2018/07/12

Címlap

„Meg kell fogni a beteg kezét!”

Európában is páratlan lesz az új, budai szuperkórház, ahol minden beteg VIP-szintű ellátásban részesül a tervek szerint. A Dél-budai Centrum építését tíz hónappal ezelőtt a kormányfő interjúalanyunkra bízta. A miniszterelnöki megbízott ismertette lapunkkal, hogy milyen gyógyintézményt létesít a kabinet a pácienseknek.

Számláló

Ki mit tilt be? - Harc a műanyag ellen

A XX. század egyik legnagyobb találmánya a műanyag, ám az egyszer használatos termékek tömeges elterjedése miatt mára a legnagobb környezetvédelmi probléma lett. A szemetelés jelen üteme azzal fenyeget, hogy néhány évtizeden belül több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. Egyre több ország lép a tiltás útjára: a fejlődő országok elsősorban a műanyag zacskóka tiltják be, nyugaton ezeket inkább az adóztatás eszközével szorítják vissza, a tiltást az egyszer használatos étkészletek mellett a műanyag tartalmú kozmetikumokra is egyre többen terjesztik ki. Az olaszok pedig államilag dotálják a komposztálható műanyag zacskók használatát.

Szerintem

Megbukott civilkultusz

Kártyavárként dőlt össze pillanatok leforgása alatt az ellenzéki pártok és véleményformálók évek óta épített stratégiája, miután a múlt hét végén Józsefvárosban és a Belvárosban is végleg összeomlott a „civilség” kultusza. A józsefvárosi időközi választáson az összes ellenzéki párt nyílt vagy hallgatólagos támogatását élvező, függetlenként induló Győri Péter annak ellenére szenvedett csúfos vereséget, hogy minden megvolt benne, ami a balliberálisok szerint egy igazi „független, civil” jelölthöz kell.

Négy negyed

Mi a művészet?

          ELPÁROLGÓ VÍZ  | Néhány évvel ezelőtt Linz volt Európa kulturális fővárosa. Szerencsére nekem is volt alkalmam ellátogatni az osztrák városba,...

Mátrix

A kivéreztetett honvédség

A 2002–10-es időszak baloldali kormányzati politikája  a teljes szétesés felé lökte a Magyar Honvédséget. A képességcsökkenés,  a haditechnikai eszközök és az infrastruktúra elherdálása, a katonák semmibevétele jellemezte a szocialista kormányzás időszakát.

Mátrix

A Jobbik vagyonőre

Csőd szélén a Jobbik. A pártnak az elmúlt egy évben annyi tartozást sikerült felhalmoznia, amit még egy nagyvállalatnak is kemény munka lenne kitermelni. A párton belül persze megindult a felelős keresése. Ez ügyben a Jobbik gazdasági igazgatójának a neve is gyakran felmerül, ezért bemutatjuk, ki is az a Schön Péter.

Mátrix

Adieu Brüsszel! Arrivederci EU!

Franciaország és Olaszország számára logikus lenne egy párhuzamos valuta bevezetése, amelyet törvényszerűen követne a távozás az eurózónából és az EU-ból is.

Mátrix

Nagyhatalmi vetélkedés Közép-Ázsiáért

Moszkva és Peking között dől el a közép-ázsiai régió feletti befolyásért folytatott harc, Washington kudarcot vallott.

Mátrix

Mikor üt be a recesszió az USA-ban?

Amerikai elemzők szerint 2020-ban vége szakadhat minden idők második leghosszabb fellendülésének az országban. Ez pont az elnökválasztás éve – visszaüthet Donald Trump gazdaságpolitikája.

Mátrix

Peking atomerőművekkel szerezne befolyást

Az ázsiai óriás gazdasági és növekedési modelljét reklámozza, sőt alternatívaként kínálja fel  – az atomenergia terén is.

Mátrix

Patthelyzet Berlinben

Az átlag német azt látja, hogy a migránsokra van pénz, a Trump amerikai elnök által követelt fegyverkezésre lesz pénz, csak az ő problémáira nincs.

