2018/08/09

Címlap

Már októbertől lesznek változások

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a megújított Echo TV.  A csatorna vezérigazgatójával, Farkas Boglárkával a változó műsorstruktúráról, az adó országos és Kárpát-medencei terjesztéséről, valamint az új tulajdonosi kézbe kerülő Hír TV-vel való együttműködésről is beszélgettünk.  

Számláló

Politizáló médiumok

Az ellenzéki pártok teljes összeomlásával felértékelődnek azok a politizáló médiumok, amelyek a közösségi oldalakon a pártoknál és a politikusoknál hatékonyabban alakítják a közvéleményt. Az alábbiakban néhány politizáló internetes médiumot gyűjtöttünk csokorba aszerint, hogy melyik politikai szereplő felé „húznak” a cikkeik. Célunk a tisztánlátás segítése.

Szerintem

Fapados hiénák

Rég várt intézkedést foganatosított a kormányhivatal akkor, amikor vizsgálatot indított előbb a Ryanair, majd a Wizz Air ellen, és azt ígérte a hatóság: szigorúbban lép majd fel ezekkel a fapados...

Négy negyed

Önigazolási kísérletek

Időről időre felbukkannak magukat konzervatívnak mondó emberek, akik kifejtik, hogy milyen is az igazi konzervativizmus. Nagy elánnal sorolják az „igazi” konzervatív elveket, majd varázspálcájukkal lesújtanak  és kimondják az ítéletet: amit a magyarországi kormánypártok képviselnek, az nem igazi konzervativizmus.  

Mátrix

A Hír TV-ben megbukott a „Tanácsköztársaság”

A Hír TV hároméves Orbán Viktor- és Fidesz-ellenes időszak után visszatér a kormányoldallal szimpatizáló irányvonalhoz. A televízió tulajdonjoga Simicska Lajostól (más portfóliókkal együtt) Nyerges Zsolt üzletemberhez került. A csatorna tartalomért felelős vezérigazgató-helyettesével, Szikszai Péterrel beszélgettünk.

Mátrix

Budapest-reneszánsz

Régi adósságot törleszt a kormány, ha valóban megvalósul Észak-Csepel és környéke tervezett fejlesztése. Decemberben eldől, melyik pályázó „mesterterve” nyomán kezdődhet a program megvalósítása.

Mátrix

Kis színesek a hazai egyetemi üzemből

Az erőforrásokért vívott nemes küzdelemben addig ócsárolták a magyar egyetemek és kutatás színvonalát – és tették ezt főleg az elmúlt évben a CEU kiválóságát kiemelendő a helyi mucsával szemben, #westandunderCEU – az ellenzéki megmondók, hogy a jobboldal azt mondta, amit 1990 óta soha: rendben, ha ilyen pocsék a helyzet, nyúljunk hozzá az egyetemek és a kutatás világához.

Mátrix

A rendszer részévé vált az ellenzék

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az ellenzéki pártok megelégedtek az ellenzéki szereposztással az Bárándy Gergely szerint, aki úgy látja: jelenleg a kormányváltás esélye gyakorlatilag a nullával egyenlő. Az egykori szocialista országgyűlési képviselő arról is beszélt a Figyelőnek, hogy most az ügyvédi pályájára koncentrál, de nem tartja elképzelhetetlennek, hogy egyszer visszatérjen és ismét aktívan politizáljon.  

Mátrix

Most Bannon a Soros?

A 2019-es európai parlamenti (EP-) választás előtt mozgásba lendült a politika. Az ismert uniós pártcsaládok alatt is megmozdult a föld. Az már régóta tudható, hogy Macron francia elnök „saját” centrista európai pártcsaládot szeretne alapítani, amelybe a Benelux államok és a skandináv országok mérsékelt jobb- és baloldali formációit is várja. Előbbiek egy része akár a jelenleg még a legnagyobb frakciójú Európai Néppártból (EPP) vándorolhat át, így gyengítve azt.

Mátrix

Airbus-jelenlét – helikopterekkel?

Magyarország jól profitálhat egy új ágazatból, a nemzetközi (európai) védelmi iparban kialakult sajátos „konferenciaturizmusból”: bemutatók, fegyverrendszer-demonstrációk megszervezéséből, külföldi delegációk fogadásából, elhelyezéséből, kiszolgálásából.  

Mátrix

Trump–Juncker -tárgyalás

Keményednek a globális mértéket öltő kereskedelmi háború szabályai. Még a nyugati szövetségi rendszer kulcsszereplői is egyre határozottabban lépnek fel egymással szemben gazdasági érdekeik védelmében és a remélt politikai hozam biztosítása céljával.  

