzeti alaptantervnek

Amint nyilvánosságra került a NAT, már másnap vélemények jelentek meg a „független” médiában. Pedig bő háromszáz oldalas a dokumentum. Interjúalanyunk, L. Simon László végigolvasta s azt mondja, nagy munkát fektettek bele és vitaanyagnak megfelelő, de igen komoly hiányosságai vannak a tervezetnek.

Társadalom

Déva igazi otthont adott az árváknak

Az év legnagyobb jótékonysági eseményét tartják ma, szeptember 13-án: a Böjte Csaba által alapított  Dévai Szent Ferenc Alapítvány huszonöt éves évfordulóját ünneplik. Csaba testvér fáradhatatlan, ezúttal ötszáz gyermekkel érkezik az ünnepre. Első generációs fiatal felnőttek mesélnek arról, hogyan nőttek fel Déván, miként adott nekik család helyett családot az alapítvány.

Sport

Túl a barátságoson

Elindult a férfi-labdarúgóválogatottak új európai sorozata, a Nemzetek Ligája. A magyar csapat az új kapitány, Marco Rossi vezetésével első körben Görögországgal, Finnországgal és Észtországgal harcol a ligarendszerben, amellyel most ismerkedik a világ.

Kultúra

C. P. E. Bach-koncertsorozat

„Mindannyiunk atyja volt”– nyilatkozta anno Bachról Mozart.

Kultúra

Nem hallgat az opera, amíg megújul az Opera

Nem akárhogy kezdte idei évadát a Magyar Állami Operaház. Noha Ybl Miklósnak a főváros képét meghatározó remekbe szabott dalszínházát felújítják, a művészek nem pihennek. Az Operát az Operából! című hét hónapos turnéjukon ötvenkét produkcióval lépnek színpadra hazánk nagyvárosaiban.

Kultúra

Fő támogató a Szentlélek

Az Ars Sacra Alapítvány a kultúra meghatározó szereplőit és intézményeit kéri fel országos szinten, hogy csatlakozzanak a zsidó-keresztény kultúrkörhöz kapcsolható művészeti alkotások bemutatásához. Ebben az évben több mint száz településen közel hatszáz ingyenes program várja a látogatókat, tizenegy műfajban.

Oktogon

Globális tükörhiány

Az elméleti közgazdaságtan és gazdaságpolitikai viszonyrendszerének huszadik századi tanulsága, hogy a jelentősebb gazdasági események átalakították mind a közgazdaságtant, mind a gazdaságpolitikai gyakorlatot. 

Korábbi lapszámok