Mátrix

Hathetente lemond egy brit miniszter

Kormányzásának majdnem a legnehezebb időszaka elé néz Theresa May brit kormányfő, miután a brexitért felelős miniszter, Dave Davis is távozott a kabinetjéből.

Mátrix

Kijevben a múltat is nehéz megjósolni

Vasárnap ért véget a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány huszonhatodik nyári szabadegyeteme a Kárpátok vízválasztó hegyei közt meghúzódó Felsőszinevéren. Ez a legkisebb, de hosszú vitákra a legalkalmasabb tábor, amelynek a résztvevői, a határon túli magyarság vezető képviselői, budapesti politikusok és szakértők, valamint külföldi előadók a nemzeti kisebbségi jogok helyzetét és a kitörési lehetőségeket térképezik fel.

Mátrix

Jogállam románul?

Gondolom, a kedves olvasók többsége emlékszik arra a mondásra, amely az évezred elején divatos szlogennek számított: a határon túli magyarok ügye majd az unióban megoldódik. Másfél évtized telt el az EU-s csatlakozás óta, és hogy, hogy nem, ez a kérdés sem oldódott meg a közösség jóvoltából. Sőt, mintha azt a képet látnánk, hogy a különböző, természetes és műanyag kisebbségek iránt oly megértő uniós szervek, mechanizmusok, biztosok, akciótervek, operatív programok és testületek elutasítással viseltetnének a nemzeti kisebbségek ügye iránt.

Skynet

Bitcoin: lesz ebből valami?

Mi köze a döglött macskáknak az olaj- vagy a gabonatőzsdékhez? Nem sok, de mindkét fogalom felmerült az utóbbi hetekben a bitcoin és a  blokklánc kapcsán, igen érdekes gondolatkísérleteket szülve.

Való Világ

Hamis rekordok

Az új mozik kapcsán hiába írnak a szaklapok rekordbevételekről, valójában ebben az évszázadban még nem készült olyan film, amely bekerült volna a tíz legsikeresebb produkció közé.

Való Világ

Acélháború

Az amerikai iparvédelmi intézkedések miatt gyökeresen át fog alakulni az acélipar.

Való Világ

A brexit ára

Az unióból történő kilépés miatt egyre több bank és pénzügyi szolgáltató választja Frankfurtot London helyett.

Való Világ

Konkurenciát kap a YouTube

Ma már a Zuckerberg-érdekeltségbe tartozó Instagramon is nézhetünk videókat egy vadonatúj applikációval. Kérdés, hogy a gyarapodó online lehetőségek mennyi üzletet vesznek el a tévék elől.

Való Világ

Amikor két óriás összefog

Két európai központú óriás, a Tesco és az itthon még nem működő Carrefour hipermarketlánc fűzi szorosra az együttműködését, hogy az e-kereskedelem és a német diszkontboltláncok jelentette kihívásra, a Carrefour esetén a globális nyereségesség erodálódására releváns választ adjanak. Az ügylet a magyarországi piacra is kihathat.

Pénz beszél

Ha berobban a fintechforradalom

A pénzügyi szektor folyamatosan készül a nagy változásra, jövőre ugyanis uniós kezdeményezésre egyes banki szolgáltatások piaca megnyílik a hitelintézeteken kívüli szereplők, így a finteches cégek számára is.

Pénz beszél

Nincs itt semmi látnivaló!

A nemrég nemzetközi hatások révén történelmi mélypontot megjárt forint erősödésre van ítélve.

Pénz beszél

(C)SOK-koló különbségek

Van olyan város, ahol egy lakás árának csaknem a kétharmadára elég a családi otthonteremtési kedvezmény, a CSOK. Ám Budapest belsőbb kerületeiben az is előfordulhat, hogy a vételár mindössze egy-két százalékának megfelelő összeggel járul hozzá az állam a vágyott ingatlan megszerzéséhez.