Mátrix

Ukrán–orosz egyházi vita

Még Isten is vita tárgya az egyre elkeseredettebb ukrán–orosz szembenállásban – írja a Los Angeles Times minapi cikke, utalva a fellángolt vallási ellentétekre.  

Mátrix

Túltengő „macrónia”

Jelzői funkciót ellátó köznév lett a francia köztársasági elnök nevéből a minapi botrányt követően. Emmanuel Macron biztonsági főnökének parlamenti ámokfutása az 1958-as, a IV. Köztársaság bukásához vezető válság jeleit idézi fel. Vagy inkább annak könnyű, nyári paródiáját.

Mátrix

Nem „tűnik” majd el az EU csöndesen

Lengyelországba telepítsen nukleáris fegyvereket a NATO. Az Egyesült Államok számára Kína a legnagyobb veszély. Az EU jövőjének a latolgatásakor érdemes figyelni a Német-római Birodalommal való párhuzamokra – mondta lapunknak a lengyel–amerikai történész.

Mátrix

A német származású elnök magyarellenes lépései

Általános megrökönyödést keltett az erdélyi magyarság körében Klaus Johannis államfő minapi alkotmányos óvása, amelyben román nacionalista érvelésmóddal a közigazgatási kódex kisebbségbarát rendelkezéseit kifogásolta, s olyan anyanyelvhasználati jogok ellen is panaszt emelt, amelyek immár tizenhét éve érvényben vannak keleti szomszédunkban.

Mátrix

Varsó szigorítja a lakáskiadást

A magánlakások rövid távú kiadása világszerte népszerűvé vált, egyúttal lehetőséget teremtett az olcsó utazásra. Az ügyfelek jól járnak, mert kellemes körülmények között sokkal olcsóbban szállnak meg, mint ha szállodát választanának, miközben a bérbeadó jól keres ezzel. Első pillantásra az üzlet mindenki számára kifizetődő, de Lengyelországban is elharapózott, mint sok más európai államban, és a szürkegazdaságot gyarapítja. Az AirDNA ügynökség szerint ötezer lakást hirdetnek Varsóban, és ugyanennyit Krakkóban.  

Mátrix

Hegyen-völgyön járó: a Szádelői-völgy

A legtöbb turista szereti a kényelmet, és ha teheti, mindenhová kizárólag gépkocsival megy, még talán a legmagasabb hegy tetejére is. Nekik valószínűleg fölösleges is ajánlani azokat a természeti szépségeket és történelmi emlékeket, amelyek alig tíz kilométernyire a magyar–szlovák határtól, a Gömör–Tornai-karsztnak nevezett területen találhatók.  

Mátrix

Fantasyvilág Délnyugat-Szerbiában

Korábban nem látott tájak, keselyűk, titkos barlang-rendszer, varázslatos folyólabirintus közel a montenegrói határhoz.

Mátrix

Egzotikus országból fogadna munkaerőt Varsó

Sok a szabad munkahely Lengyelországban. A munkanél-küliségi ráta június végére 5,9 százalékra esett, legutóbb 1990 novemberében volt ilyen alacsony. A tanácsadó cégek becslései szerint legalább 150...

Mátrix

Tombol a sertéspestis Romániában

Agresszíven terjed az afrikai sertéspestis az ország délkeleti részén, eddig összesen 61 ezer házi sertést pusztítottak el a kór megfékezése érdekében. A betegség a román–magyar határ közelében...

Mátrix

Ljubljana dobra veri az NLB-t

Az Európai Bizottság elégedettségét fejezte ki a szlovén kormánynak az NLB (Nova Ljubljanska banka) pénzintézet értékesítése ügyében folytatott tárgyalásaival kapcsolatban. Margrethe Vestager...

Skynet

Telefont, tabletet a gyereknek?

Az őszi iskolakezdéshez közeledve megnéztük azokat a veszélyeket és lehetőségeket, amelyek a gyerekek kütyühasználata kapcsán felmerülnek. Kiknek mikor és milyen készüléket érdemes választani?

Való Világ

Ideje lenne felrázni a kkv-szektort!

A mostaninál is gyorsabban pöröghetne a gazdaság, ha a kis- és középvállalkozások innovatívabbak lennének, megoldanák a generációváltás kérdését vagy nyitottabbak lennének a szakmai képzések felé.  

Való Világ

Magyar sikerek négy keréken

A már most is 8000 milliárd forintos hazai autóipar komoly bővülés elé nézhet.

Való Világ

A top 20-ban leszünk az autóiparunkkal

Ha teljes fordulatszámon pörög a BMW-gyár, s hozzáadódik a Mercedes új részlege, a honi kapacitások nagyjából a húsz legnagyobb gépkocsigyártói bázissal rendelkező ország előkelő listájára röpíthetnek minket – jósolja az autóipari szakértő.  

Való Világ

Vita a kutak vizéről

A köztársasági elnök láthatóan nem ért egyet a vízgazdálkodási törvény módosításával, ezért azt előzetes normakontrollra elküldte az Alkotmánybírósághoz.

Való Világ

„Új generációs GMO-k”: bezárultak a kiskapuk

Az agrárvilágot alaposan megbolygatja majd egy új EU-s döntés. Az Európai Bíróság ugyanis újraértékelte a nagy kérdést. Azt, amelyik úgy szól: mégis mi számít genetikailag módosított organizmusnak (GMO-nak)?

Való Világ

Nő az élelmiszeripar versenyképessége

A kormány szándékai szerint az élelmiszeripar stratégiai ágazatnak minősül, ezért a 2014–20-as támogatási időszakban háromszázmilliárd forint dotációban részesül, ebből kilencvenmilliárdot már biztosan ki is fizettek.

Való Világ

A japánok emelik a téteket

Japánban megnyílhatnak az első kaszinók. A döntés fogadtatása egyelőre igencsak vegyes.  

Pénz beszél

Újabb SZIT-ek a láthatáron?

Az új szabályok alapján arra számítunk, hogy egyre több SZIT, vagyis szabályozott ingatlanbefektetési társaság alakul, ezzel további tőkét vonva be a szektorba – mondta Erdős Gábor, a Deloitte Legal irodavezető ügyvédje.

Pénz beszél

Iránykeresés a tőzsdéken

A nemzetközi politikai helyzet azt vetíti előre, hogy a következő hónapok sem lesznek unalmasak a börzéken. Közben a budapestin egyre népszerűbb konstrukció lett a split.

Pénz beszél

Élet az ötszázalékos lakásáfa után

A piaci szereplők várakozásával ellentétben a 2015 végén átmeneti időre bejelentett, az új építésű otthonokra vonatkozó kedvezményes áfakulcs jövőre visszaáll a normál mértékre, és a kormány más eszközöket keres a lakásépítés ösztönzésére.

Pénz beszél

Határtalan fejlesztések

Az eddigi sikereken felbuzdulva jövőre már ötvenmilliárd forintot szán a kormány a határon túli magyarlakta területek gazdaságfejlesztésére.  

Cappuccino

Keresztes Ilona

Családról, születésről, abortuszról és kamaszokról. A rádiós szerkesztő-műsorvezető szerint fontos, hogy mindig szem előtt tartsuk: a család a gyermek mentális légtere. A közös életünk a gyermekünkkel nem a születéskor kezdődik, hanem a fogantatása napjaiban – mondja.

Társadalom

Csillagzsonglőrök

Tisztaság, karbantartottság, megfelelő alváskomfort. Ezek a legfontosabbak, amit minden csillaggal minősített szállodának biztosítania kell – még az egycsillagosnak is. A Hotelminősítési rendszer 270 kritériuma az átlagember számára soknak tűnhet. Most tisztítunk a képen.

Sport

Közel Budapesthez az atlétikai vb

A tavalyi vizes világbajnokság megrendezése után jó esély van rá, hogy 2023-ban Budapest ad otthont az egyéni sportágak másik csúcseseményének, az atlétikai világbajnokságnak.

Kultúra

Ötvös Csöpi emlékére

Bujtor István Ötvös Csöpi karakterének megteremtésével a humornak és a talánynak is nagy kitalálója volt. Rájött, hogy a nézőt miként lehet filmes formanyelven megszólítani. Az idén már kilencedik alkalommal rendezik meg a Bujtor István Filmfesztivált független és/vagy amatőr filmes alkotók, alkotóközösségek számára Balatonszemesen.

Kultúra

A legészakibb magyar

Az idén harmincöt esztendős Ghymes frontemberét, zeneszerzőjét, szövegíróját kérték fel az augusztus 20-i tűzijáték zenéjének a megírására. Erről, a felvidéki létről és az unió őshonos kisebbségekkel szembeni közönyéről egyaránt beszélgettünk az alkotóval.

Oktogon

A tettetés ereje

Azt kérdezte egy kedves barátom az E (elégtétel)-napon, miért az a magyar demokrácia mérőfoka, hogy Kálmán Olgának van-e esti műsora.

Korábbi lapszámok