Pénz beszél

A nagy  – banki –  durranás

Az osztrák Raiffeisen régiós elemzése alapján a bankok a következő években Romániában és Magyarországon számíthatnak a legnagyobb hitelpiaci növekedésre. Közben hatalmas átrendeződésen megy át a szektor.

Cappuccino

Antal Emese

A nem fertőző krónikus betegségek elleni küzdelemben szélesebb összefogásra, nem egymástól elszigetelt projektekre lenne szükség. A táplálkozásban törekedni kell a kiegyensúlyozottságra, a mértékletességre és az észszerűségre – vallja a dietetikus, szociológus szakember.

Társadalom

Vállalati sokszínűség

Emlékeznek még a Google-tól kirúgott szoftvermérnökre, aki szóvá merte tenni, hogy a nemi sokszínűség helyett az ideológiai diverzitásra kellene figyelniük? Gondolnák, hogy hasonló eset akár  Magyarországon is előfordulhat? Cikkünkben ennek jártunk utána.

Társadalom

Kiút a hajléktalanságból

A hajléktalanság kérdése a fősodorban gyakran úgy jelenik meg, mintha ellátatlan tömegek azért kényszerülnének utcára, mert semmiféle lehetőségük nincsen ideiglenes lakhatásra. A kormány egyértelműen jelezte: nem támogatja az életvitelszerű utcán élést. Kell, hogy legyen visszaút.

Társadalom

Pető-módszer Erdélyben is

Immár nem anyagi gondokról, csődveszélyről, hanem bővülő szolgáltatásokról és a képzés kiterjesztéséről lehet beszámolni a Pető Intézet kapcsán.

Társadalom

Időben tetten érhető a bujkáló Alzheimer-kór

Annak ellenére, hogy az Alzheimer diagnosztikájához a jelenleg rendelkezésre álló minden lehetséges eszközt felhasználják, összességében csak körülbelül hetvenszázalékos biztonsággal lehet megállapítani a betegséget, amelynek igen fontos a korai felismerése. Egy ezt segítő eljárás azonban már elérhető a Szegedi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézetében, amely a betegség korai fázisában kimutatja az érintettséget. 

Kultúra

Digitális elvonókúra

El tudja képzelni, hogy holnaptól néhány napra leteszi a telefont? Nem pittyegnek az üzenetek, nem nézi meg, mi zajlik a zárt Facebook-csoportokban, nem készít fényképet semmiről? A digitális detoxikálás pont erről szól, de vajon ki lehet bírni?

Kultúra

Az olvasás szezonja

A nyár, a szabadság nem kizárólag a strandolás, a kirándulás, az utazás, de az olvasás szezonja is. Kánikula elől a hűvös lakásba menekülve, vagy eső elől a négy fal közé húzódva egy jó könyvvel igazán tartalmas időtöltés. Megkérdeztünk néhány közéleti embert, hogy vajon milyen könyvet választottak maguknak nyárra.

Kultúra

Folyamatosan alakuló művészeti ág

A felnőtteket is a gyermeki mesevilágba reptető varázslat, megfoghatatlan, a szemet és a lelket egyszerre gyönyörködtető mágia. Mindeközben egy precízen előkészített, a tudomány és a technológia legfrissebb vívmányait újra és újra segítségül hívó, szuggesztív és magával ragadó fényművészeti műfaj. A napfelkelte fényerejét megközelítő ragyogás várta a Pécsre érkezőket a Zsolnay Fényfesztiválon június 28. és július 1. között. Az ország első fényfesztiváljának káprázatos fényfestett alkotásai itthon egyedülállók, a programkavalkádot pedig nemzetközi fellépők utcai attrakciói és koncertjeik gazdagították.

Oktogon

A felvilágosodás kora lejárt?

A mesterséges intelligencia korában a legfőbb és legfontosabb emberi tulajdonság az építő, innovatív „irracionalitás” lesz.

Korábbi lapszámok